Dodaj do ulubionych

Komunia 2011 przygotowania

08.02.11, 13:42
Jestem ciekawa jak wygląda u Was sprawa komunii.U nas tragedia nawet wzory alb nie znane.Zastanawiamy się nad kupnem według własnego upodobania trudno najwyżej będzie mieć inną.2 lata temu znajoma miała problem bo krawcowa szyjąc 45 alb nie wyrobiła się i alba była odbierana w dniu komunii o godz 7.Zresztą i tak wątpiębym ubrała w to dziecko jeżeli będzie wyglądała jak w ubiegłych latach materiał szmaciany w formie bluzy blee.W innych parafiach już alby gotowe albo w najbliższym czasie do odbioru.
Obserwuj wątek
    • onoma-topeja Re: Komunia 2011 przygotowania 08.02.11, 14:03
      u nas w styczniu byly przymiarki;chlopcy w komzach,dziewczynki w albach.
      wzor nawet ok,tzn ja sie nie czepiam.kiedy bedzie odbior tego nie wiem.
      nie przyszloby mi do glowy zeby tym sie stresowac wkoncu do komunii jeszcze kilka miesiecy.
      • symona Re: Komunia 2011 przygotowania 08.02.11, 14:32
        znajoma miała przymiarki w połowie stycznia a alba nie była uszyta na czas
        • patatajowa Re: Komunia 2011 przygotowania 08.02.11, 15:10
          hmmm i co buy ci tu doradzic??? moze większe zaangazowanie rodziców w sprawy jak ma wyglądac komunia ich dzieci?
          kto wybierał u was wzory alb? kto sie kontaktuje z krawcową i uzgadnia szczególy?
          kupujac dla córki juz teraz inna albe wygłupisz sie bo nie wiesz czy jest taka potrzeba.pomijajac juz to jak dziecko bedzie sie czuło jako jedyne "inne" wsrod dzieci.
          troche "czarnowidząco" podchodzisz do tego tematu zamiast samej cos działac.
        • magda79pn Re: Komunia 2011 przygotowania 08.02.11, 15:10
          ja zamawiam w necie albę krótką (dla syna), czas realizacji to 14 dni, zamawiam w marcu więc luzik, na 100% się wyrobią smile
          • magda79pn Re: Komunia 2011 przygotowania 08.02.11, 15:18
            u nas alby mozna było zamówić w kościele (nie wiem dokładnie jakie, wiem tylko że długie) ale nikt nikogo nie zmuszał, ci co mają używane idą w używanych, każdy idzie w takiej jaką ma i szczerze mówiąc średnio mnie to obchodzi czy ktoś jeszcze będzie miał krótką albę czy tylko mój syn, pokazałam mu tą "naszą" albę, podobała mu się, uświadomiłam go że reszta dzieci może mieć czasem alby do ziemi, było mu to obojętne, powiedział że jego będzie wygodniejsza (ale on ma taki charakter że dużo rzeczy po nim "spływa") więc idzie w takiej jaka nam (rodzicom) się podoba.
            • symona Re: Komunia 2011 przygotowania 08.02.11, 15:26
              U nas proboszcz zasadniczy sam ustala wszystkie szczegóły krawcową fotografa itp. nie ma sprzeciwu potrafił powiedzieć cytuję"niech nikt nie próbuje robić samemu zdjęć bo przerwę mszę i wyprowadzę z kościoła wiecie że jestem do tego zdolny" więc nawet mega duże zaangażowanie nic tu nie da no cóż na komunię w innej parafii też trzeba mieć Jego zgodę uncertain Wybór jeden zmiana zamieszkania ;D A fotogram robi zdjęcia jak dziecko 6 letnie
              • magda79pn Re: Komunia 2011 przygotowania 08.02.11, 16:09
                u nas też fotograf jest narzucony, kamerzysta również, ubrania na szczęście nie...
                i u nas bardziej potłuczona jest siostra która przygotowuje dzieci do komunii niz proboszcz, proboszcz jest baaardzo OK

z tymi fotografami i kamerzystami i ciuchami, to nie ma co ukrywać, ci do dadzą więcej w łapę ci szyją, kręcą i fotografują...
                • patatajowa Re: Komunia 2011 przygotowania 08.02.11, 17:30
                  magda79pn napisała:
                  > z tymi fotografami i kamerzystami i ciuchami, to nie ma co ukrywać, ci do dadzą
                  > więcej w łapę ci szyją, kręcą i fotografują... >>
                  wspolczuj e w takim razie parafii i podejscia do tematu rodziców i ksiedza.
                  u nas w parafii o wszystkim decyduja rodzice, to oni organizowali kamerzyste, panią szyjąca alby,wystrój koscioła ,kwiaty itp.
                  w tym roku nawet decydowali o tym kiedy chca urzadzic komunie- wynikło małe zamieszanie zwiazane z organizacja pielgrzymki w związku z beatyfikacja naszego papieża i mieli podjac decyzje czy przenosza termin czy nie.
                  ksiadz jedynie nalegał na identyczne stroje dla wszystkich dzieci bo to juz tradycja od kilku lat- wybór pozostawil rodzicom.
            • patatajowa Re: Komunia 2011 przygotowania 08.02.11, 17:36
              magda79pn napisała:
              > u nas alby mozna było zamówić w kościele (nie wiem dokładnie jakie, wiem tylko
              > że długie) ale nikt nikogo nie zmuszał, ci co mają używane idą w używanych, każ
              > dy idzie w takiej jaką ma i szczerze mówiąc średnio mnie to obchodzi czy ktoś j
              > eszcze będzie miał krótką albę czy tylko mój syn,>>

piszac ze dziecko bedzie sie zle czuło w innym stroju miałam na mysli sytuacje gdzie wszystkie dzieci ida w jednym ustalonym wzorze alby a córka założycielki wątku w czym innym.
              jeli u was jest z góry założona dowolosc w stroju to faktycznie nie musi cie obchodzic w czym przyjda inne dzieci wink
              u nas tez jest sytuacja ze jak ktos ma po starszym rodzenstwie albe albo pozyczona od sasiadki to oczywiscie w niej idzie, jak ktos chce uszyc nowa to oczywiscie krawcowa uszyje na wzór ustalony. w kazdym razie co roku nie zmienia sie fasonu i dobrze.dzieciaki na zebraniach przejmuja sie tym czym powinny czyli piesniami i modlitwami a nie czy wianek bedzie pasował do butów i alby wink to spedza sen z powiek rodzicom wink
              • magda79pn Re: Komunia 2011 przygotowania 08.02.11, 18:51
                fajnie u was w takim razie, u nas od lat jest wszystko narzucone... poza strojem
                w tym roku nawet zakonnica wymyśliła że wszystko będzie we winogrona, ksiądz ubrany we winogrona, obrusy we winogrona, ubrania kielichów we winogrona... a rodzice mają TYLKO dać po 120zł/osoby (do komunii idzie u nas 68 dzieci), mało tego, uprzedziła wszystkich biednych mówiąc "proszę nie przychodzić i nie mówić że ktoś ma trudną sytuację, przecież od 9 lat państwo wiedzą że dziecko pójdzie do komunii, trzeba było odkładać" pozostawię to bez komentarza...
                co do wianków, butów itp rzeczy to masz rację, niektórzy naprawdę przesadzają, proponuję jeszcze zamówić hummera żeby pod kościół podjechać...
                My na całe szczęście mamy blisko do kościoła i idziemy na piechotę, za to do szkoły mamy daleko (syn idzie do komunii w parafii do której należymy według miejsca zamieszkania, a nie według szkoły do której chodzi) więc w naszym przypadku nie ma mowy o robieniu czegoś na pokaz ponieważ nikogo znajomego nie będzie smile z jego szkoły nie idzie z nim nikt do komunii, wszyscy "obcy" smile
                • magda79pn Re: Komunia 2011 przygotowania 08.02.11, 18:53
                  a wy płacicie coś w kościele?
                  u nas to się tak ładnie nazywa "od lat w naszym kościele tradycją jest, że rodzice dzieci komunijnych składają się na dar dla parafii"... którym w tym roku są w/w obrusy i inne gadżety z winogronami...
                  • miesiakk Re: Komunia 2011 przygotowania 08.02.11, 20:04
                    u nas ksiądz sobie zażyczył 100 zł, ale sporo osób kręci nosem, więc nie wiem w końcu na jakiej kwocie stanie
                    ale nasz jest baaardzo łasy na pieniądze
                  • pasik Re: Komunia 2011 przygotowania 08.02.11, 21:07
                    nazywa się to przecudnie: DAR OŁTARZA
                    my składaliśmy sie po 150 zł, pieniądze z komunii poszły na ekrany ledowe..żeby sobie wierni mogli pośpiewać ( jeśli tekstu nie pamiętają)
    • alexsc Re: Komunia 2011 przygotowania 08.02.11, 20:48
      mnie to dopiero czeka za kilka lat. ale jestem w temacie bo chrześniaczka w tym roku do komunii idzie. kuzynka opowiadała że ksiądz powiedział, że 'każde dziecko dostanie medalik i łańcuszek żeby wszystkie równe były' a potem zawołał od rodziców po 5 dych. big_grin
      i w sumie wkurzona jestem bo dałam chrześniaczce piękny łańcuszek z medalikiem dwustronnym na chrzest. z myślą ze do komunii będzie miała. a tu dupa blada.
      • joanna7901 Re: Komunia 2011 przygotowania 09.02.11, 02:01
        U nas tez nam "kazano"kupic u ksiedza medaliki i rozance -wiekszosc tak zrobila jednak do komuni bea niektorzy zmieniac z tego co rozmawiam z rodzicami-ja osobiscie tez bo corka dostala medalik od babci we wrzesniu wlasnie a konto komunii i od cioci rozaniec z drzewa herbacianego-jest to pamiatka jej z wycieczki-strasznie nam narzucaja wszystko jednak mamy fajne grono rodzicow ktore tez chce miec cos do powiedzenia w sprawie komunii bo to w sumie swieto naszych dzieci a nie ksiezy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • miesiakk Re: Komunia 2011 przygotowania 09.02.11, 08:32
        nasz zrezygnował z łańcuszków i medalików, bo większość dzieci pewnie ma z chrztu a niektórzy tez dostana na komunię, więc nie ma sensu kupować żeby później tego nie nosić
    • joanna7901 Re: Komunia 2011 przygotowania 09.02.11, 01:55
      A u nas "wymusilismy"od ksiedza zeby nasze dzieci nie szly w albach-kazdy ubiera w co chce-uwazam ze to najlepsze-mnie sie nie podobaja alby a juz takie jakie nam zaproponowano i jak corka zalozyla to wielka zalamka-i dlatego idziew sukience.wiekszosc rodzicow nie chciala albo i glosowalismy.-niestety naszemu wikaremu sie to nie podobaloale trudno-to swieto jest naszych dzieci wiec niech maja "cos"do powiedzenia
    • anucha89 Re: Komunia 2011 przygotowania 15.03.11, 17:18
      mam pytanko. Mam brata który idzie do komunii w tym roku, i jakiś prezent chce mu kupić. Co wy kupujecie?
      • asiaiwona_1 Re: Komunia 2011 przygotowania 15.03.11, 17:34
        U nas dziewczynki mają jednakowe sukienki szyte od kilku lat przez tą samą firmę. Sukienki skromne, ładne, b. dziewczęce. Chłopcy - w albach. Fotograf i kamerzysta też "z kościoła". Mi to pasuje bo nie będzie 1500 osób latających obie przed obiektywamia. każdy dostanie profesjonalne zdjęcia i nagranie. Koszt zdjęć 6zł/szt + 10 zdj. grupowe + 15 jeśli się chce wybrabe zdjęcia mieć na płytce. Kosztu nagrania nie znam. Składka 60 zł na pamiątki dla dzieci (książeczka, obrazek, chlebek, różaniec w pudełku) + 60 na organizację (kwiaty itp ozdoby oraz dar dla kościoła w postaci ornatu który proboszcz założy już na komunię). W kwietniu i na początku maja (komunia 8 maja) dzieci mają próby w kościele - kto gdzie siedzi, jak podchodzić do ołtarza, itp.
    • magda79pn Re: Komunia 2011 przygotowania 11.04.11, 11:42
      dzięki bogu nie mam takich znajomych smile
    • meggi79 Re: Komunia 2011 przygotowania 11.04.11, 11:53
      Kochane, u nas Komunia w zeszłym roku była i to taka masakra, że media o naszym księdzu proboszczu zaczęły się rozpisywać, nazywali komunię "marketingowym sakramentem", szok.

1. Alby- wzór ustalał ksiądz i jego znajoma, która je szyła, o innych nie było nawet mowy, a jak juz ktoś się uparł i chciał inną to dziecko miało na szarym końcu stać, żeby nie psuć widoku. Opłata za te alby 190 zł.
      2. Opłata za komunię 270 zł, płatne jednorazowo do rąk księdza. jak ktos nie miał to trudno - ksiądz zapraszał na komunie w przyszłym roku a przez ten rok rodzice mieli pieniądze uzbierać.
      3. Kościół, plebanię i cały wielki teren przyległy mieli posprzątać sami rodzice, chcieliśmy wynając firmę, która by się tym zajęła, wiele osób pracuje ma 2 zmiany i w środku tygodnia termin ustalony przez księdza nie każdemu pasował, ale ksiądz się nie zgodził. "Bo nie" - odpowiadał.
      4. Nie można było zrobić nawet jednego zdjęcia, ksiądz zabronił, wynajął firmę, która fotografowała i można było sobie potem kupic zdjęcia i film i szukac gdzieś swojego dziecka.

Dzieci były tak terroryzowane, że mój syn nie chce iść w tym roku na rocznicę, nie dziwie mu się. Kolejnego synka poślemy do innego kościoła, szkoda nerwów.

Mam nadzieję, że u Was będzie lepiej, życzę powodzenia.

Pozdrawiam...
      • asiaiwona_1 Re: Komunia 2011 przygotowania 11.04.11, 12:28
        meggi79 napisała:

>
        > 4. Nie można było zrobić nawet jednego zdjęcia, ksiądz zabronił, wynajął firmę,
        > która fotografowała i można było sobie potem kupic zdjęcia i film i szukac gdz
        > ieś swojego dziecka.
        >

Ogólnie też nazwałabym to terrorem, ale punkt 4 uważam za słuszny. U nas też jest jeden kamerzysta i fotograf - osoby, które od lat współpracują z kościołem. I nikt inny nie może biegać po kościele z aparatem. Moim zdaniem to dobry pomysł, bo:
        1. nie rozprasza dzieci - nie ma żadnego wujka który co chwilę szepcze tak, że pół kościoła słyszy "Antek, obróć się, Antek, uśmiechnij się, Antek nie tak ręce, bo cię w obiektywie nie łapię"
        2. nie ma kilkudziesięciu "fotografów", którzy zasłaniają i dzieciom i sobie nawzajem włażą w kadr, tak że w sumie nikt nie ma jak zrobić dobrego ujęcia przy przyjmownia komunii, itp.

U nas za film płacimy 50 zł, a jeśli ktoś chce spersonalizowaną okładkę na płytę ze zdjęciem dziecka to dodatkowo 10 zł. Za zdjęcia płacimy za grupowe 10 zł, a za ondywidualne 6 zł za sztukę.
    • asiaiwona_1 Re: Komunia 2011 przygotowania 11.04.11, 13:12
      to tvn już nie udostępnia pracownikom adresu mailowego? suspicious CoŚ grubymi nićmi ten "tvn" szyty...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka