Dodaj do ulubionych

Jakie sanki dla dziecka 1,5 roczku ??

01.12.10, 12:23
Mam prośbę. Czy możecie mi podpowiedzieć jakie sanki mogę kupić dla półtorarocznego dziecka? Takie w rozsądnej cenie (myślę że do 200 zł)., i żeby przetrwały chociaż kilka sezonów. Będę bardzo wdzięczna za wszystkie podpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • krasulas Re: Jakie sanki dla dziecka 1,5 roczku ?? 01.12.10, 12:29
      ja mam Borówkę - Piccolino
      na all. można je dostać za 199zł - w zal. też od koloru
      bardzo porządne, wysokie oparcie, wysokie boki, ciepły śpiwór i pasek zabezpieczajcy dla dzieciaka; szerokie płozy, niewywrotne
      jeździł na nich już roczniak, teraz dwulatek
      posiadają pchacz - w tym roku jest wersja nieco lepsza - pchacz jest regulowany, ale nie wiem jak to się ma do jego trwałości (mam na myśli samo łączenie i mechanizm pewnie też plastikowy).
      my mamy w całości
      wada - są wieeeeeeeeelkie! i ważą swoje
      trzymam je w aucie - na całym przodzie
      kupiłam akurat ten model, bo miałam drewniane, metalowe z GoSportu (dla córki) i obydwa modele były fatalne
      obok bloku mam wielgachny park z górami sporymi (szkody górnicze...smile) i tam z nich najczęściej korzystamy
    • mmala6 Re: Jakie sanki dla dziecka 1,5 roczku ?? 01.12.10, 12:30
      dla mnie rozsądna cena za sanki, to poniżej 100złbig_grin
      Brałabym coś w tym stylu:
      allegro.pl/sanki-drewniane-baranie-rogi-parciane-dla-2-3-osob-i1345871597.html
      allegro.pl/sanki-bukowe-baranie-rogi-materacyk-spiworek-2011-i1340809457.html
    • iberka my.... 01.12.10, 12:58
      kupimy te:
      allegro.pl/alpen-bambino-pierwsze-sanki-dla-malucha-hit-i1333742596.html dostępne w decathlonie za 90 pln
      lub te
      allegro.pl/pierwsze-sanki-dla-malucha-stiga-froggy-krakow-i1336926046.html
      iza
      • jaroosi Re: my.... 01.12.10, 13:08
        Zastanawiałam się nad tymi sankami, które podała iberka, ale na stronie Decathlon przeczytałam, że nie nadają się zjazdów z górki, są tylko jako " pojazd śnieżny ".
        • krasulas Re: my.... 01.12.10, 13:31
          ależ w nich w dupcię wiać musi konkretnie!
          nie dość, że wiucha - bo krótkie paskudnie, to niskie oparcie
          sądzę, że niejedno dziecko będzie bało się na nich jechać
          chyba, że po idealnie płaskim terenie... bez pagóreczków itp
          nie są to sanki moim skromnym i wirtulanym zdaniemsmile na dłuższe spacery zimą
          choć może się mylę...
          no i jednak często 1,5 roczniaki korzystają ze śpiworków
          • iberka Re: my.... 01.12.10, 13:37
            wiać??? a to czemu? a moim skromnym zdaniem spiworki to porażka, bo już widzę te buty po śńiegu upchnięte w piękny spiwroek z owczej wełny........oddawany do pralni po kazdym spacerze aby jakoś wyglądał wink

iza
          • krasulas Re: zdjęcia w terenie 01.12.10, 13:38
            mam nadzieję, że moderator mnie nie wywali...
            w wersji z pchaczem zdjęcie zeszłoroczne - Młody miał dokładnie rok...
            wada - duże...bardzo...

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/qc/tg/0tjy/ZCRa0hjIoIiPYUieRX.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/qc/tg/0tjy/xgJmskIsQWEHof67HX.jpg
            • aga_in29 Re: zdjęcia w terenie 01.12.10, 15:20
              Krasulas ja się zastaniwiam nad tymi sankami piccolino, wyglądają porządnie, widzę, że też woziłaś dwójkę dzieci. Moje mają 1,5 roku i 3,5 - zmieszczą się razem, będzie wygodnie na dłuższym spacerze ?
              • krasulas Re: zdjęcia w terenie 01.12.10, 15:31
                Ja mam 7latkę i 2latka - mieszczą się
                Ale - Ty masz mniejsze dzieciaczki - moja córka wysoka...
                Musisz strategię opracować jazdysmile - wczoraj syn jeździł na tyle, w śpiworku - nogi lekko mu na boki dałam i córka na przodzie siedząc na śpiworze jeździła.
                Rok temu jeździliśmy inaczej - córka na tyle - nogi na zewąntrz, a śpiworek lekko rozsunięty i w nim brat na przodzie trzymany przez siostrę
                było bardzo ok

Niestety nadal twierdzę,że wynalazek plastikowy dla namłodszych (nie mam na myśli 3latków i wyżej) nie jest idealny dla maluszka...
                A z ośnieżonymi butami radzimy sobie (po błocie nie jeżdziłam) - raz wsadziłam ośnieżone butki do wewnątrz, raz rękawicami leciutko wyczyściłam. Da sięsmile
                Śpiwór wyląda idealnie.

Jeszcze dodam, że nie kupiłabym aż tak dużych sanek gdyby nie zeszłoroczny wyjazd w góry gdzie na jazdę wózkiem szans nie miałam. Syn również w nich spał.
                Wada - nie mają budy w razie nagłej śnieżycysmile
              • tygisek Re: zdjęcia w terenie 18.12.10, 00:48
                ja szesc lat temu kupilam dla wowczas rocznej coreczki sanki STIGA FROGGY, polecam, rewelacyjne saneczki do ciagania malucha i do zjazdow z gorki tez, niewywrotne, wytrzymale, jezdzila nimi dwa sezony, potem pozyczylismy, kolejne 3 zezony jezdzily nimi dwojka dzieci, w tym roku uzywamy je dla rocznego synka smile poza miejscowymi niewielkimi odbarwieniami plastiku (byly zle przechowywane) nie dzieje sie z nimi absolutnie nic, uzywalam i uzywam je razem ze spiworkiem od wozka, dzieci zadowolone smile
    • pumeczka Re: Jakie sanki dla dziecka 1,5 roczku ?? 01.12.10, 15:18
      polecam takie z pchaczem
      moj ponad dwulatek boi się jeździć na tych zwykłych sankach drewnianych, myśli że za chwilę będzie wywrotka
      a tak jakbym miała taki kijek do pchania to sanki byłyby o wiele stabilniejsze
      • aregiec Re: Jakie sanki dla dziecka 1,5 roczku ?? 01.12.10, 15:43
        Ja dla 1,5 rocznej córki kupiłam w zeszłym roku sanki Davos - jest już osobny wątek na ich temat- z oparciem plastikowym dokręcanym (jest tez drewniane) Są super i myślę ze posłuża nam jeszcze bardzo długo! Żałuję tylko ze akurat nie mieli tego modelu w wersji składanej.
        Acha! Nam się świetnie sprawdził na sankach śpiworek do wózka.
        • mmala6 Re: Jakie sanki dla dziecka 1,5 roczku ?? 01.12.10, 16:01
          ja mam dwójkę i myślę, że trudno nam będzie pogodzić interesy obu chłopcówwinkStarszy chce szaleć na sankach z górki a małemu sanki koło nosa latają, bardziej przydadzą się mnie, bo wózek nie wszędzie da radę (np do parku gdzie jest owa górka). I jest problem z górką, bo jak starszy będzie zjeżdżał to co zrobić w tym czasie z małym, który nie chodzi jeszcze. Kiepsko. A dwóch par sanek nie zamierzam kupowaćwink
          • krasulas Re: Jakie sanki dla dziecka 1,5 roczku ?? 01.12.10, 17:01
            ja rozwiązuję to w ten sposób - córka ma ze sobą dupolota (nie klasyczne jabłuszko - nieco wyższy, prostokątny z ruchomą porządną rączką między nogami)
            nie muszę podpowiadać kto najczęściej go nosi...
            czyli... chwilkę jadą razem - do górki
            córka przechodzi na dupolota i wyżywa się do woli, a syn jeździ koło górki ze mną lub patrzy na innych
            u mnie gorzej z Młodym - pod wpływem akrobacji siostrzanej też chce opuszczać swój pojazd - a to niebezpieczne, bo cała góra nadaktywnych dzieci
            • mmala6 Re: Jakie sanki dla dziecka 1,5 roczku ?? 02.12.10, 15:11
              no właśnie tak chyba trzeba będzie zrobić. Mamy zwykłe jabłuszko i Młodemu wystarczy. W sumie on też na samej pupie lubi zjeżdżać, oczywiście z małej góreczki. Choć syn lubi się kłaść na brzuchu i tak zjeżdżać, więc wtedy tylko na sankach ale może przez te parę zjazdów Maluch nie zje całego śnieguwink
              A ma ktoś nartosanki? pamiętam jak byłam w wieku mojego syna to moi kuzyni takie mieli.= i strasznie im zazdrościłam. Ale oni z gór pochodzą i tam się opłacało inwestować w wszelkiego rodzaju pojazdy śnieżne, zwłaszcza że zimy wtedy były długie. Ja mieszczuch miałam tylko sankiwink
          • iberka dla rodzeństwa 01.12.10, 20:15
            allegro.pl/sanki-podwojne-z-spiworem-oparciem-podnozkiem-i1321319099.html
            oglądaliśmy dziś w decathlonie na żywo te dla dziceiaków małych i qrcze, one krótkie sa, tzn na jedną zime jak dla nas, bo nasza Zosia sięga nogami już na sam koniec. No i teraz nie wiemy co robić uncertain

Iza
            • india05 do krasulas 02.12.10, 14:59
              ile te sanki ważą, tak mniej więcej, i nie wiesz może czy u nas (Bytom, hehe)można je gdzieś na "żywo" zobaczyć. chciałam baranie rogi ale z miękkim siedzeniem i niestety nigdzie ich już nie ma, na all są jedne ale 120 cm mają, przeraża mnie ta długość i ponad 6 kg ważą sad
              Z góry dziękuję za odp.
              • krasulas Re: do krasulas 02.12.10, 15:33
                Ja je kupowałam w Piekrach Ś. - u Przedstawiciela Adboru.
                Zobacz www.adbor.pl - wejdź na kontakt - poza Sanokiem jest sklep w K-cach i Piekarach (chyba jeden właściciel).
                Przyznam szczerze, że jak mąż wtargał je do domu (mieszkania!!!) myślałam, że zdębieję - pałąg jest mega duży. W tym roku część tego typu sanek ma je łamane i można przekręcić nad głowę dziecka, ale czy pomoże przy zmniejszenie parametrów...
                Ile ważą - sporo, ale faktycznie jest to jakaś tam gwarancji ich stabilności.

Moi znajomi w tym saym czasie kupili dla półroczniaka sanki KHW Snow Baby Dream

www.ceneo.pl/4386708
                Leciutkie, super stabilne.
                No bomba!
                Ale dwójki ne przewieziesz, dobre dla min. 1,5roczniaka.
                Maksymalnie do wieku ok. 5 lat jak nie mniej.

Jak masz czas to zapraszam na oględziny - mieszkam obok parku na Wrocławskiej.
                • magdalenka50cz Re: do krasulas 02.12.10, 19:54
                  Ja mam te same sanki co KRASULAS. Kupione w tamtym roku jak mala miala 10 miesiecy. Bardzo wygodna jest ta rączka do pchania. Spiworek prałam w pralce i wszystko z nim ok.
                  Jestem z nich zadowolona. Jedyny minus to są troche wywrotne. Nie mozna szalec jak sie ciągnie za sznurek.
    • froobek Re: Jakie sanki dla dziecka 1,5 roczku ?? 17.12.10, 22:11
      Trochę drożej, ale fajne:

forum.gazeta.pl/forum/w,583,119538387,119538387,KHW_Snow_Tiger_Comfort_Seat_polecam.html
      • eliszka25 Re: Jakie sanki dla dziecka 1,5 roczku ?? 18.12.10, 15:28
        nasz 14-miesieczniak jezdzi w zwyklych drewnianych sankach z dokreconym plastikowym oparciem. w oparcie wkladam spiworek z wozka, zapinam pasem z oparcia i w droge. oparcie jest przykrecone mniej wiecej na srodku sanek tak, ze starszy spokojnie zmiesci sie za bratem i moga razem zjezdzac z gorki. maluch zjezdzal tez z mezem i ze mna. poza tym mamy plastikowe sanki z kierownica dla starszego i dupolota. jak idziemy na gorke pod domem, to bierzemy dwie pary sanek, jak gdzies dalej, to sanki drewniane i dupolota.

maly tez jeszcze nie chodzi, ale bardzo chetnie raczkuje w sniegu, wiec jak brat na sankach szaleje, to maluch w sniegu sie kula i wszyscy szczesliwi.
        • annaparzonka Re: Jakie sanki dla dziecka 1,5 roczku ?? 18.12.10, 17:05
          My kupilismy zwykle metalowe w kauflandzie z oparciem i dzieci szczesliwe i my rowniez, dzis np syn 20 miesieczny i corka 5,5 letnia siedzieli na sankach a tata ciagnal, jak juz bardzo zimno to koc i po sprawie chociaz My do tej pory nawet jego nie uzywalismy. A spiworek to dla Mnie jakas porazka , dziecko z zasniezonymi butami nogi tam wklada pozniej ten snieg sie tam topi hmm, ja podziekuje za takie dogodnosci wiecej z tym roboty niz to wszystko warte. Jak ktos juz koniecznie chce to zawsze mozna uzyc spiworka z wozka albo zwykly koc i po sprawie
          • krasulas Re: Jakie sanki dla dziecka 1,5 roczku ?? 18.12.10, 20:57
            ja jeżdżę codziennie ze śpiworkiem, raz syn siedzi z siotrą na nim, raz w nim
            buty lekko rękawicami oczepuję
            wnętrze w idealnym stanie!!!!!!
            jakoś ja problemu nie widzę!
            śpiwór mega długi, wygodny na wysokie oparcie uszyty
            i finito
            • kasette Re: Jakie sanki dla dziecka 1,5 roczku ?? 29.12.10, 10:47
              Ja swojemu małemu synkowi chcę kupić plastikowe z paskiem, a śpiworek już ma. Też nie chcę wybierać sanek zaopatrzonych w śpiworek, tylko dać mu ten, który mam w domu, to wygodniejszewink. Chciałabym je kupić przez internet, bo po sklepach nie lubię chodzić za tego typu rzeczami i moją uwagę zwróciły te z kamai.pl. Najwięcej tam mają plastikowych i jest już kilka modeli, które mi się podobają. Zastanawiam się tylko, czy kupić z pasami, czy bez.
          • froobek Re: Jakie sanki dla dziecka 1,5 roczku ?? 18.12.10, 21:22
            Pewnie, że śpiworek z wózka, kupowanie oddzielnego do sanek, to szaleństwo smile
    • iberka kupiliśmy 19.12.10, 00:05
      osławione na forum baranie ogi i muszę przyznać,że są supersmile. wyglądają bardzo porządnie, zupełnie inna jakość niz te drewniane marketowe. Prowadzenie ich z naszą Zosią zapakowaną jest przyjemnością i odbywa się kompletnie bez wysiłku.......podobno to zaleta innego kształtu płóz ( już dowiedziałam się u specjalisty ;P).
      Sanki zdecydowanie polecam i zakupu nie żałuję.
      Nie mamy żadnego śpiworka, kupiłam polarowy koc i jest super

Iza
      • laukas Baranie rogi... 29.12.10, 14:50
        Zamówiłem w połowie grudnia. Czekając na odbiór spotkałem na mieście panią z dzieckiem i tymiż sankami, którą zagaiłem, czy jest zadowolona. Pani powiedziała: "Nie, bo są bardzo wywrotne. A nie były tanie." Lekko mnie zmroziło, ale co tam, wyjdzie w praniu...

Przyszły wreszcie nasze rogi (100) i pierwszego dnia wywróciłem dziecko dwa razy. O ile po prostym, równym chodniku pędziliśmy ile miałem sił i było OK, to jazda po nieodśnieżonej ścieżce zakończyła się szybkim przechyłem i buzią w śniegu. Dla malucha to nie było zbyt miłe. Druga wywrotka przy przejeżdżaniu przed jezdnię (na szczęście samochód był daleko).

Baranie rogi są piękne, drogie i wywrotne. Dobre na równy, lekko poprószony chodnik. Niekoniecznie tego szukałem. Następne będą większe i klasyczne.
    • wierzba-13 nie polecam sanek TAKO,są ciężkie 02.01.11, 22:18
      Ja mam dokładnie ten model i kolor:
      allegro.pl/tako-sanki-kolekcyjne-z-niskim-oparciem-i1388095816.html
      Te same modele ma Tutrk i Piccolino, według toto tylko nie wiem jak z wagą.
      Kupiłam je dokładnie 2 lata temu dla 2 latki. Po kilku przejażdzkach głównie
      ciagnięciu dziecka poodkręcały sie śrubki mocujące deski. Największą wadą jest ich duży ciężar. Moje 4 letnie dziecko nie daje rady ich uciągnąć. A mi też było ciężko je ciągnąć.Na pewno są sankami mocnymi. Po zjazdach z górki tatusia 88kg i dziecka sanki się nie rozkroczyły. smile
      W tym roku kupiłam nowe o połowę lżejsze w sklepie z zabawkami nie w markecie, również metalowe z oparciem, wyglądają na mocne. 4 latka sama wciąga je po schodach po zjeżdzie. Zwracałam uwagę na długość siedziska bo mam 2 pasażerów:2 i 4 latke. Wiec wymiary siedziska były istotne 60 na 20cm.Optymalna długość a z wiekszymi mała znowu by sobie nie poradziła.Oparcie wysokie przykręcane do siedziska a deski przymocowane na nity do kątownika ktory jest przyspawany do rurki a nie bezpośrednio do rurki. Sanki sa o podobnym kształcie(tylko to nie są te) jak :
      www.sklep-presto.pl/product-pol-18896-Sanki-metalowe-Kimet.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka