mojekochane 22.11.10, 17:22 Normalnie? czy wychodzicie z dziećmi gdzieś? Kiedy i jak dajecie upominki dzieciom? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alexsc Re: Mikołajki jak spędzacie? 22.11.10, 18:42 normalnie. dzieci po przebudzneiu odkryją w butach słodycze i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
leigh4 Re: Mikołajki jak spędzacie? 22.11.10, 18:59 Dzień wcześniej pieczemy ciastka-5 grudnia wieczorem zostawiamy na biurku lub na stole w kuchni talerzyk z tymi ciastkami i szklankę soku albo mleka.Zostawiamy uchylone drzwi na strych-sprawdzamy komisyjnie z synem, czy na pewno nie są zamknięteW nocy przychodzi św. Mikołaj, zjada ciastko, wypija trochę mleka i zostawia koło łóżka prezenty. Rano, tuż po obudzeniu, jest przeogromne zdziwienie, sprawdzanie, czy drzwi na strych zamknięte czy otwarte i czy na pewno zjadł i wypił, to co mu zostawiliśmyNo i oczywiście ogladanie prezentów. W tym roku plan mam bardziej przebiegły-chyba mikołaj zostawi prezenty w kuchni i dostanie już talerzyk z okruchami po ciastku, bo coraz bardziej mnie stresuje skradanie sie w środku nocy tylko z prezentami do pokoju, układanie tak, żeby nie narobić hałasu no i przede wszystkim, żeby nie zapomniec o zjedzeniu tego ciastka U nas chyba 6 grudnia obchodzimy pod względem "mikołajkowo-prezentowym" bardziej magicznie i uroczyście niż w wigilię-wtedy to u nas bardziej takie wydarzenie religijno - rodzinne. Prezenty już czekają wczesniej podłozone pod choinkę. Odpowiedz Link Zgłoś
asiula1306 Re: Mikołajki jak spędzacie? 22.11.10, 20:05 rano dzieciaki znajda prezenty w bucikach a wieczorem pojdziemy na uroczyste zapalenie swiatelek na choince na rynku, tam zawsze jest sw. Mikolaj i rozdaje dzieciom slodycze Odpowiedz Link Zgłoś
pia_ Re: Mikołajki jak spędzacie? 22.11.10, 20:21 Normalnie, czyli w nocy z 5/6 zakradam się do bawialni córki (ma pokoik do zabaw i sypialnię połaczone między sobą drzwiami) i zostawiam prezenty. Na parapecie czeka ciasteczko i szklanka mleka, więc muszę co nieco nadgryść i trochę wypić. W szkole dzieciaki tego dnia pojadą do fabryki bombek, gdzie będą już na nie czekać piękne bomby z ich imionami, a dwa dni później jadą do kina - to ich prezent mikołajkowy (zamiast drobnych upominków). W tym roku córka zmusiła mnie do zakupienia specjalnego talerzyka na ciasteczko dla Mikołaja, bo stwierdziła, ze nie wypada dawać zwykłego, codziennego Ponieważ młoda robi się już coraz starsza i sen ma czujny, to Mikołaj chyba tradycyjnie zacznie zostawiać prezenty przy kominku w salonie. Odpowiedz Link Zgłoś
krasulas Re: Mikołajki jak spędzacie? 22.11.10, 20:47 pia? rozumiem, że Twoja córa nadal wierzy...? bo moja Perła tak, choć nieraz nachodzą ją wątpliwości dzięki plotkom koleżanek/kolegów... U nas w tym roku inaczej - dotychczas 5/6 w nocy przychodził Mikołaj do pokoju, rozbebeszał okno/zasłonę/roletę i zostawiał prezenty. Jakiś czas temu praktykowaliśmy znajomego w stroju Mikołaja - fajnie, ale więcej organizacji niż dziecięcej atrakcji. I teraz pierwszy raz idziemy na ... salę zabaw (no bo jeszcze 2latek w domu). Organizują Mikołajki i wręczanie prezentów ze wspólną zabawą. No i mam problem - moje dzieci dostaną nieco i nie bardzo chciałabym dać im na tejże sali wszystkie prezenty (np. kije narciarskie!). A to głównie z powodu obecności innych dzieciaków - nie wiem czy dostaną wielkie paki, czy jedynie słodycze... No, ale zaklepane miejsca więc idziemy. A w poniedziałek przyjdą moi rodzice i pewnie mamunia będzie oczekiwać poklasku na prezenty które sama córce wybrałam Ech... No i Mikołaj przedszkolny... Odpowiedz Link Zgłoś
krasulas Re: Mikołajki jak spędzacie? 22.11.10, 20:48 aaaaa i jeszcze skojarzyłam w tym roku poraz pierwszy moja córka obowiązkowo przygotuje ciasteczko lub kanapeczkę z mlekiem! rety! Odpowiedz Link Zgłoś
leigh4 Re: Mikołajki jak spędzacie? 22.11.10, 21:06 Trochę mnie rozczulił ten wątek Kurcze, ależ te nasze dzieciaki szybko rosną!! jeszcze niedawno spotykałayśmy sie na forum "ciąża", kupowałyśmy wózki, karuzelki nad łóżeczko, a tu już pierwszoklasiści... Strasznie szybko ten czas leci Fajnie, że jeszcze w tym roku możemy cieszyć się urządzaniem "podchodów" mikołajowych, że dzieciaki jeszcze wierzą, że to naprawdę św. Mikołaj przynosi prezenty....Nostalgicznie mi się zebrało-pewnie przez ten deszcz za oknem( w warszawie pada) Odpowiedz Link Zgłoś
krasulas Re: Mikołajki jak spędzacie? 22.11.10, 21:13 w Bytomiu również a ja dzisiaj... wyciągnęłam zbiór wieloletni gadżetów świątecznych pisk i radość mojej Perły nie pozwoliły mi na schowanie tego dzieci mają cudnie wyklejone okna, dodatkowe gadżety w dużym pokoju stoi już oświetlenie, świece i wielki renifer słomiany towarzyszy mi przy relaksie TV/net a co tam! a okno kuchenne od paru dni ozdobione jest mini-oświetleniem za drobne 12zł ze sklepu na I tak cudnie wygląda, że nie mogłam schować Odpowiedz Link Zgłoś
blizniaki14 Re: Mikołajki jak spędzacie? 22.11.10, 21:24 6 grudnia rano dzieci zaraz po obudzeniu znajdują w wielkich czerwonych skarpetach prezenciki, słodycze, drobne zabawki, puzzle, książki, piżamki, bajki na dvd itp od rana więc w domu wiele radości i wielki bałagan piekę dla nich ciasta w kształcie mikołaja, a potem... idą do przedszkola Odpowiedz Link Zgłoś
pia_ krasulas 22.11.10, 21:30 U mnie od soboty stoi na parapecie duży anioł, a malutkie aniołki przycupnęły na kominku. Młoda narobiła spory zastęp reniferów z modeliny, które po wypieczeniu w piekarniku zostały przyklejone na własnoręcznie robione kartki świąteczne. A na półce w garażu leżakuje od niedzieli surowe ciasto na sławetne bożonarodzeniowe pierniczki (pachnie bosko). A za oknem siąpi Odpowiedz Link Zgłoś
pia_ Re: Mikołajki jak spędzacie? 22.11.10, 21:22 Moja córka wiarę ma wybiórczą, w Mikołaja wierzy, a starsze koleżanki w szkole uświadamiają ją na razie w temacie seksu , z czego wynika sporo zabawnych nieporozumień. Odpowiedz Link Zgłoś
leigh4 Re: Mikołajki jak spędzacie? 22.11.10, 21:29 Coś zabawnego mi sie jeszcze przypomniało: w sobotę chcieliśmy ze znajomymi namówić nasze dzieciaki do pisania listów do św. Mikołja-bo to przecież tuż, tuż...Na nasz pomysł michalina-córka koleżanki z autentycznym zdziwieniem powiedziała(7lat): "ciociu, ale po co pisać list do św. Mikołaja? przeciez on siedzi w niebie i świetnie wie, co chcemy dostać". No i misterny nasz plan spalił na panewce) Odpowiedz Link Zgłoś
krasulas Re: Mikołajki jak spędzacie? 22.11.10, 21:39 Moja córka w swoim i brata imieniu jakieś 2 tyg. wstecz napsała listy. No i wynegocjowałam zamianę lalki syrenki na papcie (list Bożonarodzeniowy) - po zakończeniu wymiany zdań, moja córka do mnie "ale sama sobie teraz pisz do Niego, bo ja nie mam siły - list napisałam, Ty wysłałaś i koniec!" Po paru dniach wraca temat syrenki - zabawki całkowicie zbędnej, ale że Młoda posiada miniaturkę to ze smutkiem w głosie oznajmiła, że wspomniana mini-syrenka nie ma mamy!!! Szokszok! 7 lat wnet! Ja spokojnie arumentuję "że zbędna, że bawić się nie będzie, że jest nieco za duża/dorosła na taką zabawkę". Na to moja córka zirytowana "Co Ty mówisz! A skąd to Mikołaj wie ile to ja mam lat! Lalkę dostanę napewno!" ... magia świąt! pia - jeśli to nie tajemnica wyślij, albo może w tym wątku (jeśli moderator pozwoli) wpisz proszę przepis na dobre pierniczki Odpowiedz Link Zgłoś
leigh4 Re: Mikołajki jak spędzacie? 22.11.10, 21:46 i ja sie do prośby przyłączam moderatorka chyba już śpi, może nie zauważy) Odpowiedz Link Zgłoś
pia_ Link do przepisu na legendarne pierniczki Silje 22.11.10, 21:49 forum.gazeta.pl/forum/w,16375,71347836,,Nie_na_temat_PIERNICZKI_legendarny_przepis_.html?s=0 Pierniczki są naprawdę przepyszne, w zeszłym roku był debiut, w tym roku kupiłam ogromniastą, plasikową michę i narobiłam ciasta z podwójnej porcji składników, bo znajome "sępy" już krążą dopytując się, kiedy mogą wpaść z wizytą przedświąteczną Odpowiedz Link Zgłoś
pia_ Mała uwaga techniczna 22.11.10, 21:56 Zapach roztopionego, ciepłego smalcu zmieszanego z miodem moze wywołać odruch wymiotny, ale jak się nie poddacie, to po zmieszaniu wszystkich składników i dodaniu przypraw nie będzie go już czuć. Odpowiedz Link Zgłoś
aniaop Re: Mała uwaga techniczna 23.11.10, 09:15 Pia, pieke te pierniczki od 7 lat, ale od 3, od kiedy "mam przyjemnosc" miec wrzody, zamiast smalcu uzywam masla. Zapewniam Cie, ze sa identycznie pyszne a wspomniany przez Ciebie odruch wymiotny nie wystepuje a ja potem nie miewam zgagi Odpowiedz Link Zgłoś
beata_17 Re: Mała uwaga techniczna 03.12.10, 13:41 zrobilam te pierniczki, ciasto polezalo 2 tygodnie i wczoraj upieklismy 1 blache ciasteczek. Palce lizac, nigdy ne jadlam lepszych. Wielkie dzieki za przepis. Aha, zamiast smalcu tez dalam kostke masla. Odpowiedz Link Zgłoś
anulajc Re: Mikołajki jak spędzacie? 03.12.10, 14:09 To my chyba jesteśmy wyjątkiem. U mnie w domu zawsze 6 grudnia przychodził PRAWDZIWY mikołaj. Teraz przychodzi do moich dzieci ( mój brat się przebiera), znajomi przychodzą ze swoimi dziećmi i robimy imprezę mikołajkową. Odpowiedz Link Zgłoś
motylka09 Re: Mikołajki jak spędzacie? 03.12.10, 23:12 U nas jest identycznie, tyle że w gronie rodzinnym i nigdy nie udaje się spotkać 6 grudnia, w tym roku robimy jutro. Zazwyczaj jest 6-8 dzieci. Ponieważ są już duże i zaczęły zauważać, że wujka zawsze boli głowa gdy przychodzi św. Mikołaj, to od zeszłego roku Mikołaj jest wynajęty. Co roku dzieciaki nie mogą się doczekać na spotkanie, nawet te "dorosłe" 11 i 12 -letnie. Odpowiedz Link Zgłoś
marta2202 Re: Mikołajki jak spędzacie? 03.12.10, 23:45 U nas też przychodzi prawdziw mikołaj, dzicieki jeszcze małe więc nie rozpoznają Pieczemy wcześniej ciastka i mikołaj jak przychodzi musi się poczęstować Odpowiedz Link Zgłoś
dammma Re: Mikołajki jak spędzacie? 04.12.10, 00:25 W tym roku Mikołaj przypada w poniedziałek. Jeśli dzieci chodzą do przedszkola czy szkoły, to kiedy dać prezenty? Zawsze dawałam nocą a rano było wiekie rozpakowywanie i zabawa, ale jak tak zrobię, to nigdzie nie będą chciały iść a w ogóle, to rano czasu na nic nie ma. Zresztą w szkole i przedszkolu też Mikołaj przychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
katse Re: Mikołajki jak spędzacie? 04.12.10, 08:42 Z niedzieli na poniedziałek prezenty w okolicach łóżka babeczki czekoladowo piernikowe upieczone, ozdobione, część już po znajomych poszła a część jest dla Mikołaja w pn z klasą jadę do kina, w autobusie Mikołaj rozda im małe upominki Odpowiedz Link Zgłoś
leigh4 Re: Mikołajki jak spędzacie? 05.12.10, 03:10 Dać w nocy, niech rozpakują rano-nie ma innego wyjścia. Ja corocznie uprzedzam w pracy, że 6go grudnia będę godzinę później Odpowiedz Link Zgłoś