Dodaj do ulubionych

Klocki dla malucha

06.11.10, 03:25
Czy roczne dzieci bawią się klockami? Jakie klocki uważacie za lepszy prezent dla takiego dziecka (tak z myślą o przyszłości) - drewniane, duplo? A może jeszcze jakieś inne?
Widziałam na jakiejś stronie klocki piankowe imitujące drewniane, które nadają się też do zabawy w wannie. Znacie/macie coś takiego?

Obserwuj wątek
    • semi-dolce Re: Klocki dla malucha 06.11.10, 07:40
      I drewniane i duplo będą ok, przy czym niekoniecznie teraz, moze do nich dorosnąć za klika miesięcy. Ale zabawe klockami jak najbardziej warto proponować juz teraz.
      • mithryl Re: Klocki dla malucha 06.11.10, 07:44
        A ja wydalam mase kasy na super ekologiczne klocki haby i leza, hitem okazl sie jakis badziewy zestaw za 30 zeta...nigdy nie wiesz co przypadnie do gustu.
        • ladyann77 Re: Klocki dla malucha 06.11.10, 08:28
          Ja kupiłam piankowe i niestety dzieć (13 mcy) zaraz zaczął je zjadać. Boję się kupić drewniane, bo ciężkie i twarde - Mała uderza nimi o wszystko, włącznie z własną głową. Na razie próbuję oduczyć ją zżerania klocków piankowych. Jak ich nie konsumuje, bawi się całkiem ładnie, ale ogranicza się na razie do stawiania jednego na drugim. Na pewno z czasem zacznie budować wink.

Jak dorośnie na pewno dostanie klasyczne drewniane plus duplo/lego.
      • pagaa Re: Klocki dla malucha 07.11.10, 12:52
        mój lubi klocki drewniane z dziurką, które trzeba nakladać na patyczkismile duplo dostał, ael leżą, bo nimi nie chciał się bawić. najbardziej lubi takie plastikowe zwykłe-wielki worek dostał od babci, kupione w supermarkecie. układa je codziennie
    • leneczkaz Re: Klocki dla malucha 06.11.10, 09:57
      Na początek do drewniane lub Wader/Biedronkowe za 30zł. Na lego na razie szkoda kasy..
      • memphis90 Re: Klocki dla malucha 09.11.10, 15:58
        Wader ma akurat kiepskie klocki, dorosły ma problem, żeby je połączyć razem. Już wolę wydać raz a dobrze na Duplo.
    • njula Re: Klocki dla malucha 07.11.10, 12:46
      A ja polecam Lego Duplo. Mój synek dostał na roczek zestaw podstawowych klocków, oczywiście na początku nie umiał z nich nic budować, ale po miesiącu-dwóch już umiał połączyć kilka. Teraz ma półtora roku, spore pudło tych klocków i to jest jedyna zabawka, która potrafi skupić jego uwagę na dłużej niż 2 minuty. Powiem więcej, ostatnio budował wieżę przez 1,5 godziny bez przerwy! Więc nie mam wątpliwości co dostanie na gwiazdkę smile Drewniane klocki też ma, są fajne, ale bardzo rzadko zwraca na nie uwagę i krótko się nimi bawi. No ale to pewnie zależy od dziecka. U mnie się sprawdza Duplo, wkurza mnie tylko ta kosmiczna cena zestawów, nawet używane ciężko kupić za rozsądne pieniądze...
      • mamasi Re: Klocki dla malucha 07.11.10, 15:30
        moja na roczek dostała plastikowe takie ogromne (coś jak wadera), potem zaraz drewniane z biedronki, oba zestawy układa nadal a ma 3 latka
        • ewikowa Re: Klocki dla malucha 07.11.10, 16:05
          na duplo jeszcze bedzie czas (a wtenczas to warto kupowac zestawy uzywanych na allegro - szczegolnie konstrukcyjnych klockow).
          u nas sprawdzilo sie wiadro drewnianych klockow z Eichhorn - w przykrywce sa dziurki na kategoryzacje ksztaltow - co pomaga przy sprzataniu! - kupilam je w Lidlu ale widzialam ostatnio w Realu. One pasuje ksztaltem i wielkoscia do tych z tesco - marki tesco. nawet teraz jako 4-latka wciaz cos z nich czasami wybuduje.

Jak cora byla jeszcze bardzo mala to tez u nas sie sprawdzily klocki te wielkie - wygladaja jak leggo ale sa wieeelkie.

• gwen_s Re: Klocki dla malucha 07.11.10, 18:34
      u nas robiły furorę klocki z sorterów, mieliśmy garnuszek na klocuszek i zwykły taki walizeczkowy sorter z FP, młody ustawiał sobie wierzę i je burzył. Potem kupiłam mu zwykłe klocki plastikowe w tesco za jakieś 30zł... do dziś się świetnie nimi bawi smile
    • zaklinka_k Re: Klocki dla malucha 07.11.10, 22:10
      Moja córeczka na roczek dostała Sorter - klockowe puzzle firmy SMIKI i cały czas się tylko tym bawi. To jest zestaw 12 klocków z takimi wgłębieniami w różnych kształtach, do których się wpasowuje mniejsze klocki (sorter), z innej strony są obrazki, które można ułożyć w duży obrazek (puzzle). Poza tym mała buduje z tych locków wieże itp. Są kolorowe i bardzo ciekawe dla mojej Małgoni smile Kosztują w SMYK-u 50 zł. Polecam
    • to_wlasnie_cala_ja Re: Klocki dla malucha 08.11.10, 09:30
      Moja córka dostała takie
      allegro.pl/kolorowe-klocki-drewniane-eichhorn-100-sorter-krk-i1309784212.html jak miała mniej wiecej roczek tylko że wtedy w biedronce były za 50 zł. Powiem szczerze że te klocki są jedyną zabawką którą mała bawi się cały czas , nie znudziły jej sie jeszcze. oczywiscie na początku to bedzie nieporadna zabawa ale zobaczysz jak powoli będzie budować coraz lepsze budowle. Moja córka ma już teraz 3 lata ale klocki są ciągle w użyciu dlatego na gwiazdkę dostanie drewniane ale już trudniejsze i 500 elementowe. Ja jak najbardziej polecam drewniane
      • mama_ulesi Re: Klocki dla malucha 08.11.10, 13:15
        dokładnie te klocki ma moja córka i właśnie te polecałam w swoim poście (ale post to_wlasnie_cala_ja dopiero teraz doczytałam)
    • peyton_01 Re: Klocki dla malucha 08.11.10, 10:41
      spróbuj może z drewnianymi klockami Eichhorna, są od roczku wink ekologiczne i trwałe, kupowałam chrześniakowi i z tego co wiem dziecku się podobały i nie znudziły po 5 minutach. Wyglądają w ten sposób -> milutek.pl/pokaz_foto.php?foto=http://milutek.pl/ftp_photo/zabawki/1530/1530_1_sredni.jpg&tytul=undefined
      powodzenia wink
    • ktosikowska Re: Klocki dla malucha 08.11.10, 11:25
      My polujemy na klocki Boikido. Jest na nich napisane, że są od 24m-ca. Śliczne są sklep.dzidzio.pl/szczegoly/8990/zestaw_50_klockow_bk7005_boikido niestety bardzo drogie sad
      • teane Re: Klocki dla malucha 08.11.10, 12:11
        właśnie dzisiaj przyniosłam od sąsiadki po jej synku takie duże klocki piankowe. coś w stylu drewnianych, tylko że większe i lżejsze. jak dla mnie rewelacja, chociaż mam trochę starsze dzieci. siedzą i się bawią. dla takiego malucha były by idealne. jedyny minus, ze widać na nich ślady zębów, bo mała próbowała je zjeść big_grin na allegro je też wadziłam allegro.pl/klocki-piankowe-46-el-rozne-ksztalty-i-kolory-i1304053987.html nie są drogie, warto na początek z takimi spróbować, bo może dzieć okaże się zupełnie nimi nie zainteresowany.
    • mama_ulesi Re: Klocki dla malucha 08.11.10, 13:12
      moja córka na roczek dostała od dziadków pudło drewnianych klocków z firmy Eichhorn, od razu je pokochała i bawi się nimi do dziś więc polecam smile duplo dostała jak miała 1,5 roku, też się nimi bawi ale preferuje te drewniane
      zabawa drewnianymi początkowo to było rozwalanie budowli postawionych przez mamę (a ile radości przy tym miała), potem budowanie prostych wież albo mostów (czyli ustawianie wszystkich klocków jeden za drugim w formie węża) i nauka kolorów, a teraz bardziej złożone budowle oraz zabawa w sortowanie (wg kształtów, kolorów, wielkości)
    • minerwamcg Re: Klocki dla malucha 08.11.10, 16:15
      Drewniane z Ikei: niedrogie, proste, dla naprawdę małego malucha w zupełności wystarczające. No i na wózku ze sznurkiem do ciągnięcia smile
      • marciula23 Re: Klocki dla malucha 08.11.10, 16:37
        Te z ikei są świetne smile
        Moja córcia też bawi się klockami z Wadera - super sprawa i tanie.
        • bweiher Re: Klocki dla malucha 08.11.10, 17:19
          U moich maluchów to obojętne. Od dziadków dostały właśnie taki wór z supermarketu a od wujka Duplo. Bawią się jednym i drugim.
    • dominika_beauty Re: Klocki dla malucha 08.11.10, 18:01
      polecam little people, firmy fisher price. są tam ludziki, koniki i inne dodatki, są średniego rozmiaru nie za duże , nie za małe w sam raz.
    • mikams75 Re: Klocki dla malucha 08.11.10, 18:58
      u nas sprawdzil sie badziew ale klocki byly duze i co wazne - latwo sie wkladaly i wyjmowaly, cos jak duplo ale wieksze
      drewniane eichhorn tez sa bardzo dobre, ale mojej te wkladane lepiej pasowaly, bo sienie rozpadalo wszystko co budowala jak w tych drewnianyxch
    • camel_3d Re: Klocki dla malucha 09.11.10, 21:03
      kupilem drewniane z Eichhorn..sa tez w polsce.
      Sa duzo lepsze niz duplo, bo ucza koordynacji. Dzieci lubia ustawiac wieze..i dziecko uczy sie stawiac klocki na klocku..tak zeby nie spadaly. Duplo sa swietne ..ale pozniej., jak juz dzeicko motoryke wycwiczy...

www.yopi.de/image/prod_pics/3446/e/3446952.jpg
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka