Dodaj do ulubionych

robot kuchenny - placki ziemniaczane

03.02.12, 20:33
poradźcie proszę jaki robot kuchenny kupić - potrzebuje tylko funkcję tarcia ziemniaków na placki ziemniaczane (dzieci lubią jeść ja nie lubię trzeć ręcznie) i ewentualnie tarcie marchewki na surówkę
innych funkcji nie potrzebuję... (puki co wystarcza mi mój dotychczasowy mikser z misą obrotową)
są jakieś małe roboty? może malaksery mają funkcję tarcia?
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: robot kuchenny - placki ziemniaczane 03.02.12, 20:42
      musi być robot? rany też nienawidzę tarcia ziemniaków, mamy taki mechaniczny ucierak z korbką, wrzuca się całego ziemniaka lub w kawałkach, takie coś, niedokąłdnie to aLE cos w tym stylu:
      allegro.pl/tarka-na-korbke-do-ziemniakow-orzechow-sera-i-tp-i2070444280.html
      • jagodasoft2 Re: robot kuchenny - placki ziemniaczane 03.02.12, 20:53
        My mamy maszynkę elektryczną zelmera z dodatkową nakładka i 4 tarkami, własnie na surówki, ziemniaki, ogórki itp. No ale to tylko dodatek do maszynki więc wydatek ponad 200zł.
        • anick5791 Re: robot kuchenny - placki ziemniaczane 03.02.12, 22:05
          jagodasoft2 napisała:

> My mamy maszynkę elektryczną zelmera z dodatkową nakładka i 4 tarkami, własnie
          > na surówki, ziemniaki, ogórki itp. No ale to tylko dodatek do maszynki więc wyd
          > atek ponad 200zł.

Też to mam - od ładnych kilku lat. 6-7? Jestem bardzo zadowolona. Używam właśnie głównie do surówki (najczęściej z marchwi) i placków.
      • berciunia1 Re: robot kuchenny - placki ziemniaczane 03.02.12, 21:07
        ja mam MPM model Julia ma wkładkę do tarcia ziemniaków ale ja ostatnio wogóle jej nie używam- bo zawsze zostawały te" dupki ziemniaka" , teraz wrzucam normalnie obrane ziemniaki i całą resztę do tego dużego zbiornika, jako element tnący daję metalowy nóż i on tnie na papeczkę ziemniaczki smile placki super i trwa to dosłownie z obieraniem ziemniaków 15 minut
        • kinga_owca Re: robot kuchenny - placki ziemniaczane 03.02.12, 21:18
          Ja mam "Kasię", tez MPM - służy nam już 10 lat prawie - niezniszczalna bestia wink
          jest tarcza do tarcia ziemniakow (często używam) i bardzo dużo innych akcesoriów
          • igmaj Re: robot kuchenny - placki ziemniaczane 03.02.12, 21:31
            A ja ziemniaki na placki przepuszczam przez sokowirówkę i mieszam sok oraz całą resztę przepuszczonych ziemniaków.
            • lolapalola Re: robot kuchenny - placki ziemniaczane 03.02.12, 21:33
              Ja mam moulinex z wymiennymi tarczami jest super.Mam go juz z 5 lat i naprawde ulatwia prace.
    • kakuba do jagodasoft 03.02.12, 21:36
      napisz prosze wiecej o Twoim Zelmerze
      bo właśnie się zastanawiam nad blenderem z misą Zelmera
      jaka masz 'maszynę' ? wink
      • patatajowa Re: do jagodasoft 03.02.12, 21:50
        https://www.electro.pl//WebApp/BusinessLogic/newbdkmodule/kernel/getProductPhoto.php?product_id=307360
        mam takie cudo -blender z misą-BRAUNa-od kilku lat i bardzo sobie chwalę.
        zajmuje mało miejsca a robi wszystko co trzeba.
        ta wieksza miska idealna jest na nieduza porcje na jeden obiad-czy to surówki czy placków właśnie które tez czesto w nim robie. zakładam ten większy nóż, wrzucam pokrojone w ćwiartki ziemniaki, cebulke,jajko, przyprawy i po ok 1-2 min placki palce lizac smile
        • patatajowa Re: do jagodasoft 03.02.12, 21:54
          jeszcze a'propos funkcji to ten mniejszy pojemniczek idealny na miksowanie porcji zupek dla niemowlaka,trzepaczka super ubija piane,ciasto na nalesniki czy gofry,sa 4 różne noze do siekania warzyw i plastikowy "nóż" do mieszania ciasta np.
          • donkaczka Re: do jagodasoft 04.02.12, 11:15
            mam to samo, z tym ze mialam wiekszy zestaw i pozbylam sie tej malej czesci i kruszarki do lodu

a wiesz, ze sa dodatkowe noze do siekania? tzn wkladki do kolka? julienne, trojkatna i kwadratowa, ja domowilam, bo lubie tak posiekana marchewke
            generalnie moj ulubiony kuchenny sprzet, za kitchen aidem oczywiscie wink
            • kropkaa Re: do jagodasoft 05.02.12, 15:37
              A ja mam zestaw mniejszy i... dokupiłam kruszarkę do lodu! Mam co prawda stojący blender, ale ponieważ z braku miejsca nie stoi na wierzchu, Braun jest wygodniejszy.
              Do placków, marchewki etc. mam tarkę jako przystawkę do KA.
              • donkaczka Re: do jagodasoft 05.02.12, 17:19
                haha trzeba bylo pisac, za grosze moja poszla smile mamy kruszarke w lodowce
                mi tez przyszly przystawki do kiciusia, ale dwie marchewki szybciej mi braunem utrzec, teraz poluje na trzy dodatkowe tarki, w tym tarke do ziemniakow wlasnie
        • sagaa Re: do Patatajowej - dziękuję :) 05.02.12, 17:28
          Mam taki robot kuchenny Brauna, nieco starszy model. Nie wpadłam na to, że można tym dużym nożem posiekać ziemniaki na placki. Dziś zrobiłam - pyszne placki wyszły, a roboty 5 minut (ze zmywaniem). Wielkie dzięki smile
          • patatajowa Re: do Patatajowej - dziękuję :) 05.02.12, 17:45
            hehe, człowiek sie całe życie uczy smile
            zachecona wątkiem chyba jutro tez zrobie placki,dzieci sie ucieszą wink
      • anick5791 Re: do jagodasoft 03.02.12, 22:15
        kakuba napisała:

> napisz prosze wiecej o Twoim Zelmerze
        > bo właśnie się zastanawiam nad blenderem z misą Zelmera
        > jaka masz 'maszynę' ? wink

Jeśli dobrze zrozumiałam, to chodzi o coś takiego jak np. maszynka do mielenia Zelmer Diana 886.84 symbio - ja mam starszy model.
        • ursgmo Re: do jagodasoft 04.02.12, 08:13

Mam maszynkę do mielenia mięsa z dostawką i wymiennymi wkładami
          www.eukasa.pl/male-agd/sklep/1014639/mlynki-kuchenne/zelmer-986-7000-strouhac-k-masorezce/
          nie tylko ziemniaki na placki ścieram ale tez np szybko szatkuję kapustę czego nie cierpiałam robić ręcznie , bo po takiej czerwonej domyć rąk nie można uncertain
    • dido_dido Re: robot kuchenny - placki ziemniaczane 04.02.12, 10:25
      Kiedyś robiłam w sokowirówce.
      A teraz używam blendera bosch, takiego z pojemnikiem z nożami, cena poniżej stówy.
      • faustine Re: robot kuchenny - placki ziemniaczane 05.02.12, 15:21
        Dołączam do grona zadowolonych posiadaczy niezniszczalnych robotów Kasia MPM smile Do tarcia ziemniaków używam noża siekającego - rewelacja .
        • kate70 Re: do patatajowej 08.02.12, 20:30
          Czy możesz podać typ swojego blendera. Do zdjęcia pasuje kilka...
          • patatajowa Re: do patatajowej 08.02.12, 23:02
            nie mam pojecia-wyrzuciłam juz dawno temu karton a instrukcji tez nie mam. blender jest jeden ten sam, rozne literki w nazwie oznaczaja rozne rodzaje przystawek w komplecie.jedne maja ich wiecej,inne mniej stad roznica w cenie
            allegro.pl/listing.php/search?string=mr+6550&category=67448
            • madziorek23 Re: do patatajowej 22.02.12, 10:16
              czyli w tym blenderze jest mini malakser??ten pojemnik 1,5 litrowy nim można zmielić np.ser biały na sernik??czy jest tam taka funkcja zeby utrzec ciasto??oświećcie mnie
    • zaba133 Re: robot kuchenny - placki ziemniaczane 22.02.12, 10:36
      od 12 lat mam malakser zelmera- fenomen się nazywa i taki jest, ale to wersja bardzo rozbudowana- 2 miski i pojemnik do robienia koktajli, najczęściej użytkuje miskę i ostrza do placków ziemniaczanych i surówek właśnie
      są tez modele tylko z jedną miską i ostrzami do surówek, ziemniaków
      o jakości obecnych modeli się nie wypowiem, mój jest nie do zdarcia
    • carolina80 Re: robot kuchenny - placki ziemniaczane 22.02.12, 10:41
      Ja ostatnio kupiłam moulinexa - planetarnego z misą. Jest w nim bardzo dużo opcji: kilka tarcz, różne haki, maszynka, sokowirówka, w standardzie nie ma co prawda tarczy do ziemniaków, ale można ją dokupić za niecałe 30pln - już do mnie idzie smile
    • tzka Re: robot kuchenny - placki ziemniaczane 22.02.12, 12:47
      Mam taki z Lidla i jestem zadowolona.
      fanlidla.pl/gazetka/2012.02.02.moda/4613,Wielofunkcyjny,robot,kuchenny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka