Dodaj do ulubionych

Komunia- Wrocław i nie tylko

08.01.11, 18:57
Są na forum rodzice, których dzieci przystępują w tym roku do komuni św?
Zaczęliście już jakieś przygotowania, bo powoli zaczynam się juz denerwować.
Na razie zrobiłam listę spraw do załatwienia. I szukam.
Możecie polecić dobrą cukiernię, która piecze torty-książki?
Obserwuj wątek
    • malowanka06 Re: Komunia- Wrocław i nie tylko 08.01.11, 19:10
      A czego szukasz?
      Lokal mam zaklepany od września, tort zamówiony też jakiś czas temu w cukierni pod Wrocławiem. Mają duży wybór książek i innych a poza tym sam smak...niebo w gębie.
      Pomiar sukienek w kościele był w listopadzie.
      Nie wiem o co dokładnie, poza cukiernią pytasz.
      • dammma Re: Komunia- Wrocław i nie tylko 08.01.11, 19:18
        Zaczynam panikować, bo jeszcze nic nie mam. Ja też mam córkę i u nas są alby- nawet przymiarek nie było. Mówili, że w maju-szok- tak na ostatnią chwilę.
        A w jakim lokalu robisz i w jakiej cukierni zamawiałaś tort?
        Myślałam też, zeby zrobić jej jakieś zdjęcie u fotografa- może takie tradycyjne na klęczniku-jeszcze nie wiem. No i wianek żywy poszukiwany, buty.
        A jakie będziecie mieć sukienki?
        • malowanka06 Re: Komunia- Wrocław i nie tylko 08.01.11, 21:38
          U nas też są alby, co roku obowiązuje ten sam strój. Do ks przyjeżdża firma z Borowskiej, robią przymiarki i szyją. Jak się tak zamawia, podobno, jest taniej niż u nich w siedzibie- nie wiem. Teraz koszt to 160 zł za albę z paskiem, jest w galerii.
          Imprezę robię w lokalu w Jelczu-Laskowicach, jak szukałam, a było to we wrześniu, na nasz termin wybór był już znikomy (chodzi o rozsądną cenę za rozsądny standard, na lokale w Rynku mnie nie stać).
          Zdjęcia- mam umówioną fotografkę, w sumie znajomą, będą robione w parku Szytnickim.
          Zostanie mi dokupienie dodatków, typu wianek, buty, rajstopy, torebka (pelerynkę mam)- to chcę kupić w sklepie na Sztaszica (nie byłam ale wszyscy polecają, że ma duży wybór dodatków jak i sukienek czy alb, jeśli u was każdy może mieć inną). Myślę, że koło kwietnia się tym zajmę bo bez sensu kupować buty teraz.
          No i zaproszenie ale tu pewnie allegro zostanie mi i przeszukanie ofert.
          Ciasta będą z tej samej cukierni- kawałek od Wrocławia ale naprawdę warto.
      • dammma Re: Komunia- Wrocław i nie tylko 08.01.11, 19:20
        cukiernię już zauważyłam-sierotka ze mnie smile
        • malowanka06 Re: Komunia- Wrocław i nie tylko 08.01.11, 21:40
          ogólnie polecam lokal spod Wrocławia, ja szukałam po części południowo-wschodniej, nie wiem z jakiej Ty jesteś części miasta. Jest dużo taniej a standard czasem o wiele większy.
          • dammma Re: Komunia- Wrocław i nie tylko 08.01.11, 22:53
            A mogłabyś napisać konkretnie, jakie np. lokale brałaś pod uwagę i jaki wybrałaś- choćby na maila gazetowego. Ja i tak komunię mam w czerwcu. Jestem z okolic Trzebnickiej- nowe Psie Pole.
            Patrzyłam na tą cukiernię- znajoma też chyba od nich brała i też chwaliła. A jak cenowo? Bieszesz księgę czy inny?
            Napisz coś więcej a na forum cisza, jakby nikt nie szedł w tym roku do komunii smile
    • betty_julcia Re: Komunia- Wrocław i nie tylko 08.01.11, 23:37
      Dziewczyny, a czy możecie podać ceny i menu w lokalach na komunię?
      Mam nowe, ładne sale bankietowe i przymierzam się do organizacji imprez, między innymi przyjęć komunijnych. Ciekawi mnie cennik, żeby do czegoś się odnieść.

http://i56.tinypic.com/jfityd.jpg

http://i54.tinypic.com/16hixki.jpg
      • malwina79 Re: Komunia- Wrocław i nie tylko 09.01.11, 00:05
        A może większość traktuje Komunię Sw. tak jak powinno się ją traktować, a nie jak imprezę z pompą, sukniami prawie jak ślubnymi i małym weselem?
        Przepraszam, nie chcę nikogo urazić, ale ale starsznie mnie rażą przygotowania Komunii Św. jak wesela.
        • dammma Re: Komunia- Wrocław i nie tylko 09.01.11, 00:28
          Nie zauważywałam Twojego wpisu wcześniej. Dzięki za odpowiedzi.

Nie chodzi mi wcale o wielką pompę. Właśnie denerwuję się, bo nie mam nic pozałatwiane a chciałabym wcześniej to zrobić, żeby później nie latać tylko myśleć o tym, co najważniejsze. Gości- sama najbliższa rodzina wszystkich mam przyjezdnych i muszę przyjąć obiadem itp, więc trzeba pozałatwiać lokal itd, dziecko też jakoś muszę ubrać- nie chodzi o suknie balowe, ale stosownie do okazji i z gustem. Też musiałaś pozałatwiać przecież te wszystkie sprawy. Nikt tu nie mówi przecież o wielkiej pompie czy małym weselu.
        • malowanka06 Re: Komunia- Wrocław i nie tylko 09.01.11, 11:04
          Pewnie większość tak właśnie traktuje komunię, ale jak to sobie wyobrażasz? Tak z marszu iść? Gości zapraszasz telefonicznie, gotujesz byle co, sukienkę kupujesz w ostatniej chwili?
          Nam chodzi o przygotowania do imprezy, żeby potem wszystko było na spokojnie. Nie mieszkam w domku, więc lokal muszę wynająć bo nie pomieści się u mnie przy stole 15 osób (najbliższa rodzina), żeby ten lokal wynająć muszę to zrobić odpowiednio wcześnie bo niektóre mają rezerwacje nawet na 2 lata w przód. U nas są alby, proste sukienki- ale też ktoś je szyje, dzieci do komunii idzie 85 więc jest potrzebny czas na ich uszycie.
          Wybacz ale nie rozumiem twojego oburzenia, nikt tu nie pisze o przygotowaniach do balu. A żeby właśnie wszystko przeżyć odpowiednio, nie chcę się stresować później i część rzeczy załatwiam teraz.
          • aniaop Re: Komunia- Wrocław i nie tylko 09.01.11, 11:53
            Moim zdaniem nie mozna przeginac ani w jedna ani w druga strone. Z marszu na pewno nie pojdziemy, ale nie robimy z tego "impry" weselnej.
            U nas bedzie 10 os (tylko rodzice, chrzesni i dziadkowie) plus bohaterka dnia. Obiad zaplanowalam w restauracji mimo, ze mieszkam w domku i tyle osob spokojnie pomieszcze. Dlaczego? Ano dlatego, ze uwazam, ze jest to na tyle wazne przezycie duchowe, ze trzeba skupic sie na dziecku i jego pierwszej spowiedzi dzien wczesniej a nie na staniu przy garach. Poza tym mimo, ze wigilie i Wielkanoc zwykle przygotowuje u siebie, to akurat w tym dniu chcialabym zalozyc szpilki i zostac obsluzona a nie w poplochu biegac miedzy kuchnia a salonem.
            U nas sa jednakowe alby, przymiarka byla w listopadzie, brzydkie, jak noc i na dodatek sztuczne i blyszczace, ale co zrobic... Dodatkowo domowilam peleryne-ponczo z polaru, bedzie w komplecie.
            Sukienke na przebranie (z lnu, bo kocham prostote i nature) kupilam na wyprzedazy w Mininiebo juz w pazdzierniku, lacznie z bolerkiem i torebka.
            Buty kupilam tydzien temu na wyprzedazy w Rylko za cale 29zlsmile
            Dla siebie sukienke mam nowa w szafie- nabyta w sierpniu na wyprzedazy w mysla o tej okazjbig_grin
            Wiec w zasadzie nic nie mam do robotytongue_out. Zywy wianek zamowie w kwietniu w sprawdzonej kwiaciarni blisko domu. Wtedy tez jestem umowiona na ustalanie menu w knajpie. Jezeli obiad bedzie z deserem od nich, zgodzili sie na zamowienie tortu z poza knajpy. Takze tort ksiazke zamowie w Bliklim, bo Mloda sobie taki wymarzyla, ale tez dopiero w kwietniu, bo cukiernie mam obok knajpysmile
            To chyba tyle. Zaproszen zadnych nie planuje, telefonicznie tez nie bede nikogo zapraszac, poniewaz bedzie na tyle bliska rodzina, ze wszyscy sa z planami komunijnymi na biezaco od wrzesniabig_grin
            • aniaop Re: Komunia- Wrocław i nie tylko 09.01.11, 12:05
              aaa jesli chodzi o zdjecia, tez nic specjalnego Po prostu sami zrobimy wlasna lustrzanka we wlasnym ogrodziesmile W kosciele nie mozna, parafia zamawia swojego fotografa, ktory jest obowiazkowy.
              Ktoras forumka pisala o 85 dzieciach, strasznie duzo. U nas komunie sa na trzech mszach w jednym dniu, ida klasami, w zwiazku z tym przystepuje jednoczesnie 20-max 25 dzieci.

A i jedna wazna rzecz, przekazana mi przez "ubiegloroczna" kolezanke. Kupic koniecznie gladka biala podkoszulke z dlugim rekawem na wypadek brzydkiej pogody. U nich bylo 16 maja 15 stopni i deszczuncertain Tylko zupelnie nie wiem, gdzie nabyc takie cudo? Moja corka jest wielka...
              • dammma Re: Komunia- Wrocław i nie tylko 09.01.11, 14:06
                U nas idą tylko dwie klasy, więc dzieci nie będzie dużo. Miałyście już przymiarkę a u nas cisza.
                Ja też myślałam, żeby kupić jakąś białą sukieneczkę na przebranie. Z mininieba są śliczne. Kupowałam dzieciom na chrzciny synka i wyglądali ślicznie-tylko te ceny-ehh. A jaki model wybrałaś?
                A gdzie masz tą sprawdzoną kwiaciarnię, co robi ładne wianki. Ja na razie znalazłam tylko jedną w necie. Jakie Wam się podobają?

Mam pytanie- wybierając lokal -brałyście pod uwagę, czy ma jakiś ogródek, zeby dzieci mogły trochę wyjść na dwór, jak jest ładna pogoda?
                Ile mniej więcej u Was wychodzi za osobę, bo zupełnie nie wiem, na jakie koszty się nastawić. Ciężko loale nawet cenowo porównać, bo zawsze mówią, że to zależy od menu.

Co do ubioru, to niby mamy w czerwcu, ale też nie wiem, jaka będzie pogoda. W tamtym roku byliśmy na komunii na koniec maja i było b.zimno. A w środku maja-cieplutko. I dlatego też nie wiem, co uszykować na wierzch na tą albę. Sweterek-bolerko czy pelerynkę.
                Gładkie, białe bluzeczki - bawełniane- my używamy do spania kupowałam w h&m. Różowe w smyku. Na allegro przed chwilą patrzyłam i w bieliźnie są.
                U nas alby szyje jakaś zaprzyjaźniona pracownia krawiecka. Nawet nie wybieraliśmy jeszcze wzoru. Jak ktoś ma po siostrze czy po innym dziecku, to może mieć swoją. Mogłabym kupić sama, ale niech ma taką, jak inne dzieci. Ta alba z paskiem, co linkowałaś-ładna. Jeszcze te z bolerkiem mi się podobają.

U nas w kościele też chyba będzię kamerzysta i fotograf i nie wolno swojego. Chciałam gdzieś w zieleni, albo przy klęczniku zrobić jej pamiątkowe zdjęcie, ale nie wiem nawet, jak to czasowo zgrać. Może tydzień później wybierzemy się do parku i sami jakieś porobimy.

Moja mam właśnie stała ciągle przy garach na mojej komunii i nawet nie miała czasu mnie uczesać, tylko ciocia to robiła. Dlatego też robię w lokalu. I tak będzie zamieszanie, bo jeszcze młodsze trzeba uszykować i wszystkiego i tak dopilnować.

• malowanka06 Re: Komunia- Wrocław i nie tylko 09.01.11, 14:13
                  dammm, napisałam na @
                • dammma Re: Komunia- Wrocław i nie tylko 09.01.11, 14:34
                  Malowanka a orientowałaś się ile w tej cukierni torty kosztują?
                • aniaop Re: Komunia- Wrocław i nie tylko 09.01.11, 16:27
                  Ja jestem z Warszawy, u nas dobrych kwiaciarni jest cale multumsmile
                  Ceny w kanjpie zaczynaja sie od 50zl/os za podstawowy zestaw obiadowy (zupa, danie i deser). Jesli bierzesz przystawki to cena wzrasta...
                  Tak, knajpa jest z ogrodkiem, mozna tam wyjsc z ciastem i kawa/herbata.
                  Sukienke kupilam rozyczke lniana. I wcale nie jest biala, tylko lekko rozowatongue_out, ale dla mnie ok, przeciez to przebranie a przyda sie tez na inne okazje, np wyjscia do opery. Moze wiec wianek zamowimy tez z miniaturowych rozyczek.
                  • dammma Re: Komunia- Wrocław i nie tylko 09.01.11, 17:15
                    To masz dobrze, bo w Warszawie to wybór wszystkiego masz większy.
                    Na przebranie wydaje mi się, że nie musi być biała- wystarczy pastelowa. Mi spodobała się co prawda biała, ale w pasie przewiązana fioletową szarfą. Nie wiem, czy w lokalach robią dekoracje stołu, czy krzesła , np przyczepiają kwiatki do okrycia na krzesło, czy to trzeba samemu kupić? Chciałabym właśnie biało-fioletowe. Może wianek też taki, tylko nie wiem, czy będzie pasował wtedy do alby. Z miniaturowych różyczek też mi się podoba.
                    My mamy w tym roku jeszcze parę imprez: chrzciny, wesele- także sukienkę wynosi.

Co do menu, to nie wiem , jak się robi- my tylko raz w życiu robiliśmy chrzciny w lokalu, więc doświadczenia nie mam, tym bardziej, ze wtedy jedzenia jest trochę mniej.
                    Ale wydaje mi się, ze tak:

najpierw zupa
                    potem II danie
                    kawa+ciasto+tort+lody
                    zimny bufet
                    kolacja, czyli odgrzane mięso z obiadu + np bigos, czy barszcz z paszczecikami itp

Doradźcie, czy dobrze myślę, czy te słodkości powinnam jakoś rozdzielić, bo goście mi się zasłodzą.smile
                    Ile rodzjaów mięs czy ciast na 22 osoby ( w tym 4 dzieci).
                    • najma78 Re: Komunia- Wrocław i nie tylko 09.01.11, 18:25
                      Moja corka bedzie miala komunie w tym roku, pod koniec czerwca, ale date poznamy na spotkaniu w kosciele 19.01. Wtedy rodzice, ktorzy deklarowali przyjecie tego sakramentu (szkola katolicka, parafia przy szkole) w lipcu przyjda i potwierdza, ksiadz udzieli reszty informacji. Suknia, proste ale bardzo ladna dostala od naszej dobrej znajomej po jej mlodszej siostrze, w razie gdyby bylo chlodno (raczej watpliwe) ma przesliczne biale, krotkie futerko. Buty kupimy w maju lub czerwcu, bo noga rosnie. Wiankow w tradycji nie ma, kolezanka fryzjerka przyjedzie uczesac corke i nas w niedziele rano. Obiad w domu, osoby zainteresowane czyli chrzestni z partnerami, dziadkowie, jadalnia w naszym domu jest wystarczajaco duza i wychodzi sie z niej do ogrodu. Tort zrobi kolezanka (robi je na zamowienia, pieknie zdobi) reszte przygotuje sama, to zaden problem ani wyczyn. Imprezy komunijne w lokalach nie sa w tradycji, zreszta spotkanie z poczestunkiem po mszy jest w kosciele.
    • iberka Re: Komunia- Wrocław i nie tylko 09.01.11, 23:46
      mama rodzinę we Wrocławiu i odkąd pamiętam...lat dziesiąt już smile zamawiają wszelakie ciasta i torty w Filipince. Pyszne są zawsze, komunia była właśnie w maju z ciastem oczywiście z Filipinki smile
      a przyjęcie w Hoteliku Ptak ( może się przyda) bardzo ładnie i obsługa świetna. Dodatkowo ładne pokoje świetnych cenach no i to jest centrum

iza
      • iberka podaję kontakty 09.01.11, 23:51
        moze akurat komus się przyda
        www.filipinka.wroclaw.pl/ cukiernia
        i hotelik ptakhotel.pl/

iza
        • magda79pn Re: podaję kontakty 10.01.11, 00:17
          my robimy komunie w domu, ok 21 osób w tym 4 dzieci
          mam wam podać jadłospis? wink
          ja już mam wszystko zaplanowane, łącznie z listą zakupów i w ogóle nie zamierzam się stresować, i do fryzjera zdążę, i szpilki założę i wszystko dam radę uszykować (z małą pomocą mamy, teściowej i trzech babć big_grin )
          • dammma Re: podaję kontakty 10.01.11, 00:31
            Jak znacie fajne lokale, to pewnie, że dawajcie smile

Magda, to dawaj smile smile

• magda79pn Re: 10.01.11, 09:46
              ja mam taki plan:
              komunia jest na 11 lub 12 (jeszcze na 100% nie wiadomo), więc zaczynamy od obiadu
              OBIAD:
              rosół z makaronem
              pyzy i frytki (ziemniaków nie robię)
              z mięsa:
              22 devolaye (nie wiem jak się pisze) - najlepsze są gdy są wcześniej zamrożone, więc uszykuję je tydzień wcześniej i zamrożę
              22 zrazy wołowe - sama zrobię dzień wcześniej
              22 kotlety (bo dzieci uwielbiają) - też sama uszykuję
              surówki:
              buraczki na ciepło
              kapusta modra na ciepło
              i jakieś gotowe kupione surówki z białej kapusty, marchewki itp
              KAWA:
              tort książka- zamówię
              sernik - ja upiekę
              placek - babcia upiecze
              ciasteczka bankietowe - zamówię

myślę że to wystarczy, i tak na komunii mało słodkiego schodzi, lody chyba sobie podaruję...

"KOLACJA"
              jakieś schaby w galarecie
              szparagi w szynce w galarecie
              ogolnie jakieś tam garmażerki - wszystko zamówię
              galart - zrobi babcia
              sałatkę jarzynową -zrobi mama
              sałatkę taką jakąś "inną" -zrobię ja
              i chciałam ugotować golonki
              i kapusta do golonek oczywiście
              może jeszcze jakaś kiełbasa ugrzana - to z myślą o dzieciach bo moje golonek nie jedzą

i to by chyba było na tyle, wiadomo napoje różne itp
              • magda79pn Re: 10.01.11, 09:50
                ogólnie będzie to impreza jak wiele innych, chrzciny, roczek, imieniny (tyle że z obiadem wink ) w takiej fajnej rodzinnej atmosferze, na luzie, we własnym domu smile
        • malowanka06 Re: podaję kontakty 10.01.11, 14:54
          Jakie fajne domki letniskowe, nie wiesz gdzie one się znajdują? bo na stronie nic nie ma na ten temat.
          • kasia_wp Wrocław-komunia 10.01.11, 15:08
            Mó syn ma komunię 22.05, idą na 2 tury 3klasy. Zamówiłam obiad w lokalu, jestem z Bielan, wiec tutaj słuzę, gdybyś ktoś chciał w okolicy.
            Popułdnie spędzamy w domu, chciałabym zamówić tzw. zimną płytę,może polecicie sprawdzoną garmażerkę/ katering.
            • asiaiwona_1 Re: Wrocław-komunia 10.01.11, 15:38
              właśnie doczytałam, że wy dziewczynkom sukienki na przebranie kupujecie... Ja nie wiedziałam, że tak trzeba... No chyba, że to w obawie, żeby obiadem nie zapaskudziła. Ja restaurację mam już zaklepaną od września. Teraz nie znalazłabym już miejsca w okolicy mojej dzielnicy (w-wa). Płacimy 140 za osobę dorosłą i 70 za dziecko. W cenie mamy przystawki, zupę, 2 danie, tort, sałatka owocowa, napoje bezalkoholowe bez ograniczeń i serwis.
              Sukienki były mierzone wczoraj. Będą jednakowe dla wszystkich dziewczynek, szyte przez firmę, która współpracuje z parafią już kilka lat. Koszt sukienki 170 zł. Do tego można u nich dokupić pasujący wianek, bolerko (sukienka z krótkim rękawkiem, więc bolerko może się przydać - tym bardziej, że do kościoła pójdziemy na piechotę, a nie podjedziemy hummerem wink) i rękawiczki (tzn. te bez palców, nie wiem jak to się fachowo nazywa). Koszt dodatków to coś koło 100-110. Pozostają tylko buty, ale też skłaniam się ku balerinom, żeby można je było później jeszcze nosić, bo te lakierowane pantofelki na obcasiku nie bardzo mi się widzą, choć ostatecznie zdanie będzie miała córka - niech ma jakąś uciechę z butów smile
            • malowanka06 Re: Wrocław-komunia 10.01.11, 18:18
              Polecam super catering, "Wirs" Grzegorz Świrsz Czernica, ul. Kolejowa tel. 71 3180196
              Nie mogę teraz znaleźć ich strony ale jak zadzwonisz to pewnie podadzą, bardzo smacznie. Mogę też dowieźć ze swoja obsługą i wyposażeniem.
              Sukienkę na zmianę już też mam.
              Buty myślałam kupować w kwietniu bo wiadomo, że noga rośnie ale chyba udzieliła mi sie atmosfera z forum i też zaczynam się stresować.
              Komunie mamy 1 maja sad więc obawiam się o pogodę.
              • aniaop Re: Wrocław-komunia 10.01.11, 19:24
                Ja sukienke na przebranie kupilam tylko dlatego, ze nasze alby sa okropnie brzydkie. Sztuczne i blyszczace, brr. Godzine w kosciele musi w tym wytrzymac,( chociaz jesli bedzie upal, to chyba dzieci mokre beda, bo oprocz sztucznosci mamy tez dlugie rekawy), ale potem natychmiast przebiera sie w samochodzie i do konca dnia bedzie juz w tkaninie naturalnej, tzn lniebig_grin

BTW samochodem musimy, bo do kosciola mamy 5kmsmile
                • iwek33 Re: Wrocław-komunia 10.01.11, 19:41
                  Komunię synka ( za rok) będę robić w domu ( nie wyobrażam sobie inaczej) ale gości mamy niewiele: 15 osób.
                  Zamówię firmę cateringową ( starszemu synkowi też tak robiłam) -znajomy ma własną restaurację i zajmuje się też cateringiem, więc skorzystam na pewno-tymbardziej, że już raz tak zrobiłam i wyszło super. Z tego, co pamiętam ( 3 lata temu) płaciłam ok 100zł, firma dowiozła pyszny gorący obiadek ( po obiedzie wszystkie naczynia, serwisy, sztućce wrzucałam do specjalnie zostawionych pojemników i gdy firma dowoziła po południu zimne płyty sałatki i ciepłą kolację, zabierała brudne naczynia) Ciasta, tort miałam zamówione u innej osoby- znajomej koleżanki, starszej pani, która prawdziwe arcydzieła pieczesmile Na drugi dzień firma przyjechała po pozostałe naczynia. Wystrój stołu robiłam sama-bo chciałam ( gdyby trzeba ta sama firma oferowała pomoc) jedynie "ubranko" na krzesło komunisty dała firma, bo nie miałam takowego. Ja byłam bardzo zadowolona z takiego rozwiązania, komunia była w domu rodzinnym, tak, jak syn chciał ( bardzo nie chciał tej uroczystości w restauracji), a ja nie musiałam wszystkiego gotować sama, ani angażować mamy, teściowej i babci- wszyscy spokojnie mogli czuć się wyjątkowymi gośćmi.
                  Ale rozumiem, że ktoś robi w restauracji, bo nie ma w domu warunków-gdzieś trzeba tych wielu gości przyjąć..
                  • iwek33 Re: Wrocław-komunia 10.01.11, 19:58
                    Oczywiście płaciłam ok 100zł za osobę , a nie 100zł w ogóle...smile
                    • iwek33 Re: Wrocław-komunia 10.01.11, 20:21
                      No i jeszcze plus komunii we własnym domu- nie ma konieczności obcowania z postronnymi osobami-często w jednym lokalu organizowanych jest kilka komunii- stoły oddzielają tylko parawany, a dla nas to bardzo rodzinna, osobista uroczystość.
                      • minkapinka Re: Wrocław-komunia 12.01.11, 08:05
                        pod warunkiem, ze ktos ma własny dom smile Ja w swoim mieszkaniu nie wyobrażam sobie 30 osób przy stole.
                  • aniaop Re: Wrocław-komunia 10.01.11, 20:01
                    Zastanawialam sie nad cateringiem, ale cena taka sama jak za obiad w restauracji (zadnych kolacji komunijnych juz nie planuje), a jesli z obsluga kelnerska to nawet drozej.
                    Poniewaz czesto robie przyjecia w domu (sama, nie mam juz ani babc do pomocy a i obie mamy sa juz po 70-tce, wiec do kuchni sie nie garna) komunia w restauracji jest dla mnie mila odmianawink Chrzciny tez robilam w restauracji i byly bardzo udanesmile
                • minkapinka Re: Wrocław-komunia 10.01.11, 20:08
                  aniaop napisała:

> BTW samochodem musimy, bo do kosciola mamy 5kmsmile
                  a my do kościoła mamy 10 km smile
                  • aniaop Re: Wrocław-komunia 10.01.11, 20:12
                    minkapinka napisała:

> aniaop napisała:
                    >
                    >
                    > > BTW samochodem musimy, bo do kosciola mamy 5kmsmile
                    > a my do kościoła mamy 10 km smile

To chyba Z nie idzie w parafii? Bo nie wierze w takie parafie w WAWbig_grin
                    • dammma Re: Wrocław-komunia 11.01.11, 01:16
                      Magda- to widzę nieźle jesteś przygotowana. Dużo masz galaret na kolację.
                      Po ciastach robicie kolację na ciepło czy przystawki, tzw. zimna płyta, bo jedno i drugie to chyba za dużo. Byłam dzisiaj w dwóch lokalach, to pytają się, jak długo chcielibyśmy siedzieć, bo od tego też zależy ilość jedzenia. A skąd mam wiedzieć? Do której planujecie komunię w lokalach?
                      U mnie proponowali na 22 osoby - w sumie 44 szt mięsa- 5 rodzajów. Tort 2,5- 3kg.
                      Terminy w cukierniach zależą od cukierni- w jednych wystarczy 2 tyg przed a w innych już trzeba zarezerwować.
                      Ciast to jeszcze nie wiem ile potrzeba.
                      Sukienkę chcę na przebranie, bo nie wyobrażam sobie, żeby cały czas w albie biegała. Będzie miała do obiadu i po zrobimy parę pamiątkowych zdjęć z rodziną i zmieniamy.
                      Jak u mnie wybiorą sztuczną, to chyba sama kupię podobną fasonem, ale z innego materiału, bo nie cierpię sztucznych ubrań, choć wolałabym żeby miała taką jak inne dzieci.
                      Do alby chyba pędzie pelerynka na szydełku i woreczek też szydełkowy do tego krótkie rękawiczki z palcami, bo takie bardziej mi się podobają. Do sukienki kupię sweterek i balerinki, żeby te ubranka wykorzystać jeszcze.
                      • dammma Re: Wrocław-komunia 11.01.11, 01:32
                        AsiaiIwona a u Was są alby sukienkowe czy sukienki?
                        Nie trzeba oczywiście mieć na przebranie, choć dobrze coś mieć w razie wpadki.

Malowanka a jaką masz tą sukienkę?

Te parawany mnie właśnie trochę przerażają. Chrzciny miałąm w lokalu, ale akurat wtedy byliśmy sami, więc było super.

Takie przykładowe menu dostałam dzisiaj z jednego lokalu:

Propozycja1
                        Zupa
                        Rosół z makaronem
                        Zupa krem kalafiorowy
                        Dania ciepłe
                        Filet z drobiu po holendersku z ananasem i serem
                        Zrazy wołowo -wieprzowe (papryka, ogórek , cebula)
                        Tuńczyk w sosie z limonki
                        Pieczeń wieprzowa w sosie własnym
                        Dodatki w misach
                        Ziemniaki puree
                        Kluski ślaskie
                        Ryż mieszany
                        Sałatka z sałaty, ogórka zielonego i pomidora
                        Bukiet sałat
                        Buraczki czerwone na zimno
                        Zimna płyta
                        Deska wędlin
                        Deska serów krajowych
                        Sałatka tradycyjna
                        Pieczywo mieszane
                        Deser
                        Ciasta i desery z naszej cukierni
                        Napoje
                        Kawa, herbata
                        Sok owocowy

Propozycja 2
                        Zupa
                        Krem z pomidorów z kluseczkami drobiowymi
                        Kołduny w rosole
                        Dania ciepłe
                        Kotlet de volaille (pierarki, ser, masło)
                        Gołąbki z ryżem i mięsem
                        Fileciki schabowe po myśliwsku
                        Filet z morszczuka w płatkach migdałowych
                        Dodatki w misach
                        Ziemniaki puree
                        Kluski kładzione
                        Ryż kolorowy
                        Bukiet sałat (białej kapusty, czerwonej, seler z jabłkiem itp..)
                        Mizeria
                        Zimna płyta
                        Półmisek pieczonych mięs
                        Deska serów żółtych
                        Sałatka żydowska
                        Sałatka grecka
                        Pikle
                        Cukinia marynowana
                        Pieczywo mieszane
                        Deser
                        Ciasta z naszej cukierni
                        Napoje
                        Kawa, herbata
                        Sok owocowy

Propozycja 3
                        Zupa
                        Krem z brokuł z groszkiem ptysiowym
                        Zupa grzybowa z kluseczkami i swieżym tymiankiem
                        Dania ciepłe
                        Gołąbki z kaszą gryczaną
                        Filet z kurczaka panierowany
                        Pieczeń ze schabu nadziewany śliwką suszoną
                        Filet z łososi w sosie z przetartych malin
                        Dodatki w misach
                        Ziemniaki gotowane z koperkiem
                        Pieczone ziemniaki w ziołach
                        Ryż biały
                        Warzywa blanszowane (brokuł, kalafior, marchewka karotka)
                        Sałatka z pomidorów
                        Zimna płyta
                        Półmisek wędlin tradycyjnych
                        Deska serów pleśniowych
                        Sałatka śródziemnomorska
                        Sałatka letnia
                        Ogórki małosolne
                        Pieczywo mieszane
                        Deser
                        Bufet słodkości z naszej cukierni
                        Napoje
                        Kawa, herbata
                        Sok owocowy

Dania dodatkowe:
                        *Kotlet schabowy panierowany
                        *Kotlet panierowany z karczku
                        *Kotlet de volaille (pierarki, ser, masło)
                        *Zrazy wołowe (papryka , ogórek , cebula)
                        *Zrazy wołowo -wieprzowe (papryka, ogórek , cebula)
                        *Filet z kurczaka panierowany
                        *Filet z drobiu po holendersku z ananasem i serem
                        *Fileciki z kurczaka w sosie serowym
                        *Karczek w sosie własnym
                        * Pierś z kurczaka nadzierana warzywami
                        *Pieczeń ze schabu nadziewany śliwką suszoną
                        *Klopsiki w sosie koperkowym
                        * Filet z morszczuka w płatkach migdałowych
                        *Filet z mintaja w panierce
                        *Tuńczyk w sosie z limonki
                        *Filet z łososi w sosie z przetartych malin
                        *Placki po węgiersku
                        *Placki z ziemniaków i selera przekładane warzywami
                        *Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami pod beszamelem
                        * Pulpety rybne w sosie pieczarkowym
                        *Pulpety mięsne w sosie cytrynowym
                        * Rolada drobiowa w sosie śmietanowym

Może komuś podsuną jakiś pomysł smile
                        • betty_julcia Re: Wrocław-komunia 11.01.11, 09:26
                          Dammma, a ceny? Możesz podać w jakiej cenie są te zestawy menu?
                          Dziewczyny, jak możecie podajcie na prv namiary na osoby robiące torty na zamówienie.
                        • asiaiwona_1 dammma 11.01.11, 09:33
                          dammma napisała:

> AsiaiIwona a u Was są alby sukienkowe czy sukienki?
                          > Nie trzeba oczywiście mieć na przebranie, choć dobrze coś mieć w razie wpadki.

No jak dla mnie to takie albowate sukienki. Coś bardzo podobnego do tego:
                          https://www.bamax.pl/grafika/duze/315x490/10.jpg

W sumie masz rację, że lepiej mieć w razie czego coś na przebranie. Bo jak się młoda pomidorówką obleje (dla dzieci akurat taka zupa jest przewidziana) to będzie mały problem smile

Możecie wrzucić jakieś przykładowe fotki sukienek na przebranie? Bo nie wiem czego szukać. Młoda ma taką elegancką sukienkę białą w czarne grochy - na chrzest młodszej siostry zakładała - nie wiem czy może być taka kiecka, czy jednak powinna być cała jasna - biała lub kremowa...
                        • malowanka06 Re: Wrocław-komunia 11.01.11, 19:28
                          jeśli chodzi o sukienkę komunijną, to mamy tą:
                          https://www.strojekomunijne.pl/_img/alba_z_paskiem.jpg
                          materiał oczywiście sztuczny sad
                          sukienkę, na przebranie, taką
                          https://i752.photobucket.com/albums/xx170/krzysfras2/majasiobhan/DSC_2089.jpg
                          trochę koślawe zdjęcie, wygląda lepiej ale zaczynam się obawiać czy nie będzie za mała tj za krótka i szukam w razie czegoś innej
                          No i my mamy komunię 1 maja sad i nie liczę na ciepły dzień. Zazdroszczę tym, którzy mają w czerwcu.
                    • minkapinka Re: Wrocław-komunia 11.01.11, 10:25
                      Parafię mam pod domem - widzę kościół z okna smile, ale szkołę mamy dalej smile
          • iberka Re: podaję kontakty 11.01.11, 14:18
            no niestety nie wiem, bo ja tam tylko gościem w hotelu byłam ale na pewno wszystkiego się dowiesz dzwoniąc do nich

iza
    • minkapinka Jakie sukienki na przebranie? 11.01.11, 10:21
      Zastawiam się nad taką białą z białym sweterkiem (jak żółty na zdjęciu).
      Komunię mamy 12 czerwca, wiec chyba nie będzie za zimno..
      http://img11.imageshack.us/img11/1197/vertbaudetsukienkakom.jpg

Uploaded with ImageShack.us
      • malowanka06 Re: Jakie sukienki na przebranie? 11.01.11, 19:23
        Ładna ta biała(inne też), gdzie ją znalazłaś?
        • dammma Re: Jakie sukienki na przebranie? 11.01.11, 20:19
          Mi się podoba taka:

http://img560.imageshack.us/img560/1048/allegro500.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Ta albowa sukienka-super- też bym taką chciała dla córki. Dzisiaj u nas się dowiedziałam, że w tamtym roku nikt rodziców się nawet nie pytał o zdanie, jaką wybierają. Oczywiście była starego typu ze złotym sznurem, białych kwiatkach na dużym kołnierzu. Podobno nic ciekawego. Postanowiłam wziąć sprawy w swoje ręce i coś z tym zrobić. Pojechałam do tej pracowni krawieckiej, co ma nam szyć alby i pogadałam z właścicielką. Powiedziała, że chętnie uszyje taką, jaką wybierzemy-ona tylko wybiera materiał- tylko proboszcz musi się zgodzić. A z tym może być problem, bo on jest ogólnie ciężki w rozmowie a ja chciałabym takie właśnie sukienkowe alby. Sama pani zaproponowała, że proboszcza trochę przygotuje i podpowie na dzisiejszej kolędzie. Zostaje jeszcze wybranie alby, która podoba się mamom z dwóch klas a zebranie tylu osób też nie będzie łatwe. No i wiadomo zdecydowanie która, bo każdemu co innego może się podobać. Najprościej było kupić sobie, jaką chcemy i problem z głowy, ale wtedy nie pójdą wszystkie w jednym wzorze.
          Co macie do tych alb- bolerko? Ksiądz się zgodził na takie?

Ta sukieneczka-bombka bardzo mi się podoba. Gdzie je można kupić? Garnitur dla synka też by mi się taki przydał.
          • malowanka06 Re: Jakie sukienki na przebranie? 11.01.11, 20:51
            Ja mam sweterek grzybek, nie pytam księdza o zdanie, jeśli będzie zimno przecież dzieci nie będą marzły.
            Bolerka na allegro widziałam takie:
            https://img05.allegroimg.pl/photos/400x300/13/94/91/75/1394917578
            może się komuś przyda
            tutaj masz link do strony firmy co u nas szyje, jak mówiłam są z Wrocławia i wiem, że szyją dla wielu kościołów. My do wyboru mieliśmy tylko 2 sukienki, firma została nam narzucona więc może są lepsze i tańsze. Alba niby ładna ale materiał fuj
            www.strojekomunijne.pl/stroje_dziewczece.htm
            u nas zebrania rodziców odbywają się co miesiąc od września już, połączone są z mszą tylko dla dzieci komunijnych.
        • minkapinka Re: Jakie sukienki na przebranie? 12.01.11, 08:04
          www.vertbaudet.fr, z nowej kolekcji lato, zawsze mają kilka stron z kolekcją na wyjścia.

jeszcze jest taka, do której mozna dokupić tiulową spódniczkę, ale mojaj córki w tej sukience nie widzę
          http://img813.imageshack.us/img813/642/vertkom2.jpg

• aniaop Re: Jakie sukienki na przebranie? 12.01.11, 08:48
            Ta, troche podobna do naszej:

www.mininiebo.pl/product.php?id=265
            tylko kolor inny i cena byla wtedy tezsmile naszej znaczy
            • minkapinka Re: Jakie sukienki na przebranie? 12.01.11, 08:51
              ładna ta z mini nieba, ale ja nie widzę Zo w sukience z kokardą z tyłu. Ostatnią rzeczą, jaką kupiłam w mini niebo była sukienka do chrztu smile
    • wuwuem Re: Komunia- Wrocław i nie tylko 11.01.11, 23:59
      ja problem "komunijny" będę miała dopiero za kilka lat ale córka z maja więc kupuję torty w czasie komunijnym i duży wybór tortów o które pytasz widziałam "U Spychały" na ulicy Pereca (mają sklep również na Nowodworskiej)
      torty z tej firmy już wiele razy kupowałam i mogę z pełnym przekonaniem polecać, cenowo też są ok
      • magda79pn a dla chłopca? 12.01.11, 07:52
        a co chłopiec ma ubrać jak będzie chłodno?
        ja zamawiam taką albę:
        www.albykomunijne.pl/index.php?strona=2bak
        i nie zamierzam się księdza pytać czy mu się podoba czy nie, powiedział że dzieci idą w albach i nie ma u nas obowiązku zamówienia jej we firmie którą narzucił kościół, a co jak ktoś ma inną albę po starszym dziecku, kuzynie itp i nie stać go na zakup nowej?
        u nas ksiądz powiedział że można mieć po kimś, że nie muszą być równe, ale mają być to alby.
        szczerze mówiąc mało mnie to obchodzi że mój syn pójdzie w krótkiej a reszta kościoła w długiej albie (nie wiem jak w rzeczywistości będzie bo nikogo nie znam) przecież jak przyjdzie rano ubrany w krótką albę to chyba nikt go z kościoła nie wyrzuci bo jest "inny"? ma albę? ma! wink
        • franianiania Re: a dla chłopca? 12.01.11, 09:08
          oczywiście ,że nikt go nie wyrzuci itpsmile)
          w tym dniu nie najważniejsze jest to co dzieciak ma na sobie , ja w przyszłym roku zrobie podobnie, u nas sa okropne alby dla dziewczynek, zamierzam kupic albo-sukienkę i koniec.(cena taka sama a różnica kolosalna)
          oczywiście druga sukienkę na przebranie po obiedzie oczywiście również jasną białą , ecru ,ale już nie długą do ziemi, i zapewne bez kokardek, rózyczek, cekinków itp.
          wianuszek z zywych kwiatków włosy w kłosa , bez żadnych beznadziejnych rekawiczek bez palców(poco one niby ? kojarzą mi się raczej z z pannami młodymi lat 90)
          proste balerinki .
          przerażają mnie dziewczynki -przebrane- do komuni w wielkie suknie bezy , z gorsetami , drapowane, wianki ze zwisajacym tiulem, bolerka z futra, sztywne koki z milionem korkociagów...
          idealne dla mnie było by aby dziewczynki przystępowały do komuni z krótkich sukienkach tak jak to było kiedyś , za czasów np. mojej mamysmile)
          • franianiania komunia 12.01.11, 09:19

przykład małej panny młodej;
            http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://pierwszakomuniaswieta.pl/images/gallery/748619d6da8037a46952d1fed7c02872b83f2ddf_m.jpg&imgrefurl=http://pierwszakomuniaswieta.pl/zdjecie/1-sukienki-na-komunie/2520&usg=__qQn9BuH8cDCMYnkNyPTg1aQy3r0=&h=400&w=250&sz=18&hl=pl&start=56&zoom=1&um=1&itbs=1&tbnid=NTgL_PeQq1FjBM:&tbnh=124&tbnw=78&prev=/images%3Fq%3Dsukienka%2Bdo%2Bkomunii%26start%3D40%26um%3D1%26hl%3Dpl%26sa%3DN%26rlz%3D1W1MOOI_pl%26ndsp%3D20%26tbs%3Disch:1
            • franianiania sukienki 12.01.11, 09:23
              jeszcze raz;

pierwszakomuniaswieta.pl/zdjecie/1-sukienki-na-komunie/2520
              • franianiania dla zręcznej mamy-wianek z zywych kwiatów 12.01.11, 09:41
                blog z pomysłami i kurs na wianek;
                1komunia.blox.pl/tagi_b/30341/wianki.html
          • aniaop Re: a dla chłopca? 12.01.11, 09:43
            Taaa, mam podobne zdanie. Najlepiej prosta, krotka, lniana sukienka i zywe wiechcie na glowiebig_grin Tez chcialam, zeby Mloda byla uczesana w dobierany warkocz, ale 2 tyg temu na jej zyczenie podcielysmy wlosy i zrobilysmy grzywke, wiec po prostu pod wiankiem beda rozpuszczone- ma naturalnie krecone.
            Rekawiczek zadnych nie planujemy, nie podobaja nam sie i nie widzimy takiej potrzeby.
            Na nogi chcialam kupic srebrne balerinki, bo bialych nigdy wiecej nie zalozy ale obie babcie mnie zagryzlytongue_out
            • magda79pn Re: a dla chłopca? 12.01.11, 09:51
              U nas ksiądz powiedział że lepiej żeby dziewczynki nie miały rękawiczek.
              • aniaop Re: a dla chłopca? 12.01.11, 10:03

U nas siostra tez. I nie ma opcji, zeby miec inna albe, wszyscy OBOWIAZKOWO takie same, model bez zmian od kilku lat, placi sie w parafii, ktora ma podpisana uwowe z firma szyjaca. Zreszta w listopadzie bylo zbiorowe mierzeniebig_grin

magda79pn napisała:

> U nas ksiądz powiedział że lepiej żeby dziewczynki nie miały rękawiczek.
                >
                • franianiania Re: a dla chłopca? 12.01.11, 10:13
                  nie rozumiem co znaczy ,że nie mozna mieć innej alby?
                  'tzn. wyobrażam sobie ,ze tak jest w wielu parafiach ale dziecko do komunii nie ma obowiązku mieć alby ani sukienki ani rodzice nie maja obowiązku płacic za prezęty dla księdza, katechety czy kościoła itp.
                  czy jeśli rodzice nie mają pieniedzy na albe czy ofiarę na prezęt itp to dziecko nie bedzie przyjęte?!

>
                  > U nas siostra tez. I nie ma opcji, zeby miec inna albe, wszyscy OBOWIAZKOWO tak
                  > ie same, model bez zmian od kilku lat, placi sie w parafii, ktora ma podpisana
                  > uwowe z firma szyjaca. Zreszta w listopadzie bylo zbiorowe mierzeniebig_grin
                  >
                  > magda79pn napisała:
                  >
                  > > U nas ksiądz powiedział że lepiej żeby dziewczynki nie miały rękawiczek.
                  > >
            • minkapinka Re: a dla chłopca? 12.01.11, 09:58
              białe balerinki to nie białe kozaczki smile Nic złego w nich nie widzę, ładnie wyglądają do białego stroju.
              • aniaop Re: a dla chłopca? 12.01.11, 10:09
                minkapinka napisała:

> białe balerinki to nie białe kozaczki smile Nic złego w nich nie widzę, ładnie wyg
                > lądają do białego stroju.

ale Mloda nie posiada zadnych bialych strojow, bo mometalnie bylyby czarnebig_grin Poza tym po prostu z zsady nie lubie i nie nosze bialego obuwia, mialam raz w zyciu na nogach na wlasnym slubie i tyle
                • minkapinka Re: a dla chłopca? 12.01.11, 10:16
                  ja tez nie nosze białych butów, ale w pewnych okolicznościach, zwłaszcza u dziecka, mi nie przeszkadzają. My za to mamy bardzo duzo białych rzeczy, nie wyobrażam sobie lata bez białego - Zo zawsze ma biała kurtke, białe spodnie, białe szorty, białe sukienki i białe tuniki. Dopierają się jak wszystkie inne smile
                  • franianiania buciki 12.01.11, 10:30

www.next.co.uk/shopping/girls/oldergirls/42/6
                    • franianiania sukienki, bolerka 12.01.11, 10:35
                      www.next.co.uk/shopping/girls/oldergirls/42/6
                      • franianiania Re: sukienki, bolerka , garniaczek 12.01.11, 10:37
                        jeszcze raz
                        www.next.co.uk/shopping/girls/oldergirls/79/
                        i chłopiec
                        www.next.co.uk/shopping/girls/oldergirls/80/
                    • minkapinka Re: buciki 12.01.11, 10:37
                      te buty nie są białe sad
                      • franianiania Re: buciki 12.01.11, 10:49
                        nienawidze czysto bialych butów, jakie spotkac można u polskich producentów butków komunijnychsad porażajaca jest ich biel,np.
                        allegro.pl/buty-komunijne-rozmiar-37-i1404461942.html#gallery

• minkapinka Re: buciki 12.01.11, 10:50
                          ale do białej sukienki buty w kolorze ivory będa wygladały jak brudne. Mozna kupic buty w kolorze perłowej bieli.
                          • aniaop Re: buciki 12.01.11, 11:02
                            My mamy sukienke bladorozowa i buty ecru. alba nie wzrusza mnie zupelnie, czy bedzie pasowac do butow czy niesmile

A z bialych ubran nie dopiera mi sie czekolada, np lody czekoladowe, ktorymi Mloda zawsze sie wyswini- chyba to mazanie ma po dziadkuwink. Probowalam naszych proszkow, niemieckich proszkow i odplamiaczy wszelakich, lacznie z amawayiem i tym ponoc cudowynym mydelkiem. I cholera nic tego nie rusza, wiec juz nie probuje, tylko staram sie ograniczac kupowanie bialych ciuchow dla Mlodej.
                            • minkapinka Re: buciki 12.01.11, 13:08
                              aniaop napisała:

> My mamy sukienke bladorozowa i buty ecru. alba nie wzrusza mnie zupelnie, czy b
                              > edzie pasowac do butow czy niesmile
                              no i dobrze, bo do jasnego różu dobrze wygląda złamana biel smile
                              • dammma Re: buciki 14.01.11, 02:06
                                do sukienki różowej ecru będą pasować, ale buty ecru do białej alby nie bardzo, choć mało je może będzie widać, to jednak.
                                • barkoza Re: buciki 25.02.11, 16:01
                                  A ja znalazłam ładne białe buty w sklepie internetowym. Panie w tym biurze bardzo miłe i pomocne, a przede wszystkim kompetentne. Polecam.

Link do buty, które kupiłam
    • barkoza Re: Komunia- Wrocław i nie tylko 25.02.11, 15:54
      A mi koleżanka poleciła świetną listę spraw do załatwienia:

Planer komunijny

Też wszystkim polecam!

A na tej stronie może znajdziesz też listę cukierni, bo mają tam listę firm.
      • magda79pn barkoza, czy to reklama? 25.02.11, 16:11
        buty chłopięce w tym sklepie który polecasz są ohydne, pomijam już fakt że maja tylko jeden model i cena też nie powala...
    • wuwuem Re: Komunia- Wrocław i nie tylko 25.02.11, 16:35
      Nie mam dziecka komunijnego ale inne imprezy rodzinne robiłam w restauracji w hotelu Qubus (wbrew pozorom ceny zbliżone to małych lokali na obrzeżach Wrocławia) oraz w restauracji hotelu Jester na ul. Kowalskiej. Hotel Qubus jakoś rewelacyjna, hotel Jester jakość średnia ale jakbyś nie mogła znaleźć nic innego to może być i Jester.
      Co do cukierni to zawsze zamawiam u Spychały (na ul. Pereca), widziałam tam torty w formie książek i inne typowo komunijne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka