Dodaj do ulubionych

Emolienty- co polecacie?

25.10.11, 09:59
Pytanie jak w temacie- preparatów na rynku jest kilka i zastanawiam się co wybrać. Oilatum, Oillan zawierają parafinę, Emolium- olej parafinowy, Balneum parafiny nie ma pod żadną postacią. Co jest najlepsze dla wysuszonej, delikatnej skóry? Czy preparaty z parafiną to dobry wybór- gdzieś słyszałam, że jak się je przestanie stosować to skóra wysusza się jeszcze bardziej...
Obserwuj wątek
    • lechmiki Re: Emolienty- co polecacie? 25.10.11, 10:09
      mówie jako alergik z azs ,każda skóra reaguje inaczej nawet na emolienty
      mi osobiście długo słuzył olej do kapieli z balneum ale juz żaden krem do twarzy z tej firmy nie
      odwrotnie emolium ,krem specjalny super,do kapieli nic bo swedzi mnie skóra
      w tej chwili myje sie mydełkiem aa do skóry wrażliwej ,smaruje balsamem aa oliwkowym i do twarzy emolium specjalny ,to mój cały zestaw do pielegnacji a te wszytskie inne kosmetyki z apteki moge sobie o kant .... bo nic mi nie słuzyło
      mysle ze musisz sama wypróbować co najlepiej tobie bedzie odpowiadać
      • gibon301 Re: Emolienty- co polecacie? 25.10.11, 10:15
        potwierdzam co napisała lechmiki-musisz sama wypróbować. jeśli nie masz aż takich problemów skórnych to na pewno będzie Ci łatwiej. ja stosowałam np u córki balneum od urodzenia, był super, ale czy u każdego się sprawdzi...tego nikt nie wie. inna sprawa, że ostatnio chciałam go kupić już w kilku aptekach i jest z nim jakiś problem, w hurtowni powiedziano, że zakończyła się produkcja, ale jakoś nie chce mi się wierzyć, że od tak wycofali by produkt.
        • jamajka1612 Re: Emolienty- co polecacie? 25.10.11, 10:41
          Potwierdzam, co napisały przedmówczynie - jest to sprawa bardzo indywidualna. Unas akurat sprawdza się seria Emolium.
      • emma_me Re: Emolienty- co polecacie? 25.10.11, 10:16
        a-dermę smile
    • saszanasza Re: Emolienty- co polecacie? 25.10.11, 10:17
      A-derma Exomega jest dobra (najlepsza z tych wymienionych) smile Wszystkie te które wskazałaś zostały przez nas wypróbowane i są do dupy niestetysad
      Córka ma alergię skórną (potrafi pękać jej skóra od przesuszenia), ale wtedy pomaga a-derma dermalibour - taki specjalna maść.
    • dixi Re: Emolienty- co polecacie? 25.10.11, 10:17
      u nas bardzo się sprawdził balneum hermal płyn do mycia, genialnie nawilża i natluszcza; mąż z AZS używa BAlneum Hermal Plus - dziala dodatkowo przeciwświądowo;
    • porzeczka1 Re: Emolienty- co polecacie? 25.10.11, 12:56
      ja kupuje niemiecką serię Eubos, która nie ma w składzie tych wszytskich świństw. Do skóry z azs i problemami jest seria z mocznikiem, moim zdaniem rewelacja smile.
    • aurinko Re: Emolienty- co polecacie? 25.10.11, 13:01
      Ja najbardziej lubię A-dermę, ale dla każdego co innego jest dobre. Poproś w aptece o próbki do przetestowania.
    • 79werka Re: Emolienty- co polecacie? 25.10.11, 15:11
      Dla mnie - jako matki alergika reagującego skórnie i posiadającego AZS - najlepszy jest ATOPICLAIR , ale niestety cena .. Bardzo dobre są kosmetyki Johnsons seri AVEENO , niestety niedostepne zupełnie w polskich aptekach ( wynajduję w sprzedazy internetowej - głownie na ALLEGRO ) . A z domowych sposobów polecam kąpiel z dodatkiem kiselu ugotowanego z siemina lnianego- ne brudzi ręcznika, ubrania , ani skóry , nie pozostawia zapachu - a skóre ładnie nawilża. Słyszałam też o kąpielach w krochmalu , ale ponieważ nie praktykowałam - więc nie wiem czy to odnosi skutki.
    • janka39 Re: Emolienty- co polecacie? 25.10.11, 18:06
      Jest dokladnie tak, jak pisaly dziewczyny na początku: nie ma uniwersalnego, najlepszego emolientu... Niestety. My przetestowalismy chyba wszystko, zanim doszlismy do balneum. Oilatum uczulalo. Aderma - droga potwornie - jeszcze bardziej. Dobrze sprawdzala sie topialisa SVR (natłuszczająca) i xerialine SVR (nawilżająca). Lipikar z La roche posay tez byl dobry, ale na początku najlepsze dla nas bylo wlasnie balneum. Teraz juz chyba mozna dostac w aptekach probki, 5 lat temu musielismy kupowac cale wielkie tuby, zeby przekonac sie , ze to nie dla nas uncertain
      • baziaczek Re: Emolienty- co polecacie? 25.10.11, 20:35
        U nas sprawdzał się najlepiej Atoderm PP.
        Na szczęście Młody wyrósł z alergii, a przynajmniej jest o niebo lepiej odkąd się przeprowadziliśmy.
        Ja sama bardzo lubię cetaphil - sama mam skłonność do koszmarnego wysuszania skóry, zeszłej zimy miałam straszliwie wysuszoną, wręcz popekaną i bolesną skóre rąk i własnie dzieki cetaphilowi wyszłam na prostą. Ale np. Młodego trochę piekła skóra po nim tuż po posmarowaniu sad A szkoda, bo jest tańszy niż Atoderm.
        Oilatum w pewnym momencie powodowało niestety brzydkie zaczerwienienia.
        Najlepiej w aptece poprosić o próbki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka