Dodaj do ulubionych

czym czyścić zlewozmywak granitowy??

09.11.11, 09:14
co polecacie do czyszczenia zlewozmywaków kuchennych z granitu?? może macie jakiś sprawdzony środek ogólnie dostępny?? czekam na wasze propozycje.
Obserwuj wątek
    • mama_pinki Re: czym czyścić zlewozmywak granitowy?? 09.11.11, 09:32
      Od czasu do czasu na noc napuszczam goracej wody do tego wrzucam tabletkę taką do zmywarki. Nic nie szoruję rano wypuszczam wodę i wsio.
      • alfa36 Re: czym czyścić zlewozmywak granitowy?? 09.11.11, 12:00
        Up, jeszcze jakis sposob? Ja z kolei myję zwyklym plynem do naczyn, potem wycieram do sucha i przecieram zwyklym olejem.
        • betinka101 Re: czym czyścić zlewozmywak granitowy?? 09.11.11, 12:20
          Ja napuszczam trochę wody i dodaje domestos zostawiam , potem szczotką oblatuje zlew, myjąc go tą wodą z domestosem i jest czysty.
    • viki711 Re: czym czyścić zlewozmywak granitowy?? 09.11.11, 12:36
      płynem do naczyń
    • gaga-sie Re: czym czyścić zlewozmywak granitowy?? 09.11.11, 12:41
      Wlewam gorącą wodę i dodaję troszkę proszku wybielającego z Amwaya. Nie trzeba szorować.
      • emi.76 Re: czym czyścić zlewozmywak granitowy?? 09.11.11, 14:15
        Właśnie płyny do mycia naczyń nie doczyszczaja tak dobrze, tzn.zawsze jakieś przebarwienia złapie mimo,ze czyszcze go na bieżąco... a miał być taki SUPER..
    • kiediak Re: czym czyścić zlewozmywak granitowy?? 09.11.11, 20:31
      Ja czyściłam kostkami ze zmywarki, ale mam ciemny, prawie czarny i nieładne przebarwienia, wygląda jak wyblaknięty czarny. Czy da się z tym jeszcze coś zrobić?
      • kasikaz Re: czym czyścić zlewozmywak granitowy?? 10.11.11, 15:52
        Ja tez plynem i natluszcam olejem
        • wiwika12 Re: czym czyścić zlewozmywak granitowy?? 10.11.11, 19:41
          Mój też czarny... Domestos chybaby mu zaszkodził smile Pryskam cilit bang na kilka minut, wycieram i natłuszczam olejem.
    • mielin Re: czym czyścić zlewozmywak granitowy?? 10.11.11, 20:46
      Ja myję CIF-em (a mam kremowy) i wszystko schodzi nawet kawa i herbata.

Poza tym w sklepach gdzie sprzedają zlewozmywaki mają specjalistyczne płyny do mycia, które polecają producenci- ponoć świetne.
      • johana75 Re: czym czyścić zlewozmywak granitowy?? 10.11.11, 21:12
        To chyba zależy jakie macie zlewozmywaki, jak jakieś tanie ze supermarketu to chyba będa łapać zabrudzenia. My mamy granitowy firmy Blanco w kolorze palonej kawy i jest rewelacyjny czyszczę go płynem do mycia łazienek np. W-5 i 1 w miesiącu trochę odkamieniacza koło baterii tez W-5 i jest ok. Jedynie z naszej winy zrobiła sie plama od kawy, tzn. mój M stawiał filtr od kawy z kawą !!! aby obciekł no i zrobiła sie plama, ale magiczna gąbka sobie z nia poradziła...smile
    • daria.1 Re: czym czyścić zlewozmywak granitowy?? 10.11.11, 23:34
      Rada prosto z Niemiec. Wsypać proszek do prania i zalać wrzątkiem. Po jakimś czasie wypuścić. Działa! Podobny sposób jak z tabletką od zmywarki. Proszek jest łatwiej rozsypać.
      • emi.76 Re: czym czyścić zlewozmywak granitowy?? 11.11.11, 14:29
        tem mój zlwewozmywak mam firmy Deante..więc nie przypuszczałam,że tak szybko będzie łapał przebarwienia. nawet jak potraktuje go cif-em, to i tak wygląda jak nie domyty. musze spróbowac tych tabletek od zmywarki. dzieki za propozycje
    • mielin Re: czym czyścić zlewozmywak granitowy?? 11.11.11, 14:56
      O takich preparatach do czyszczenia pisałam wcześniej:
      www.mizar.pl/Blanco/12516
    • agus8 Re: mam deante 11.11.11, 19:07
      mam daeante, zglosilam reklamacje, dostalam drugi zlew, a pan powiedzial z
      sok z cytryny (np. skondensowane cytrynki), a co jakis czas potraktowac bielinka lub innym chlorem, ew. ocet rozrobiony z wodą..
    • deliszes Re: czym czyścić zlewozmywak granitowy?? 11.11.11, 19:28
      Miałam zlewozmywak franke kremowy i brązowe osady np. z kawy czy herbaty czyściłam kwaskiem cytrynowym i sodą oczyszczoną.
      • aaangel Re: czym czyścić zlewozmywak granitowy?? 12.11.11, 13:23
        U mnie dobrze działa cif, mam kremowy zlew. Zalewam sporą ilością, czekam z 10 minut i szorujesmile, a tak na codzień jak jestem w domu i się nie zapuści to płynem do zmywania. Muszę z tą tabletką spróbować na noc, może lepiej będzie.
    • mama_pyzuni Re: czym czyścić zlewozmywak granitowy?? 12.11.11, 14:36
      Mam Blanco, ciemnoszary (ale nie ten wpadający w czerń, tylko jaśniejszy) - widac plamy po kawie czy herbacie - raz na 2-3 tygodnie myję Domestosem i momentalnie usuwa wszystkie przebarwienia.
      A co to za sposób z impregowaniem olejem???
    • 1monia4 Re: czym czyścić zlewozmywak granitowy?? 12.11.11, 19:16
      Mam Blanco-kolor jasno kremowy czyszczę cifem ub domestosem
    • blechert.pl Re: czym czyścić zlewozmywak granitowy?? 16.01.12, 10:49
      Po ułożeniu np. schodów u klienta, są miejsca delikatnie zabrudzone klejem, fugą i innymi plamami nagromadzonymi w trakcie roboty. Wszystko przecieramy Szopem marki Atlas. Trochę czekamy. Zmywamy wodą. Nie tylko zabrudzenia schodzą, ale całe schody są jaśniejsze, dlatego najlepiej myć powierzchnię w całości a nie tylko brudy. Zlew też można umyć. Efekt prawie natychmiastowy. www.blechert.pl
    • majki1975 Re: czym czyścić zlewozmywak granitowy?? 24.09.13, 12:16
      mam zlewozmywak blanco koloru szmpana, po zabrudzeniu kawą... OMG, próbowałam róznych delikatnych sposobów, ponieważ mam zlewozmywak jeszcze na gwarancji i od koleżanki dowiedziałam się, że rewelacyjna i skuteczna jest emulsja/mleczko, którą produkują z roślin i minerałów. Bezpieczna nie tylko dla zlewu ale zwłaszcza dla moich rąk
      nie reklamuję na forum, ale info mogę przesłac na priv
    • spirit1982 Re: czym czyścić zlewozmywak granitowy?? 25.09.13, 08:52
      Ja mam Franke prawie czarny i nic nie czyści go tak idealnie jak... kwasek cytrynowysmile Posypuję, trochę przetrę gąbką, zostawiam na trochę, znowu przecieram i jest jak nowy smile
      • alfa36 Re: czym czyścić zlewozmywak granitowy?? 25.09.13, 11:55
        A ja wczoraj przetarłam resztkami cytryny i rano z przerażeniem zobaczyłam białawe plamy (zlew jest grafitowy). Jakby osad/ kamien większy. Do tej pory próbowałam octu i pomagało.
        • gosjana Re: czym czyścić zlewozmywak granitowy?? 25.09.13, 12:34
          zlew Blanco jaśmin - na co dzień myję płynem do naczyń, jak mi mąż zabrudzi kawą czy herbatą przecieram gąbką z cifem, innych wynalazków nie próbowałam
    • filipkowska Re: czym czyścić zlewozmywak granitowy?? 25.09.13, 12:36
      Mam beżowy granitowy zlewozmywak. Gdzieś przeczytałam jeden rewelacyjny sposób i on się sprawdził u mnie idealnie - od tej pory jak zlew złapie plamy i nadaje sie do czyszczenia to zasypuje dno proszkiem do prania do białych rzeczy, zalewam to gorącą wodą i zostawiam na noc. Bez szorowania, rano zlew jest idealnie czysty. Tak więc wypróbowane i polecam innym z czystym sumieniem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka