Dodaj do ulubionych

Puzle piankowe - uwaga

13.12.10, 20:25
wlasnie zostaly wycofane ze sprzedazy w Belgii i we Francji - podobno zawieraja substancje rakotworcze.
Kurcze jak ja nie znosze tej taniej chinszczyzny, skad mam wiedziec, ze w innych zabawkach tego syfu nie ma, albo czegos innego? Pewnie kiedys sie dowiemy. Beznadzieja. Ja mam takie ze 2 - ale wyrzuce.
Obserwuj wątek
    • gag-nes Re: Puzle piankowe - uwaga 13.12.10, 20:34
      Ogladalam ostatnio ddtvn i rozmawiali akurat o zabawkach dla dzieci... 80% z nich zawiera jakies niedozwolone substancje... Takze rakotworcze... Malo tego... Przyrownali godzinna zabawe taka zabawka do wypalenia 40 papierosow... Mi krew zmrozilo uncertain
    • azomim Re: Puzle piankowe - uwaga 13.12.10, 22:39
      W ogóle puzzle piankowe to był mój najbardziej bezsensowny zakup chybauncertain (no tak, tanie były przynajmniejwink)
      Dopóki młody był leżący, miał matę z pałąkami, jak zaczął się przemieszczać myślałam że puzzle będą jak znalazł, niestety powyciągał wszystkie elementy "ruchome", powyginał na wszystkie strony i zaczął jeśćuncertain
      Beznadzieja, nie polecam, nawet nie-chińskich nie kupujcie.
    • echziuta Re: Puzle piankowe - uwaga 14.12.10, 09:27
      Kupiłam kiedyś przez allegro puzzle piankowe i tak śmierdziały, że od razu poszły w śmietnik. Potem kupiłam w Smyku i te są ok.
      • krokre Re: Puzle piankowe - uwaga 14.12.10, 10:55
        echziuta napisała:

> Kupiłam kiedyś przez allegro puzzle piankowe i tak śmierdziały, że od razu posz
        > ły w śmietnik. Potem kupiłam w Smyku i te są ok.

Mi też się zdarzyło kupic na allegro piankowe śmierdzące puzzle jakieś 3 lata temu. Żałuje że ich nie zwróciłam, ale wtedy byłam zielona na allegro, teraz zrobiłabym dym że taki smród sprzedają.
        Najbardziej mnie wkurza że zabawki kupione w renomowanych sklepach jak min smyk sa produkowane w Chinach - WSZYSTKIE. Juz mnie to wkurza a z drugiej strony jestem bezradna, bo dla córki która ma kilka mies mogę postarać się kupić zabawki polskie dla prawie 5 letniego synka wyboru nie mam bo dziecku podobają się zabawki które widzi u innych dzieci z reklam a te są produkcji chińskiej wrrrrr
    • anakkena a jesli 14.12.10, 12:20
      ... kupujecie zabawki 'ekologiczne' dla niemowląt to jakie i gdzie? Ktoś ma coś sprawdzonego, jakieś marki albo producenta?
      • azomim Re: a jesli 14.12.10, 12:55
        Na tej stronie np są podawani producenci, głównie Francja i Niemcy.
        • krokre Re: a jesli 14.12.10, 16:53
          azomim napisała:

> Na tej stronie np są podawani producenci, główn
          > ie Francja i Niemcy.

I to jest podstawowy bład gdy ogladamy zabawki ponieważ producentem owszem jest jakaś firma X we Francji ale ta firma X zleca WYPRODUKOWANIE swoich zabawek w Chinach, Tajlandii, Wietnamie itp.
          Dlatego uwaznie należy czytać gdzie wyprodukowano. Zabawkami którymi np bawi sie mój synek producentami są kraje UE ale większość z nich jest wyprodukowana w Chinach itpsad
          • anakkena Re: a jesli 14.12.10, 17:12
            No więc właśnie. Dlatego zastanawiam się czy są jacyś zaufani producenci, o których wiadomo, że produkują bezpiecznie. Z drugiej strony dużo zabawek, nawet tych produkowanych w Chinach ma dodatkowe certyfikaty np. jakichś wyspecjalizowanych europejskich instytucji. Wydaje mi się, że HABA certyfikuje swoje zabawki, przynajmniej niektóre, ale są to drogie rzeczy.
    • misia_matysia Re: Puzle piankowe - uwaga 15.12.10, 11:48
      Chyba nie wszystkie puzle zostały wycofane tylko takie w których wykryto szkodliwe składniki lub które są niebezpieczne dla zdrowia dziecka. Ja mam puzle, sprawdziłam przy zakupie z czego były wykonane - napisane było na metce! Wybacz ale widziałam ten sam post zamieściłaś na Małym dziecku. FYI - w zabawkach Fisher Prica też wykryto szkodliwe substancje co nie oznacza że należy siac panikę i namawiać do wyrzucenia wszystkich zabawek tej firmy. Napisz jakie marki wycofano z tych krajów żeby mozna było dyskutować na ten temat.
      • ma_dre Re: Puzle piankowe - uwaga 15.12.10, 16:59
        Tu nie chodzi o marki pod jakimi sa sprzedawane, tylko o material z jakiego wykonane sa te puzzle. W komunikacie o wycofaniu ze sprzedazy nie podano zadnej konkretnej marki.
    • babyaggie Zabawki nie-chińskie 15.12.10, 17:25
      znalazłam takie coś: ekonsument.pl/materialy/publ_138_konsumenci_pojedyncze_web.pdf info o tym gdzie można kupić takie zabawki znajduje się na str 36 i dalej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka