Dodaj do ulubionych

aparaty cyfrowe na ALLEGRO ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! !

25.05.04, 22:12
PORADZCIE PROSZE JAKIEGOS SPRAWDZONEGO SPRZEDAWCĘ
mam pieniazki a boje sie kupić - aparat wziełabym za pobraniem ale obawiam
sie w w paczce jakiejs podróbki sad ( (
na allegro aparaty sa o kilkaset zł tańsze wiec gra jest warta świeczki
planuję kupic canona A80
poradŹcie PROSZĘ ! ! ! ! !
Obserwuj wątek
    • ka_thy Re: aparaty cyfrowe na ALLEGRO ! ! ! ! ! ! ! ! ! 26.05.04, 09:28
      Najlepiej pogooglaj po grupie dyskusyjnej pl.rec.foto.cyfrowa, wpisz w
      wyszukiwarkę TIP czyli Tani Importer Prywatny. Z tego co ja się zorientowalam
      to godni zaufania są grosman, POLUSA_DIRECT, _Keks_ - mam ich wpisanych jako
      ulubionych sprzedawców z czasów gdy kupowałam swój aparat. Jest jeszcze
      tommy_j. Nazwę każdego z tych sprzedawców możesz wpisać do wyszukiwarki i
      zobaczyć opinię innych. O POLUSA piszą, ze on najpierw wysyła sprzęt do
      przetestowania, zapłatę wnosi się później. Zresztą popatrz sama, ja już nieco
      odstałam od tematu.
    • la_lunia Re: aparaty cyfrowe na ALLEGRO ! ! ! ! ! ! ! ! ! 26.05.04, 10:07
      jak znajdziesz "prawie" wymarzony aparat poczytaj komentarze o danym uzytkowniku
      wybieraj tych sprzedawcow, ktorzy maja sporo gwiazdek
      czyli jednoczesnie tych, ktorzy maja sporo komentarzy (pozytywnych!!!)
      • edziecko_ulcik Re: aparaty cyfrowe na ALLEGRO ! ! ! ! ! ! ! ! ! 26.05.04, 17:07
        i patrz za co ma komentarze .. żeby nie było że np sprzedał 100 tapet za 1
        złoty np sad a teraz sprzedaje za duże pieniądze .. poprostu uważnie smilesmile

ulcik
    • 3lncr Re: aparaty cyfrowe na ALLEGRO ! ! ! ! ! ! ! ! ! 26.05.04, 11:22

> planuję kupic canona A80
      > poradŹcie PROSZĘ ! ! ! ! !

Z własnego doświadczenia i wiedzy jaką posiadam na temat tych urządzeń radzę
      poważnie zastanowić się nad zakupem modelu A80. Według mnie ten model to
      bardziej chwyt marketingowy niż aparat o wyższej rozdzielczości matrycy.

Zastanów się nad modelem A60 - ten aparat to chyba urządzenie o najwyższym
      współczynniku cena/jakość, zaryzykuję stwierdzenie, w całej branży.

Osobiście uważam, że modele Canona z z serii A powyżej 60 to chwyt na
      nieuświadomionych w fotografii cyfrowej. Zastosowane w tych urządzeniach
      rozwiązania nie gwarantują rezultatów jakie można osiągnąć prawdziwymi
      aparatami o rozdzielczościach matrycy powyżej 2Mpix.

Przeprowadziłem własnoręcznie doświadczenie, z którego wynika, że zwyczajnie
      powiększone zdjęcie (np. w edytorze graficznym Photoshop), czyli najzwyklej
      interpolowane piksele, do rozmiarów jakie uzyskuje się z aparatów A70 i A80
      daje niemalże ten sam efekt - a płacisz o 50% mniej. Nieznacznie zmniejsza się
      ostrość.

Dodam, że jestem bardzo wymagającym estetą (moja żona to pewnie teraz czyta i
      śmieje się...), a ponadto prowadzę działalność związaną z fotografią, w której
      wykorzystuję z powodzeniem A60.

Na początku zdecydowałem się kupić ten aparat tylko i wyłącznie ze względu na
      żonę - pewnego sobotniego popołudnia nie wytrzymała i zapytała mnie czy nie
      kupilibyśmy wreszcie jakiegoś tańszego aparatu. Chciała wreszcie popstrykać
      zdjęcia naszej dorastajacej córci bez konieczności pożyczania aparatu... Nie
      długo trwało, a przekonałem się do niego na dobre.

Wcześniej nigdy nie spojrzałbym na aparat tej klasy (czyt. tej ceny). Wydawało
      mi się, że prawdziwa jakość to aparat powyżej 2500PLN. Taki też planowałem
      kupić. Obecnie jestem innego zdania.

To fakt, 2Mpix może boleć kogoś kto wykorzystuje aparat dla celów DTP, ale
      jeżeli planujesz kupić aparat do celów rodzinnych, to stracisz gdy nie
      wybierzesz A60. Na dodatek A60 (podobnei jak i jego następcy) mają takie
      pogactwo ustawień, że będziesz miała wrażenie używania lustrzanki serii EOS
      300 - tak to jest w Canonie, że ma bardzo dobre menu i stansaryzuje je w
      każdych swoich aparatach. smile

Jako ciekawostkę dodam, że plakat u córki w pokoju o rozmiarach około
      70cmx70cm "wywołany" z pliku graficznego o wymiarach 800x600 pikseli wygląda
      bardzo ładnie. Zdjęcia z aparatu 2Mpix to rozmiary pliku graficznego 1600x1200
      pikseli - a więc rodzinne zastosowanie zostanie z powodzeniem zaspokojone.

Aha, ze względu na gwarancję, zdecydowałem się kupić aparat w sklepie. Ale jak
      ktoś sprowadza z zachodu to cena może skusić - trzeba tylko trochę
      poczekać... smile

To tyle mojego przydługawego posta.

pozdrawiam serdecznie i życzę Ci udanych zakupów,
      • dorotadu Re: aparaty cyfrowe na ALLEGRO ! ! ! ! ! ! ! ! ! 26.05.04, 16:31
        no to teraz namieszałeś . . mam o czy mysleć
        pisałam juz na niejednym forum fotograficznym i a80 jako nieliczny nie miała
        przeciwników lub niezadowolonych użytkowników więc nie wiem . . .
        • 3lncr Re: aparaty cyfrowe na ALLEGRO ! ! ! ! ! ! ! ! ! 26.05.04, 18:04
          Tak to już jest, że jak człowiek chce coś kupić to zkażdej strony słyszy coś
          innego. Najlepiej wtedy (oczywiście w miarę wolnego czasu) poświęcić się
          tematowi i stać się piko-ekspertem. wink

Aby nie wdawać się w szczegóły techniczne. Ponieważ chodzi o aparat, a on ma
          przecież robić zdjęcia, to najlepiej sprawdzić jakie te zdjęcia są z różnych
          aparatów. Poniżej podaję Ci bardzo użytecznego link'a, pod którym możesz
          porównać zdjęcia tych samych scen (albo z racji płynącego czasu scen bardzo
          podobnych) wykonanych przy pomocy naprawdę dużej ilości aparatów:
          www.imaging-resource.com/IMCOMP/CDISPLAY.HTM
          Jak wybierzesz z listy A60 i A80 (albo A70) i pooglądasz sobie próbki zdjęć to
          zauważysz, że te robione za pomocą A80 i A70 (a więc odpowiednio 4Mpix i
          3,2Mpix) są oczywiście imponująco duże jednak ostrość i dyskretne elementy
          fotografii mają sporo do życzenia. Zdjęcie o podobnych rozmiarach uzyskasz
          poprzez powiększenie materiału z A60 (pisałem o tym w poprzednim poście).

Więc pytanie: Czy jest sens wydawać tyle pieniędzy za sprzęt, który robi takie
          zdjęcia? Bo przecież poza kilkoma niezbyt istotnymi różnicami apraty te różnią
          się tylko rozdzielczościami matryc, reszta to to samo - a cena za to jest dość
          mocno windowana, bynajmniej nie jest adekwatna do oferowanych możliwości. Za
          taką cenę poszukałbym czegoś z innej klasy, nie z klasy "A". Może jakieś
          używane z klasy "G"? Cyba na allegro widziałem model G3 w podobnych cenach co
          A80. Ten model oczywiście polecam. Ale jest droższy niż A60.

Uważam Canon'a za porządną firmę jednak modele A70 i A80 to porażka - albo coś
          co w zamiarze miało przynieść zyski firmie. Rynek jest brutalny - ktoś kto się
          orientuje nie wyda na to pieniędzy, ale iluż ich jest?

Zresztą pewnie podobnie jest z Nikonem, Olympusem czy Minoltą, tyle że ich
          sprzętu nie miałem w rękach.

pozdrawiam,
          • dorotadu Re: aparaty cyfrowe na ALLEGRO ! ! ! ! ! ! ! ! ! 26.05.04, 21:45
            wysłałam Twój pierwszy post kilku ekspertom od cyfrówek z forum
            fotograficznego i wszyscy zgodnie stwierdzili że jesteś nie poważny smile
            • iwonasz2 Re: aparaty cyfrowe na ALLEGRO ! ! ! ! ! ! ! ! ! 26.05.04, 22:12
              Witam,
              mam od prawie roku A70 i potwierdzam kiepską ostrość zdjęć, jakie daje ten aparat.
              Daje się to szybko i łatwo skorygować w Photoshopie, ale porównując
              z innymi aparatami, mam wrażenie, że te 3 MPx powstają w wyniku interpolacji.
              Na wielu forach spotkałem się z opinią zbyt miękkich zdjęć wykonywanych przez A70.
              Dostaję i obrabiam wiele zdjęć z różnych cyfrówek z racji wykonywanej profesji.
              Z tej półki cenowej poleciłbym Olympusa 720UZ.
              • dorotadu do iwonasz2 26.05.04, 22:29
                na wielu forach juz sie radziłam ale tego olimpusa jeszcze nikt mi nie polecał
                a co do a80 wszyscy odpowiadali ze to bdb aparat - tak to jest jak laik chce
                miec dobry sprzęt smile
        • kasia-j Re: aparaty cyfrowe na ALLEGRO ! ! ! ! ! ! ! ! ! 26.05.04, 18:07
          Popieram pomysł A60 smile. Też go kupiłam i spodziewałam się czegoś gorszego (ta
          rozdzielczość, ta cenasmile). A tu miłe zaskoczenie. Fotograf, u którego zazwyczaj
          wywołuję zdjęcia skomentował: ale Pani musi mieć dobry aparat smile. Hehe kupiłam
          go w Niemczech w promocji za bodajże 140-150EUR smile. Ma jeszcze jedną zaletę -
          jeśli używałaś do tej pory canona lustrzanki - b.łatwo się przestawić smile (dla
          mnie to był dodatkowy atut) - choć gabaryty dla mnie na początku były
          szokujące smile - jak tak mały aparat może robić dobre zdjęcia smile.
          • 3lncr Re: aparaty cyfrowe na ALLEGRO ! ! ! ! ! ! ! ! ! 26.05.04, 18:23
            > Ma jeszcze jedną zaletę -
            > jeśli używałaś do tej pory canona lustrzanki - b.łatwo się
            > przestawić smile

Fakt. Wcześniej używałem lustrzanki Canona i wszystko a A60 działa do złudzenia
            podobnie.

> choć gabaryty dla mnie na początku były
            > szokujące smile - jak tak mały aparat może robić dobre zdjęcia smile.

Hehehe. Dokładnie, takie samo wrażenie miałem.

Pozdrawiam,
    • iberka Re: aparaty cyfrowe na ALLEGRO ! ! ! ! ! ! ! ! ! 26.05.04, 19:20
      a ja polecam swoja kuzynke .Ona razem z mezem Japonczykiem sprowadzaja
      nowiutkie aparaty z japonii.Pewnie jak napiszesz jaki chcesz to od razu podadza
      ile moze kosztowac i kiedy moglby byc.
      maja nicka nagaoka i megaoka
      pozdrawiam
      iza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka