Dodaj do ulubionych

Kto kupuje te paki...? :/

26.11.10, 11:38
Wystawiłam kuzynce rzeczy po jej córce - takie na dziecko do roczku-1,5 roku, w sumie 50 wg ślicznych ciuszków, ładnie obfotografowałam, podałam marki i rozmiary, nawet dałam jako promowane (dodatkowa opłata uncertain )... I co? Zainteresowanie prawie zerowe, aukcja kończy się w poniedziałek, 4 osoby licytują, ale tylko 1 obserwuje, nieco ponad 100 wejść...
Za to te wszystkie rzeczy ewidentnie wygrzebane z lumpów, bez gustu, z poprześwietlanymi zdjęciami, ale na lalkach, mają kilkaset wejść i spore kwoty w licytacji. Ja nie rozumiem, dlaczego ludzie lecą na te paki, w których ledwo kilka ubranek jest w miarę ładnych, a sprzedawcy mają po kilka takich pak, w przeróżnych rozmiarach...
Co zrobić, by zachęcić do kupna na swojej aukcji? Specjalnie na potrzeby aukcji skombinować taką lalkę? uncertain Ech, musiałam się pożalić... Namęczyłam się dla kogoś, a teraz jest szansa, że aukcja się nie sprzeda...
Obserwuj wątek
    • elka136 Re: Kto kupuje te paki...? :/ 26.11.10, 11:50
      Zgadzam się z Tobą w 100% Też niedawno sprzedałam dosłownie za parę złotych śliczne, prawie nowe ubranka. Zdjęcia też nie były zrobione na lalce i nie zbajerowane, dlatego pewnie taką cenę dostałam. Kupująca po otrzymaniu ubranek była zachwycona, ale co z tego jak dostałam taką niską kwotę. Nie rozumien jak ludzie łapią się na aukcje, gdzie jedna rzecz jest kilka razy obfotografowana w różnych zestawach i wydaje się tego masa, do tego mało jest konktetów, za to pełno spódniczek, których małe dziecko wcale nie wynosi. Ach....
      • ruda-88 Re: Kto kupuje te paki...? :/ 26.11.10, 11:59
        No, właśnie, w takich pakach wlicza się do zestawu śliniaczki, skarpetki, czapeczki... Ja takiego drobiazgu do wystawienia nie dostałam, a wszystkie rzeczy ponumerowałam... Ale mamy ustawioną minimalną, przy której i tak wychodzi kilka zł za rzecz, jednak nie spodziewałam się takiego braku zainteresowania...
        • dolores12 Re: Kto kupuje te paki...? :/ 26.11.10, 12:09
          Ciężko sprzedać paki, szczególnie po niemowlętach, bo konkurencja olbrzymia ze strony handlarzy. Rok temu sprzedałam ok.60 sztuk po swojej córeczce za marne 200 zł, a pracy przy wystawieniu było ze dwa tygodniesad Może zaryzykuj i wystaw aukcję promowaną(to kosztuje kilkanaście zł) jeśli chcesz to w ogóle opchnąć.
      • falcon_eye Re: Kto kupuje te paki...? :/ 26.11.10, 12:06
        Właśnie dlatego ludzie (babki?) się na to rzucają:
        * bo wydaje się że jest dużo
        * bo fotki takie "profesjonalne" i rzeczy tak ładnie na nich wyglądają
        * bo laleczka ubrana w jeansowe ogrodniczki i bluzę z kapturem na 56cm wygląda tak słodziutko (a młoda matka czekająca na pierwsze dziecko jeszcze nie wie, że takich rzeczy nigdy noworodkowi nie ubierze)

A zdjęcia ubranek rozłożonych na kocu są takie feee.... <sarkazm>

Niestety sama dałam się na to nabrać jak jeszcze byłam w ciąży. Myślałam, że za niewielką kwotę skompletuję całą wyprawkę, bo ceny w sklepach mnie przerażały. Zapłaciłam 350pln za 100szt. ubranek. Wszystko śmierdziało lumpeksem, ubrania w gorszym stanie niż to opisywała sprzedająca.
        • mmala6 Re: Kto kupuje te paki...? :/ 26.11.10, 12:13
          nie straszcie, bo sama przymierzam się do przygotowania pak po małym. I nie mam żadnych spódniczekwink
          • alcea3 Re: Kto kupuje te paki...? :/ 26.11.10, 21:27
            Podstawowa zasada przy wystawianiu paczek! ZAWSZE kupujecie promowanie to za 12 zł. Zawsze się zwraca
            • ruda-88 Re: Kto kupuje te paki...? :/ 26.11.10, 21:57
              Ale ja właśnie dałam promowane, to koszt 12 zl wlasnie, ale efektow nie wiem, czy sie doczekamy...
        • luna331 Re: Kto kupuje te paki...? :/ 26.11.10, 12:13
          Mnie to zastanawia nie tylko w temacie pak ubraniowych, ale ogólnie fenomenu cenowego na allegro. Wczoraj szukałam zabawki dla córki Polly Pocket Rajska Wyspa. I ku mojemu zdziwieniu rozstrzał cenowy od 34 do 65 PLN (oczywiście taki sam towar, nowy, z metkami - róznica wyłącznie cenowa). I była w szoku, kiedy zauważyłam, że najwięcej ofert mają te zabawki z najwyższą ceną. Nie wiem z czego to wynika. Przejrzałam dokładnie oferty za 35, 46, 50 i 65 PLN i nie ma różnicy w towarze. Czemu zatem kupujący kupują za 60, a nie 40?

Ot, zagadka wink

Pozdrawiam serdecznie
          • kropkaa Re: Kto kupuje te paki...? :/ 26.11.10, 12:40
            > Czemu zatem kupujący kupują za 60, a nie 40?

Bo jak kupujesz na All, to z założenia taniej, ale jednak nie chcesz kupić dziecku najtańszej zabawki big_grin
            Bardziej serio wytłumaczenie - koszty przesyłki. Czasem też kupuję np. za 55 zł jeśli mogę podejść pieszkom i odebrać, a nie za 45 + 15 kurier, na którego w dodatku muszę czekać.
            • luna331 Re: Kto kupuje te paki...? :/ 26.11.10, 12:47
              a ja nadal nie rozumiem, ponieważ zabawka jest taka sama, a do cen, o których pisałam i tak doliczony jest koszt wysyłki. Ale fakt, że jeśli ktoś wychodzi z założenia, że im drożej, tym lepiej (mimo, że towar identyczny) to rzeczywiście, ma to sens wink

• sylki Re: Kto kupuje te paki...? :/ 26.11.10, 13:32
                czasami chodzi o koszt wysyłki, czasami o lokalizacje i tyle.
          • minnie8 Re: Kto kupuje te paki...? :/ 26.11.10, 12:50
            luna331 napisała:

Przejrzałam dokładnie oferty za 35, 46, 50 i 65 PLN i nie ma różnicy w
            > towarze. Czemu zatem kupujący kupują za 60, a nie 40?

...a może ten kto sprzedaje drożej ma jeszcze drugą i trzecią interesującą mnie rzecz.Kiedy kupię trzy rzeczy taniej u różnych sprzedających to doliczając przesyłkę wszystko wyniesie tyle samo...
            • monikaj21 Re: Kto kupuje te paki...? :/ 26.11.10, 13:01
              a ja wiem dlaczego smile

Jeszcze parę dni temu rajskie wyspy zaczynały się od 60 zł i ludzie je kupowali bo taniej nie było (stąd oferty przy tych aukcjach), od środy są w carrefourze za 39,90 i dostaje się 20 zł w e-bonie, więc ludzie kupili i zaczęli wystawiać taniej - te oferty które są przy droższych są pewnie sprzed tego czasu.

• luna331 Re: Kto kupuje te paki...? :/ 26.11.10, 13:08
                aaaaaha! i tu jest pies pogrzebany! rzeczywiście, jeśli taka oferta pojawiła się w Cerrefourze, to automatycznie pojawiła się i na all. I teraz jest wszystko jasne smile
                Swoją drogą dziękuję za info o takiej promocji smile
    • koza_w_rajtuzach Re: Kto kupuje te paki...? :/ 26.11.10, 12:39
      Mnie też dziwi, że ludzie wolą te lumpeksowe paki. Korzystałam z tego i gdy syn był mały kilka razy udało mi się kilka paczek kupić z ładnymi ubraniami za grosze, gdzie ubrania widać było, że są po jednym dziecku i kupowane w dobrych sklepach.
      Ogólnie mi się wydaje, że jeśli chodzi o takie bardzo małe dzieci, to używane ubrania tak dobrze nie idą, natomiast dla starszych dzieci o wiele trudniej jest kupić coś fajnego tanio, choć mi się to kilka razy zdarzyło wink.
      No, a druga sprawa, że teraz jest zły okres na sprzedaż. Teraz ludzie kupują prezenty i często są spłukani z pieniędzy. Lepiej byłoby wystawić tą pakę w styczniu.
      • heca7 Re: Kto kupuje te paki...? :/ 26.11.10, 13:10
        Nie znoszę i nie kupię nigdy rzeczy ,które są pokazywane na lalce. Wcale to nie wygląda słodko tylko debilnie, jest pomarszczone i popodwijane. Lalka brudna, włosy skołtunione a obok jakieś brudne, sflaczałe pluszaki. I to ma mnie zachęcić? Nigdy.
    • kornnella Re: Kto kupuje te paki...? :/ 26.11.10, 13:54
      ruda-88 napisała:

> Ech, musiałam się pożalić... Namęczyłam się dla kog
      > oś, a teraz jest szansa, że aukcja się nie sprzeda...

Czyżbyś ustawiła minimum? Bo jak tak to już masz wyjaśnienie kiepskiej licytacji. Było nawet na zakupowym kilka wątków "Czy kupujecie z min." i jakieś 98% osób deklaruje ze nie, takie aukcje olewa, zwłaszcza w używanych ciuchach gdzie jest kilka tysięcy ofert.
    • 1alfa1 Re: Kto kupuje te paki...? :/ 26.11.10, 20:04
      hmmm....
      przeczytałam sobie ten wątek i ......
      ponieważ mam lalkę ( kupiłam dla córki ) to jak się w końcu zbiorę do zrobienia zdjęć i opisów ... no i w końcu do przygotowania aukcji.... to wykorzystam niecnie tą córkowa lalke (której młoda jeszcze nie dostała) ....
      no naprawdę ciekawe czy uzyskam dzięku temu zawrotną kwotę....
      ale to pewnie dopiero na wiosnę..... bo zabieram się za aukcje jak sójka
    • pestka_23 Re: Kto kupuje te paki...? :/ 26.11.10, 21:33
      Moja rada to sprzedawać na sztuki wink
      • mmala6 Re: Kto kupuje te paki...? :/ 26.11.10, 22:33
        na sztuki to robota głupiego przy takiej ilości ubranek. Wolę sumarycznie zarobić mniej niż latać co drugi dzień na pocztę z kilkoma paczuszkami i kilkanaście razy pakować, opisywać, wypełniać druki na poczcie.
        Ja spróbuję pod koniec stycznia jednak bo mam sporo dresików, sweterków, spodenek, kurteczek....może jakaś mama kupi nieświadoma że półroczniak nie jest w stanie wszystkiego obskoczyćwink
        • pestka_23 Re: Kto kupuje te paki...? :/ 27.11.10, 00:25
          mmala6 napisała:

> na sztuki to robota głupiego przy takiej ilości ubranek. Wolę sumarycznie zarob
          > ić mniej niż latać co drugi dzień na pocztę z kilkoma paczuszkami i kilkanaście
          > razy pakować, opisywać, wypełniać druki na poczcie.
          > Ja spróbuję pod koniec stycznia jednak bo mam sporo dresików, sweterków, spoden
          > ek, kurteczek....może jakaś mama kupi nieświadoma że półroczniak nie jest w sta
          > nie wszystkiego obskoczyćwink
          >

No cóż. Co kto lubi. Ja wolę jednak zarobić 2000zl a nie 200 tongue_out Kilkanaście paczek spakowanych i kilka kursów więcej na poczte jest IMO warte poświęcenia. Poza tym wielu klientów kupuje po kilka sztuk więc wcale tych paczek nie jest tak sporo wink

Niejednokrotnie kupowałam duże paki ubrań za niewielkie kwoty, dziecko wynosiło a ja później sprzedałam na sztuki duuużo drożej.
          • mmala6 Re: Kto kupuje te paki...? :/ 27.11.10, 17:59
            pestka_23 napisała:

> mmala6 napisała:
            >
            > > na sztuki to robota głupiego przy takiej ilości ubranek. Wolę sumarycznie
            > zarob
            > > ić mniej niż latać co drugi dzień na pocztę z kilkoma paczuszkami i kilka
            > naście
            > > razy pakować, opisywać, wypełniać druki na poczcie.
            > > Ja spróbuję pod koniec stycznia jednak bo mam sporo dresików, sweterków,
            > spoden
            > > ek, kurteczek....może jakaś mama kupi nieświadoma że półroczniak nie jest
            > w sta
            > > nie wszystkiego obskoczyćwink
            > >
            >
            > No cóż. Co kto lubi. Ja wolę jednak zarobić 2000zl a nie 200 tongue_out

Nie sądzę aby różnica była tak duża, w przypadku moich ubranek przynajmniej. Ja się chcę tego pozbyć i tyle. Przecież nie będę wystawiać na aukcji 1szt body bo o....szalejęwink co lepsze perełki wystawię osobno, wiadomo. Ale zamiast 50 aukcji będę miała góra 10.
            • annaparzonka Re: Kto kupuje te paki...? :/ 27.11.10, 18:49
              Mi rece opadaja pare miesiecy temu wystawialam po synku za male rzeczy i niektore sie sprzedaly niektore nie, pozniej znow wystawilam i wszystkie sie sprzedaly ale cena szczerze mowiac Mnie nie satysfakcjonowala. Teraz mam bardzo duzo za malych po dzieciach i tak leza bo Mi sie az nie chce wystawiac jak mysle ze za grosze pojda do tego musze poswiecic czas na wystawienie, nigdy nie dawalam w promowanych nie robilam zdjec na lalkach tylko to jednolotym tle rozlozone ciuszki a i sprzedaje pojedynczo.... Teraz juz nie zdaze wystawic bo wyjezdzam ale mysle ze na wiosne moze sie zabiore ale wtedy bedzie tego baaardzo duzo.
    • zuzkatoucan RUDA 88 26.11.10, 21:38
      podaj linka bo ja własnie szukam takiej paki dla dziewczynki w tym wieku.
      • ruda-88 Re: RUDA 88 26.11.10, 21:56
        Zuzkatoucan, wysłałam Ci maila na gazetowego, bo nie wiem, czy mogę podac tu linka.
        • zuzkatoucan Re: RUDA 88 26.11.10, 22:18
          dzieki juz wchodzę i sprawdzam
    • grandcentral Re: Kto kupuje te paki...? :/ 26.11.10, 23:04
      oto jest pytanie. ponad rok temu z kumpela sprzedawalysmy lumpowe paki na allegrosmile wiem wiem wstyd ale ja mialam faze na lumpy. nie mialysmy na lalakch ubranek ale bardzo profesjonalne bo kumpela nawet do tego celu kurs photoshopa zrobilasmile doplacalysmy 12 zl i co? po prawie roku wyszlysmy na 0. nasze paki szly bo marnych kwotach a paki tuz obok nas po duzych. wiec nie wiem kto kupowal tamte profesjonalne a nie nasze profesjonalne. moze oni poprstu sobie aukcje sami podbijaja?
    • iggnatka Re: Kto kupuje te paki...? :/ 26.11.10, 23:04
      To ja sie przyznaje, ze kupiłam kilka takich pak kompletujac wyprawke i nadal kupuję.

Podstawa to naprawdę dokladny opis, z wymienioną każdą wadą. Gdy nie ma dokladnie opisanego stanu - nie kupuję.

I uwierzcie, ze są jeszcze uczicwe osoby, nawet handlarze na allegro. Ja takich znalazlam kilku i u nich kupuję. Ostatnio u jednej. Czasem pozwolę sobie an wyslanie "zamówienia", pisze co konkretnie potrzebuję, jakich ciuchów. Sprzedawca wysłał mi zdjecia bez lalek z opisem stanu i mi to wystarczyło, bo akurat temu sprzedawcy ufam.

I chyba wole ciuchy z lumpa, bo przynajmniej są odkażane, w przeciwienstwie do ubrań po kims (kiedyś czytałam tu sprzedawcy, który prawdopodobnie sprzedawal bielizne po dzieciach majacych pasożyty).

Lalki, czy bez nich, wsio rawno. Wsadzenie na kukłe, zrobienie zdjecia, opisanie to tez praca w koncu. Łatwiej byłoby pewnie rzucic na podłogę i pstryknąć zdjecie, ale jak same piszecie - po prostu sie nie sprzeda.
      • barbi1 Re: Kto kupuje te paki...? :/ 27.11.10, 00:12
        Raz wystawiłam pakę,
        nie było ŻADNEGO zainteresowania,
        mimo że ubranka w stanie idealnym i dobrych firm Benetton, Name It, Next, Gap.
        Ale fakt, lalki nie ubierałam, tylko rozkładałam na podłodze.

Teraz- w sumie też żeby się już tak nie bawić,
        rozłożyłam w zestawy po parę sztuk,
        np. mam zestaw Benetton 0-3 mies.
        5 buzek i 2 pary spodni.

Albo bodziaki rozmiarami 3-6 miesiące Early Days 6 sztuk.

I widzę, że tak jest już lepiej, juz kilka osób obserwuje.
    • grandcentral a moze? 27.11.10, 20:05
      trzeba wystawiac mniejsze paki jednego rodzaju. ja np teraz potrzebuje polsipiochy w rozmiarze 68 i nic innego mnie nie intresuje. wiec jak ktos ma kilka par polspiochow to sprawdzam.
      • annaparzonka Re: a moze? 27.11.10, 21:16
        Ja tak robilam wlasnie jak sprzedawalm polspiochy, koszulki itp po malym ale zostalam w balona zrobiona przez pseudo kolezanke, ktora licytowala u Mnie *a dowiedziala sie o Moich aukcja z nk, bo mam powiazane konto nk z all* i pisala ze odbierze pozniej bo nie ma czasu, pozniej ze miala remont, pozniej cos tam jeszcze i zamilkla nagle.... ale czesc rzeczy sprzedalam nie znanym Mi osoba, wydaje Mi sie ze takie drobne tylko i wylacznie w taki sposob sprzedawac ze przeciez polspichy mozna kupic tanio....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka