Dodaj do ulubionych

Geranium jako naturalny środek leczniczy

24.10.11, 15:33
Wierzycie w jego skuteczność? Macie w domach? Ja bym chętnie sobie zahodowała: działa antybakteryjnie i przeciwkomarowo. Ale niestety w Warszawie, w żadnej kwiaciarni nie mogę go znaleźć. Warto kupować na Allegro? Czy jest rzeczywiście skuteczne?

Obserwuj wątek
    • margotka28 Re: Geranium jako naturalny środek leczniczy 24.10.11, 15:58
      skuteczne jest na ból ucha, sprawdzone. Ja dostałam geranium od koleżanki, bo rzeczywiście nie znalazłam w kwiaciarni.
    • agata_abbott Re: Geranium jako naturalny środek leczniczy 24.10.11, 16:06
      Wierzę! Bardzo trudno mi było wyhodować moje, bo mam okna od północy i zachodu i przez to dosyć ciemno w mieszkaniu - padły mi ze dwie sadzonki. Ale to które mam teraz - jakoś się trzyma! Jak byłam mała świetnie działało na ból ucha, komarów też nie miałam jak trzymałam w sypialnismile Tak więc geranium jest dla mnie najważniejszą roślinąsmile
      Co do "zdobywania" sadzonki - próbowałam kiedyś w kwiaciarniach, pani poradziła mi, żebym rozejrzała się po klatkach schodowych i coś "zwinęła" smile W każdym razie - kupić się nie da. Ja dostałam ukorzenioną sadzonkę od kogoś z rodziny...
    • klubgogo Re: Geranium jako naturalny środek leczniczy 24.10.11, 17:46
      Podobno ma szerokie spektrum działania, mnie kiedyś pomogło na ból ucha, zawsze była doniczka w domu, u siebie nie hoduję, bo ma dziwny zapach.
    • elaelisheva Re: Geranium jako naturalny środek leczniczy 24.10.11, 18:36
      Tak, mam... Pomaga i to bardzo.
      Spróbuj kupić na bazarku pod Halą Mirowską, tam przeważnie stoi jakaś babcia z geranium do sprzedania. Jak nie uda Ci się kupić, to napisz do mnie na gazetowego - podzielę się z Tobą tym dobrem.
      Co do allegro - wszystko zależy od jakości sadzonki, to loteria tam jest na kogo (co) trafisz.
      • feniks_z_popiolu Do Elaelisheva 25.10.11, 10:25
        Na Bazarku pod Halą Mirowską powiadasz? A w którym miejscu dokładnie? Bo to ja tam b.często bywam ale nigdy nie widziałam geranium. Przelecę się dzisiaj. No a jeśli nie znajdę to ewtl. zwrócę się Do Ciebie smile
    • tym08 Re: Geranium jako naturalny środek leczniczy 25.10.11, 00:50
      pamietam geranium ze szkolnych parapetowwink
      mam dwie odmiany, jedna zaszczepke (pachnie mieta) przywiozlam z Portugalii, druga (cytrynowa) oberwalam w szklarni/oranzerii w parku. wlasciwosci leczniczych nie testowalam, testuje za to czy przezyja zime w ogrodziewink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka