09.11.11, 15:10
Mamuśki pytanie ma teraz ja do was smile
Stary odkurzacz mnie już wkurza i jakoś kiepsko działa a worki doprowadzaja juz do szału..
Kiepsko zbiera, chyba nie wyszło mu na dobre sprzatanie po remontach - pyły gipsy resztki tynku itp wink))
Czas na niego.
Pytanie co kupić.
Nie interesuja mnie zadne odkurzacze centralne nie bedę pruł chaty pod instalowanie rur. Nie i już.
Nie interesuja mnie UFO wynalazki samosprzatajace... Jakos nie wierzę w kosmiczne technologie a poza tym nie da się go wpuscić do samochodu wink)

Interesuje mnie coś lekkiego mocnego cichego w miare prać nie musi bo nie ma co, alergików nie posiadam na stanie wiec żadne turbohiper superduperultra clinantyalergiczne bajery nie robia na mnie wrazenia.
Podsumowując:
- cichy w miarę możliwości
- mocny
- bez worków!!! No chyba ze przekonacie mnie że to kiepski pomysł
- musi mieć mozliwość zebrania, kurzu brudu kubusiów, wody soczków klocków...
- BEZAWARYJNY!!

To jak? Pomozecie?

Obserwuj wątek
    • yenna_m Re: Odkurzacz 09.11.11, 19:12
      bez workow to raczej nie najlepszy opmysl, bo bedziesz potem musiala ten kurz ze srodka czyscic wink a co otworzysz, zeby wywalic, to bedziesz miec znow na meblach, oknach i gdziebądź wink
      te z wodą to tez porazka w tym znaczeniu, ze po odkurzaniu odkurzacz musisz umyc i nie pieprzniesz go po prostu do szafy

od ponad roku mam cichego elektroluxa (takiego)
      jest ok, dobrze ciągnie, ale slychac go, gdy jezdzisz nim po dywanie
      choc faktem jest, ze nie wyje jakos przerazliwie wink
      • gryzelda71 Re: Odkurzacz 09.11.11, 19:23
        A ja wymieniłam elektroluxa(starszy model)na pierwszy lepszy bezworkowy(nie wodny).
        Ma większą moc i brak worka,co przy sierściuchach jest znacznym ułatwieniem.Po odkurzaniu opróżniam zbiornik z kurzem(nie unosi się dzięki sierściwink) , gąbkowe filtru co jakiś czas myje.
        Wadę ma jedną jest głośny.Ale wole głośny niż działający na pół gwizdką bo filtry szybciutko zatykały się sierścią.
        No i nie pokaże,bo nie znalazłam,taki modelsmile
        • gryzelda71 Re: Odkurzacz 09.11.11, 19:24
          Worki,nie filtry zatykały się.
        • yenna_m Re: Odkurzacz 09.11.11, 20:05
          tym się nie da bez wyciągniętej szczotki parkietu odkurzać, bo mam wrażenie, że się przysysa wink
          ciągnie cholerstwo dobrze, może dlatego, że stosunkowo nowe

na pewno lepsze toto niz moj poprzedni zelmer
          • gryzelda71 Re: Odkurzacz 09.11.11, 20:12
            Byłam zadowolona,tylko szybko worek mi się zapychał.Sierścią.I jak połamałam kolejną szczotkę to zamiast nowej kupiłam wyjca.
            • yenna_m Re: Odkurzacz 09.11.11, 20:14
              a worki przy siersciuchach trzeba szybko wymieniac, fakt
      • adellante12 Re: Odkurzacz 09.11.11, 19:38
        bo bedziesz potem musiala

MuSIAŁŁŁŁ... Moja drog MUSIAŁŁŁŁ po raz ochnasty musze prostować zem meskiej pci... No wiem w temacie odkurzacza nie tegez... Ale moja pasja to odkurzacze i pootwory do błota wink o takie np:
        https://picasaweb.google.com/mayer4x4/Rumunia2009#5381800673207764018

A do meritum - S-bag to jakis system worków znormalizowany czy dobrze kojarze?
        Bo mnie do szału doprowadza latanie za konkretnym numerem worka po sklepach i oczywiscie 9/10 przypadków gdy pamietam jaki mam kupić numer to worków nie ma... Akurat właśnie tych jedynych....
        • yenna_m Re: Odkurzacz 09.11.11, 20:04
          chyba znormalizowany, nie wiem, zawsze i wszedzie sbagi kupuje (nie mam problemow z kupnem worka)
          no i sorry za wzięcie za oną
          jakos umknela mi deklaracja, że jesteś on a nie ona wink
    • heja5 Re: Odkurzacz 09.11.11, 20:08
      allegro.pl/odkurzacz-samsung-sc61e7-cupid-eco-wysylka-24h-i1915565188.html - mamy od kilku miesięcy i jesteśmy zadowoleni, regulowana moc ssania, b.cichy
      • eliszka25 Re: Odkurzacz 09.11.11, 21:33
        a ja polecam odkurzacze dyson. bez workow, ciagnie jak smok, od 4 lat ani razu sie nie popsul.
    • mathiola Re: Odkurzacz 09.11.11, 22:11
      Ja mam Zelmer Syrius. Zachwyt. Ma w rączce włącznik i wyłącznik plus regulację siły ssania (dodatkowo te same włączniki na odkurzaczu). Z tyłu magiczną klapkę, w której mieszczą się trzy końcówki (szczelinowa, okrągła szczotka i zwykła). Do tego luzem 3 bardziej zaawansowane końcówki - do dywanów, do podłóg, do tapicerki. Jeden ze specjalną blokadą na małe przedmioty (uratowane kilkadziesiąt klocków lego itp.)
      Kiedy się na chwilę chce przerwać odkurzanie, wystarczy włożyć rurę w uchwyt na rurę - i odkurzacz przestaje pracować. Po wyjęciu rury zaczyna działać.
      Na worki. 3 worki kosztują 10 zł i starczą na tak długo, że między jednym a drugim kupnem zdążę zapomnieć ile kosztują wink
      Bezworkowy trzeba chyba jakoś specjalnie czyścić i konserwować, a na jaki hak, w imię 10 zł co jakiś czas??
      • heca7 Re: Odkurzacz 09.11.11, 22:44
        A co trzeba konserwować? Bo ja mam od dawna Dysona DC29 i jeszcze nic mu nie konserwowałamwink Jak uważam, że pojemnik jest pełny idę z nim do kosza (mieszkam w domu) i wysypuję zawartość. W domu raz na jakiś czas ( co 2 tyg) naleję do pustego pojemnika wody, wyleję , odstawię żeby obsechł i koniec. I nie wydaję nawet 10 zł. Bo z tych 10 robi się 100, 200 itd. Na cholerę mi to?
        • eliszka25 Re: Odkurzacz 10.11.11, 00:08
          ja mojego dysona tez jeszcze nigdy nie konserwowalam. wywalam zawartosc pojemnika do smieci, skladam do kupy i po konserwacji tongue_out
          • krecik Re: Odkurzacz 10.11.11, 09:59
            U mnie tez dyson, model animal. Co jakis czas wysypac kurz, raz na pol roku przeplukac. Cztery lata juz ciagnie bez awarii. Cud miod, zero kosztow eksploatacji. Plus jeszcze pieknie dywany upuchaca.

Ag
      • suazi1 Re: Odkurzacz 10.11.11, 10:08
        "specjanie czyścić" - czyli umyć w najnormalniejszej wodzie, tam umyć, przepłukać wystarczy po każdym opróżnieniu pojemnika. Zajmuje tyle czasu co wypłukanie kubka z fusów, a na pewno nie trzeba zużyć do tego wody za 10 zeta (równowartość wora). Poza tym nie rozumiem idei przechowywania worka z kurzem do momentu aż sie zapełni.
    • suazi1 wodę, kubusia i soczki zbierasz odkurzaczem? 10.11.11, 09:26
      Odważna z Ciebie kobieta... Tak poza tym polecam bezworkowego samsunga
      allegro.pl/odkurzacz-samsung-sc9580-czarny-i1921861837.html
      • suazi1 Re: wodę, kubusia i soczki zbierasz odkurzaczem? 10.11.11, 09:29
        sorkowski - "mężczyzna"
      • morgen_stern Re: wodę, kubusia i soczki zbierasz odkurzaczem? 10.11.11, 09:53
        Ja też polecam Samsunga, mam inny model, ale bardzo podobny - dłuuuga rączka, włączanie / wyłączanie i regulacja w rączce, bezworkowy, ciągnie, aż łzy lecą.
        • suazi1 Re: wodę, kubusia i soczki zbierasz odkurzaczem? 10.11.11, 10:03
          Ssanie skubany ma takie, że dwa piętra odkurzam za lednym zamachem wink. Poza tym dla mnie papierowe worki to jakaś okrutna porażka i przeżytek. Worki, obojętnie jakie by nie były, nigdy nie będą tak szczelne jak plastikowy pojemnik. Ja tam do worków nie tęsknię i wracać nie zamierzam. No i jeszcze jedna rada dla leniwych oczekujących extra efektów: zbiornik na kurz wraz z pokrywką można raz na ileś umyć w zmywarce (przed wsadzeniem do zmywarki oczywiście pozbywamy sie zawartości i przepłukujemy wodą - inaczej zmywarka padnie).
          • aqua48 Re: wodę, kubusia i soczki zbierasz odkurzaczem? 10.11.11, 10:33
            suazi1 napisała:

> No i jeszcze jedna rada dla len
            > iwych oczekujących extra efektów: zbiornik na kurz wraz z pokrywką można raz na
            > ileś umyć w zmywarce (przed wsadzeniem do zmywarki oczywiście pozbywamy sie za
            > wartości i przepłukujemy wodą - inaczej zmywarka padnie).

Miałam odkurzacz bezworkowy - dla mnie to była porażka. Czyszczenie kasety ze śmieci powodowało efekt taki, że wyrzuciłam odkurzacz. Jak wysypywałam do muszli to cała łazienka była do mycia, plus wanna po przepłukaniu kasety i szorowanie rąk. Jak do śmieci to kuchnia i miałam wrażenie że cały kurz osiada mi we włosach i na ubraniu.
            Wróciłam do workowego, worek wyjmuję, zwijam i wyrzucam, trwa to minutę i jest czyste. Mam zelmera, worki wszędzie do dostania. Duże. Ciągnie świetnie, ma dodatkowo turboszczotkę. Wodę i płyny zbieram mopem. Lepkiego (soczki) nie da się rady wyczyścić odkurzaczem.
            • suazi1 Re: wodę, kubusia i soczki zbierasz odkurzaczem? 10.11.11, 10:41
              Hmm, jeszcze nie wpadłam na pomysł, żeby śmieci z pojemnika wyrzucać do muszli.

"Ja nie zupa pomidorowa, nie każdy musi mnie lubić!!!" by pJ
              • morgen_stern Re: wodę, kubusia i soczki zbierasz odkurzaczem? 10.11.11, 10:45
                Ja też nie... Chyba jestem cudotwórczynią - wyrzucam zawartość do kosza na śmieci nie brudząc ani siebie, ani niczego dokoła.
                • papalaya Re: wodę, kubusia i soczki zbierasz odkurzaczem? 10.11.11, 14:34
                  przy okazji wzbudzając tumany kurzu nabitego w worku

po tym jeszcze czyszczenie worka z nabitych farfocli i kotów...
                  • suazi1 Re: wodę, kubusia i soczki zbierasz odkurzaczem? 14.11.11, 12:45
                    Ale my tu o opróżnianiu POJEMNIKA, nie WORKA. Z tego co wiem worki są jednorazowego użytku. Na to, żeby wyrzucać śmieci z worka też jeszcze nie wpadłam, a może wypadałoby?
      • suazi1 jeszcze jedno 10.11.11, 10:36
        Odkurzacz bezworkowy, poza wygodą (nie musisz kupować worków) i oszczędnością (-//-), ma jeszcze jedną przewagę - pojemnik się nie rozleci pod wpływem wilgoci - worek tak wink - to tak a propos zbierania wody odkurzaczem, czego bardzo nie polecam.
        • chipsi Re: jeszcze jedno 10.11.11, 14:29
          Taaa, woda pięknie przelatuje przez zbiornik i wsiąka w każdy filtr, który następnie oblepia się kurzem i innym cholerstwem a wtedy tylko mycie pod ciśnieniem każdej części tego ustrojstwa zostaje. Przerabiałam. Nienawidzę swojego bez workowego urządzenia do zakurzania uncertain Tęsknie za workami.
          • suazi1 w zbiorniku na śmieci nie ma filtra 14.11.11, 12:43
            Ani jednego. Przynajmniej w moim. Jest za to w osobnej kieszeni za zbiornikiem, funkcjonuje niezależnie od pojemnika.
    • mymamba Re: Odkurzacz 14.11.11, 14:54
      cichy i bez workowy to się wyklucza, tylko z workiem będzie naprawdę cichy, ja mam jakiś model samsunga co ma poziom hałasu 67dcb, wcześniej miałam Lg bez workowy, porażka, traktor

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka