Dodaj do ulubionych

bezpieczny fotelik dla 3-latka

20.04.04, 14:37
Muszę pilnie kupić fotelik z grupy 9-36 kg. Ma to być fotelik do drugiego
samochodu, tak abyśmy mogli z mężem wymiennie i niezależnie wozić córkę do
przedszkola. Fotelik nie musi się rozkładać do spania, ale chciałabym aby był
bezpieczny, no i nie z tych najdroższych. Co polecacie ?

Przejrzałam wszystkie posty na temat fotelików z tej grupy w wyszukiwarce,
ale dalej nie wiem co wybrać.

Pozdrawiam
Basia
Obserwuj wątek
    • fasolka99 Re: bezpieczny fotelik dla 3-latka 20.04.04, 15:46
      A chcesz zeby mial jeszcze swoje pasy? To nie sluze informacja niestety, wiem
      jedynie ze takie ma Bebe Confort, taki tez jest Concord Trimax (slabe oceny
      ADAC...) i fotele Meggy (ale ja nie mam zaufania do tej firmy, nie podobaja mi
      sie ich wyroby).
      Jesli dziecko moze byc przypinane pasem samochodowym, to sa 2 fotele z grupy 9-
      36: Chicco Max-3 (430 zl) i Recaro (ok. 1200 zl...) - pas samochodowy w tych
      fotelach jest blokowany i sie nie rozciaga jak sie dziecko pochyla, stad
      teoretyczna grupa od 9 kg. Recaro my mamy, jest rewelacyjny, Chicco ogladalam i
      pewnie kupimy wlasnie do drugiego samochodu.
      A jesli dopuszczasz grupe 15-36 kg (dziecko przypinane pasem samochodowym,
      ktory jednak nie jest blokowany), to wybor jest duzy. Np. Graco Junior i
      Junior+ z tych bardzo dobrych ale w miare tanszych (sa nowe do kupienia na
      allegro np.). Drogich jest sporo: Maxi-Cosi Rodi (XP np.), Romer Kid - oba
      wygodne i bardzo dobre, ale drogie.
      • basia-bma Re: bezpieczny fotelik dla 3-latka 22.04.04, 11:07
        Nie wiem jakie pasy byłyby lepsze, chciałabym aby dziecko było zabezpieczone i
        nie miało za dużej swobody ruchów (mała raczej nie usiedzi spokojnie na
        miejscu, a wychylanie się z fotelika raczej nie jest najbezpieczniejsze). Z
        drugiej strony chciałabym aby fotelik starczył nam na dłużej niż rok. W tech
        chwili mała jeżdzi w Iseosie Bebe Confort do 18 kg, ale już powoli z niego
        wyrasta. Pewnie na jesieni będę kupowała większy fotelik (będę mogła
        zainwestować w droższy, bo córka jeżdzi głównie w moim samochodzie). W tej
        chwili jednak muszę pilnie kupić jakiś fotelik do samochodu męża - na krótkie
        trasy - głównie przejazdy do przedszkola. Nie stać nas na 2 drogie foteliki.
        Proszę doradźcie mi co kupić w takiej sytuacji. W jakich fotelikach jeżdżą
        wasze 3-3,5 latki i czy jesteście zadowoleni.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
        Pozdrawiam
        Basia
        • fasolka99 Re: bezpieczny fotelik dla 3-latka 23.04.04, 14:35
          Hej,
          jeszcze sie wtrace... 3-latka powoli pewnie zacznie juz rozumiec, ze sie nie
          wolno wyplatywac z pasow i moze by juz mogla jezdzic w foteliku z pasami
          samochodowymi bez blokady, no ale to teoria. Moja mala jezdzila w tym wieku
          wlasnie na trase do przedszkola w Maxi-Cosi Rodi, ale nie lubilam tego. Tak
          sobie mysle, ze jesli niedlugo bedziecie zmieniac Iseosa, to moze zastanow sie
          nad Recaro - bardzo drogi, ale naprawde super. Mniej sie oczywiscie pochyla do
          spania niz Iseos, ale troche tak. Ma bardzo dobre testy zderzeniowe. Pas
          samochodowy sie blokuje. Dziecko nie przechyla sie na boki jak usnie, glowka
          nie lata. Moglabys go teraz miec w samochodzie meza, a potem przelozyc do
          swojego, a do meza kupic cos tanszego z grupy 15-36 (dziecko bedzie pare
          miesiecy starsze i juz moze swobodniej bedziesz myslala o przypinaniu jej pasem
          samochodowym bez blokady). Pozdrawiam serdecznie!
          • basia-bma Re: bezpieczny fotelik dla 3-latka 23.04.04, 14:59
            Hej,
            Dzieki za informacje. A co to za fotelik ten Recaro (cena trochę zwala z nóg)?
            Kto jest producentem ? Może wiesz gdzie można go kupić / obejrzeć w Warszawie ?
            Czy blokada pasów jest jeszcze w jakiś innych fotelikach oprócz w/w i Chicco ?
            Myślę, że córka jeszcze nie dorosła do rozciąganych pasów i nie wydaje mi się
            to bezpieczne.
            Pozdrawiam
            Basia
    • monika_wroclaw Re: bezpieczny fotelik dla 3-latka 23.04.04, 20:12
      Hej

świetny fotelik dla dziecka od 15-36kg ( od 3 do 12 lat ) to również Concord
      Lift, świetnie wypada w testach, można go kupić już za 475zł, cena nie powala
      tak jak przy Recaro, tu możesz go obejrzeć:
      www.tanimarket.pl/produkt.php?cPath=1_8_38&products_id=2118&PHPSESSID=38ed31319624270e74085c27e4b2d252

najdroższa wersja tego fotelika kosztuje około 600zł

a crash test można obejrzeć tutaj
      www.concord.de
      pozdrawiam serdecznie
    • ulecia Po pierwszym maja taniej.... 25.04.04, 00:31
      jeżeli jeszcze nie kupiłaś fotelika, to proponuję wstrzymać się do maja. Od 1
      maja foteliki mają stanieć o 15 %.
      • basia-bma Re: Po pierwszym maja taniej.... 30.04.04, 21:06
        Ciągle jeszcze nie wybrałam fotelika.

Z tych droższych podoba mi się Hipsos Bebe Confort - chciałabym zastąpić nim
        obecnego Iseosa za jakieś 6-8 miesięcy (więc jeszcze mamy czas). Nie ma on co
        prawda blokowanych pasów, ale córka będzie już starsza, więc może nie będzie
        takiej potrzeby. Fotelik wydaje mi się bezpieczny i wygodny - co o nim
        sądzicie ?

Jeśli chodzi o tańsze foteliki, to w zasadzie nie podoba mi się żaden - są
        takie "odsłonięte" - żadnego zabezpieczenia bocznego. Zastanawiam się nad
        Chicco 3-Maxem, bo ma blokowane pasy, ale słyszałam, że Chicowskie foteliki nie
        są najlepsze - czy to prawda ?. Graco, mimo że ma lepsze opinie wcale nie
        wydawał mi się lepszy. Nie chcę sobie później pluć w brodę, że oszczędzam na
        bezpieczeństwie dziecka - wypadek może się zdarzyć nawet na krótkiej trasie.
        Może wybrać coś z tych droższych, ale nie najdroższych fotelików ? Ktoś polecał
        mi Maxi Cosi Rodi XP - ale nie widziałam go w sklepach. Praktycznie wybór
        fotelików dla starszych dzieci jest niewielki - a może znacie jakiś sklep w
        Warszawie (nieinternetowy, bo chciałabym przymierzyć córcię do fotelika), gdzie
        jest większy wybór i fachowa obsługa, która potrafi przedstawić wady i zalety
        sprzedawanych produktów i doradzić zakup. Byłam już w Świecie Dziecka na
        Puławskiej oraz Chicco i Misiu w Best Mallu. Gdzie warto się wybrać po fotelik ?

Pozdrawiam
        Basia
        • basia-bma Re: a może Concord Lift Evo albo Hipsos BC ? 05.05.04, 22:58
          Są teraz trochę tańsze, bo VAT zmalał z 22% do 7%. Mam mętlik w głowie, w
          sklepach mają zwykle 1 model dla grupy wiekowej 9/15 - 36 i ten model
          zachwalają jako najlepszy. Mam trochę obawy co do nie blokowanych pasów dla 3-
          latka ...
          Już straciłam nadzieję, że ktoś mi coś doradzi na forum sad.

Pozdrawiam i bardzo proszę o opinie.
          Basia
          • k1w0 Re: a może Concord Lift Evo albo Hipsos BC ? 06.05.04, 10:52
            Ja ma podobna sytuację. Moja córka ma teraz 3,5 roku i w jednym samochodzie
            mamy Iseosa z którego wyrasta, a w drugim od 3 tygodni mamy Graco Junior + i
            Kasia uwielbia w nim jeździć. Mysle, że jest jej wygodnie i nie denerwują ją
            pasy między nogami. Zreszta wybralismy go po przeczytaniu testów w
            którejś "dzieciowej" gazecie. Tak więc na dzisiaj mogę polecić dla 3-3,5 latków
            Graco, który wystarczy na bardzo długo ponieważ później może służyć jako sama
            podkładka.

Pozdrawiam Ania
    • aniabik Re: bezpieczny fotelik dla 3-latka 06.05.04, 19:59
      Witam! Ja również borykm się z podobnym problemem, z tym, że dodatkowo szukam
      fotelika z możliwością pochylania, bo potrzebny będzie na długie trasy. Na
      początku oczarowana byłam fotelikiem Concord TRIMAX-nie wiedziałam, że słabo
      wypadły mu testy ADAC. Co do pasów to z tego co się dowiedziałam to te w
      foteliku przeznaczone są do 18 kg. Ograniczenie to posiada większość fotelików
      zwłaszcza jeśli dodatkowo maja regulację kąta pochylenia.O ograniczeniu
      stanowią badania wytrzymałościowe fotelika i pasów. Ta zasada występuje u
      wszystkich producentów Wyjątkiem jest fotelik Fixmax (www.e-dada.pl/)
      którego pasy przeznaczone sa do 25 kg. Ponoć w przypadku fotelika Trimax można
      dokupić "plecy z zagłówkiem" i mamy wtedy fotelik typu Lift. Dość ciekawie
      foteliki opisane są na tej stronie: familyshop.com.pl/TOWARY/fotele.html
      Obejrzałam już chyba sto fotelików i już sama nie wiem jaki wybrać.

Jeśli chodzi o foteliki Chicco to słyszalam, że rynek niemiecki z nich
      zrezygnował, a kiedyś w wiadomoiściach na onecie czytałam o tym, że były
      wadliwe foteliki Chicco Zennith, dokładnie chodziło o zapięcie pasów. Niestety
      link, który miałam jest już nieaktualny. Pozdrawiam. Ania
    • klumeczek Re: bezpieczny fotelik dla 3-latka 08.05.04, 17:07
      Ja polecam Maxi-Cosi. Można je obejżeć na Solidarnośći - po drugiej stronie od
      starego sklepu mają jeszcze jeden wiekszy sklep. Ja czytałam sobie o nim w
      Internecie i widziałam także w sklepie i wiem, że go chyba kupię. Ma ta
      dodatkową zaletę, ze można go jeszcze minimalnie przechylać do spania i jest
      stabilnie utwiedzony w siedzieniu (jeśli kupujesz XP). Jeśli nie chcesz XP to
      wtedy bez tej podstawki kosztuje ok 450 zł a z podstawką 600. Swego czasu
      bardzo podobał mi się Bebe confort, ale on chyba jednak jest mniej stabilny i
      nie przechyla się , natomiast jest bardzo szeroki.
    • aniabik Niebezpieczne foteliki. 09.05.04, 09:53
      "Niebezpieczne foteliki samochodowe"

PAP, MD /2004-02-17 06:12:00

"Życie Warszawy": W polskich komisach może być kilkadziesiąt tysięcy
      niebezpiecznych fotelików samochodowych. W razie mocniejszego hamowania, maluch
      wystrzeli z nich jak z katapulty, raniąc się dotkliwie lub zabijając.

Do połowy 2003 roku producenci fotelików samochodowych dla dzieci masowo
      wymieniali w Niemczech zapięcia trzymające dziecko w pasach bezpieczeństwa.
      Stało się tak po testach, jakie przeprowadził niemiecki automobil klub ADAC i
      największa w Europie organizacja konsumencka Warentest Stiftung - podaje gazeta.

Według dziennika aż cztery z 28 przebadanych uznano za niebezpieczne. Wśród
      nich znalazł się popularny w Polsce model Chicco Zenith. Przedstawiciel
      polskiego importera Chicco Paweł Stypulski bagatelizuje problem: "Producent nie
      może uznać wyników badań za reprezentatywne".

Twierdzi też, że wymiana foteli z wadliwym zapięciem w Niemczech spowodowana
      była... powodami czysto handlowymi , a nie wynikami druzgocącego dla firmy
      testu. A jednak Chicco wycofało stary model i zaprzestało produkcji fotelików z
      wadliwymi zapięciami. Pojawiły się one jednak w komisach - informuje "Życie
      Warszawy".

Podaję adres strony: www.tato.pl/info.php?page=advices&advice=7
    • monika_wroclaw Re: bezpieczny fotelik dla 3-latka 10.05.04, 21:34
      Dzisiaj byłam w hurtowni i Maxi Cosi Rodi kosztuje teraz 334zł ( oczywiście ten
      najtańszy model ), myślę że cena bardzo atrakcyjna
    • dada61 Re: bezpieczny fotelik dla 3-latka 11.05.04, 21:59
      Jesli poszukujesz bezpiecznego fotelika zobacz foteliki CONCORD z grupy lift od
      15-36 kg. jest to fotelik który ma opinie najbezpieczniejszego ze względu na
      sztywnośc pleców. Rodi Maxi Cosi Lub Gracko wiginaja się na wszystkie strony
      nie zabezpieczajac dziecka. foteliki to mozna kupic w www.e-dada.pl a kupe
      informacji na temat wypadkow i jak fotele sie zachowuja zobacz na stronie
      www.mini-maxi.pl
      • basia-bma Re: bezpieczny fotelik dla 3-latka 12.05.04, 19:54
        Kupiłam fotelik Concord Lift 15-36 kg (480 PLN). Wydaje się bardzo solidny i
        przy nim nasz stary Iseos wydaje się już za mały. W Concordzie dziecko
        osłonięte jest ze wszystkich stron, w Iseosie małej wystaje już górą prawie pół
        głowy (a miał być do 18 kg ! Natalka waży 14 kg). Niestety Concord Lift nie
        odchyla się do tyłu i z założenia miał być na krótkie trasy (do przedszkola).
        Chciałam wypróbować go też na dłuższym dystansie i .... okazało się, że moje
        znudzone dłuższą jazdą dziecko (dodatkowo w nienajlepszym wtedy chumorze) z
        łatwością wyplątuje się z pasa piersiowego, który niestety nie jest blokowany.
        Na dłuższe dystanse zwłaszcza sam na sam z kierowcą (który nie może przecież
        non stop kontrolować dziecka) fotelik się więc nie nadaje - przynajmniej na
        razie. Nawet najbezpieczniejszy fotelik nie jest bezpieczny gdy dziecko
        wyplącze się z pasów.
        Rozglądam się za drugim fotelikiem - tym właściwym, do mojego samochodu,
        również na dłuższe trasy - chciałabym aby odchylał się do tyłu do spania i
        jednak miał blokowane pasy (kurczę, czy wszystkie dzieci w większych fotelikach
        są tak zdyscyplinowane, że siedzą pare godzin grzecznie przypięte, gdy mają
        większą swobodę ruchów ?). Idealny byłby polecany na początku tego wątku
        Recaro, ale nawet po zmianie VATu kosztuje on ponad 1200 PLN, a w niektórych
        sklepach nawet 1500 - 1600 PLN. To 2 razy tyle co całkiem fajny Hipsos
        (niestety bez blokowanych pasów).

Pozdrawiam
        Basia
        • aniabik Re: bezpieczny fotelik dla 3-latka 13.05.04, 09:22
          Witam
          Ja właśnie wczoraj też kupiłam Concord LIFT ale ten z typ EVO, nie ma
          blokowanych pasów a tylko specjalną klamrę zabezpieczającą pas przed
          wysunięciem się z prowadnicy. Niestety z tego co dowiedzieliśmy się jedynym
          fotelikiem posiadającym blokadę pasów jest Chicco MAX 3 (ok370-400PLN 9-36kg),
          jednak w porównaniu z Concordem wydaje się być bardzo "kruchy" i boczne
          zabezpieczenie jest raczej takie średnie. Nasza mała jeszcze nie jechała w
          nowym foteliku-liczymy na to, że nauczy się, że nie wolno wyplątywać się z
          pasów. Pytaliśmy z mężem o możliwość zakupu klamry spinającej pasy, tak jak
          jest to w fotelikach tych I i II grupy, żeby ewentualnie samemu zablokować pas,
          ale z tego co nas poinformowano to raczej nie ma takiej możliwości. Mimo
          wszystko zdecydowaliśmy się na ten fotelik ze względów bezpieczeństwa i faktu,
          że potrzebny nam będzie na dłuższe trasy, a boczne osłony są tu solidne. Lift
          Evo ma z tyłu taki dystans, którego można użyć i wtedy fotelik odchyla się
          troszkę. Nie wiem jak to jest w przypadku Concord LIFT. Jeśli chodzi o foteliki
          RECARO to rzeczywiście cena jest powalająca, ale z tego co przeczytałam, to ma
          wbudowane głośniki w boczne osłony, więc chyba za to też się trochę płaci.
          Zaraz jak tylko przetestujemy Lift Evo napiszę jak wypadło. Pozrdawiam. Ania
    • fasolka99 Re: bezpieczny fotelik dla 3-latka 13.05.04, 10:55
      Witajcie - to ja jeszcze taz sie wtrace... Czytam z zainteresowaniem Wasze
      posty, bo takze szukam fotelika dla drugiego mojego malucha do drugiego
      samochodu i chcialabym, zeby mial blokowany pas (wychodzi na to, ze w gre
      wchodzo tylko Chicco 3Max, bo Recaro nie pasuje do tego samochodu - jest to
      minivan i ma za pionowe siedzenia, dziecko w czasie spania pochyla sie do
      przodu).
      Natomiast do zwyklego osobowego samochodu z cala moca polecam jeszcze raz
      Recaro - naprawde dziecko siedzi w nim jak "przylepione", wygodnie spi i
      wygodnie podrozuje na dlugich trasach. Wiem, ze cena jest powalajaca, ale
      pomyslcie tak: do tej pory omawiane foteliki tak naprawde nie spelnialy swojej
      roli dla trzylatka (przede wszystkim przez brak blokady pasow
      bezwladnosciowych), a jesli macie samochod (kupiony za prawdopodobnie
      kilkadziesiat tysiecy zlotych), wydajecie niemale pieniadze na jego
      eksploatacje (benzyna, ubezpieczenie, przeglady) - to przy tych kosztach cena
      fotelika 1200-1400 zl w porownaniu z wygoda, zdrowiem a moze i zyciem
      (odpukac!) Waszego dziecka to chyba jest do przelkniecia? Ja przetestowalam juz
      pare fotelikow z grupy do 36 kg (Maxi-Cosi Rodi, Graco Junior +) i Recaro nie
      ma sobie rownych. A dla mnie bezpieczenstwo i komfort mojego dziecka jest
      najwazniejsze. Wiec jesli macie jakiekolwiek finansowe mozliwosci zakupu
      Recaro, to goraco polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka