Dodaj do ulubionych

Plecak dla pierwszaka - 6latka

06.06.11, 14:13
Zaczynam poszukiwania plecaka dla mojego pierwszaka.
Idzie jako 6 latek do szkoly, obecnie ma 118cm.
Zastanawiam się nad Topgalem - synkowi podoba się ten model www.topgal-plecaki.pl/plecaki/EFI-115/D---Blue/ ale ja mam watpliwosci, czy nie jest za duzy i za ciezki dla takiego chlopca.
Znacie jakies modele lzejsze niz 1kg? Hama, Herlitz - widze ze sa podobne lub cięzsze.
Moze ktos mial w tym roku jakis i moze polecic?
Obserwuj wątek
    • jaque Re: Plecak dla pierwszaka - 6latka 06.06.11, 14:25
      Herlitz Compact jest lekki, chyba 850g. Kupiłam dla drobniutkiej sześciolatki, leży bardzo dobrze.
      • eszulczewska Re: Plecak dla pierwszaka - 6latka 06.06.11, 14:32
        A jak on ma wnetrze zorganizowane - jest to 1 komora? Jest faktycznie lzejszy, 850g.

• pasik Re: Plecak dla pierwszaka - 6latka 06.06.11, 14:59
          zdecydowanie za duży
          szkoda że nie ma już starszych modeli..były lżejsze.
          Teraz chyba wpadli na pomysł że czym wiecej bajerów dodatkowych tym lepiej..plecaki za chwile będą 5 komorowe.
          jeśli już połasiłbym się na taki dla pierwszoklasisty.
          fajnym rozwiązaniem są te kulki na spodzie...plecak nie ma od razu kontaktu z podłogą
          plecak topgal
          • eszulczewska Re: Plecak dla pierwszaka - 6latka 06.06.11, 15:09
            Ten niestety ma wymiary wieksze niz ten zalinkowany przeze mnie. Waga podobna. Wiem, ze w przypadku syna musi byc regulacja na paskach u góry (nie tylko na dole) - inaczej plecak bedzie odstawal od plecow.

• johana75 Re: Plecak dla pierwszaka - 6latka 06.06.11, 15:37
              Regulację u góry ma Hama, w zeszłym roku kupiłam go dla mojego 7 latka ale ona miał wtedy 134cm.
              fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2388506,2,28,tornister-Hama.html
    • jogaj Re: Plecak dla pierwszaka - 6latka 06.06.11, 15:48
      Moj syn ma taki, poszedl jako 6 latek do pierwszej klasy i ja bardzo sobie chwale wlasnie to,ze ma 3 komory,latwiej utrzymac porzadek.
      Teraz konczy druga klase i uwazam,ze ten plecak jest super.
      Jola
      • eszulczewska Do jogaj 06.06.11, 19:17
        Czy piszesz o tym zalinkowanym Topgalu?
    • azyli Re: Plecak dla pierwszaka - 6latka 06.06.11, 16:41
      U nas w szkole najwiecej dzieci w klasie syna (1-sza 6 latki) miało plecaki HERLITZ, są w miarę ok, ale wg mnie najlepiej sprawdzily sie nieduze plecaki z lekkiem usztywnieniem pleców, bo nasze dzieciaki naprawde malo nosiły do szkoły. 2 ćwiczenia + 3 zeszyty + piórnik, picie i śniadaniówka to typowy zestaw. Duze sztywne plecaki czy tornistry wg mnie są bez sensu, dopóki dzici nie wracają same ze szkoły, pierwszakom te tornistry i tak w wiekszosci nosza rodzice, wiec im lżejszy tym lepszy.
      • gosjana Re: Plecak dla pierwszaka - 6latka 06.06.11, 21:33
        nie polecam tego modelu, kupiłam dla syna, zielony, po 3 mies reklamowałam bo nadruk się wytarł, od grudnia synek użytkuje model z silnikiem, nie widać po nim żadnych śladów używania, jest mniejszy i zgrabniejszy. Model moro ma 3 przegrody i jest zdecydowanie za duży dla pierwszaka.
    • pia_ Re: Plecak dla pierwszaka - 6latka 06.06.11, 21:49
      Moja córka nosi sporo rzeczy do szkoły, więc w grudniu dostała od Mikołaja 3-komorowy plecak Topgala, jest spory, ale młoda ma 137 cm. Co do jakości, to już raz był reklamowany, niby naprawili, ale znowu zaczynają się mechacić taśmy i na dodatek pękać plastikowe obramowania kieszeni. Moze jeszcze rok posłuży, a potem zmiana. Jestem bardzo rozczarowana jakością Topgala, martwię się, bo tak naprawdę nie ma na rynku z czego wybierać.
      • ywonkaa Re: Do Pia - Plecak dla pierwszaka - 6latka 07.06.11, 07:41
        Ostatnio przeglądałam stare wątki i pisałaś, że kupiłaś Tigera w gwiazdki. Ja też się do tego plecaka przymierzam, ale tutaj piszesz, że w grudniu wymieniłaś Tigera na Topgala. Napisz coś proszę o tym Tigerze - jaka była przyczyna Twojej decyzji?
        • pia_ Re: Do Pia - Plecak dla pierwszaka - 6latka 07.06.11, 07:59
          Tiger w gwiazdki okazał się za mało pakowny jak na to co młoda musi nosić do szkoły (wszystkie książki, ćwiczenia, zeszyty+śniadaniówka + 2 piórniki + rzeczy na dodatkowe zajecia sportowe), dlatego musiałam kupić coś z większą ilością komór. Ale Tiger ok, choć plastik na rączce popękał w jednym miejscu.
          • ywonkaa Re: Do Pia - Plecak dla pierwszaka - 6latka 07.06.11, 09:05
            Dziękuję za odpowiedź, moje dziecko ma 112 cm i waży niecałe 18 kg, więc szukam czegoś małego.
    • iberka Re: Plecak dla pierwszaka - 6latka 06.06.11, 22:06
      ten na pewno będzie za wielki, mierzył go rok temu ówczesny nasz 8.5 latek i się topił w nim...mając coś około 128 cm

iza
      • gosjana Re: Plecak dla pierwszaka - 6latka 06.06.11, 22:21
        może ten będzie odpowiedni dla 6 latka:
        www.topgal-plecaki.pl/plecaki/szkolne/CHI-149/J2---Orange/
        • magdulka2 Re: Plecak dla pierwszaka - 6latka 06.06.11, 22:44
          a czy te plecaki Herlitz nadają się dla drobnej 6-latki ok 113 cm wzrostu i wszystkie plecaki wydają mi się dla niej za wielkie. Może ktoś wie gdzie w Wawie duży wybór plecaków tej firmy, żeby mozna było przymierzyć?
        • eszulczewska Re: Plecak dla pierwszaka - 6latka 06.06.11, 22:45
          No to już się gubię w tych plecakach... ten jest bardzo podobny wymiarami i wagą.
          A o którym modelu "z silnikiem" piszesz ? Mozesz wyszukac na stronie Topgala?
          • gosjana Re: Plecak dla pierwszaka - 6latka 06.06.11, 22:57
            silnik
            www.topgal-plecaki.pl/plecaki/szkolne/CHI-165/D---Navy/
            • irenka_n Re: Plecak dla pierwszaka - 6latka 07.06.11, 10:36
              Ja właśnie kupiłam topgala z silnikiem dla zerówkowicza (plecak, z którym chodził do tej pory zniszczył się zupełnie), który we wrześniu idzie do pierwszej klasy. Synek jest średniego wzrostu, ale dość chudy a plecak leży na nim świetnie. Jak na razie jestem bardzo zadowolona, mam tylko nadzieję, że jakość będzie dobra i nie będę musiała zaraz wybierać znowu kolejnego plecaka.
        • pacynka27 Re: Plecak dla pierwszaka - 6latka 07.06.11, 19:12

> może ten będzie odpowiedni dla 6 latka:
          > rel="nofollow">www.topgal-plecaki.pl/plecaki/szkolne/CHI-149/J2---Orange/

Ten jest świetny! Moje dziecię nosiło go dwa lata i jeszcze chyba w trzeciej ponosi. Ma już kupiony nowy ale mówi że ten jeszcze dobry. Dla mnie trochę dziecinny jak na trzecią klasę, no ale jak synowi nie przeszkadza.
          Z usterek to po dwóch latach zaledwie drobnostki - przytarty obrazek chłopca, odblask pod obrazkiem także w kilku miejscach przytarty, plastik przy lamówkach obok suwaków pęknięty w kilku miejscach. Plecak cały czas wygląda z odległości metra jak nowy, przy znacznym zbliżeniu widać te drobne ślady używania.
    • pia_ Re: Plecak dla pierwszaka - 6latka 07.06.11, 08:10
      I jeszcze jedna uwaga, faktycznie Tigery najlepiej leżą i są najzgrabniejsze gabarytowo dla mniejszych i drobniejszych dzieci. Mają tam nawet model jeszcze mniejszy od zwykłych Tigerów, tylko miał troche dziecinne nadruki (w tym roku jest nowa kolekcja, więc moze będą lepsze wzory), ale jest bardzo lekki i zgrabny. Warto kupić choćby tylko do 1 klasy, bo kosztuje tylko ok 50 zł.
      • kuczynska78 Re: Plecak dla pierwszaka - 6latka 07.06.11, 08:32
        Pia, a gdzie mozna kupić te Tigery w tej cenie? Allegro, jakiś sklep internetowy? Moja młodsza córka idzie w tym roku do pierwszej klasy i jest bardzo drobna. Szukam czegoś lekkiego. Topgal odpada, bo ja przeciąża (starsza miała, więc mialam szansę przymierzyć). Poprosze o namiary, gdzie je mozna kupić.
        Aga
        • agni71 Re: Plecak dla pierwszaka - 6latka 07.06.11, 15:26
          tigery w Warszawie ogladałam na zywo w Kleksie na Radarowej. Te tornistry mają jedna wadę - są niezbyt urodziwe. Dla chlopców pasują, ale małej dziewczynce raczej sie nie spodobają. Ja oglądałam tego typu:
          https://images38.fotosik.pl/117/46b50dbf0a4ed741med.jpg

a tu link do aktualnie dosteopnych Tigerów na Allegro, praktycznie same chlopięce wzory:
          allegro.pl/listing.php/search?category=50678&sg=0&description=1&string=tiger
          • eszulczewska Re: Plecak dla pierwszaka - 6latka 07.06.11, 15:45
            Czy ktos z doswiadczenia moze powiedziec, jak sie sprawuje "srodek" tego plecaka? Nie ma oddzielnych kieszeni, tylko taką jakby przegródkę. NIe lepiej miec oddzielne kieszenie (jak np w Topgalach?)
            • jaque Re: Plecak dla pierwszaka - 6latka 07.06.11, 18:34
              Mój syn dostałby szału, gdyby ciągle musiał szukać potrzebnych rzeczy w iluś tam kieszeniach wink
              Trochę żartuję, pewnie to tylko kwestia przyzwyczajenia, ale mamy Tigera i sprawdził się świetnie.
              Myślę, że ilość kieszeni/przegródek ma mniejsze znaczenie niż wielkość/waga/kształt i to jak tornister/plecak leży konkretnemu dzieciakowi na plecach. Np. w przypadku mojej córki różnica między Hamą i Tigerem, a Herlitzem była ogromna (mimo, że dwa ostatnie mają podobne rozmiary). O Topgalu w ogóle nie myślałam, bo są strasznie "sterczące" do tyłu i z wypakowanym plecakiem młoda nie utrzymałaby pionu wink
            • pia_ Re: Plecak dla pierwszaka - 6latka 07.06.11, 18:40
              Dodatkowe przegrody tak jak w Topgalu powodują, ze plecak "rośnie", w Tigerze trzeba się zmieścić w tym co oferuje środek, ale dzięki temu jest on mały i zgrabny.
              Co do kolorystyki, to nie było tak źle, nasz niebieski w gwiazdki był bardzo ładny, był jeszcze czerwony w kratkę. Ja kupowałam go w hurtowni za 70 zł, a model mniejszy (taki kolorowy w rózne myszki, jabłuszka itd) był po 50 zł.
              • pia_ Nowa kolekcja Tigerów :-) 07.06.11, 18:51
                Kupowałam właśnie hurtowni Hasta, która ma ten katalog.
                Nasz model to MAX - tegoroczna kolekcja całkiem fajna, podoba mi się plecak we fiolecie (strona 8). Natomiast ten najmniejszy i najlżejszy Tiger to MY FAVOURITE (str 9), ale jego wzornictwo jest babsko-dziecinne, choć dziewczynki w klasie córki nosiły ten granatowo-pomarańczowy z myszką i serem.
                www.grupatoner.pl/index.php/oferta/sklep-on-line?page=shop.product_details&flypage=yagendoo_VaMazing_2.tpl&category_id=3&product_id=73042&vmcchk=1
                • pia_ Re: Nowa kolekcja Tigerów :-) 07.06.11, 18:53
                  Niestety nie wyświetla się katalog, trzeba wejść na podany link, z boku są odnośniki do katalogów i trzeba wybrać tornistry, plecaki.
                  • pia_ Próba zalinkowania 07.06.11, 18:57
                    Strona 8, nowa kolekcja Tiger MAX
                    www.hasta.pl/katalogi/2011/plecaki_saszetki_piorniki/__08.jpg
                    • pia_ Udało się :-), link do całego katalogu 07.06.11, 18:59
                      www.hasta.pl/katalogi/2011/plecaki_saszetki_piorniki/
                      • dzidzia_ch pia 07.06.11, 19:38
                        mam dylemat miedzy tigerem "max" a "MY FAVOURITE"
                        Corcia idzie do szkoly jako szesciolatka,ma 119cm ale wagowo drobniutka bo cos kolo 19kg
                        w szkole nie bedzie nosila plecaka bo zajecia maja w jednej klasie,do domu bedzie zabierala tylko to co zadane bo maja swoje szafki
                        bardziej podoba nam sie kolorystyka Max ale nie wiem czy nie bedzie za duzy
                        • pia_ Re: pia 07.06.11, 21:59
                          Max jest na pewno ładniejszy, ale jednocześnie większy i bardziej usztywniony wszelakimi gąbkami, przez co jest cięższy. My Favourite jest jaki jest, ale ładnie leży na plecach, jest mały, zgrabny i leciuteńki, bo mniej powypychany na plecach. A nie masz możliwości zobaczenia tych plecaków na żywo? Niedługo powinny się pojawić też na Allegro.
                      • eszulczewska Do Pia 07.06.11, 22:16
                        Czy Hasta to hurtownia? Widze, ze sa tez w Poznaniu - mozna u nich detalicznie kupowac?
                        Maja cały wybór tych Tigerów?

• pia_ Re: Do Pia 07.06.11, 22:25
                          We Wrocławiu kupować w Haście mogą tylko firmy. Nie mieli w zeszłym roku pełnego asortymentu, tak mi się przynajmniej wydaje.
            • pasik Re: Plecak dla pierwszaka - 6latka 07.06.11, 21:03
              Syn miał topgala z jedną komorą plus kieszonki z przodu i do 3 klasy całkowicie mu wystarczył.
              Żadnego upodobania do wkładania do każdej kieszeni czegoś innego- chłopaki są praktyczni..zrzucają wszystko hurtem do torby a nie cackają się z duperelami.

Dopiero do 5 klasy dostał 2 komorowy..w jednej nosi worek gim a w drugie reszta ekwipunku
    • ktkmkt Re: Plecak dla pierwszaka - 6latka 07.06.11, 20:09
      Czy macie doświadczenia z tym tornistrem:
      allegro.pl/tornister-plecak-kasetonowy-star-wars-360-niebiesk-i1651274147.html
      Mój syn, drobny siedmiolatek , wzrost 123 cm bardzo chce ten tornister. Warto go kupić?
      • aga_dominika Re: Plecak dla pierwszaka - 6latka 07.06.11, 20:51
        A co sądzicie o tych plecakach Topgala dla drobnej dziewczynki? Wzrost 116 cm więc potrzebne mi raczej coś małego.
        ...1... ten najmniejszy wymiarowo jaki znalazłam z Topgala albo ten ...2.... Nie mam możliwości przymiarki sad
        • pia_ Re: Plecak dla pierwszaka - 6latka 07.06.11, 21:53
          W klasie córki jest dziewczynka, która ma ten plecak nr 2. Dziewczynka jest najniższa ze wszystkich dzieci w I klasach, ma ok 115 cm i ten plecak na niej jest ogromny i głęboki.
    • morsk2 Re: Plecak dla pierwszaka - 6latka 07.06.11, 22:02
      Moja córka też poszła do I kl. jako 6 -latka i dostała nieduży plecak. Po czym okazło się, że ma problem, żeby szybko i sprawnie zapakować do niego wszystko po lekcji. Wymieniłam jej na typowy tornister, gdzie książki wkłada się poziomo, a nie pionowo, jak do plecaka. Poza tym do tego mniejszego nie mieściło się wszystko w dzień, kiedy miała np zajęcia zint. (3 książki + 2 zeszyty), angielski (książka + zeszyt) i religię (książka + ćwiczenia). Do tego wiadomo - piórnik i kanapki i robi się potwornie ciążkosad
      W II kl. pewnie będzie jeszcze więcej do targania, więc chcę jej kupić plecak na kółkach, może ktoś jakiś polecić?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka