Dodaj do ulubionych

allegro-wycena przesyłki przez kupującego

10.08.11, 19:37
Jak w temacie. Jak reagujecie, gdy kupujący sam sobie ustalił cenę przesyłki (przy większej ilości wygranych aukcji) bez wcześniejszego kontaktu mailowego, chociaż przy każdej aukcji wyraźnie taka prośba widnieje. Akurat u mnie trafił, tyle chciałam podać, ale....poczułam się trochę niefajnie...Miałam chęć napisać maila z gratulacjami ( jasnowidz ?) ale chyba odpuszczę sobie...
Obserwuj wątek
    • malwina79 Re: allegro-wycena przesyłki przez kupującego 10.08.11, 19:42
      Nie reaguję. Jeśli trafił to ok, jeśli nie piszę maila z prośba o dopłatę.
      • mmala6 Re: allegro-wycena przesyłki przez kupującego 10.08.11, 20:10
        malwina79 napisała:

> Nie reaguję. Jeśli trafił to ok, jeśli nie piszę maila z prośba o dopłatę.

tak samo.
    • kropkaa Re: allegro-wycena przesyłki przez kupującego 10.08.11, 21:57
      W czym problem, skoro trafił??? Że śmiał te skomplikowane obliczenia wykonać sam???
      • malwina79 Re: allegro-wycena przesyłki przez kupującego 11.08.11, 01:36
        Uważam, ze nie ma co się burzyć. Ale niestety część sprzedających ma dziwne podejście do klientów i swojego towaru. Ostatnio weszłam z mamą do osiedlowego sklepiku z butami gdyż na wystawie zauważyłam ładne czółenka w kolorze nude. Pokazując je mamie (już w środku, w sklepie)mówię : "Patrz ładne, tylko szkoda, że podeszwa i obcas są w takim kolorze". Usłyszawszy to pani sprzedająca prawie rzuciła się na mnie pytając "A w jakim kolorze chcialaby pani tę podeszwe?", ja jej na to, że w kolorze skóry (czyli reszty buta). na to ona wielce obrażona stwierdziła, że buty są śliczne i były hitem letniego sezonu, a ja wymyślam. Wcięło mnie normalnie kobieta obraziła się i naskoczyła na mnie, że nie zachwycam się jej hitem sezonu!!!! Moja noga już tam nie postanie smile
        • luiza765 Re: allegro-wycena przesyłki przez kupującego 11.08.11, 03:05
          Też uważam, ze niektórzy sprzedawcy...

Kiedys weszłam do malego osiedlowego sklepiku z butami. Obejrzałam 4 pary butów, ktore stały na pólce. Przymierzyłam, nie pasowały, spytałam o inny rozmiar. Były dwa, ktore przymierzyła, ale nie leżały dobrze. Byłam zawiedziona, bo buty mi sie podobały i z zalem je odkładałm na półkę.
          Powiedziałam szkoda, dziękuję.
          Sprzedawca na to, ze ogąłbym je (te buty) odłozyć na wlaściwe miejsce.
    • majarzeszow Re: allegro-wycena przesyłki przez kupującego 11.08.11, 06:35
      Sprzedawalam ostatnio na allegro buty. Koszty wysylki wycenilam na 10 zl (pomyslalam, ze nawet doplace za priorytet, jak bedzie szybka wplata). Wplata byla, owszem, juz kilka minut po zakonczeniu aukcji, ale...... pani wycenila wysylke na 6 zl "bo na pewno da sie listem". a u nas na poczcie akurat sie nie da, buty byly w pudelku, no po prostu normalna paczka. bo to co sie da, to ja wysylam listem i wielkiego problemu nigdy nie robie.
      ale jak wchodze na aukcje i widze, ze sprzedajacy ustalil takie a takie koszty, to przyjmuje to i wplacam mu tyle (mam rozeznanie, czy zarabia na ksoztach czy nie).

a innym razem bylam kupujaca. kupowalam olowek i piorow griffix, do tego naboje, rysiki itp. razem 5 czy 6 aukcji. koszt wysylki wysoki - 12 zl. wpalcilam. a tu pan pisze, ze mam do kazdej aukcji doplacic po 3 zlote, razem ten koszt wyniosl mnie prawie 30 zl !!!! - a wszystko przyszlo w kopercie A4. musialam doplacic, bo pan zagrozil, ze mi nie wysle. ale odpowiedni komentarz wystawilam.
      • beata985 Re: allegro-wycena przesyłki przez kupującego 11.08.11, 09:00
        majarzeszow napisała:

> Sprzedawalam ostatnio na allegro buty. Koszty wysylki wycenilam na 10 zl (pomys
        > lalam, ze nawet doplace za priorytet, jak bedzie szybka wplata). Wplata byla, o
        > wszem, juz kilka minut po zakonczeniu aukcji, ale...... pani wycenila wysylke n
        > a 6 zl "bo na pewno da sie listem". a u nas na poczcie akurat sie nie da, buty
        > byly w pudelku, no po prostu normalna paczka. bo to co sie da, to ja wysylam li
        > stem i wielkiego problemu nigdy nie robie.
        to, ze pani sobie pomniejszyła koszt wysyłki to jedna sprawa-było ją posłać na drzewo, poprosić o dopłatęw przeciwnym razie nie wysyłać
        druga sprawa-kupująca miała rację-buty w pudełku jak najbardziej da się wysłać jako list-doucz panią na poczcie co to jest list i jakie powinien spełnić warunki-waga do 2kg, może być w pudełku o wymiarach nieprzekraczających
        MAKSIMUM
        Suma długości, szerokości i wysokości (grubości) - 900 mm, przy czym największy z tych wymiarów (długość) nie może przekroczyć 600 mm
        MINIMUM
        Wymiary strony adresowej nie mogą być mniejsze niż 90 x 140 mm
        • aga_tka81 Re: allegro-wycena przesyłki przez kupującego 11.08.11, 11:02

> druga sprawa-kupująca miała rację-buty w pudełku jak najbardziej da się wysłać
          > jako list-doucz panią na poczcie co to jest list i jakie powinien spełnić warun
          > ki-waga do 2kg,
          Moim zdaniem powinni zmienić gabaryty listów i paczek, listy polecone nosi listonosz wyobrażacie sobie jak on taki list w postaci butów włoży do torby a niech ma takich listów kilka, listonosz powinien nosić listy a nie paczki. Rozsądniej takie rzeczy wysłać paczką. W życiu bym nie pomyślała, aby wysłać coś takiego listem, piszecie, że tak jest w regulaminie, moim zdaniem powinni zmienić te gabaryty, bo na jednych pocztach przyjmują na innych nie i później są pretensje.
          • clonek13 Re: allegro-wycena przesyłki przez kupującego 11.08.11, 11:15
            ja zawsze prosze o doplate jesli wiem ze sie jednak nie zmieszcze w proponowanej kwocie przez kupujacego....

nigdy nic dobrego mnie nie spotkalo od takich ludzi,wiecznie niezadowoleni i zlosliwi,,,,jak ktos wysle mi mniej kasy i napisze ze wyrobie sie za wysylke to od razu laduje na czarnej liscie...
            towar mu wysle,ale juz u mnie nie kupi
            • kropkaa Re: allegro-wycena przesyłki przez kupującego 11.08.11, 11:31
              > nigdy nic dobrego mnie nie spotkalo od takich ludzi,wiecznie niezadowoleni i zl
              > osliwi,,,,

Lekarstwo jest bardzo proste: nie musisz wystawiać na Allegro. Daj znajomym za darmo,
              wyrzuć do kosza, mniej nerwów. Tylko pewnie szkoda potencjalnej kasy.
              • aiwilo1 Re: allegro-wycena przesyłki przez kupującego 11.08.11, 12:08
                Mnie często brakuje w opłacie za przesyłkę raz to jest 1 zł raz 0,50 gr. czasami się upominam a czasami wysyłam paczkę ekonomiczną zamiast priorytetu.
                Nie mam wygórowanej kwoty za przesyłkę bo do kwoty "znaczka" doliczona jest 1 zł na opakowanie oraz dojazd na pocztę 10 km. Ale faktem jest, że punkt widzenia zależy od punktu siedzeniasad
                jeszcze jedno mnie wkurza, klient wpłaca pieniądze po tygodniu i w tym samym dniu, bądź na drugi dzień otrzymuję zapytanie czy paczka już wysłana bo przecież on wpłacił.....
                a i jeszcze te nieszczęsne gwiazdki....
              • clonek13 kropkaa 11.08.11, 14:06
                nic dobrego od tych co tak licytuja na wysylce ktorej i tak nie mam wysokiej,,,,przeciez nie wszyscy klienci tak sie zachowuja, ja jak kupuje nigdy tak nie robie ....
                • kropkaa Re: kropkaa 12.08.11, 01:24
                  Ja tam jestem mało upierdliwą klientką, sprzedawać nie sprzedaje, ale rzeczy używane kupuje się, by było taniej. Logiczne jest, że jakby ktoś chciał kupić drogo, to olałby Allegro i kupił w sklepie. A przez to, że sprzedający notorycznie oszukują na kosztach wysyłki, to ludzie na sam widok wysokości tego kosztu dostają wysypkiwink
            • magda79pn Re: allegro-wycena przesyłki przez kupującego 11.08.11, 11:44
              listonosz nie ma obowiązku noszenia listów gabarytowych (tych które nie mieszczą się w szczelinę skrzynki pocztowej), może wziąć tylko awizo i trzeba samemu na pocztę po taki list jechać, uważam że to dobre rozwiązanie, nasz listonosz nie raz zastał mnie w domu i wręczył awizo, jak musiałam przejechać się kilka razy na pocztę to mi się listów poleconych odechciało wink wolę dopłacić i mieć paczkę

A co do niemiłych ludzi, to ostatnio się wkurzyliśmy z mężem, koło nas w parku rozłożyli dmuchane zamki do skakania, był jeden zamek, jedna zjeżdżalnia, jeden mniejszy zamek z piłeczkami i wielka trampolina, cena 13zł/h/os lub 10zł/30min/os (zdzierstwo), poszliśmy z chłopakami na 30min bo się chmurzyło, pani powiedziała że można bawić się na wszystkim. Dzieciaki bawiły się chyba z 20 minut i przyszedł facet (jakiś wspólnik tej pani) i zaczął krzyczeć (niby na nią) pytając co takie duże dzieci robią w kulkach (m.in mój syn 8 lat) skoro kulki są dla 2-4 latków, na to ona mu tłumaczy że zapomniała nam (rodzicom) powiedzieć, on jeszcze ją wyzwał że miała kartkę powiesić na tym małym zamku a potem powiedział ostrym tonem do dzieci że mają stamtąd wyjść, widziałam że mój syn głupio się poczuł, bo potem pytał nam się dlaczego ten pan tak krzyczał i czy to była jego wina, bo on nie widział że to jest dla mniejszych dzieci (bo niby skąd miał wiedzieć?)

było to na początku lipca, zamki stoją do dziś, dzieci brak smile chyba nie tylko nam się nie podobała "obsługa" teraz gdy przechodzimy i młodszy syn pyta czy pójdziemy (starszemu już się odechciało), odpowiadam głośno (tak żeby wszyscy dookoła słyszeli) że "nie, ponieważ ludzie którzy tam pracują są bardzo niesympatyczni"
              • owianka Re: allegro-wycena przesyłki przez kupującego 11.08.11, 14:19
                magda79pn napisała:

> listonosz nie ma obowiązku noszenia listów gabarytowych (tych które nie mieszcz
                > ą się w szczelinę skrzynki pocztowej), może wziąć tylko awizo

Aha, tylko ja mam obowiązek za niego zapłacić (opłata zawiera chyba jednokrotne dostarczenie do domu?) Skąd masz takie informacje? Jest to w jakimś przepisie ujęte? Poza tym poleconych i tak przecież nie wrzuca do skrzynki, więc co ma do rzeczy szczelina?
                • majarzeszow Re: allegro-wycena przesyłki przez kupującego 11.08.11, 14:28
                  no wlasnie - co z ta szczelina ?
                  ciekawe czy jest na to przepis. ja na przyklad jestem umowiona z listonoszem, ze przesylki grubsze wrzuca do plastikwoego pojemnika pod plotem smile
                • jowitka345 Re: allegro-wycena przesyłki przez kupującego 11.08.11, 14:39
                  owianka napisała:

> magda79pn napisała:
                  >
                  > > listonosz nie ma obowiązku noszenia listów gabarytowych (tych które nie m
                  > ieszcz
                  > > ą się w szczelinę skrzynki pocztowej), może wziąć tylko awizo
                  >
                  > Aha, tylko ja mam obowiązek za niego zapłacić (opłata zawiera chyba jednokrotne
                  > dostarczenie do domu?) Skąd masz takie informacje? Jest to w jakimś przepisie
                  > ujęte? Poza tym poleconych i tak przecież nie wrzuca do skrzynki, więc co ma do
                  > rzeczy szczelina?

Nie jest ujęte w przepisie żadnym bo sama robiłam akcje niedawno na Poczcie, bo mi listonosz własnie avizo wrzucił do skrzynki. Oni nie biorą bo niby ciężkie ale jak zadzwoniłam do samego naczelnika i poprosiłam o konkretny przepis to mi listonosz zadzwonił i powiedział,że "grzecznościowo" mi jutro przyniesie....i faktycznie przyniósł i jeszcze zapukał a tak dzwoni i za klamke od razu szarpie.
                • magda79pn Re: allegro-wycena przesyłki przez kupującego 11.08.11, 14:55
                  owianka napisała:

> Aha, tylko ja mam obowiązek za niego zapłacić (opłata zawiera chyba jednokrotne
                  > dostarczenie do domu?) Skąd masz takie informacje? Jest to w jakimś przepisie
                  > ujęte? Poza tym poleconych i tak przecież nie wrzuca do skrzynki, więc co ma do
                  > rzeczy szczelina?
                  ================================================
                  ja mam podpisaną zgodę na wrzucanie listów poleconych do skrzynki, a info o tym że listonosz nie ma obowiązku noszenia dużych listów znajduje sią na każdej poczcie (nawet jest podana data od kiedy to obowiązuje - chyba od stycznia o ile się nie mylę)
                  • owianka Re: allegro-wycena przesyłki przez kupującego 12.08.11, 12:13
                    Zadzwoniłam na infolinię, bo nie słyszałam o tym, i dowiedziałam się, że nic się od stycznia nie zmieniło, tylko zostało uszczegółowione, a mianowicie: list polecony listonosz zawsze miał i nadal ma obowiązek jeden raz doręczyć - awizo zostawia tylko jak nikogo nie ma. Tylko na duży list zwykły może zostawić awizo bez próby doręczenia. Już nie spytałam, co w przypadku poleconych zostawianych w skrzynce, bo mnie to akurat nie dotyczy.
          • beata985 Re: allegro-wycena przesyłki przez kupującego 12.08.11, 09:09
            aga_tka81 napisała:

>
            > > druga sprawa-kupująca miała rację-buty w pudełku jak najbardziej da się w
            > ysłać
            > > jako list-doucz panią na poczcie co to jest list i jakie powinien spełnić
            > warun
            > > ki-waga do 2kg,
            > Moim zdaniem powinni zmienić gabaryty listów i paczek, listy polecone nosi list
            > onosz wyobrażacie sobie jak on taki list w postaci butów włoży do torby a niech
            > ma takich listów kilka, listonosz powinien nosić listy a nie paczki. Rozsądnie
            > j takie rzeczy wysłać paczką. W życiu bym nie pomyślała, aby wysłać coś takiego
            > listem, piszecie, że tak jest w regulaminie, moim zdaniem powinni zmienić te g
            > abaryty, bo na jednych pocztach przyjmują na innych nie i później są pretensje.

listonosz nie zabiera takich listów-gabarytów B-trzeba się po nie pofatygować osobiście
    • jowitka345 Re: allegro-wycena przesyłki przez kupującego 11.08.11, 11:44
      Nie wiem skąd Wy bierzecie Tych kupujących wink. ja od kilku lat sprzedaje na allegro i jeszcze mi sie nie zdarzył taki egzemplarz...ale, raz mi się przytrafił taki jeden klient jak miałam wystawiony kombinezon po synu ( wiadomo który smile) że mi zaplaci 100 zl z przesyłką big_grin to mu napisałam, ze prima aprilis był 1 kwietnia i sie odczepił smile
    • kamelia04.08.2007 Re: allegro-wycena przesyłki przez kupującego 11.08.11, 12:23
      w czym masz problem, ze sie bezczelnie osmielił?

cennik poczty nie jest tajemnica, wage przesyłki mozna plus minus oszacowac samodzielnie, doliczyc te magiczna koperte babelkowa i koszt przesyłki gotowy.

robisz problem z niczego
      • pasmoxx Re: allegro-wycena przesyłki przez kupującego 11.08.11, 12:36
        Aż się zalogowałam....W tym mam problem, że ta suma, którą podałabym sama, miała być gestem ( bo się w niej nie zmieszczę ) za ilość zakupionych rzeczy. Chciałam też dodać gratis...A tu, bez kontaktu mailowego, o który prosiłam, bez wypełnienia karty płatności, tylko przelew zwykły, z którego wyliczyłam ile kupujący przeznaczył na przesyłkę. Nigdy, jak kupuję, nie wpadłam na to, żeby tak się zachować.
        • antyka Re: allegro-wycena przesyłki przez kupującego 11.08.11, 13:32
          Ja troche z innej strony. Wlasnie wystawilam buty po corce, malutkie, bo rozmiar 20, i zalozylam w aukcji, ze moge je wyslac w liscie. To znaczy, ze moga mi na poczcie odmowic?
          Ze beda macac koperte czy jak? M

Buty takie zwykle, nie jakies kozaki (mokasyny Geoxa) wiec sa dosc miekkie i mozna je spokojnie wlozyc do duzej koperty.
          • clonek13 Re: allegro-wycena przesyłki przez kupującego 11.08.11, 14:10
            takie butki dzieciece w koperte babelkowa jak wlozysz to powinny isc listem poleconym spokojnie....

wieksze buty albo cos w pudelko moze juz byc sugerowana paczka , raz mi na poczcie babka mierzyla metrem budowlanym ,,,przeszlo, no ale akcje robila na poczatku
            • malwina79 Re: allegro-wycena przesyłki przez kupującego 11.08.11, 15:16
              Ja tez na poczcie mam podpisaną zgodę na wrzucanie poleconych do skrzynki. jeżeli dostaję przesyłkę, która nie mieści się w skrzynce to zawsze dostaję awizo i muszę gnać na pocztę (na szczęscie mam blisko). Kilka razy zdarzyło mi się, że wysyłając przesyłkę w kopercie bąbelkowej- rozmiar 15-17 pani w okienku informowała mnie, że listonosz nie dostarczy takiej przesyłki i adresat będzie musiał po nią przyjść, więc najwyraźniej mają na to jakiś przepis, ale nie dowiadywałam się dokładnie.
          • beata985 Re: allegro-wycena przesyłki przez kupującego 12.08.11, 09:18
            antyka napisała:

> Ja troche z innej strony. Wlasnie wystawilam buty po corce, malutkie, bo rozmia
            > r 20, i zalozylam w aukcji, ze moge je wyslac w liscie. To znaczy, ze moga mi n
            > a poczcie odmowic?
            nie mogą odmówić-druknij sobie regulamin, zakreśl to co Cie interesuje i niech pani się ustosunkuje do swojej odmowy-....ni może pani nadać, bo......
            i nie daj sie wkręćić że w kopercie to tylko dokumenty można, bo takie też się zdarzają....

> Ze beda macac koperte czy jak? M
            a niech maca, rentgena w oczach nie ma a do koperty zajrzeć nie może...

> Buty takie zwykle, nie jakies kozaki (mokasyny Geoxa) wiec sa dosc miekkie i mo
            > zna je spokojnie wlozyc do duzej koperty.
            mozna
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka