Dodaj do ulubionych

ńebulizator

23.03.11, 23:59
lekarz przepisał inhalacje synowi no i potrzebne to ustrojstwo, podobno gdzieś można pożyczyć, ale jeździć, szukać, to kłopotliwe, może lepiej byłoby kupić, choć fakt pożyczania sugeruje dość wysoki koszt. Szukam więc w necie a tam rozstrzał cenowy ogromny - od kilkunastu złotych do kilkuset. Żebym ja chociaż wiedziała jak to ma wyglądać... Orientujecie się może? A może jesteście szczęśliwymi posiadaczkami? Polecacie jakiś typ?
Obserwuj wątek
    • basia_mikulski OptiChamber Advantage 24.03.11, 02:26
      Ja mam, uzywany chyba tylko z tydzien, bo syn mial przejsciowe problemy z plucami. Jak chcesz, to moge ci wyslac, tylko ze mieszkam w USA, wiec to potrwa z tydzien, nie wiem, czy mozesz tyle czekac.
      Tak wyglada:
      www.natlallergy.com/prod/1556/optichamber-advantage-mdi-spacer-holding-chamber.html
      Jak jestes zainteresowana, to napisz na poczte gazetowa.
    • basia_mikulski Re: ńebulizator 24.03.11, 02:58
      Znalazlam polska strone, o tym, co ja mam:
      www.novamed.pl/komora-inhalacyjna-optichamber-spejser-philips-respironics-do-przyjmowania-lekow-wziewnych
      To chyba nie jest to, czego potrzebujesz, poczekajmy, az sie wypowiedza doswiadczone mamy smile
    • shellerka Re: ńebulizator 24.03.11, 04:22
      ja mam podobny do tych zalinkowanych. kosztował w aptece sto pare złotych.
      • kocianna Re: ńebulizator 24.03.11, 07:06
        Komora inhalacyjna to nie nebulizator!
        Jeśli dzieciak jest mały, to przez tubę (komorę) inhalacyjną podaje się leki wziewne w "inhalatorkach"-psikaczach. A leki w kropelkach do rozpuszczenia w soli fizjologicznej podaje się przez urządzonko, które je zamienia na parę. Ono jest ze dwa razy droższe.

Nebulizator jest w porządku, przydaje się nie tylko do problemów z oskrzelami, ale np. do leczenia kataru. Można wypożyczyć (u mnie w przychodni można było), a kosztuje średnio 200 pln.
        • kocianna Re: ńebulizator 24.03.11, 07:08
          A nebulizator wygląda tak:
          img03.allegroimg.pl/photos/oryginal/15/02/44/77/1502447709
          • shellerka Re: ńebulizator 24.03.11, 07:14
            z takim elektrycznym urządzeniem do inhalacji np. mucosolvanem spotkałam się teraz w szpitalu. fakt.
            ale na tym moim plastikowym do leków wziewnych też jest napisane nebulizatorsmile
    • sinusoidaa Re: ńebulizator 24.03.11, 07:15
      Kilka tygodni temu kupowałam nebulizator. Po krótkim rozpoznaniu w necie i konsultacji z lekarzem, wybrałam nebulizator medel Family.
      www.novamed.pl/inhalator-nebulizator-tlokowy-philips-respironics-medel-family-soft-touch
      kosztował w aptece ok. 140 zł.
      • carbonka Re: ńebulizator 24.03.11, 07:22
        ja miałam taki z linku kocianny. pożyczony w przychodni za darmo. Mała miała zapalenie krtani i szybko jej pomogły takie inchalacje.
      • alabama8 Nebulizator 24.03.11, 08:15
        Młody mój ma astmę więc z nebulizatorem elektrycznym jeździmy nawet na wakacje (na wszelki wypadek musimy mieć ze sobą).
        Nebulizatory dzieli się ze względu na to na jak drobne drobiny rozbijają lek - podobno im mniejsze tym lepsze, ale na dłuższą metę nie ma to większego znaczenia. Z doświadczenia wiem, że ważniejszy jest poziom hałasu jaki to ustrojstwo wytwarza (zawsze jest to napisane w specyfikacji technicznej). Najlepiej wybrać ten najcichszy. Ja na to nie zwróciłam uwagi, teraz mam w miarę dobry nebulizator, ale jak się go włączy to buczy, warczy, harczy strasznie głośno. Młody przy nebulizacji ogląda zazwyczaj TV bo zabieg trwa 20-30 min i trzeba siedzieć w miejscu, więc ogląda TV, nic nie słyszy przez burczenie maszyny więc pogłasza i przez pół godziny muszę znosić TV chodzący na pełny regulator + warczący nebulizator.
        Ale maszyna naprawdę fajna - naprawdę młodemu pomaga, rozkurcza oskrzela, nawilża śluzówkę. Nawet do szpitala jeździmy z własnym nebulizatorem bo zawsze są do tego sprzętu kolejki.
    • slonko1335 Re: ńebulizator 24.03.11, 08:17
      Mamy Medel Family-moim zdaniem nebulizator to niezastąpione urządzenie przy małych dzieciach.
    • karo610 Re: ńebulizator 24.03.11, 08:24
      Ja mam taki:

www.swistak.pl/a3597044,INHALATOR-NEBULIZATOR-San-Up-3008-Ciuchcia-36mGWAR.htmlJa m

nie mam porównania, bo innego nigdy nie używałam, ale ten się sprawdza.
    • cler27 Re: ńebulizator 24.03.11, 09:10
      Mój 2-letni synek jest alergikiem, ma początki astmy i często kaszle.
      Dwa tygodnie temu kupiłam dla niego taki inhalator z nebulizatorem :
      www.novamed.pl/inhalator-pneumatyczny-medel-pro-filtr-antybakteryjny-antywirusowy
      Od tego czasu robię mu inhalacje solą fizjologiczną i .... synek zaczął przesypiać całe noce. Bez kaszlu, bez budzenia się.
      Jesteśmy bardzo zadowoleni z urządzenia - polecam je smile
    • w_miare_normalna Re: ńebulizator 24.03.11, 12:37
      Mam taki:
      www.novamed.pl/inhalator-pneumatyczny-medel-pro-filtr-antybakteryjny-antywirusowy

jestem zadowolona.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka