mkgc 17.05.11, 12:51 Gdzie polecacie wyjechac w gory z dwuletnia coreczka? Może macie sprawdzone adresy kwater. No i co jest niezbędne do zabrania w takie mijsce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
verika Re: wakacje w górach z dwulatkiem 17.05.11, 13:09 My zawsze w lecie z gór wracamy chorzy, a właściwie to jesteśmy zmuszeni przerwać wakacje i wrócić Dlatego góry w lecie odpuściliśmy, nie wiem czy za ostry klimat czy jaki pieron, nad morzem tego nigdy nie mamy hmmm, u znajomych to samo, zawsze po kilku dniach dzieci chore. Odpowiedz Link Zgłoś
kiki2011 Re: wakacje w górach z dwulatkiem 17.05.11, 16:08 my byliśmy kilka lat temu w Zakopanem z prawie dwulatkiem. Pogoda była deszczowa więc podstawą były kalosze, kilka kurtek przeciwdeszczowych, podgrzewacz samochodowy, polary (ponadto karmiłam jeszcze piersią, więc było łatwiej). Obyło się bez nosidełka, ale nosiliśmy go we trzy dorosłe osoby, chociaż sam dzielnie kroczył. Myślę że nosidełko by się przydało. Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: wakacje w górach z dwulatkiem 17.05.11, 19:58 Dla takiego malucha, jesli w ogóle planujecie wycieczki, to chyba nosidło by sie przydało i silny tatuś Na pewno więcej trzeba wziąc ciepłych niż typowo letnich rzeczy; bluzki z długim rekawem, długie (albo regulowane) spodnie, oddychające kurtki dobrze chroniące przed wiatrem i deszczem, czapka na uszy i chustka na szyję. Nawet cienkie rekawiczki sie moga przydać, szczególnie jak dziecko będzie niesione lub jeśli planujecie korzystać z wyciągów krzesełkowych. Kryte wyższe półbuty (chyba, że kupicie typowo trekkingowe, ale dla 2-latka chyba nie warto). Odpowiedz Link Zgłoś
meganoddy Re: wakacje w górach z dwulatkiem 17.05.11, 20:07 Bieszczady jak nie jest ciapa, to wiekszosc tras przejdzie sama wez tez oczywiscie ergonomiczne nosidlo, tam gdzie juz nie da rady wygodne buty, treking to moze przesada dla 2 latki, ale chociaz wysokie sznurowane trampki i kurtke od deszczu Odpowiedz Link Zgłoś
pasik Re: wakacje w górach z dwulatkiem 17.05.11, 23:13 zależy jaki 2 latek...po moich dzieciach wiem że jedno uwielbia chodzić ,a drugie uwielbia być noszone i potrafi położyć się na drodze płacząc= ja nigdzie nie pójdę. I co wtedy? Podstawa- dobre nosidło. Można wypożyczyć w sklepach specjalistycznych na okres wyjazdów letnich. Mam namiar na fajną kwaterę w Międzygórzu. Sprawdzone w zeszłym roku. Atrakcji w Kotlinie sporo a do Czech przysłowiowy rzut beretem Odpowiedz Link Zgłoś
mielin Re: wakacje w górach z dwulatkiem 17.05.11, 23:25 A ja polecam Szczyrk (willa Bianka). Z takim maluchem koniecznie niskie góry i lepiej miasteczko z atrakcjami dla dzieciaczków (plac zabaw etc). No i fakt nawet latem zabierzcie dużo ciepłych rzeczy, w górach słońce zachodzi szybciutko i potem bywa bardzo chłodno. Odpowiedz Link Zgłoś
malpa513 Re: wakacje w górach z dwulatkiem 18.05.11, 07:40 a my jedziemy do zakopanego bez nosidła ale z wózkiem, na giewont raczej nie bedziemy wchodzić jade z 1,5 roczniakiem i 5 latką Odpowiedz Link Zgłoś
meganoddy Re: wakacje w górach z dwulatkiem 18.05.11, 11:05 nie wyglupiaj sie z tym wozkiem w gorach chyba ze pobyt ograniczysz do krupowek, ale to totalna glupota, tlumy i smrod, dzieci uzyja jak pies w studni, to juz lepiej jechac do jakiegos malego miasteczka gorskiego jedyna trasa dobra dla wozka to ta do morskiego oka, bo juz nawet w koscieliskiej szlag cie trafi od lat spedzam urlop w gorach z dziecmi, w tym wielokrotnie w tatrach, w roznym wieku, w tym roku jade wlasnie z poltoraroczniakiem i czterolatka, wiec wiem co pisze nosidlo to podstawa, a miedzy krupowkami, a giewontem jest jeszcze cala masa posrednich rozwiazan Odpowiedz Link Zgłoś
malpa513 Re: wakacje w górach z dwulatkiem 18.05.11, 11:18 a ja myślę że śmialo mogę z wózkiem zaliczyć wszystkie 3 doliny, morskie oko, na gubałówke i kasprowy zamierzam wjechac, bo moja 5-latka nie nalezy do maniaczek spacerów więc dlugie wędrówki po górach i tak odpadają, a myslę że mojemu dziecku będzie wygodniej w wozku niż w nosidle, szkoda że okreslasz moje pomysły jako głupie.. Odpowiedz Link Zgłoś
helly.g Re: wakacje w górach z dwulatkiem 18.05.11, 11:42 Możecie zrezygnować z Kasprowego - kilkugodzinne stanie w kolejce - masakra, jeśli będziecie z maluchami - szkoda czasu. U góry i tak nie pojeździcie wózkiem, "zaliczenie" miejsca nie jest konieczne. Kasprowy ma najwięcej sensu, jeśli chce się iść dalej. Pomyślcie przy okazji o zamku w Niedzicy (choć to już Pieniny), Czerwonym Klasztorze (Słowacja), park etnograficzny w Zubrzycy Górnej. Podobno - nie byłam - fajny jest aquapark w Bukowinie Tatrzańskiej. Na pewno świetna jest Tatralandia - kawałek drogi od Zakopanego, ale jedziesz na cały dzień i maluchy będą mieć frajdę. Wózek w Tatrach ogranicza, ale nie uniemożliwia. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
malpa513 Re: wakacje w górach z dwulatkiem 18.05.11, 13:38 ja jadę 13 czerwca więc licze na to że nie będzie jeszcze żadnych kolejek na kasprowy, myslę że dla dzieci podróż kolejką linową będzie dużym przezyciem, do tatralandii tez moze się wybierzemy jesli pogoda dopisze Odpowiedz Link Zgłoś
meganoddy Re: wakacje w górach z dwulatkiem 18.05.11, 12:18 wybacz, ale takie sa 3 doliny, to znaczy? to jest na przyklad dolina strazyska www.mojogrod.pl/foto-9-2008//polanastrazyska-duzy.jpg widzisz sie tam z wozkiem? chocholowska mozesz dojsc max do polowy, dalej sa wielkie kamienie, ludzie na rowerach nawet wymiekaja, a co dopiero wozek do kolejki na kasprowy nie wpuszcza cie z wozkiem, chyba ze masz skladana parasolke, ale jesli z takowa wybierasz sie na owe '3 doliny' to tym bardziej glupi pomysl poza tym na szczycie tez z wozkiem nigdzie sie nie ruszysz nie mowiac o tym, ze mozna stamtad pieknie przejsc do przeleczy pod swinica i zejsc do gasienicowej, idealna trasa na rodzinna wycieczke, no ale nie z wozkiem! zorganizuj sobie nosidlo, dobrze ci radze Odpowiedz Link Zgłoś
malpa513 Re: wakacje w górach z dwulatkiem 18.05.11, 13:39 nie palnowalam zakupu nosidla, nie wiem jak mój maluch na to zareaguje, a mozesz mi polecic cos niezbyt drogiego a fajnego? Odpowiedz Link Zgłoś
helly.g Re: wakacje w górach z dwulatkiem 18.05.11, 14:10 Jeśli nie planowałaś zakupu, spróbuj pożyczyć. Możliwe, ze w Zakopanem znajdziesz wypożyczalnię. Jednak jeśli będziesz się zastanawiała nad zakupem, niestety trudno będzie Ci wydać mniej niż 300 - 400 zł, a i za 800 zł są. Jeśli to zbyt dużo, to lepiej kup markowe używane (może znajdziesz za pół tej ceny) niż w podobnej cenie nowe, ale średniej jakości. Nosidełko jest jak plecak, jeśli kiepskie - noszący bardzo się męczy. Ale kiepskie nosidełko od plecaka różni się jeszcze tym, że i dziecko zmęczy ;-( Z tego, co wiem najlepsze nosidełka turystyczne oferuje Deuter, Salewa, Tatonka - kolejność alfabetyczna A trochę informacji znalazłam tu: malywedrownik.blogspot.com/search/label/noside%C5%82ko%20turystyczne Odpowiedz Link Zgłoś
meganoddy Re: wakacje w górach z dwulatkiem 18.05.11, 15:49 nie warto wypozyczac, zaplacisz minimum stowke za tydzien za kiepskie nosidlo, za lepsze cena bedzie oczywiscie sporo wyzsza a za 150 kupisz nowe ono bedziesz je miala na ten rok i nastepny, potem sprzedasz Odpowiedz Link Zgłoś
meganoddy Re: wakacje w górach z dwulatkiem 18.05.11, 15:45 manduca, bondolino, z tanszych i polskich ono polecam ergonomiki, nie nosidla plecakowe, jak osoba powyzej mam porownanie, bo mam tez z tych drugich karrimora i zdecydowanie gorzej sie z nim chodzi, nie mowiac o tym, ze samo w sobie cos wazy Odpowiedz Link Zgłoś
helly.g Re: wakacje w górach z dwulatkiem 18.05.11, 09:00 Polecam Karkonosze - trasy są stosunkowo łatwe i ludzi mniej niż w Tatrach. Czyli Szklarska Poręba, Karpacz i okolice np. Villa Akant obok Szklarskiej. Dla takiego malucha nosidełko byłoby wskazane, bo wózkiem nie wszędzie się wjedzie. Jeśli naturalnie myślicie o szlakach, a nie tylko spacerach po mieście. Jeśli wybrałabyś Zakopane, to w dolinki wózkiem z dużymi kołami wjedziesz, choć zwłaszcza w dolinkach latem jest baaardzo dużo ludzi. Co do ubrania: nieważne, jak gorąco jest na dole, u góry jest zawsze chłodniej, troszkę lub nawet bardzo zimno. Więc polarek do plecaka i cienka kurteczka przeciwdeszczowa lub pelerynka. To samo, co dla Was. Nie warto przesadzać z warstwą ubrań dla malucha, jedna koszulka więcej niż dla Ciebie wystarczy. Nakrycie głowy bezwzględnie konieczne. Dla wszystkich Buty dla malucha - trudno kupić trekkingi w rozmiarze poniżej 30. Wystarczą butki, które zazwyczaj maluchy w tym wieku noszą, jeśli kończą się w okolicach kostki. Jeśli na szlak, to zdecydowanie nie sandałki. A poza tym: krem na słońce, płyn odstraszający komary (są też takie ubranka) i mokre chusteczki. Chyba się rozpisałam, ale od lat spędzam z dziećmi wakacje w górach... Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: do helly.g 18.05.11, 09:33 Przepraszam, że tak się wcinam, ale szukam właśnie fajnego miejsca w Karkonoszach, mam juz jedno upatrzone, ale może jeszcze cos lepszego znajdę? Możesz cos polecić? Miejsce dla rodziny 2 + 3, z aneksem kuchennym, dobry standard (łóżka, a nie rokładane wersalki, czysta duza łazienka), mile widziane samodzielne domki lub apartament. Znalazłam takie miejsce, ale troche na uboczu, i jeszcze szukam.... Odpowiedz Link Zgłoś
kimura Re: do helly.g 18.05.11, 09:47 Hej byliśmy w zeszłym roku w Karpaczu, dokładnie tutaj www.tarasywang.pl/ Byłam z dwójką dzieci, każdy maił swoje łóżko, w pokoju łazienka i aneks, bardzo fajne miejsce, świetna obsługa, mieliśmy pokój z tyłu budynku, cichutko. Teraz szukam czegoś w Szczawnicy o podobnym standardzie ale narazie nic ciekawego nei znalazłam. Ale tarasy polecam z czystym sumieniem Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: kimura 18.05.11, 11:17 dzieki za namiar, miejsce wyglada fajnie, ale pokoje mają co najwyżej 2-osobowe + dostawka, a nas będzie 5 osób. Trochę za małe dla nas Odpowiedz Link Zgłoś
helly.g Re: do helly.g 18.05.11, 09:53 Agni71 - obok Szklarskiej, w Piechowicach - Villa Akant - sprawdzone. Troszkę na uboczu, więc jeśli chcecie się przejść wieczorem po Szklarskiej, to trzeba podjechać samochodem. Ale dom jest ładny, nieduży, chyba tylko 4 apartamenty. Mieliśmy 2 pokoje - w jednym wersalka ;-(, łazienkę i malutki aneks kuchenny. Do tego jest ogród, piaskownica, grill i bardzo sympatyczni gospodarze z małymi dziećmi. Odpowiedz Link Zgłoś
galanina Re: do helly.g 18.05.11, 10:20 My bylismy na tegorocznej majowce- polaczonej z aura ziamowa w Szklarskeij Porebie. Miejsce noclegu znalazlam przez internet tu www.nadkamienczykiem.wszklarskiej.pl/1622,lokalizacja.html Dwie rodziny ,czworka dzieci, mieszkanie super jest wszystko co trzeba , fotelik do karmienia, lozeczko turystyczne choc miejsmy swoje bo sie nie dogadalam z wlascicielka, normalnie jest 9 miejsc do spania na tapczanach, bardzo wygodnych,jedno lozko pietrowez gora pojedyncza a dol podwojny. Ogolnie ja jestem bardzo zadowolona, wszedzie blisko....Niestety balastem na wyprawy gorskie byla wlasnie 2 latka... Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: do helly.g 18.05.11, 11:25 Tez mi się podoba, choc cena troche wysoka (inne fajne miejsce znalazłam za 260 zł/dobę, ale tu lokalizacja jest w samej Szklarskiej)... Ale dodałam do ulubionych i będe się zastanawiać Odpowiedz Link Zgłoś
galanina Re: do helly.g 18.05.11, 21:37 My akurat bylismy w dwie rodziny to nie wyszlo az tak duzo poza tym zero zastanawiania sie ile sie zuzyje wody i pradu..parkowanie i oplata klimatyczna-wszystko w cenie.. jest nr dla mnie np to jest dosc wazne bo jak jezdzimy na domki to doplaca sie wg wskazan licznika...Ja np szukalam w szklarskiej mieszkania na konkretnej ulicy, blisko Szrenicy i to naprawde ma swietna lokalizacje..choc nie ma ladnych widokow bo akurat to jest blok miedzy drzewami....ale np rzut beretem do sklepu i pod Szrenice i do wejsc na szlaki...polecam ogolnie Szklarska, w Piechowicach obowiazkowo huta szkla julia- dzieciaki zachwycone jak panowie dmuchali szklanki i ogolnie jak sie robi krysztaly....dinopark jako ze bylismy juz w kilku w Polsce- nie wart swojej ceny ale jak ktos pierwszy raz to ok,zamek czocha,chojnik,swieradow, kowary-miniaturki najlepiej zaliczyc jako pierwsze bo ma sie obraz ciekawych miejsc dolnego slaska, sztolniew kowarach- interesujace nawet 2 -latka byla cicho z wrazenia , karpacz i sniezka- mimo sniegu wjechalismy na Kope wyciagiem a dalej pieszo...a i polecam wypad do Czech- my bylismy tylko w Harrachowie zeby zobaczyc skocznie mamucia... Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Wybrałam 19.05.11, 11:20 Dziewczyny, dzięki za namiary, niektóre dodałam do ulubionych do wykorzystania w przyszlości. A teraz jednak, po rozważeniu róznych opcji, wybraliśmy to miejsce: www.domzbali.karpacz.pl/ Mnie się równie mocno podobał polecony tu pensjonat Villa Akant: www.villaakant.pl/galeria.htm No ale cos trzeba było wybrać. Chyba ostatecznie zdecydowała ta pusta przestrzeń wokół domu z bali i fakt, że jest z bali (zawsze to coś innego niż ma sie na codzień) Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: do helly.g 18.05.11, 11:21 Dzięki, podoba mi się (mimo tej rozkładanej sofy ... Odpowiedz Link Zgłoś
justa_lublin81 Re: wakacje w górach z dwulatkiem 18.05.11, 20:09 my byliśmy w Szczawnicy z naszym 2-latkiem. Góry niezebyt wysokie,, w większość miejsc można z łatwością dojechać wózkiem a przy okazji świetna baza wypadowa do Zakopanego i na Słowację. Nie ma tłumów, a i okolica przepiękna. Dla nas przy szukaniu noclegu ważna była kuchnia w budynku, bo po pierwsze musiałam przygotowywać mleko, a po drugie gotowałam lekkie obiadki. Ubranka weź na ciepłe i chłodne dni. Dziecko najlepiej ubierać na cebulkę lub zawsze mieć w zapasie cieplejsze ubranka. Odpowiedz Link Zgłoś
mkgc Re: wakacje w górach z dwulatkiem 19.05.11, 13:51 A ja mogę liczyć abyście polecily coś w Tatrach: noclegi (miejsce z placem zabaw), ciekawe mijsca i atrakcje dla naszej rodzinki (z dwulatką). Myślłam z mężem o Małych Cichych-polecanych przez znajomych, a nie w centrum Zakopanego. Co Wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
jmk_pm Re: wakacje w górach z dwulatkiem 19.05.11, 15:08 Sprawdzone przez nas miejsca w Zakopanem to www.udaniela.pl/ - stosunkowo blisko centrum, ale jednocześnie na uboczu. Blisko do Doliny Strążyskiej i bacówki z oscypkami. Można wyjść wieczorem na Krupówki, ok. pół godz. spacerkiem. Trochę obok: Kościelisko www.noclegi.biz/opis_obiektu.php?id_kat=4095, nie warto wsiadać do samochodu, że podjechać do wejścia do Doliny Kościeliskiej. W obu miejscach teren jest zamykany, aby dzieci się nie rozbiegły, choć nie ma specjalnego placu zabaw, raczej bujana ławeczka itp. Dla moich maluchów, gdy miały 1,5 roku, najlepszy był pobyt w niedalekiej Białce Tatrzańskiej www.umacka.bialkatatrzanska.com/ Bardzo sympatyczni gospodarze z dziećmi i bezpieczny plac zabaw. Jeśli nie planujecie codziennych, wielogodzinnych wypraw, to może Wam to miejsce odpowiadać. Z wycieczek, tak jak wyżej pisano: dolinki, zamki, basen. Gubałówka - jako atrakcja wjazdowa. Kasprowy - niekoniecznie. Giewont w sezonie - zdecydowanie odradzam. Przydadzą się ubrania, o który również wcześniej pisano: ciepłe warstwy na wypadek pogorszenia pogody. Ze sprzętu: dobre buty dla Was, a dla córci trochę wyższe, zdecydowanie z zakrytymi palcami. Przydatne będzie nosidełko, choć - jak pisano wyżej - wózek też jest możliwy, byle miał duże koła. Odpowiedz Link Zgłoś
viglarz Re: wakacje w górach z dwulatkiem 27.05.11, 16:07 Pracowałem kiedyś jako opiekun i parę razy byłem z młodzieżą w górach. I niekoniecznie polecam jak z dwulatkiem. 10 letnie dzieci ledwo dawały radę, a poza tym zawsze chorowały. A to nas deszcz złapał, a to nogo bolały. Bardzo męczące było zajmowanie się dziećmi w górach. Wygodniej będzie chyba na mazury pojechać lub nad morze. Przynajmniej spokojniej i zdrowo. Można sobie na dotbook.pl czegoś poszukać. Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: wakacje w górach z dwulatkiem 27.05.11, 19:15 Chodząc po górach w zeszłym roku z 4, 6 i 8 latką widziałam taką grupę młodzieży. Jedyne ożywienie wykazali przy sklepiku z jedzeniem i piciem na szlaku. Znudzeni, zmęczeni, marudni. Opiekunowie nerwowi. Co innego moje córki - tryskające energią mimo dość długiej wycieczki. Dzieci jeszcze mają w sobie ten entuzjazm mlodości, młodzież - juz niekoniecznie Odpowiedz Link Zgłoś
krzys_iek12 Re: wakacje w górach z dwulatkiem 13.06.11, 09:36 Ja polecam na wyjazd w góry Region Mszane, skanseny, wioska indiańska oraz mniej lub bardziej trudne trasy zarówno rowerowe jak i piesze zapewnią Wam fantastyczne wakacje Odpowiedz Link Zgłoś
marecka.1 Re: wakacje w górach z dwulatkiem 28.06.11, 11:54 Sprawdź sobie Wisłę i ośrodek Geovita. Tam raczej nie trzeba zabierać nic specjalnego, a jeśli masz jakieś wątpliwości czy mają np. krzesełka dla dzieci to wystarczy zadzwonić Jest plac zabaw dla dzieci oraz pokój z zabawkami wewnątrz hotelu, także dziecko na pewno się nie będzie nudzić Dodatkowo 2-letnie dziecko z tego co pamiętam ma darmowy pobyt Odpowiedz Link Zgłoś