Dodaj do ulubionych

biegówka czy rower dla czterolatka

04.03.12, 21:01
dziewczyny doradźcie, bo nie wiem co zrobić
młody zaczynał od laufrada (puky ten najmniejszy) dostal jak miał 2 lata i 4 mce, po roku przesiadł się na LR 1, teraz ma 4 lata 4 mce i kupiliśmy gianta 12, oczywiście kółka boczne mąż odkręcił, ale młody nie kuma że trzeba pedałować uncertain
myśli, że pedąły do podnóżek i tak chcaiałby sie wozić, równowagi też nie trzyma uncertain

i teraz nie wiem czy odpuścić mu jeszcze na rok rower i szukac laufrada czy konsekwentnie zostawić go na rowerze, on bardzo chętnie na niego siada, zraża się dopiero jak się chwieje, ale po jakimś czasie znowu podchodzi, co radzicie?? jak reagowały Wasze maluchy, do jakiego wieku jeździły na laufradach i kiedy przesiadły sie na rower?
Obserwuj wątek
    • antyka Re: biegówka czy rower dla czterolatka 04.03.12, 21:14
      Moja corka dostala laufrada, gdy miala 3 lata i kilka miesiecy. Jezdzila nim przez rok i kilka miesiecy a potem bez problemow przesiadla sie na rowerek 12 calowy, pozniej 14 calowy. Gdy miala niecale 5 lat - bez miesiaca, dostala 18 cali i jezdzila bez problemow. Ja bym chyba polecala Puky LR XL, niech sobie posmiga, a pozniej mu kup 18 cali.
      • patatajowa Re: biegówka czy rower dla czterolatka 04.03.12, 21:20
        siedzimy dzisiaj z synem i ogladamy na necie rowery. nawet założyłam watek nt. wink
        i pytam go jaki jest fajny rower -a on na to ze najfajniejszy to jest taki bez pedałow,taki jak miał gdy był mały i czy moge mu kupic taki wiekszy? tongue_out
        wiec jak dziecko lubi to ja bym kupiła smile
    • kinga_owca Re: biegówka czy rower dla czterolatka 04.03.12, 21:21
      Pisałam juz wątku o 3 latku - ja kupiłam 4latkowi największego puky, sam zdecydował się na kolejnego laufrada, nie chce na razie z pedałami
      i ja też wiem, ze by nie dał rady więc ten sezon na pewno jeszcze zaliczy na biegowym, o ile nie dwa, bo on z tych mało wyrywnych i bardzo ostrożnych wink
      • tygisek Re: biegówka czy rower dla czterolatka 04.03.12, 21:59
        ja bym kupila to, co dziecku bardziej w duszy gra, jesli nie pali sie do rowerow, to szkoda kasy (mialam tak z corka - co roku kupowalismy nowy dobrej marki rower, z nadzieja ze sie przelamie i polubi rowery, a ona ujezdzala hulajnogi a z rowerow wyrastala, przyszedl czas wsiadlai pojechala i pokochala rower miloscia wielka)...znam kobitke, ktorej 8 latnie dziecko nie jezdzi na rowerze wogole bo sie boi i do tej pory nie nauczylo jezdzic bez bocznych kol, kiedy zobaczyla mojego zasuwajacego dwulatka na laufradzie stwierdzila, ze kupi swoim dzieciom, bo ani starsze ani mlodsze nie jezdzi na rowerze - mlodszemu pewnie znajdzie rozmiar, ale starsze watpie zeby sie zalapalo, choc zupelnie nie wiem jaki jest najwiekszy mozliwy laufrad....
        • dorga1 Re: biegówka czy rower dla czterolatka 04.03.12, 22:21
          No już bez przesady, żeby 8-latce kupować laufrad. Wypiąć jej pedały z roweru i niech się uczy. Myśmy tak zrobili z naszym 5-latkiem. Przez wakacje męczył się z tatusiem i kijkiem i uczył jazdy na rowerze bez bocznych kółek. To było kilka lat temu i rowerki biegowe nie były tak powszechne. Syn się bał, tatuś denerwował i nic z tego nie wyszło. Uczył się jeździć na 16. W kolejne wakacje dosłownie dwa razy po godzinie pojeździł bez pedałów na 12 i załapał bez problemu.
          • tygisek Re: biegówka czy rower dla czterolatka 05.03.12, 08:40

dorga1 napisała:

> No już bez przesady, żeby 8-latce kupować laufrad. Wypiąć jej pedały z roweru i
            > niech się uczy. Myśmy tak zrobili z naszym 5-latkiem. Przez wakacje męczył się
            > z tatusiem i kijkiem i uczył jazdy na rowerze bez bocznych kółek. To było kilk
            > a lat temu i rowerki biegowe nie były tak powszechne. Syn się bał, tatuś denerw
            > ował i nic z tego nie wyszło. Uczył się jeździć na 16. W kolejne wakacje dosłow
            > nie dwa razy po godzinie pojeździł bez pedałów na 12 i załapał bez problemu.

ja tez tak uwazam, ze przesada to jest, no ale napisalam tylko dla przykladu, ze sa rodzice co i tak mysla...ja np bym odkrecila boczne kolka i nie odkrecala nawet pedalow, to juz nie jest male dziecko ktoremu ciezko wytlumaczyc co i jak, najwyzej posadzilabym na mniejszym rowerze, zeby w razie co mialo blisko do ziemii wink ale dzieci sa rozne - ja swojej corki nie zmuszalam-ona wogole nie palila sie do rowerow, ale przyszedl dzien i sama pojechala na rowerze, innej znajomej dziecko niby zaczelo jezdzic w wieku trzech lat bez bocznych kolek ale zapomina dodac ze kolejne 3 sezony z kijem i tatusiem wlasnie wink moj synek z kolei jezdzi na laufradzie z nogami na podescie a ma 2,5roku, w zeszlym roku - poniewaz byl zbyt maly do zadnego nawet najmnijeszego laufrada nie dorosl, wiec maz kupil mu taki rowerek trzykolowy plastikowy w tesco z pedalami w przednim kole i na tym tez zasuwal az sie kurzylo, a mial 1,5 roku (moja corka nie umiala wogole jezdzic na takim rowerku jedynie pchalismy ja, dlatego ja bylam przeciwna takim sprzetom, bo wydawalo mi sie ze one tylko zniechecaja dzieci do rowerow, jednak po synu widac, ze to nie ma znaczenia, on wsiada na cokolwiek i jedzie i nie ma zadnej roznicy - wszystko zalezy od dziecka)
    • saszanasza Re: biegówka czy rower dla czterolatka 04.03.12, 22:38
      Mojej córce w wieku niecałych 3 lat kupiłam meridę 12 calową, niestety w duszy nie zagrało, więc kupiłam kolejnego laufrada puky LR XL. Pojeździła na nim 3 miesiące i przesiadła się z powrotem na dwukołową meridęsmile
      Dużo zależy od dziecka.
      • feromonka Re: biegówka czy rower dla czterolatka 05.03.12, 07:48
        dzięki dziewczynysmile coraz bardziej skłaniam sie do tego, żeby kupić puky LR XL, saszanasza a masz do sprzedania swój LR XL?
        • saszanasza Re: biegówka czy rower dla czterolatka 05.03.12, 08:02
          tak, będę go niebawem wystawiaćsmile
          • feromonka Re: biegówka czy rower dla czterolatka 05.03.12, 08:11
            napisałam na privsmile
          • basiek-79 Duży Puky 05.03.12, 08:50
            JA też z tych zainteresowanych kupnem puky'ego. NApisałam na priv.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka