Dodaj do ulubionych

Sprzedaż na Allegro

26.04.04, 16:57
Cześć, proszę o rady.
Zamierzam wystawić sporo rzeczy po dziecku na Allegro.Będzie to mój debiut.
Głównie ubranka.
I stąd proszę o rady.

Czy warto sprzedawać ubranka hurtem(kilka sztuk w tym samym rozmiarze)?
Czy raczej pojedynczo?(zaznaczam że mam tego 2 duże wory)?
Czy dac wpierw cenę jaka mnie interesuje czy raczej zacząć od 1zł?
Na ile wystawić ubranko?
Jak je zmierzyć? Czy jest jakaś zasada mierzenia?
Jak obiektywnie ocenić stan rzeczy?Czy jeśli nie ma plam, dziur, poproc to
jej stan jest bardzo dobry mimo widoczności w używaniu?

Będę wdzięczna za każde doświadczenie w sprzedaży.
Ola
Obserwuj wątek
    • carmelaxxx Re: Sprzedaż na Allegro 26.04.04, 21:10
      malutkie rozmiary wygodniej laczyc w grupy np zestaw w rozm 62, ale takie
      niewielkie grupy np 5 szt. takie rzeczy jak skarpetki dodawlam gratis. wieksze
      rzeczy i konkretnijsze np spodnie, dres to lepiej osobno. a stan no to wiadomo
      ze bez plam dziur warto ocenic czy obranko nie jest zmechacone, sprane,
      sciagacze porozciagane. rzeczy w kiepskim stanie lepiej nie wystawiac bo i tak
      nikt nie kupi.
    • mbd4 Re: Sprzedaż na Allegro 27.04.04, 13:07
      Dziekuje Ci za odpowiedz.
      A jak z cenami?
      Dawałaś wpier takie jak chciałaś czy zaczynałas od 1zł?
      I czy buty lepiej dodac do ubranek czy wystawić osobno?

I jaki czas?

Bardzo proszę o rady bo chcę już kompletnie nie ładnie mowiąc pozbyć tych
      rzeczy...
      Ola
    • nariolla Re: Sprzedaż na Allegro 27.04.04, 23:32
      Hej ! A ja podpowiem z pozycji kupującej-bo tak tam na ogół występuję .Oczekuję
      na rzetelny opis stanu ubranka ,lepiej napisać ,że są np zmechacenia,nawet gdy
      są niewielkie ,czy ew.plamki itp. Kiedy jest taki zapis ,to ew.świadomie
      zdecyduję się na zakup ubranka i nie zarzucę ,że jest w złym stanie ,podczas
      gdy opis był jako bdb .Lubię kiedy oprócz rozmiaru podane są też ważne wymiary-
      z rozmiarami to różnie bywa ,oraz skład surowcowy-np bawełna itp.Od razu też
      podaj koszt wysyłki ,to ma przecież wpływ na kwotę jaką przeznaczam na
      zakup .Stan ubranek oceń obiektywnie ,często pomaga "chłodne" oko innej
      osoby .Na stan ma też wpływ oprócz uszkodzeń stopień zużycia ,tzn czy ubranko
      jest mocno "sprane" .Jeśli chodzi o wymiary ,to ważna jest szerokość ,długość
      rękawków-najlepiej od szyjki ,długość ubranka ,przy spodenkach dłg nogawek i od
      pasa do kroku ,ważna jest też szerokość przy szyjce-zwłaszcza ,jak ubranko jest
      bez zapięcia i czy dekolt jest elastyczny .Muszę Ci powiedziec ,że nieraz
      rezygnowałam z licytowania ubranka,gdy opis był skąpy ,nie chciało mi się
      wypisywać pytań do sprzedawcy i czekać na odpowiedzi .No ,chyba że szczególnie
      się na coś napaliłam smile Powodzenia życzę !!! I może trafię kiedyś na Twoje
      aukcje.
    • mgurniak Re: Sprzedaż na Allegro 28.04.04, 07:47
      buciki osobno w " obuwie dziecięce" , mozesz zaczac od 1zł a ustawic minimalna cene za jaka chcesz sprzedac np 10zł i jak osoba nie osiagnie Twojej ceny minimalnej to jej nie sprzedasz ubranka.Albo opcja kup teraz ...powodzenia
      a i rob w miare dobre zdjecia wtedy szybciej sprzedasz
      • mbd4 Re: Sprzedaż na Allegro 28.04.04, 13:17
        Dziekuje,
        Juz mniej więcej wiem jak się do tego zabrać.Chyba nawet więcej.
        Ale mam jeszcze jedno pytanie:
        -Na ile wystawiać? Czy 2 tygodnie nie zniechęcają kupujacego? A czy z kolei
        tydzień to nie za mało aby podbić jak najwyżej cenę( bo nie ma co ukrywać
        przecież każdy chcę sprzedać jak najdrożej)?

Przeczytałam dobrze regulamin i cenniki.Niestety wszystko tam kosztuje.I
        dodatkowe zdjęcia i cena minimalna.Może przy jakiejś większej rzeczy to sie
        opłaca np. przy wózku ale przy ubranku to już nie bardzo.
        Hmmm zastanawiam się czy nie zaryzykować i nie zacząć wszystkiego od 1zł...
        Robiłyście już tak?
        Ola
        • mamula_anula Re: Sprzedaż na Allegro 28.04.04, 13:54
          jeśli wystawisz od 1zł bez ceny minimalnej, to będziesz musiała sprzedać za
          tyle ile ktoś da ci najwięcej, czyli ryzykujesz,że sprzedasz coś za 1zł, jeśli
          chodzi o czas to wydaje mi się,że jeżeli komuś się coś spodoba to poczeka i 10
          dni a ty masz szanse sprzedać to drożej, zawsze możesz wystawiać od zł, i z
          opcją kup teraz jednocześnie, niecierpliwi mogą kupić od raz, miłośnicy
          licytacji poczekają, przecież to nie artykuły pierwszej potrzeby, a wiele osób
          zakupy na allegro traktuje jako pewnego rodzaju zabawęsmile)
          • dorotadu Re: Sprzedaż na Allegro 28.04.04, 17:34
            tu sie nie zgodze - sporo osób przy licytacji u mnie rezygnowało z obserwacji
            aukcji po upływie paru dni - 14 dni to stanowczo za długo (moze zniechecić)
            • mgurniak Re: Sprzedaż na Allegro 30.04.04, 07:30
              ja tez zdecydowanie odradzam 14 dni....pozatym ludzie tez wiedza jak licytowac i licytuja dopiero pod koniec aukcji zeby za duzo nie podbic ceny np.ubranka.Dodaja sobie aukcje ,poczym ja obserwuja i ostatniego dnia dopiero licytuja...
    • coronella Re: Sprzedaż na Allegro 30.04.04, 08:57
      Hej! sprzedaję i kupuję na allegro od jakiegos czasu, i mam już swoje małe
      sposoby na wystawianie smile
      Oto moje zdanie smile

1. podobne rzeczy, w podobnych rozmiarach dobrze jest połączyc, albo cos, co do
      siebie pasuje, komplety, własnie ze względu na te koszmarne ceny i prowizje!!

2. Opisuj jak najdokładniej, ale i jak najczytelniej!! Ja osobiście nie cierpie
      tekstów pisanych jednym ciągiem!! Z błędami, bez interpunkcji. Takich aukcji
      wcale nawet nie czytam!!
      Dotyczy sie to równiez postów na forum smile

Zobacz, jak opisują aukcje Super sprzedawcy. Zwięźle, konkretnie, czytelnie. To
      jest chyba jakas recepta na sukces, żeby zostac Super Sprzedawcą trzeba mieć
      obrót co najmniej 1000 zł miesięcznie i 13 sprzedanych przedmiotów.

Podawaj wymiary. Długość i szerokość.

3. Jesli masz jakieś rzeczy np koszulki, body, ale w dobrym stanie! Możesz
      wystawić w opcji Kup Teraz.
      Nie ma co ukrywać, na allegro jest duzo wystawiających, a kupujących....ja
      przynajmniej tłoku nie zauważam. I raczej mała szansa, że będą zawzięcie
      licytować smile)
      No chyba, że masz cos super oryginalnego! I wystawisz tanio.

Jesli wystawisz cos za 1 zł, licz się z tym, że sprzedasz za 1 zł, 1,50... w
      kazdym razie bardzo tanio.
      Jesli zalezy Ci na wyższej cenie możesz ustalic cenę minimalną (uwaga!!
      kosztuje 1 zł!!- w przypadku osiagnięcia ceny min w licytacji, opłata jest
      zwracana) lub dac cenę wywoławczą wyższą.

4. Zdjęcia. Za zdjęcie małe się nie płaci (nie pamiętam do jakiego rozmiaru),
      za pierwsze.
      Kazde następne kosztuje. Kosztuje też miniaturka.
      Jeśli chcesz pokazać więcej zdjęć, ja mam na to swój sposób.

W programie Power Point otwieram pustą prezentację. I wklejam do niej wszystkie
      zdjęcia, które chcę pokazać. Następnie zapisuje prezentację w formacie jpg,
      czyli robie z tego zdjęcie. I to zdjęcie wklejak do opisu w allegro.

Fajny sposób na oszczedzenie troszke w opłatach, ale przydatny, gdy chcesz
      pokazać parę zdjęc. Bo w tym przypadku pokazywanie miniaturki jest bez sensu-
      taki zlepek zdjęć pomniejszony do miniaturki jest zupełnie nieczytelny.

Ja lubie robic całe opisy w Power Poincie, np ten
      www.allegro.pl/show_item.php?item=24455798

Noo, rozpisałam sie.
      Powodzenia w wystawianiu!!
      • edziecko_ulcik Re: Sprzedaż na Allegro 30.04.04, 10:32
        super to napisałaś smile
        ja jestem SS na Allegro smile i prościej i pomocniej bym tego nie napisała !!
        BRAWO!!

ulcik
    • agnesp76 Re: Sprzedaż na Allegro 30.04.04, 12:19
      to ja jeszcze dorzucę z pozycji kupującego: często oglądając jedną aukcję,
      jeśli spodoba mi się, wchodzę na inne aukcje sprzedającego. Dobrze jest jeśli
      rozmiar jest podany w tytule aukcji (w cm lub orientacyjny wiek dziecka).
      Również jeśli chodzi o małe rzeczy - wiem, że są osobne kategorie: rozmiar 62,
      68, 74 ..., ale z pozycji aukcji sprzedającego tego nie widać.
      Dopisywanie rozmiaru w tytule wygodne jest również przy przeglądaniu większych
      ilości aukcji w danej kategorii. Wówczas nie traci się czasu na niepotrzebne
      wchodzenie tam, gdzie i tak niczego nie kupię.
      Ja nie wchodzę w link, na którym nie ma rozmiaru - po prostu nie mam na to
      czasu.
      Pozdrawiam smile)
      • cz.wrona Re: Sprzedaż na Allegro 01.05.04, 15:20
        jejku dziewczyny ale się uśmiałam..i włos mi się zjeżył na głowie...
        Trafiłam na osobę o nicku PATYNKA, jak jesteście zalogowani na allegro to ją
        sobie odszukajcie i ...uważajcie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka