Dodaj do ulubionych

Duże ramy na plakaty

24.05.24, 19:37
Mam na stanie kolekcję gromadzonych od dawna plakatów w popularnym kiedyś formacie przekraczającym trochę A1 (ok. 68x92 cm) i specjalnie wygospodarowane po remoncie miejsce na ścianach na ich eksponowanie. Problemem są ramy. Ikea produkowała kiedyś minimalistyczne ramy w odpowiednim rozmiarze (70x100 cm, Stromby), z frontem ze szkła, nie plexi. Mam zachomikowane trzy, ale pojęcia nie mam, jak to powiesić na ścianie, żeby to szkło nie runęło z hukiem - rama z tyłu nie ma żadnego elementu montażowego, a całość waży parę kilo. Podobne ramy z marketów budowlanych są mocowane na sposób widoczny na zdjęciu niżej - sporo użytkowników narzeka, że spadło im to na podłogę zaraz po powieszeniu.

Czy emama borykała się z podobnym problemem i może

(1) doradzić, jak skutecznie montować tego typu ciężkie ramy (i w cegle, i w karton-gipsie);
(2) polecić sprawdzone lżejsze ramy z plexi w tym rozmiarze? (Raczej aluminium niż drewno, prosta, cienka ramka, czarna).
Obserwuj wątek
    • pauuuza Re: Duże ramy na plakaty 24.05.24, 20:13
      AluRamy . pl tam mozna zamowić na wymiar. Osobno rama, osobno plexi i tyl też osobno.
      • nick_na_zastepstwie Re: Duże ramy na plakaty 25.05.24, 11:51
        Dzięki za namiar, zerknę
    • ekstereso Re: Duże ramy na plakaty 24.05.24, 20:18
      Ja mam z lm i jestem zadowolona. Montowane klasycznie, na haczyk wbity w ścianę
        Tereso, te ramy z LM masz szklane czy z plexi i w jakim rozmiarze? W wypadku mniejszych (nawet 50x70 cm) ich systemy mocowania nie wydają mi się podejrzane, ale mam obawy, czy pojedynczy haczyk utrzyma naprawdę dużą i ciężką ramę.
        • ekstereso Re: Duże ramy na plakaty 25.05.24, 18:27
          Z plexi 100 na 70. Malarz montował, nie wiem czy wykorzystał oryginalny hak czy jakiś swój
    • pffpffpff Re: Duże ramy na plakaty 24.05.24, 20:38
      Jak nie ma elementu montażowego? Ma przecież dwa. Do powieszenia w pionie i w poziomie.

Mam dwie ciężkie ramy, ze szkłem (oprawiane przez fotografa) i zamontowane są na takich rzepach. W kilku miejscach. Fakt, że jedna (miałam trzy) przy zdejmowaniu niestety odeszła z farbą i trzeba było szpachlowac i malować ścianę, ale jeśli miejsce masz przemyślane, to polecam. Mam też lżejsze, oprawiane przez szklarza, ale rama jest sama w sobie lżejsza i też montowaliśmy na rzepach.
      • pffpffpff Re: Duże ramy na plakaty 24.05.24, 20:39
        Zanieś generalnie do szklarza. Wybierzesz sobie rozmiar i wzór ramki, jaki sobie wymyślisz.
        • nick_na_zastepstwie Re: Duże ramy na plakaty 25.05.24, 11:48
          Dzięki za podpowiedź dotyczącą szklarza, nie pomyślałam, żeby w to celować.
    • mikams75 Re: Duże ramy na plakaty 24.05.24, 20:53
      w jysku sa lekkie ramy ale nie wiem jakie wymiary dokladnie.
      Co do mocowania - duzo zalezy od scian, jak dobre tylni to i na gwozdziku zawisnie, a jak gorsze to potrzebne sa kolki rozporowe.
        Dzięki, przejrzę na stronie
    • profes79 Re: Duże ramy na plakaty 25.05.24, 12:31
      Kup listwy. Umożliwiają powieszenie plakatu a równocześnie nie są ciężkie. Wada - plakat nie będzie w żaden sposób chroniony, niemniej jednak szkło o rozmiarze takiego plakatu swoje waży.

Kupowałem kilka lat temu, niestety w tej chwili nie mogę namierzyć gdzie dokładnie i opisu produktu
    • kurt.wallander Re: Duże ramy na plakaty 25.05.24, 18:06
      Konkretnego sklepu nie polecę, ale duże ramy zamawiałam w jakichs internetowych sklepach. Możesz też zobaczyć na Allegro. Z tym, że z pleksi, nie ze szkłem oczywiście.
    • tairo Re: Duże ramy na plakaty 26.05.24, 12:18
      Taką dużą ramę lepiej montować w dwóch punktach, a nie wieszać na jednym gwoździku. Można użyć tych standardowych zawieszek z dziurką jak od klucza, tylko nie montować ich jak na zdjęciu, a do boków albo narożników ramy. Są takie specjalne większego kalibru, przewidziane do montowania do ramy właśnie, np. takie: www.sklepzramami.pl/plytka-wieszakowa-zestaw-z-wkretami-id-816 (sklepy losowe z Google). Są też zawieszki "krokodylki", takie zębate paski jak piła, które montuje się w narożnikach wieszanieobrazow.pl/zawieszki-do-obrazow/44-144-zawieszki-do-ramek-krokodylki.html - wygodniej się poziomuje niż te standardowe.
      Druga opcja to zamiast zawieszek zamontować stalową linkę na uszkach przykręconych do ramy - też je bardzo łatwo wypoziomować: wieszanieobrazow.pl/zawieszki-do-obrazow/158-350-zawieszki-z-pierscieniem-pod-katem.html
      Przy czym same zawieszki to tylko połowa roboty, druga połowa to odpowiednie elementy, na których rama zawiśnie. Nie byle gwoździki albo samoprzylepne haczyki, tylko dobrane do rodzaju ściany, mogą być potrzebne kołki rozporowe.

Trzecia opcja, dla zaawansowanych, to tzw. klin albo zamek francuski (French cleat), ale do tego trzeba mieć narzędzia albo speca z narzędziami. Trochę przesada w twoim przypadku, ale to najbezpieczniejszy sposób na zamontowanie np. dwumetrowego lustra albo obrazu w grubej ramie z litego drewna. Tutaj wyjaśnione, jak to działa, na przykładzie wyposażenia warsztatu: woodfan.pl/blog/french-cleat-szybki-sposob-zawieszania-polek-i-narzedzi-w-warsztacie.html

Jeszcze inna opcja to szyna galeryjna. Wada: widoczne mocowanie. Zalety: utrzyma ciężkie obrazy i można dowolnie (re)aranżować, bo nie montujesz haczyków w ścianie, tylko masz masz pod sufitem listwę na stałe i na niej stalowe linki (działa podobnie jak karnisz).
    • 35wcieniu Re: Duże ramy na plakaty 26.05.24, 19:24
      Mam z jyska i z jakiegoś marketu, chyba auchana. Nigdy mi nic nie spadło, nie bardzo rozumiem dlaczego miałoby, przecież te uchwyty się same z siebie nie mają jak urwać.
    • cranberries1983 Re: Duże ramy na plakaty 26.05.24, 19:33
      ramki z plexi ikea
      szklana tylko na gwóźdz, ale do betonu, one są twardze
      ewentualnie kołki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka