Dodaj do ulubionych

Płacę z allegro proszę o poradę

30.09.10, 21:16
Czy wystawiając przedmiot na allegro, mogę w opisie wstawić notkę, że proszę o niedokonywanie wpłaty poprzez płacę z allegro i proszę o dokonywanie wpłaty bezpośrednio na moje konto??
Proszę o radę. Nie mam czasu obecnie zagłębiać się w regulamin, a wkurzają mnie te płatności przez allegro. Dłużej wpłata idzie na moje konto i przez to później wysyłam przedmiot.
Obserwuj wątek
    • zielono_mi_15 Re: Płacę z allegro proszę o poradę 30.09.10, 21:19
      Możesz.
      Ale ja szczerze powiem, że nie rozumiem, dlaczego dużo osób tak narzeka na te płatności allegro.
      U mnie one idą szybciej, nikt nie pobiera żadnej dodatkowej prowizji. Ja sobie chwalę to rozwiązanie, tak jak Paypal na ebayu.
      • agar2208 Re: Płacę z allegro proszę o poradę 30.09.10, 21:29
        Mi jak ktoś np dzisiaj wieczorem zrobi przelew bezpośrednio na konto to jutro już wpłata będzie i mogę wysyłam. Przez płacę z allegro pewnie dopiero jutro przyjdzie informacja , że jest wpłata i pewnie i będzie widoczna wpłata na allegro. A na moim koncie będzie pojutrze. Tak miałam ostatnio. Wiem, ze teoretycznie mogę wysłać towar, jak już będzie wpłata na allegro, ale ja jednak wolę , jak już będzie u mnie na koncie. I takim sposobem wszystko się wydłuża.
        • kammik Re: Płacę z allegro proszę o poradę 30.09.10, 21:45
          Jak ci dzisiaj zrobi przelew na konto, to będziesz go miała jutro.
          Jak ci dzisiaj zapłaci przez PzA, to będziesz miała pieniądze jutro.

Jak ci jutro zrobi przelew na konto, to będziesz go miała pojutrze.
          Jak ci jutro zapłaci przez PzA, to będziesz miała pieniądze pojutrze.

Zasadniczo różnicy nie widzę smile
          • agar2208 do :kammik 30.09.10, 23:06
            A właśnie , że tak nie jest jak piszesz, przynajmniej w moim przypadku. Nie sprzedają dosyć często ale jak już ktoś płaci mi przez allegro, to właśnie na przelew czekam około 3 dni.
            Może mam pecha wink
            • kammik Re: do :kammik 01.10.10, 10:47
              Napisałaś wcześniej: "Mi jak ktoś np dzisiaj wieczorem zrobi przelew bezpośrednio na konto to jutro już wpłata będzie i mogę wysyłam. Przez płacę z allegro pewnie dopiero jutro przyjdzie informacja , że jest wpłata i pewnie i będzie widoczna wpłata na allegro. A na moim koncie będzie pojutrze." czyli jest dokładnie jak napisałam. Informacja o wplacie przychodzi bezpośrednio po jej dokonaniu, czyli czekasz dokładnie tyle, co na dotarcie przelewu.
    • maaszymka Re: Płacę z allegro proszę o poradę 30.09.10, 21:25
      Możesz napisać, że preferujesz płatność na konto. Możesz również napisać, że wysyłasz dopiero jak pieniądze masz na koncie i zazwyczaj wydłuża to czas wysyłki.
      Ja tam wysyłam zaraz jak dostanę maila, że kupujący wpłacił na konto allegro. Dla mnie nawet wygodniej bo zazwyczaj osoby, które tak wpłacają, wpłacają zaraz po zakończeniu aukcji.
      I w sumie mnie denerwuje, jak ktoś wpisuje, że nie akceptuje tej płatności. Jak mi zależy na szybkiej wysyłce to sle maila czy jak tak wpłacę przez allegro to wyśle szybciej wink i zazwyczaj po dwóch dniach mam w domu co chciałam smile
    • maggi9 Re: Płacę z allegro proszę o poradę 30.09.10, 21:48
      Nie możesz.To niezgodne z regulaminem.
      Ale możesz napisać, że w przypadku uzycia pza paczkę wysyłasz dopiero jak pieniądze sie znajda na Twoim koncie i że to trwa do 3 dni.to może odstraszyć kupujących.
      Chociaz właściwie nie wiem czemu sprzedajacy się tak bronią przed pza.
    • bluestarfish Re: Płacę z allegro proszę o poradę 30.09.10, 21:51
      (Niestety) NIE MOŻESZ napisać, że nie przyjmujesz wpłat przez PzA, (niestety) NIE MOŻESZ napisać, żeby wpłacano Ci na konto. ale MOŻESZ napisać, że wysyłasz dopiero, kiedy Allegro przeleje pieniądze na Twoje konto. Tylko to, niestety, możesz - inaczej ryzykujesz, że Allegro uwali Ci aukcje, jeśli będziesz mieć te niedozwolne wpisy, a jakis "życzliwy" Cię podkabluje.

Jeśli ktoś lubi, żeby pośrednik kładł łapę na jego pieniądzach, to niech sobie udostępnia PzA wszystkim kupującym, nie ma problemu, ale to, że Allegro ZMUSZA wszystkich sprzedających do udostępniania tej płatności, to juz rozbój w biały dzień jest.... Ale cóż, monopolista może wszystko.
      • alcea3 Re: Płacę z allegro proszę o poradę 30.09.10, 22:04
        Jak widze takie opisy,ze nie pozwalaja, i to w sposob bezczelny napisany,ze sobie nie zycza czy cos, sama zglaszam do allegro.
        Mnie sie sposob platnosci bardzo podoba, czasem jest po pol godzinie ! wiec pozbawianie mnie mozliwosci placenia przez czyjes "nie bo nie" strasznie mnie denerwuje.
        • bluestarfish Re: Płacę z allegro proszę o poradę 30.09.10, 22:32
          Ale PzA podoba ci się jako kupującej czy jako sprzedającej? I co jest "po pół godzinie"? Bo na pewno nie wpłata od kupującego na koncie bankowym sprzedającego...

Korzystanie z PzA opóźnia przepływ pieniędzy między kupującym a sprzedającym. Allegro, zgodnie z przez samych siebie stworzonym regulaminem, daje sobie 3 dni robocze na przekazanie sprzedającemu wpłacanych przez kupującego poprzez PzA pieniędzy. Po dokonaniu płatności przez PzA kupujący otrzymuje informację, że pieniądze są już u sprzedającego, co jest bezczelnym kłamstwem, gdyż w tym momencie na swoim koncie ma je jedynie Allegro i przez kolejne dni może nimi swobodnie rozporządzać (co też gwarantuje sobie w przez siebie napisanym regulaminie). Sprzedający dostaje jedynie informację, że kupujący właśnie dokonał zapłaty. Informacja taka jednak nic tak naprawdę nie znaczy - zdarzyło mi się już, że taka wpłata przez ponad tydzień do mnie nie dotarła i dopiero po interwencji w Allegro została anulowana i kupujący zlecił zwykły przelew bankowy. Zwykły przelew dociera do sprzedającego na drugi dzień, bez pośrednika kładącego "łapę" na nie swoich pieniądzach!

Dla mnie całe to "Płacę z Allegro" to jedna wielka granda i przypuszczam, że mało kto ze sprzedających akceptowałby tę formę płatności, gdyby miał taki wybór. Allegro to wie, dlatego nie daje możliwości - każdy sprzedający musi oferować akceptację PzA, chce czy nie chce. A większość kupujących nawet nie ma świadomości jak to wszystko "działa"...
          • agar2208 Re: Płacę z allegro proszę o poradę 30.09.10, 23:04
            Może wyjaśnię, dla czego wysyłam dopiero, kiedy pieniążki allegro prześle dopiero na moje konto.
            Kiedyś kupiłam na allegro pewną rzecz i sprzedający wybrał tą formę płatności jako jedyną. Tak więc bez problemu zapłaciłam. U mnie na allegro była informacja, że moja wpłata jest, ale u sprzedającego nie. Pisałam do allegro kilka razy a im nie spieszyło się z wyjaśnieniami. W końcu sprzedający wysłał mi tą rzecz bez otrzymania wpłaty. Dla mnie głupia sytuacja, bo poczułam się trochę jak bym w oczach tego sprzedającego była oszustką. Skończyło się na tym, że dokonałam wpłaty jeszcze raz już bezpośrednio na konto sprzedajacego , a na zwrot z allegro trochę sobie poczekałam.
            Tak więc wolę jak ktoś wpłaca mi pieniądze bez pośredników.
            Ja mam wrażenie , ze allegro czasami specjalnie u siebie przetrzymuje pieniądze.
            • sylki Re: Płacę z allegro proszę o poradę 30.09.10, 23:15
              Możesz napisać w aukcji w formie prośby o niepłaceniu poprzez PzA
    • kotka.szrotka Re: Płacę z allegro proszę o poradę 30.09.10, 23:19
      Nawet wolę PzA. Nie muszę ciągle sprawdzać czy pieniądze wpłynęły. Mam wiarygodną informację, że pieniądze zostały wpłacone i nie zależy mi aż tak bardzo na tym jednym czy dwóch dniach opóźnienia co do faktycznego wpływu pieniędzy na moje konto. Ufam tej opcji i tyle. To jest uznany, dobry i bezpieczny system płatności. Mnie za to irytuje fakt, że ktoś wpłacił pieniądze normalnie na moje konto np. w czwartek, i to za priorytet, a ja pieniądze dostaję np. w poniedziałek o 12. Przy PzA mam info, że pieniądze wyszły w czwartek więc paczkę mogę wysłać od razu w piątek. Dla mnie lepiej bo nie sprawdzam, nie myślę, wysyłam i już.
      • sylki Re: Płacę z allegro proszę o poradę 30.09.10, 23:27
        Zgadzam się w 100%, przynajmniej nie muszę się logować co 4h na konto by sprawdzić czy pieniądze wpłynęły, bo przy PzA mam wszystko podane na tacy smile
        Poza tym przy większej sprzedaży wypłacam raz np. w tyg czy miesiącu i wpływa mi większa gotówka, a nie ochłapy wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka