Dodaj do ulubionych

Allegro - spór

16.01.12, 19:36
Kupiłam buty Ecco, według aukcji nowe - okazja, okazja średnia bo 20 zł taniej no ale niech będzie te 20 zł taniej to akurat na wysyłkę. Dziś buty otrzymałam, koło nowych one nawet nie leżały, brudne podeszwy ,zagięcia, ślady zacieków na skórze, no ewidentnie noszone buty.Wysłałam zdjęcia butów jakie otrzymałam - Sprzedająca nadal twierdzi że buty są nowe.
Czy założenie sporu ma sens? To coś daje? Jeśli sprzedająca się uprze że nie bo nie, to nic się nie da zrobić?
Załączyłabym zdjęcie podeszwy ale nie mam pojęcia jak.
Obserwuj wątek
    • maggi9 Re: Allegro - spór 16.01.12, 20:11
      Nie masz po co zakładac sporu.Zareklamuj buty u sprzedawcy.
      A w opisie aukcji było na pewno nowe?Czy sugerowałas się samym zdjęciem?
      • arwena23 Re: Allegro - spór 16.01.12, 20:24
        Tak było napisane NOWE nigdy nie noszone, okazja.
        Sprzedający nie chce słyszeć o reklamacji.
    • toja2007 Re: Allegro - spór 16.01.12, 20:33
      Sprzedaz wysyłkowa rządzi się swoimi prawami. Masz prawo zwrócić mu te buty bez podania przyczyny (nie pamiętam tylko terminu 7, 10 czy 14 dni). Ty pokrywasz koszty przesyłki a jego obowiązkiem jest zwrócić kase. Stracisz kasę za przesyłke (odsyłasz też na swój koszt), ale odzyskasz kasę za buty.
      • kornnella Re: Allegro - spór 16.01.12, 20:45
        toja2007 napisała:

> Sprzedaz wysyłkowa rządzi się swoimi prawami. Masz prawo zwrócić mu te buty bez
        > podania przyczyny (nie pamiętam tylko terminu 7, 10 czy 14 dni).

Pod warunkiem ze sprzedaje firma a nie osoba fizyczna

> Ty pokrywasz
        > koszty przesyłki a jego obowiązkiem jest zwrócić kase. Stracisz kasę za przesył
        > ke (odsyłasz też na swój koszt), ale odzyskasz kasę za buty.

Sadze ze jesli sprzedawca jest nieuczciwy i chciał sie pozbyc towaru i w tym celu nakłamał w aukcji to bedzie twierdził ze on wysłał nowe a ty je użyłas a używanych to on nie przyjmie z powrotem. Moze nie bedzie tak źle spróbuj napisać na spokojnie do niego, porównaj to co dostałas z real foto z aukcji.
        • arwena23 Re: Allegro - spór 16.01.12, 20:53
          Zdjęcie podeszwy buta www.iv.pl/images/30289345869632268728.jpg

za buty zapłaciłam tydzień temu w niedzielę, wysyłała buty w piątek bo rzekomo chora była( mam maila od niej ), dziś buty o 17 dostałam , jak zobaczyłam w jakim są stanie próbowałam dzwonić - nie odbiera, odpowiedziała na jednego maila - że buty są nowe. Nie przyjmuje do wiadomości że są brudne i znoszone.Raczej nie miałam kiedy ich ubrudzić, zniszczyć i schodzić.
          • patatajowa Re: Allegro - spór 16.01.12, 21:33
            a jakie zdjecie miała w aukcji, rzeczywiste czy katalogowe?
            • arwena23 Re: Allegro - spór 16.01.12, 21:39
              Katalogowe uncertain

wiem, że może powinnam poprosić o zdjęcie real butów, ale nie raz i nie dwa kupowałam od sprzedających buty markowe, w aukcji ze zdjęciami tylko katalogowymi i nigdy się nie zawiodłam, poprosiłabym o zdjęcie gdyby w aukcji miała napisane "jak nowe" ale było napisane nowe więc...
              • arwena23 Re: Allegro - spór 16.01.12, 21:46
                Przede wszystkim gdyby napisała jak nowe, nie zwróciłabym uwagi na aukcję bo nie kupuję używanych butów, były wystawione jako nowe, i w opisie i w parametrach przedmiotu.
    • pascalgotoj Re: Allegro - spór 16.01.12, 20:50
      Jeśli sprzedający to osoba prywatna i odmawia reklamacji to pozostaje tylko sąd.
      Wygrasz na 99% i on poniesie wszelkie koszty procesu jak przegra.
    • sharpless6 Re: Allegro - spór 16.01.12, 21:31
      też mialam taką sytuację, kupilam wózek w idealnym stanie a jak przyszedl to okazało się, ze jest chyba ze smietnika i nadaje na śmietnik, sprzedająca uporczywie twierdziła że wózek jest idealny.
      Wiele osób kombinuje i śmieci sprzedaje na allegro.
      • bondyrka Re: Allegro - spór 16.01.12, 21:45
        Przeslij linka do tej aukcji ktora wygralas z tymi butami
        • arwena23 Re: Allegro - spór 16.01.12, 21:47
          link allegro.pl/ecco-bezowe-r-22-nowe-okazja-i2026102273.html
          • patatajowa Re: Allegro - spór 16.01.12, 22:09
            no to ostro ze sprzedającą zacznij, moim zdaniem na nowe nie wygladaja na twojej fotce.
    • mielin Re: Allegro - spór 16.01.12, 22:01
      Jeśli chodzi tylko o podeszwy, to te buty mogą być nowe bo Ecco od jakiegoś czasu robi takie "cieniowane" podeszwy z PU, już tu był na forum taki watek z pytaniem o podeszwy w letnich sandałach, tez były takie jakby brudne... Nie wiem czy go znajdę.

W dziewczęcych też takie teraz robią podeszwy, w jakimś modelu trzewików, sama miałam podobne.
      • arwena23 Re: Allegro - spór 16.01.12, 22:10
        Ale one są całe brudne, i z zaciekami, poza tym te cieniowane "brudne" podeszwy ecco wyglądają inaczej tu jest brud + ślady starcia + ślady noszenia i zacieków
        www.iv.pl/images/51233198625387948429.jpg
        • kornnella Re: Allegro - spór 16.01.12, 22:19
          zrób jeszcze fotke wkładki, bo wiesz zewnętrzne brudy to trudno udowodnić stwierdzi ze puściłaś swoje dziecko zeby sobie na dworze pobiegało. A na wkładce widać odciski.
          • kornnella Re: Allegro - spór 16.01.12, 22:20
            A i z fotkami napisz ze uderzasz do rzeczoznawcy a dalej sadu. Może sie uda. Trzymam kciuki
            • arwena23 Re: Allegro - spór 16.01.12, 22:26
              No tak, zdjęcia zrobię wkładki w środku, tylko że o 17 je dostałam po 17 dzwonię do niej, to co niby mogłabym zrobić z nimi w tym czasie?
              Na ostatnim zdjęciu widać ze buty zniszczone, przy kostce porysowany, skórzany pasek na zapiętku porysowany , noż kurcze w 3 minuty po rozpakowaniu wpadłam na pomysł zniszczenia ich?

Już nie chodzi o tą kasę wcale, trudno nie pierwsza i nieostatnia głupio wydana kasa, tylko o zachowanie się fer,zaproponowałam albo reklamację albo zwrot połowy sumy choć nawet tyle nie są warte, a kobieta zaparte że są nowe.
        • mielin Re: Allegro - spór 16.01.12, 22:24
          W takim razie domagaj się zwrotu całości kasy: za buty i przesyłki w obie strony, bo to tamta strona nie wywiązała się z umowy. Buty nie są nowe. W razie czego zagroź założeniem sporu na Allegro (Allegro jednak takim sprawami wcale sie nie przejmujesad), następnie zgłoszeniem sprawy na policję (to zwykle działa). Współczuję oszustasad
          • beatag05 Re: Allegro - spór 16.01.12, 22:58
            Mi te buty wygladaja, na czesto przymierzane. Z zewnatrz. Po wkladce bedzie widac, czy ostecznie byly "chodzone".
            Zycze zakonczenia sprawy pomyslnie.
            • katka761 Re: Allegro - spór 16.01.12, 23:07
              w sumie może być i tak jak piszesz, że buty często przymierzane, kupiła jako ostatnią parę z jakimś upustem cenowym. a wkładkędasz radę wyjąć i zrobić zdjęcie?
              • arwena23 Re: Allegro - spór 16.01.12, 23:19
                Spróbuję zrobić jutro, dziś za ciemno, a lampa jak błyska to nic nie widać.Wkładki wyjąć samej się nie da.

Nie wiem, może i przymierzane, ale w sklepach też są przymierzane a nie są tak brudne i porysowane. Starsze dziecko, po powrocie do domu, widząc ze buty leżą w pokoju, woła pytając - mamo, co te stare buty w pokoju robią uncertain nie wiedział nic o butach bo ledwo wrócił do domu, skoro dziecko nawet widzi że buty są stare , to uwierzcie mi co ja czuję patrząc na nie wink
                • arwena23 Re: Allegro - spór 16.01.12, 23:20
                  A, paragon w kartoniku z lutego 2008.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka