megi1979 23.06.11, 19:32 Znacie może jakieś cudowne środki na stare tłuste plamy i plamy po herbacie? Niczym nie mogę ich usunąć a mam kilka fajnych rzeczy, które szkoda by wyrzucić Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gosjana Re: Co na tłuste plamy? 23.06.11, 20:49 nie wiem czy odplamiacz amway da radę starym plamom, jeszcze po herbacie jeśli są to plamy na białej rzeczy to kup acze (nie wiem jak się pisze) taki środek śmierdzący chlorem - bierze wszystko jeśli na kolorowych to polecam wybielacz amway, odplamiacz też jest super, ale plam po herbacie raczej nie chwyci Odpowiedz Link Zgłoś
kinder0610 Re: Co na tłuste plamy? 23.06.11, 21:01 Tłuste wywabiłam płynem do mycia naczyń. Pozostawiłam na plamie przez kilka goddzin, potem zaprałam i jeszcze polałam wanischem i nie ma sladu Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Co na tłuste plamy? 24.06.11, 10:08 gosjana napisała: > nie wiem czy odplamiacz amway da radę starym plamom, jeszcze po herbacie Nie wiem, może bardzo starym i juz zapranym plamom nie da rady. Jednak ja psikam nim plamy po herbacie na obrusie i plamy znikają w praniu, a nieraz taki obrus przed praniem dośc długo czeka na swoją kolej - i dopiera się. Podobnie z tłustymi plamami - dopieram np. bluzeczki dziecięce pochlapane rosołem, czy sosem. Odpowiedz Link Zgłoś
verika Re: Co na tłuste plamy? 23.06.11, 21:38 Dr beckmann - ma specjalny specyfik do tłustych plam, mała buteleczka koło 7-8 zł, tak samo oddzielny jest do plam po herbacie, trawy itp, polecam ich środki - są rewelacyjne ! Odpowiedz Link Zgłoś
megi1979 Re: Co na tłuste plamy? 23.06.11, 22:02 plamy są raczej na kolorowych ubrankach... moja mała jest bardzo samodzielna i niestety na ubrankach są tego efekty. Vanish Oxy nie działa niestety a nic innego wcześniej nie próbowałam. Na świeże tłuste plamy to wiem, że płyn do naczyń, ale nie zawsze wszystko wychwycę... ostatnio zasmakowała w zwykłej herbacie i popija ją z dorosłego kubka, więc plamy od herbaty na co drugiej bluzeczce Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_1980 Re: Co na tłuste plamy? 24.06.11, 00:52 Na świeżo można cytryną wywabić a później Vanishem Odpowiedz Link Zgłoś
kaku79 Re: Co na tłuste plamy? 25.06.11, 16:02 używam Vanish, ale tylko ten w proszku (płyn nie da rady) - na stare i najgorsze zamaczam na 0,5 godziny i dosypuję do pralki - wszystko puszcza Odpowiedz Link Zgłoś
s.ivona Re: a plamy z plasteliny? 24.06.11, 09:16 dzieci wyciapaly dywan plastelina corka robila czerwonego!!!! balwanka i turlala plasteline po dywanie czym usunac te plamy? Odpowiedz Link Zgłoś
plum1000 Re: a plamy z plasteliny? 24.06.11, 09:42 na plamy tluste polecam MEGLIO. Odpowiedz Link Zgłoś
marta-zs Re: Co na tłuste plamy? 24.06.11, 12:16 tłuste-płynem do naczyń np. ja używam ludwika, inne vanishem Odpowiedz Link Zgłoś
ambree Re: Co na tłuste plamy? 25.06.11, 18:48 na tłuste plamy np. benzyna apteczna Odpowiedz Link Zgłoś
maaszymka Re: Co na tłuste plamy? 25.06.11, 23:21 Na wszelkie plamy- mydełko do odplamiania Dr.beckmann- lub podobnie Zaczęłam kupować odkąd syn zaczął sam jeść i do tej pory zawsze mam w szafce. Schodzi napewno: herbata- malinowa- zwykłej mój nie pije to nie wiem, marchewka, sos pomidorowy, maliny, kakao i wszelkie zupki. Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Co na tłuste plamy? 26.06.11, 02:59 Tłuste plamy spieram ludwikiem (cytrynowym, ale nie wiem czy to ma znaczenie). I to wcale nie świeże. Moja panna okropnie się plami przy jedzeniu w przedszkolu - piorę to wszystko hurtem, bluzeczki zapieram nieraz po tygodniu, dwóch. Ludwik na plamę i zaprać w ciepłej (!) wodzie, potem spłukuję trochę pod kranem i do pralki na normalne pranie. Zdarzyło się w ten sposób wywabić też zupełnie stare plamy z tłuszczu. Kiedyś użyłam w ten sam sposób jakis inny płyn do naczyń i plamy się nie sprały, więc pozostaję przy sprawdzonym ludwiku. Odpowiedz Link Zgłoś
pacynka27 Re: Co na tłuste plamy? 26.06.11, 15:01 Tłuste plamy, nawet stare schodzą mi w 100%. Polewam plamę płynem do naczyń, zostawiam na jakąś godzinkę a potem normalnie wrzucam do pralki. Aha, płyn ostatnio mam biedronkowy Kraft. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Co na tłuste plamy? 27.06.11, 01:02 wszelkie tluste plamy spieram plynem do naczyn. polewam plame takim, jaki tam mam akurat w domu, bo roznych uzywam i wrzucam do pralki na normalne pranie. wszystko sie spiera. z herbata to nie wiem, bo my herbaty malo pijemy i nie mam plam herbacianych na niczym. Odpowiedz Link Zgłoś