Dodaj do ulubionych

płaszcz nike - pytanie do posiadaczek PILNE!!!

28.10.10, 08:44
Cześć dziewczyny, kupiłam sobie płaszcz o taki:
allegro.pl/plaszcz-damski-nike-acg-2010-r-s-sarafis-i1276515032.html
Wczoraj przyszedł i jako, że jestem zielona jeśli chodzi o puchowe płaszcze to zdziwiło mnie, że jest on bardzo cienki i zupełnie nie wygląda na zimowysad
Może któraś z was ma taki płaszcz lub miała i może mi powiedzieć czy one takie są czy ja się dałam nabrać, a jeśli faktycznie taki ma być to czy jest on naprawdę ciepły w zimę? Bo ze mnie raczej zmarzluch a nie lubię z kolei ubierać "dziesięciu" swetrów pod kurtkę.
Będę wdzięczna za szybkie odpowiedzi bo mam jeszcze ewentualnie parę dni na zwrot.
Obserwuj wątek
    • patatajowa Re: płaszcz nike - pytanie do posiadaczek PILNE!! 28.10.10, 09:47
      no wiesz, po zdjeciu na aukcji nie ocenisz grubosci płaszcza.
      jesli jest wypełniony puchem to na pewno bedzie cieplejszy niz tj samej grubosci płaszcz wypełniony poliestrem. co do tego modelu to ci nie napiszę , kupiłam właśnie taki
      i jest naprawdę gruby i ciepy- taki na planowana zimę stulecia wink
      https://allegro.sarafis.pl/files/photos/K76268@a.jpg
      z kolei mierzyłam w sklepie jeszcze ta kurteczke i jest o prawie o połowe lżejsza od kupionego przeze mnie płaszcza, nie była tez taka ciepła, no ale ona jest ponoć do biegania wink
      https://allegro.sarafis.pl/files/photos/380293-011@a.jpg
      aha jeszcze taka mała dygresja - ta kurteczka nike jest u nich w sklepie po 399 zł ale zawsze dają rabat i gratis wink
      • annaparzonka patatajowa 28.10.10, 09:54
        a gdzie kupiulas ten plaszczyk z pierwszego zdjecia? fajny jest a mozna go kupic nna all i jaka cena jak mozna wiedziec...
        • patatajowa Re: patatajowa 28.10.10, 10:02
          tak, zdjecie z all tego samego uzytkownika sarafis.
          ja kupiłam w rzeszowie w sklepie stacjonarnym po obnizce za 329 zł. kolorki takie jak na fotkach czyli czarny-nie błyszczący i beżowy. naprawde fajny i ciepły-dzisiaj rano u mnie było -8 jak szłam z synem do przedszkola i pierwszy raz wypróbowałam wink
          ma fajnie podszyte kieszenie takim cieplejszym materiałem, stójke ciepłą pod szyją, jedyne co mi nie bardzo sie w nim podoba to kolor i rodzaj futra przy kapturze ale to nie problem bo sie odpina smile
    • agni71 Re: płaszcz nike - pytanie do posiadaczek PILNE!! 28.10.10, 10:11
      Kurtki i płaszcze powinny w gramach podawać na metce wage puchu i wszystko byloby jasne. Ale nie wszyscy producenci tak robia i pozostaje ocena na oko i na dotyk. Przy zakupie internetowym jest to oczywiście niemożliwe.
      Ja mam dwie kurtki puchowe, jedna napakowana i naprawde bardzo ciepła na duże mrozy (Nike zresztą, ale stara), a druga, niby tez puchowa, ale cieniutka, poniżej -3 czy -5 stopni to juz w niej za zimno (teraz ja nosze na bluzke z kr. rekawem). Sama musisz ocenić, czy twoj płaszczyk będzie wystarczająco ciepły....
    • kasia_d81 Re: płaszcz nike - pytanie do posiadaczek PILNE!! 28.10.10, 11:01
      Dzięki za odpowiedzi.
      Tylko ja wciąż jestem w kropce i nie wiem co robić, zwracać czy niesad
      może rzeczywiście sprawdzę jeszcze ilość tego puchu, może coś znajdę.
      A może jednak ktoś ma ten sam płaszczyk i trochę doświadczenia w puchówkach?
      • patatajowa Re: płaszcz nike - pytanie do posiadaczek PILNE!! 28.10.10, 11:12
        nawet jesli ktos ma ten sam płaszcz to co ci ma doradzić? przekonac cie zebys jednak zostawiła go sobie ?? jednemu bedzie w nim ciepło, tobie moze być zimno. skoro uwazasz ze jest za cienki zwróć, bo możesz.
        • patatajowa Re: płaszcz nike - pytanie do posiadaczek PILNE!! 28.10.10, 11:23
          aha jak juz mamy doradzac w ciemno to ten mój czarny płaszczyk ma wypełnienie: 60% kacze pierze, 40% pierze. z tego wzgledu jest cięższy i grubszy od zalinkowanej przeze mnie kurtki w paski gdzie wypełnienie to w 75% kaczy puch. ta kurtka jest przez to bardziej miękka i lekka ale mniej ciepła moim zdaniem.
          w aukcji z twoim płaszczykiem jest napisane ze ma wypełnienie z pierza gęsi szarych wiec stawiam na to ze jak dla mnie byłby wystarczająco ciepły wink
          a co masz dokładnie napisane na metce jesli chodzi o wypełnienie???
          • minnie8 Re: płaszcz nike - pytanie do posiadaczek PILNE!! 28.10.10, 11:38
            Kurtki puchowe nie zawsze są przecież grube a i tak są ciepłe.Nasza zeszłoroczna Gap-owa puchówka była bardzo cieńka a córka nigdy nie narzekała,ze jej zimno.Zreszta moja z Simple też nie jest jakaś tam bardzo gruba a często w zimie mam pod nią krótki rękaw i jest ok.Nie przesadzaj...w końcu nie mieszkamy na Syberii...
          • kasia_d81 Re: płaszcz nike - pytanie do posiadaczek PILNE!! 28.10.10, 11:50
            No właśnie na metce nie sprawdzałam, zobaczę jak wrócę z pracy. Jeśli będzie pierze to chyba zostawię sobie ten płaszczyk bo naprawdę mi się podobasmile
            A moje pytanie o doradzenie wzięło się stąd, że jest to moja pierwsza kurtka puchowa i myślałam, że puchowa to taka gruba, "nadmuchana".
            Jestem chyba po prostu niedouczona w tym temaciesmile
            • patatajowa Re: płaszcz nike - pytanie do posiadaczek PILNE!! 28.10.10, 22:00
              kasia_d81 napisała:
              > A moje pytanie o doradzenie wzięło się stąd, że jest to moja pierwsza kurtka puchowa i myślałam, że puchowa to taka gruba, "nadmuchana".
              Jestem chyba po prostu niedouczona w tym temaciesmile >>

no troszeczke tak wink
              zreszta dla wiekszosci osób sprzedających na allegro i czasem tu na forum "puchowa" oznacza kurtke w stylu ubranka "pi i sigma" -o ile ktoś kojarzy smile)
              puchowa to z wypełnieniem z naturalnego puchu/pierza z kaczek/gęsi* niepotrzebne skreślić wink co nie musi oznaczać ze wyglada jak napompowana.
              i jak zostawiasz swoją czy odsyłasz?

• kasia_d81 Re: płaszcz nike - pytanie do posiadaczek PILNE!! 29.10.10, 08:34
                Zdecydowałam się zostawićsmile
                Mam nadzieję, że nie będę marzła, w razie czego już na takie bardzo duże mrozy jakby ten płaszczyk nie wystarczył to mam kożuch, który co prawda niezbyt jest wygodny ale bardzo ciepły.
                Dzięki za wszystkie rady i za douczeniesmile
              • agni71 Re: płaszcz nike - pytanie do posiadaczek PILNE!! 29.10.10, 08:44
                > puchowa to z wypełnieniem z naturalnego puchu/pierza z kaczek/gęsi* niepotrzebn
                > e skreślić wink co nie musi oznaczać ze wyglada jak napompowana.

Z drugiej strony w opisie kurtki jest:

"Tors 100% poliester, Podszewka 100% poliester, wypełnienie torsu szara gęś, wypełnienie wykroju 100% poliester. "

Co to jest ten wykrój, bo jakaś niekumata jestem. No i okreslenie "szara gęś" tez nie jest zbyt precyzyjne, nie wiadomo, czy jest to puch czy pierze czy całą gęś tam wsadzili wink
                A tego puchu i pierza tez moze byc mniej lub wiecej, i od tego tez zalezy jak cieple jest ubranie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka