Dodaj do ulubionych

sprzedaż samochodu na allegro

06.10.10, 17:02
w poniedzialek wieczorem wystawilam na Allegro autko tescia. Zadna super-fura, wiec licytacja, ale z opcja kup teraz i cena minimalna. Jeszcze tej samej nocy ktos je kupil wciskajac Kup Teraz, bez wczesniejszego ogladania auta. Kupiec w formularzu dostawy napisal, ze we wtorek ok 16 przyjedzie po samochod, w miedzyczasie dzwonili inni zaiteresowani. Jednak osoba, ktora kupila samochod po niego nie przyjechala, po telefonicznych ustaleniach z moim tesciem odstapil od kupna. Inny zainteresowany przyjechal ale samochod nie przypadl mu do gustu, wiec wciaz stoi pod domem. Czy moge zwrocic sie do Allegro o zwrot prowozji, ktora przy takiej sprzedazy nie jest mala, jesli osoba ktora wygrala nie wywiazala sie z zakpu?? notabene, kto kupuje auto bez jego obejrzenia?? Przez tego kupujacego, aukcja ktora prawde mowiac miala miec forme ogloszenia, zamiast byc w Allegro 14 dni nie byla nawet 24h. wystawiac ponownie to mi sie nie kalkuluje...
doradzcie cos
Obserwuj wątek
    • magdaomar Re: sprzedaż samochodu na allegro 06.10.10, 17:22
      ja bym wystąpiła o zwrot prowizji.Kto mu kazał robić kup teraz bez oglądania.
      Ja sprzedałam auto porzez kup teraz Pan po nie przyjechała 450km.Ale dzwonił wcześnie chciał numery auta aby po nich spr jego przebieg.
    • paliwodaj Re: sprzedaż samochodu na allegro 06.10.10, 17:24
      mysle ze nawet powinnas zwrocic sie do Allegro o zwrot prowizji.
      Oj, wiele ludzi kupuje samochodu przez internet i jest duze zainteresowanie, kazdy szuka okazji, czegos co lubi, zawsze sa przeciez zdjecia, opisy, jakas gwarancja chociazby slowna sprzedajacego . Ja wlasnie przymierzam do sprzedazy naszego samochodu, ale z racji odleglosci nie bedzie mozliwe jego obejrzenia
      Wielu sprzedajacych traktuje allegro jako forme ogloszenia, malo samochodow wogole sprzedaje sie na allegro, podejrzewam ze obie strony dogaduja sie poza allegro
      • anulkap25 Re: sprzedaż samochodu na allegro 06.10.10, 17:35
        juz 2 samochody przez Allegro sprzedawalam, wystawialam aukcje, zainteresowani dzwonili, ogladali, jak sie sprzedal to poprostu aukcje usuwalam, iec kosztowalo mnie tylko wystawienie. Tez mi sie wydawalo, ze aukcje w dziale Motoryzacja pelnia raczej forme ogloszenia, i szczerze sie zdziwilam jak we wtorek rano mojej aukcji juz nie bylo, pierwsza mysl: ze ja usunieto, ale spr poczte a tam zakonczenie aukcji i wiadomosc od kupujacego.
        Napisalam maila do kupujacego, ze zamierzam wystapic o zwrot prowizji, pierwszy raz mam do czynienia z ta funkcja... czy najpierw musze wyslac przypomnienie czy od razu wypelnic formularz?? i p jakim czasie od zakonczenia aukcji bede mogla to zrobic??
        • magdaomar Re: sprzedaż samochodu na allegro 06.10.10, 17:53
          najpierw przypomnienie.Ja bym się z gosciem nie dogadywala tylko prowizje z allegro pobrala niech ma nauczke.
          • clonek13 Re: sprzedaż samochodu na allegro 06.10.10, 18:32
            wyslij przypomnienie ,jakos po 3-4 dniach od wyslania , zaswieci sie link aktywacyjny do wyslania formularza zwrotu prowizji ,wtedy dopiero bedziesz mogla wyslac formularz,,,,,

znam przypadki sprzedazy aut przez allegro,ale nawet jak byla opcja kup teraz to nikt nie klikal tylko obejrzal auto ,a sprzedawca po transakcji sam sciagal ogloszenie, jak byl pewien ze auto juz poszlo, zaleca sie na allegro zeby najpierw auto obejrzec,jesli natomiast stary model, i po pieniadzach a ktos szuka na czesci na przyklad ,to mogl kliknac kup teraz od razu
            • sylki Re: sprzedaż samochodu na allegro 06.10.10, 19:35
              Oczywiście, że możesz, a nawet powinnaś ubiegać się o zwrot prowizji. Swoją drogą następnym razem wystaw poprzez otomoto.pl wtedy jest to ogłoszenie (nie licytacha czy też kup teraz),które widoczne jest również na allegro.
              • anulkap25 Re: sprzedaż samochodu na allegro 07.10.10, 07:58
                no nastepnym razem juz bede madrejsza, ale tak jak pisalam, juz 2 auta sprzedalismy przez Allegro, ale wlasnie w ten sposob, ze wszystko odbylo sie poza Allegro.
                napisalam do kupujacego ze zamierzam zwracac sie do Allegro o zwrot prowizji, a on odpisal mi ze jest nadal zainteresowany kupnem samochodu, tylko czy moznaby rozlozyc mu platnosc na raty!! no w szoku jestem! jakis szczylek chyba
                • pestka_ks Re: sprzedaż samochodu na allegro 07.10.10, 09:45
                  No to zaproponuj mu żeby kredyt wziął sobie w odpowiedniej instytucji, bo Ty tego typu usługami się nie zajmujeszwink Widać, ze to niepoważna osoba, więc po prostu wystąp o zwrot prowizji i tyle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka