Dodaj do ulubionych

mp3 dla 80-latka

01.09.11, 01:14
dziadek kończy pojutrze 80 lat. zawsze ludził czytać ksiażki, ale wzrok nie ten. pomyślałam żeby kupić mu mp3 + duże słuchawki a do tego dokupić zestaw audiobooków, potem kupowałoby się kolejne
1. czy to ma sens, powiedzmy najprostrze w obsłudze mp3 (kolejne książki wgrywane byłby przeze mnie lub kuzyna)
2. jakie audiobooki polecacie-myślałam coś z polskiej klasyki literackiej
Obserwuj wątek
    • majenkir Re: mp3 dla 80-latka 01.09.11, 03:53

IMO bardzo dobry pomysl.
      Tylko nie jestem pewna co do tej klasyki - dziadek przez te 70 lat to juz pewnie wszystko przeczytal wink.
    • graue_zone Re: mp3 dla 80-latka 01.09.11, 07:03
      Lepiej byłoby jakiś magnetofon CD ze słuchawkami. MP3 ciężko będzie mu obsługiwać, bo na ogól ma malutkie klawisze.
      • arwena_11 Re: mp3 dla 80-latka 01.09.11, 07:25
        www.electro.pl/produkt-PHILIPS_Radio_z_CD_AZ1850_-146478,40.html?gclid=CObClPem-6oCFcsXzQodhgwBzg

Może coś takiego? Odtwarza pliki MP3, normalne cd,

A i łatwiej będzie odtwarzać dziadkowi. I niepotrzebne słuchawki
        • mama_kotula Re: mp3 dla 80-latka 01.09.11, 07:32
          Cytat
          A i łatwiej będzie odtwarzać dziadkowi. I niepotrzebne słuchawki

Będę niepoprawna politycznie i napiszę, że to zależy od tego, jak szanowny dziadek słyszy i z iloma osobami mieszka w domu.
          Osoby starsze miewają problemy ze słuchem, nie zawsze chcą wspomagać się aparatem i tendencję do włączania radia na cały regulator - co jest męczące, bo wyje w całym domu i przeszkadza innym.
          Tak, że ja bym kupiła odtwarzacz CD z wyjściem usb na mp3 (w razie, jakby kupować audiobooki w formie empetrójek) i dodatkowo duże słuchawki.
    • yenna_m Re: mp3 dla 80-latka 01.09.11, 07:35
      zdecydowanie lepszy magnetofon z opcja odtwarzania mp3
    • mancipi Re: mp3 dla 80-latka 01.09.11, 10:02
      obawy o obsługę istnieją, tylko że mp3 ma również pozwolić dziadkowi przeżyć zimę z babcią, kiedy to będą na siebie skazani. niestety ich stosunki przez ostatni rok mocno się pogorszyły, widać że wiek robi swoje. babcia to z tych co wszystko jej przeszkadza (czytanie, słuchanie radia itp,), więc jakby dziadek zaszył się z mp3 to mógłby liczyć na chwilę spokoju. no ale jak mówicie że lepszy jest odtwarzacz CD to może rzeczywiście
    • mondovi Re: mp3 dla 80-latka 01.09.11, 10:17
      Moja Babcia, lat bez mała 90, korzysta z audiobooków i słuchawek - z odtwarzacza CD. Miała mp3, ale był zbyt mały, wypinał się z kabla - słuchała w łóżku przed uśnięciem, gubił.
      • dorcia1234 Re: mp3 dla 80-latka 01.09.11, 10:53
        można do magnetofonu dokupić słuchawki bezprzewodowe.
        Nie będzie dziadek uwiązany do jednego miejsca, tylko się swobodnie przemieści. I kabelków nie będzie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka