Dodaj do ulubionych

beddinge ikea- kilka pytań?

09.01.11, 13:06
1. czy do spania trzeba ściągać pokrowiec ?
2.czy wygodna do spania?
3.czy pokrowiec zmieści się do pralki ?
4.czy do tej skrzyni na pościel dużo się zmieści?
5.czy wogóle warto?
Obserwuj wątek
    • pestka_23 Re: beddinge ikea- kilka pytań? 09.01.11, 13:26
      fajny_motylek napisała:

> 1. czy do spania trzeba ściągać pokrowiec ?
      > 2.czy wygodna do spania?
      > 3.czy pokrowiec zmieści się do pralki ?
      > 4.czy do tej skrzyni na pościel dużo się zmieści?
      > 5.czy wogóle warto?

1. Producent zaleca, ja nie zdejmuję
      2. Bardzo smile
      3. To zależy jaki wybierzesz, większość nadaje się tylko do prania chemicznego.
      4. Bardzo dużo wink
      5. Warto big_grin
      • aniulekq Re: beddinge ikea- kilka pytań? 09.01.11, 13:39
        A ja się rozczarowałam łóżkiem Beddinge. Jedna strona - tak krótsza jest pod lekkim kątem jak się rozłoży kanapę do spania. Przez to notorycznie spadam na drugą połowę, która faktycznie jest wygodna ale dla mojej drugiej połowy. Ta krótsza strona to masakra. Do tego przez środek materaca - tego lepszego, nie najtańszego robi się maga dziura, nie pomaga żadne przykrycie. Zaraz po okryciu tego feleru wymieniliśmy stelaż myślac, że może jest źle skręcony - ten nowy jest identyczny, tez po rozłożeniu jest pochylony. Teraz myślę jak tego łóżka się pozbyc bo naprawdę jest mega nieygodny do spania.
        • meltibi Re: beddinge ikea- kilka pytań? 09.01.11, 13:48
          Oj - to chyba wina materaca - powinniście zareklamować. My mamy też ten droższy materac, ale łóżko po rozłożeniu jest idealnie równe. Do spania wręcz idealne.

To co może się nie podobać w sofie, to, że po złożeniu ta część na której się siedzi jest szeroka i komuś może być niewygodnie. U nas sofę użytkuje córka, więc jej to nie przeszkadza. Nie sadzamy na niej gości.
          Wiem, że niektórzy przekładają materace, tak że po złożeniu można usiąść na tej stronie krótszej - my jednak nie próbowaliśmy, bo córce odpowiada tak jak jest smile

W perspektywie mam zakup jeszcze jednej sofy do pokoju syna i wiem, że na pewno będzie to też beddinge.

Polecam zdecydowanie smile
    • aniulekq Re: beddinge ikea- kilka pytań? 09.01.11, 15:39
      Dla jednej osoby to łóżko jest super, czasem śpię sama i wtedy wogóle mi nie przeszkadza ta pochyłośc. Gorzej jak śpi się w dwójkę. Materac jest chyba ok bo on się rozłazi w miejscu łaczenia.
      • pestka_23 Re: beddinge ikea- kilka pytań? 09.01.11, 17:11
        aniulekq napisała:

> Dla jednej osoby to łóżko jest super, czasem śpię sama i wtedy wogóle mi nie pr
        > zeszkadza ta pochyłośc. Gorzej jak śpi się w dwójkę. Materac jest chyba ok bo o
        > n się rozłazi w miejscu łaczenia.

Mieliśmy do czynienia z 5cioma sofami Beddinge i w żadnej z nich nie dostrzegłam żadnych pochyłości przy rozłożeniu surprised
    • fossetta Re: beddinge ikea- kilka pytań? 09.01.11, 16:03
      Sofą beddinge cieszymy się już 5-ty rok, dla nas jest mega-wygodna(również dla gości, którzy czasem u nas bywają).Kupiliśmy ją z materacem sprężynowym, jest bardzo intensywnie używana-skaczące dzieci-i osobiście nie spałam na wygodniejszej..Sypiamy na niej we dwójkę, ale bywa że nocą dochodzi do nas dwójka dzieci i w czwórkę spokojnie sie wysypiamysmile
      Nie ściagamy do spania pokrowca, pokrowiec nie mieści sie do pralki, chyba że ktoś ma extra-dużą, do skrzyni na pościel sporo sie mieści...baaaaaaaaardzo wygodna do spania, WARTO, WARTO, WARTO!!!
      • aniulekq Re: beddinge ikea- kilka pytań? 09.01.11, 17:21
        To może ten pokrowiec neutralizuje to rozjeżdzanie materaca? Ja ma zdjęty bo na razie sofa nie jest składa, może warto go założyc? Do tego zamienic materac stronami, tą krótszą dac do siedzenia,a tą dłuższą jako oparcie?
        Mam ten materac:
        www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70103580
        • rybalon1 Re: beddinge ikea- kilka pytań? 09.01.11, 19:23
          z użytkuję od pól czerwca smile nie mam uwag - wszystko jest dobrze , nic sie nie zapada i jest równo..przynajmniej narazie - używam jej codziennie - śpią 2 osoby. Materac mam ten lepszy . Odwrotnie chyba nie da się złożyć materaca - tak mi się przynajmniej wydaje ...hmmm
          Ogólnie polecam - śpi się super.
          • rybalon1 Re: beddinge ikea- kilka pytań? 09.01.11, 19:25
            aa nie zdejmuję pokrowca , nie prałam go jeszcze ale raczej mi do pralki nie wejdzie ...do pojemnika wchodzi mi gruba kołdra 180x200 oraz 2 poduchy 70x80 oraz prześcieradło.
    • frestre Re: beddinge ikea- kilka pytań? 09.01.11, 20:31
      mamy ją od czerwca i jest suuuuper wygodna-tzn mamy najdroższy materac
      jest równa
      nie brałam pokrycia i przykrywam na dzień dużym kocem
      do skrzyni mieści się to, co używamy do spania dla 2 osób

nie używamy jej do siedzenia w ciągu dnia, ale synek po niej skacze-bawi się na niej!
      • kaliaa Re: beddinge ikea- kilka pytań? 09.01.11, 20:53
        mam dwa pokrowce do tej sofy na zmaine, jeden sztruksowy, drugi tez z tych najwiekszych jakby welurowych. Oba piore w pralce w bebnie 6kg.
    • kropkaa Re: beddinge ikea- kilka pytań? 09.01.11, 21:05
      Już kiedyś pisałam, że zdecydowanie NIE warto i podtrzymuję. Materac wygląda tragicznie! W środku jak dół z dwóch zjeżdżalni.
      forum.gazeta.pl/forum/w,583,103009478,103009478,Sofa_Beddinge.html
      • elizka.888 Re: beddinge ikea- kilka pytań? 09.01.11, 22:43
        I warto i nie.
        Do siedzenia jako sofa warto - wygodna. Do spania - przerobiliśmy wszystkie materace oprócz lovas (najtańszego) i na łączeniu zawsze się robi mega dziura. A krótsza część jest jak zjeżdżalnia dla dzieci. Pokrycie trzeba zdejmować, bo się wyciera, pojemnik na pościel dość duży.
        • pestka_23 Re: beddinge ikea- kilka pytań? 09.01.11, 23:08
          Odnośnie materacy...my w dwóch sofach jakie użytkujemy mamy te najtańsze i są rewelacyjne smile Zauważyłam, że wszystkie negatywne opinie odnoszą się do tych droższych wink W tanich wersjach nie tworzy się dziura na łączeniu, nie czuć w ogóle tego miejsca.
    • aniulekq Re: beddinge ikea- kilka pytań? 09.01.11, 23:43
      A z ciekawości ile jest gwarancji na materac?
      • kropkaa Re: beddinge ikea- kilka pytań? 10.01.11, 00:41
        Nie pamiętam dokładnie, ale chyba 2. Ale wymiana nie na długo się zdaje...
    • fajny_motylek Re: beddinge ikea- kilka pytań? 15.01.11, 15:22
      Dzięki dziewczyny za waszą opinię.Jutro się wybieramy do ikei i....... dalej nie wiemy co począć, bo kasy narazie nie ma za wiele ,a rodzice się zadekralowali ze nam dołożą do ektropa.Zaś o ektropie rozkładanym dziewczyny w innym wątku piszą ,że niezbyt wygodny jak i do siedzenia ,jak i również do spania.A my tak z 7 lat temu jak wynajmowaliśmy mieszkanie ,to mieliśmy tam takią rogówkę rozkładaną w ten sam sposób i (może to było ikeowskie)nie pytałam ,ale nigdy więcej nie spaliśmy na wygodniejszym łóżku .A chcielibyśmy kupić coś do spania na codzień i żeby można było spać na materacu bo mamy dość spania na twartej wersalce.A nie mamy miejsca na łóżko sypialniane takie z prawdziwego zdarzenia. I tak sobie wymśliliśmy ,że beddinge by był dobry smileNo i na razie jeszcze się nie zdecydowaliśmy zobaczymy co się jutro urodzismile
      • aniulekq Re: beddinge ikea- kilka pytań? 15.01.11, 19:25
        Ja miałam ten sam problem i tak samo wymyśliłam łóżko beddinge. Generalnie odradzam ale może będziesz miała szczęście jak niektóre forumki, że nie skrzywi Ci się to łóżko i nie będzie się rozjeżdżał materac. Jak dla mnie szkoda kasy, drugi raz bym nie kupiła
      • iberka ektorp 15.01.11, 20:14
        wygląda świetnie do siedzenia ale szybko się deformuje i niestety po roku/ dwóch wygląda jak pomiętolona kanapa za 5 stówek z jyska uncertain no a kosztuje sporo więcej. Jeśli musi być ikea to może Kivik?

iza
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka