Dodaj do ulubionych

Expres Saeco X-small

08.12.11, 17:55
Ponieważ tegoroczne bony z pracy zamiast przetrwonić na jedzenie i prezenty postanowiłam wydać na konkretniejszy zakup, poszukuję opinii o tym ekspesie
https://img01.allegroimg.pl/photos/oryginal/19/67/37/35/1967373541

Jeśli ktoś ma chciałabym wiedzieć jak się sprawuje, czy kawa jest faktycznie dobra jak z dużego ekspesu ciśnieniowego, czy młynek się nie psuje. Nie chcę raczej nic większego, bo nie mam za dużo miejsca w kuchni, wiąże się to też z wyższą ceną, poza tym nie pijam kawy z mlekiem, więc wszelkie pojemniki na mleko,spieniacze i inne bajery mogę ewentualnie wykorzystywać dla gości. Interesuje mnie głównie funkcja zrobienia dobrej kawy ze świeżo zmienionych ziaren.
Obserwuj wątek
    • ula_19 Re: Expres Saeco X-small 08.12.11, 18:54
      Nie jestem posiadaczką akurat takiego ekspresu, ale może te opinie coś Ci pomogąsmile

www.oleole.pl/ekspresy-cisnieniowe/opinie-saeco-xsmall_1.bhtml#opinie
    • nimeska Re: Expres Saeco X-small 08.12.11, 19:08
      Jeśli ktoś ma chciałabym wiedzieć jak się sprawuje, czy kawa jest faktycznie do
      > bra jak z dużego ekspesu

ma tyle samo barow co expres csnieniiwey duz
      jakos zalezy od kawy jaka sypisz

>młynek się nie psuje.
      mam ponad 6 mcy i ekspoatuje go mocno, ponad 2 kg kawy miesiecznie i tylko konserwuje i czysczcze wg zalecen

>Nie chcę racz
      > ej nic większego, bo nie mam za dużo miejsca w kuchni,

ja to smao, wiec nam sie bb sparwdził , chcoaiz ja smakoszka latte a mąż ekspressa wiec dla nas idealny

iąże się to też z wyższ
      > ą ceną, poza tym nie pijam kawy z mlekiem, więc wszelkie pojemniki na mleko,spi
      > eniacze i inne bajery mogę ewentualnie wykorzystywać dla gości. Interesuje mni
      > e głównie funkcja zrobienia dobrej kawy ze świeżo zmienionych ziaren.

nie ma takiej opcji, sypiesz do niego tylko kawe w ziarnach

>

minusy
      maly zniornik na wode wiec trzeba po 5 kawa uzupelniac co nie jest klopotliwe ani trudne ale za to sie sam czysci

plusy
      maly zgrabny i zajmuje malo miejsca
      ja polecam smile
      • grabasik Re: Expres Saeco X-small 08.12.11, 21:46
        Od września jestem zadowoloną posiadaczką tego ekspresu (chrome). Kawa pyszna i pachnąca, stosunkowo niewielki wydatek jak na ex ciśnieniowy z młynkiem, zgrabny i nie zajmujący wiele miejsca. Jedyny "problem" to mały pojemnik na wodę ale dzięki temu jest gwarancja jej świeżości. Ja z czystym sumieniem polecam smile
        • clio_yaga Re: Expres Saeco X-small 16.12.11, 21:39
          Dziewczyny, kupiłam ekspres i ... jestem trochę zawiedziona, potrzebuję porady.
          Otóż piję kawę mocną, bez cukru i mleka i tylko taką lubię. Niestety ekspres nie ma regulacji ilości kawy jaką pobiera, ma tylko regulację grubości mielenia. Czy grubość mielenia wpływa na to jaka mocna jest potem kawa? Na razie ratuję się tym, że leję po dwie małe kawy na raz, bo inaczej czuję wodę nie kawę.
          W pracy mam duże saeco i on tą regulację ma, dlatego nawet nie przypuszczałam, że może jej nie być.
          • grabasik Re: Expres Saeco X-small 16.12.11, 21:48
            Nie ma regulacji ilości kawy do zmielenia (ja z kolei nie wiedziałam, że powinien mieć - wcześniej miałam ręcznego ciśnieniowca gdzie ilość kawy też była stała) ale możesz ustawić ilość zrobionej kawy (im mniej wody tym kawa będzie silniejsza). A moc przy espresso też jest za mała? Ja akurat piję normalną kawę - raz zrobiłam espresso i była dla mnie za mocna sad
            • clio_yaga Re: Expres Saeco X-small 16.12.11, 21:59
              ale możesz ustawić ilość zrobionej kawy (im mniej wody tym kawa będzie silni
              > ejsza).
              Tak się właśnie ratuję, leję dwie małe kawy.
              A moc przy espresso też jest za mała? Ja akurat piję normalną kawę - ra
              > z zrobiłam espresso i była dla mnie za mocna sad
              A jak się robi espresso? To ta "mała kawa" tzn, przycisk u góry czy jest inny sposób? Bo do tego w instrukcji jeszcze nie dotarłam.
          • nimeska jest regulacja 17.12.11, 08:52

zajrzyj do instrukcji
            tam gdzie sie wsypuje kawqe mozna ustawic grubosc mielenia
            mozna tez zaprogramowac ile ma pobierać wody na krótkie espresso a ile na długie
            ja sobie ustawiłam mielenie najdrobniejsze by wiecej aromatów z kawy wyciagnąc oraz na krótkie espresso ustawiłam 25ml
            • iwonka88-pl Re: jest regulacja 15.01.12, 23:20
              Czy od xsmall można oczekiwać, że zrobi piankę jak na prezentowanym zdjęciu ? Ustawiłam młynek na najdrobniejsze mielenie, kupiłam kilka kaw do testów, a w filiżance powstaje tylko półprzezroczysty, cieniuchny kożuszek. Zastanawiam się nad zwrotem urządzenia. Wiem, że tylko od kolbowca można oczekiwać prawdziwej cremy, ale od expresu z młynkiem też się chyba coś należy ?
    • clio_yaga Re: Expres Saeco X-small 08.12.11, 22:51
      Dzięki za opinie, mam nadzieję, że również ja będę zadowolona.
      Ula, opinie w necie czytałam, ale temu forum ufam bardziej wink tu jest zdecydowanie mniej
      marketingu szeptanego.
      I jeszcze jedno pytanie - cena.
      Mój upatrzony kosztuje 1049 zł. Ile płaciłyście? Wydaje mi się, że to dobra cena, chyba, że można gdzieś kupić taniej.
      • grabasik Re: Expres Saeco X-small 09.12.11, 08:15
        Cena to właśnie ok. 1000-1200 zł. Swego czasu był w promocji w EURO AGD za 999 zł., ja kupiłam za 1000 na All.
      • nimeska Re: Expres Saeco X-small 17.12.11, 08:53
        ja zapłaicłam 999zl w auchan w maju za chrome
    • anusia_kra Re: Expres Saeco X-small 16.12.11, 22:36
      Mam od kilku msc kawa b.ok podpisuje sie pod opiniami powyżej wad nie widze jak na razie. Do ciśnieniowego w żaden sposób go nie porównuj, bo to ekspres parzący świeżo zmieloną kawe.

Kupowałam w Tchibo, była promocja na otwarcie nowego sklepu, cena dokładnie nie pamiętam ale coś -20% od ich reglularnej. Wyszło chyba ok 900 zł - może ponad, tez przy okazji kupiliśmy kilka paczek kawy, także dokładnie nie pamiętam
      • nimeska Re: Expres Saeco X-small 17.12.11, 08:54
        a 15 barów to dla Ciebie nie ekspres cisnieniowy big_grin
        • anusia_kra Re: Expres Saeco X-small 17.12.11, 09:03
          nimeska napisała:

> a 15 barów to dla Ciebie nie ekspres cisnieniowy big_grin
          >
          >
          Pora późna wink i piątek smile miało być "przelewowy". Z tego co zrozumiałam autorka pyt o takie porównanie?
          • anusia_kra Re: Expres Saeco X-small 17.12.11, 09:05
            a widzisz guzik czytałam bez zrozumienia chciała o por z "dużym ciśnieniowym". To chyba poproszę o doprecyzowanie parametrów "dużego ciśnieniowego"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka