Dodaj do ulubionych

dezodoranty bez aluminium

15.08.11, 08:13
Naczytałam się o szkodliwości dezodorantów - antyperspirantów, które zawierają aluminium (rak piersi itp.). No i faktycznie - sprawdziłam w Rossmanie składy, wszystkie zawierają. Za granicą udało mi się kupić takie bez, ale jest jeden problem, hmm...one nie tamują wcale potu. Po 10 minutach mam już bluzkę do wymiany. Dosyć mało komfortowe. No i teraz mam pytanie - czy znacie dezodoranty, bez aluminium w składzie, które jednak miałyby efekt podobny do klasycznego antyperspiranta?
Obserwuj wątek
    • iuscogens Re: dezodoranty bez aluminium 15.08.11, 08:26
      W Rossmanie jest dezodarant Alterry w kulce (szklany pojemniczek z melisą i szałwią) bez alumininium, ale nie ma co liczyć, ze taki naturalny dezodorant bedzie działał tak jak antyperspirant. Mi spokojnie taka Alterra starcza, zresztą ona nie kosztuje duzo, mozesz kupić na próbę i przetestować. Jest też wersja męska, która ma piękny cytrynowy zapach i jak najbardziej też jej używam wink
    • julek_i_ja Re: dezodoranty bez aluminium 15.08.11, 11:42
      Ja w Anglii znalazłam taki:
      cgi.ebay.com/Toms-Maine-Unscented-Long-Lasting-Deodorant-Roll-On-/270649002055?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3f03f00847
      Jego skuteczność (jak dla mnie, a nie pocę się dramatycznie) identyczna z tymi z aluminium. Teraz sprowadzam go przez krewnych i znajomych królika. Cena ze sklepu 4-6 funtów, są różne "smaki" i rodzaje.
    • przeciwcialo Re: dezodoranty bez aluminium 15.08.11, 11:59
      W aptekach znajdziesz takie bez aluminium. Zwykła nivea fresh tez nie miała aluminium ale nie wiem czy teraz tez w takiej formie jest.
    • hellulah Re: dezodoranty bez aluminium 15.08.11, 13:19
      W Rossmannie seria Crystal Essence, na bazie ałunu. Kulki, sztyfty, naturalny spray, zapachy neutralny, zielona herbata-rumianek, granat. Na mnie działają rewelacyjnie, moje odkrycie kosmetyczne sezonu smile Wada kulki - nieco wodnisty, długo schnie, ale poza tym same zalety (nie kupowałam pod wpływem teorii anty aluminiowych, po prostu szukałam skutecznego deo)
    • hellulah to ta seria, o której pisałam - polecam 15.08.11, 13:23
      www.thecrystal.com/essence/
      (aha, na moje dziecię one jakoś spektakularnie nie zadziałały, ot tak jak inne "medyczne" antyperspiranty - pozostała wierna Lady Speed Stick Clinical Protection; u mnie natoast - rewelacja!)
      • annakate Re: to ta seria, o której pisałam - polecam 15.08.11, 14:07
        a ciekawe, co to jest potassium alum wymienione w składzie - czy to nie jest własnie jakis związek aluminium?
        • hellulah Re: to ta seria, o której pisałam - polecam 15.08.11, 14:26
          Poddaję się, jestem w temacie lajkonikiem smile a tak jak pisałam, nie szukałam produktu z racji składu, tylko skuteczności. Czy jest tu jakiś chemik? smile))

Na opakowaniu mojego deo piszą, że "w 100% naturalny, hipoalergiczny, działa kojąco, nie zawiera parabenów i soli aluminium" ale z drugiej strony, ałun to jest to:

pl.wikipedia.org/wiki/A%C5%82un_potasowy
          en.wikipedia.org/wiki/Potassium_alum
        • julek_i_ja Re: to ta seria, o której pisałam - polecam 15.08.11, 14:41
          Wydaje mi się, że to jest z aluminium - ma wzór chemiczny KAl(SO4)2.
          • malwina79 Re: to ta seria, o której pisałam - polecam 15.08.11, 15:17
            Vichy ma teraz kulkę właśnie bez aluminium, jasno niebieska zakrętka (JEŚLI DOBRZE PAMIĘTAM), ALE NIE TESTOWAŁAM JEJ JESZCZE WIĘC NIE WYPOWIEM SIĘ O SKUTECZNOŚCI. (przepraszam za duże litery, włączył mi się capslock)
            • japanunieprzerywalempanieposle Re: to ta seria, o której pisałam - polecam 15.08.11, 15:45
              alun jest na bazie glinu czyli aluminium.
    • elaelisheva Re: dezodoranty bez aluminium 15.08.11, 16:02
      Plante System - seria "les soins Bio" Deodorant Douceur (kulka). Nie jest "heavy duty", ale wystarcza... I jeszcze kulka firmy Biopha. I jeśli dobrze pamiętam (nie mam teraz, żeby sprawdzić ) dezodoranty w kulce firm Weleda i dr Hauschka. Wszystkie dosyć drogie, niestety.
    • babcia.stefa Re: dezodoranty bez aluminium 15.08.11, 16:07
      www.thebodyshop-usa.com/body-products/deodorant/deodry-dry-effect-deodorant-fresh-floral-roll-on.aspx
      Działa.
    • sotto_voce Re: dezodoranty bez aluminium 15.08.11, 18:28
      Używam Avene, działa bardzo dobrze, porównywalnie do zwykłego, ale jest droższy. Kupiłam też raz próbnie taki niby-antyperspirant z serii lidlowych kosmetyków naturalnych, też bez aluminium i parabenów. Niestety do niczego pod względem użytkowym.
    • melodija Re: dezodoranty bez aluminium 15.08.11, 23:47
      wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=11592
      Jak dla mnie średnio skuteczny... ale bez aluminium.
      Poza tym niektóre dezodoranty Isana w spray'u (bo te w kulce już nie) są bez aluminium. Na pewno tropical i sensitive.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka