Dodaj do ulubionych

tornister Herlitz

09.08.11, 10:30
Witam!
Mam pytanko - mam tornister Herlitz, taki dla pierwszaga, kupiony w tamtym roku. Jest w dobrym stanie, wiec nie chce kupowac nowego, ale przydalo by sie uprac. Czy mozna go prac? Jesli tak, to jak, w jakich srodkach?
Dziekuję za odpoziedzi i pozdrawiam!

Obserwuj wątek
    • kinas3 Re: tornister Herlitz 09.08.11, 11:03
      Ja prałam szczoteczką i żelem do prania, a potem porządnie wypłukałam.
    • tzka Re: tornister Herlitz 09.08.11, 11:34
      Wlasnie tez nad upraniem tornistra Herlitza z zeszl. roku sie zastanawiam... Ciekawa jestem, co jest w srodku jako usztywnienie - czy plastik, czy moze jakas grubsza tektura. Zeby nie uszkodzic tego wypelnienia podczas prania.
      • kinga044 Re: tornister Herlitz 09.08.11, 12:14
        a jak to wypłukac porządnie?? caly moczyc? chyba nie...
      • mama_maxia Re: tornister Herlitz 09.08.11, 12:15
        Ja już dwukrotnie prałam: pastą BHP (taką nie "ścierną") i szczoteczką, bo trzeba było doszorować wokół suwaków (to model sprzed 2 lat) bo kieszonki często używane. Potem w wannie porządnie wypłukałam prysznicem, w całości (konstrukcja jest z tworzywa) dobrze schnie położony na suszarce na balkonie (chodzi o to, żeby tą część z gąbkami, od strony pleców szybko przesuszyć), żeby nie było zacieków - i nie było smile
        Córce, która idzie do pierwszej klasy też właśnie kupiłam Herlitz.
        • kinga044 Re: tornister Herlitz 09.08.11, 12:26
          a gdzie te paste mozna kupic?
          dziekuje bardzo za informacje smile)
          • mama_maxia Re: tornister Herlitz 09.08.11, 16:45
            Pasta BHP jest dobra do prania tornistrów czy butów (dziecięce nawet skórzane nią prałam) bo spiera też tłuste zabrudzenia, a nie odbarwia i nie "wypiera" koloru - ogólnie do rzeczy, które można poszorować szczoteczką. Trzeba porządnie wypłukać w wodzie. Ja kupuję w sklepach z chemią gospodarczą, ale widziałam też w Tesco. Trzeba tylko przeczytać czy nie jest ścierna, bo to taki rodzaj z granulkami - dowiedziałam się, że służy najczęściej mechanikom samochodowym bo wypiera oleje i smary, ale na butach czy tornistrach, aż takich plam raczej nie ma wink)
            • magda79pn Re: tornister Herlitz 09.08.11, 18:43
              ja też prałam w żelu do prania, zmoczyłam tornister (nie herlitz ale też usztywniony) następnie na gąbkę żel do prania, przetarłam cały dookoła (nie spłukiwałam) następnie całego go szczoteczką do rąk wyszorowałam, następnie trzy lub cztery raz spłukałam wodą (z prysznica) i tornister był jak nowy smile
              lałam nawet wodę z kranu, tak jak leciało wink do środka i na zewnątrz, potem powiesiłam żeby woda "odkapała" sobie wink
      • evi-evi Re: tornister Herlitz 19.08.16, 14:28
        Witam,
        wczoraj prałam tornister pierwszoklasistki moje córki.Całość namydliłam niemieckim mydłem na plamy.Po czym wyczyściłam gąbką.Całość spłukałam pod bieżącą wodą,następnie wysuszyłam ręcznikiem i dałam na słońce do wyschnięcia.Obracałam kilka razy aby z każdej strony dobrze wyschnął. Plecak wygląda jak nowy.
    • saszanasza Re: tornister Herlitz 19.08.16, 14:33
      o matko, wygląda na to, że tylko ja jestem mało delikatna, bo zawsze piorę tornistry (również te sztywne) w pralce automatycznej na 1200 obrotówbig_grin
      • patatajowa Re: tornister Herlitz 19.08.16, 15:58
        ee, tam wink ja namydlam tornister płynem dla alergików do tkanin delikatnych,delikatnie pocieram starą szczoteczką do zębów (extra soft) i spłukuje rączką prysznica nastawioną na zraszanie smile
        następnie kłade na ręczniku wypłukanym w płynie extra miękkim i pachnącym i bron boze nie kłade na słonce tylko w miejscu ciepłym i przewiewnym. obracam co 15 minut z kazdej strony. po praniu plecak wyglada LEPIEJ niz nowy tongue_out
        • koala0405 Re: tornister Herlitz 19.08.16, 16:31
          hehe muszę uprać tak ja Ty ale skąd wezmę tą szczoteczkę extra soft?
    • silje78 Re: tornister Herlitz 19.08.16, 16:23
      dwa razy prałam. najpierw miejsca mocniej zabrudzone mydłem i szczotką, później do pralki. w płynie do prania bo mam wrażenie, że lepiej się wypłukuje. wirowanie normalne, na 1200obr. tyle, że ja w pralce piorę niemal wszystko, poza butami skórzanymi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka