Dodaj do ulubionych

Chyba przestanę kupować na Allegro

18.03.12, 10:07
Nacięła mnie super sprzedająca.
Kupiłam bluzę next, przyszła jakaś ściera zużyta innej firmy.

Zdjęcia tego co przyszło:
www.aukcjoner.pl/gallery/008937234-.html#I1
a poniżej foteczka z aukcji
(a w aukcji stan oczywiście Bardzo Dobry- )

www.aukcjoner.pl/gallery/008937268-.html#I1
SZOK!
Obserwuj wątek
    • patatajowa Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 18.03.12, 10:17
      eee tam szok od razu wink
      bluza juz na zdjeciu z aukcji widac ze ma plamy dwie i przybrudzona jest koło zamka.
      a stan bdb- to pewnie za zmechacenia.
      stan uzywanego ciucha to subiektywne odczucie.reklamuj niezgodnosc z powodu deklarowanej firmy- jeli to nie next faktycznie.
      • pascalgotoj Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 18.03.12, 10:22
        i tu Cię zaskoczęsmile też myślałam że to plamy i zanim zalicytowałam zapytałam o nie, odpisała, że to cienie tylko, no i nie kłamała - plam w tych miejscach nie byłosmile

metki z bluzy powycinane i na maleńkim skrawku napis "Y.d"
      • pascalgotoj Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 18.03.12, 10:24
        bluza tak znoszona czy też sprana, że aż sztywna, jestem w szoku no.
        a stan bdb- to chyba jakieś 150 prań temu miała
      • mariannamm Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 18.03.12, 10:24
        Jezeli faktycznie nie next to ja bym nie popuscila.Opis bardzo dobry to powinno byc bez wad ale jak bardzo dobry - to juz powinna napisac za co ten minus ( slady prania noszenia plamka itp.)Sama sprzedaje i czasem ludzie doczepiaja sie do takich szczegolow, ze nigdy by mi do glowy nie przyszlo na to zwrocic uwage wiec opisuje dokladnie az czasem do przesady.
        Raz kobieta miala do mnie pretensje, ze nie napisalam, ze uzywany polar bym prany.
        No jak mozna sprzedac cos uzywanego i tego nie wyprac przed sprzedaza.
    • zawszexyz Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 18.03.12, 10:36
      Y.D to jedna z firm sprzedajaca ubrania w najtanszej angielskiej sieci PRIMARK, tak samo jak atmosphere, girl2girl, early days czy rebel i pare innych, wiec to pewnie nie jest next
    • pascalgotoj Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 18.03.12, 11:11
      Nie odpisuje na maile, telefonu nie ma w ustawieniach konta allegro, na spór przez cały tydzień nie raczyła odpowiedzieć.
      Ale postanowiłam odesłać i odesłałam w ten czwartek poleconym priorytetem wraz z pismem reklamacyjnym i jeszcze za potwierdzeniem odbioru tak dla pewności.
      Nie ma z nią kontaktu, jedynego maila którego mi napisała to że była w szpitalu i dopiero wyszła po tygodniu (to ciekawe jak się logowała w szpitalu leżąc i "umierając" bo pisała że ledwo ją lekarze odratowali). Napisała że znowu wybiera się do szpitala i powodu nie poda bo to jej osobiste sprawy.
      • patatajowa Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 18.03.12, 11:21
        to ta z watku o waszych najgorszych transakcjach na allegro?
        • pascalgotoj Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 18.03.12, 11:34
          hehe, identyczna sytuacja, może u tej samej handlary, też lubi chorowaćsmile
          a sprzedaje bardzo dużo na ogromną skalę ubrania dziecięce , same bluzy, spodnie i koszulki.
          Więc nie zdziwiłabym się jakby to była ta sama babkatongue_out
          Ona wszystko sprzedaje "next'a" a ma gwiazdki za wszystko tak obniżone i tyle negatywów i neutrali że aż sama się sobie dziwię że wcześniej nie sprawdziłam, ale ja na allegro mam konto od listopada 2011, i choć to mój dopiero 20 zakup to jednak połowę rzeczy z 20tu reklamowałam bo były niezgodne z opisem, tak trudno dziś o uczciwego sprzedawcę, że masakra
          • patatajowa Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 18.03.12, 13:32
            pisanie z dwóch kont to nie grzech wink
            • anusia_kra Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 18.03.12, 14:43
              hmmm bliźniacze problemy, to może skontaktuj się z tamtą forumką co miała IDENTYCZNY przypadek z Yd jak Next i już bedziecie mieć dwie sprawy sądowe na dokładke TAKIE SAME i Anna Maria Wesołowska bedzie miała lżej wink
    • saszanasza Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 18.03.12, 15:02
      Dlatego ja nie piszę w jakim stanie jest ciuch, a sprzedaje większość w stanie (oczywiście subiektywnie bardzo dobrym, aczkolwiek posiadającym ślady użytkowania). Do tego mam dobry aparat z dobrym obiektywem dlatego ocenę stanu ubrań pozostawiam kupującym. Widać wszystko bardzo wyraźniesmile
      • mia-p Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 18.03.12, 16:13
        Ja ostatnio miałam dwie takie akcje. Kupowałam używane bluzki opisane jako w stanie bardzo dobrym i materiał faktycznie nie był zużyty za to bluzki miały dziury wielkości palca o czym w aukcji oczywiście nic nie było. Dostałam zwrot za bluzki ale za przesyłkę to już zapłaciłam ja.
    • edyta0 wystawiać w zestawie czy pojedynczo? 18.03.12, 16:15
      wlasnie przymierzam sie do wystawienia ciuchow po dziecku, mam ich okolo 100 same Gap, Old Navy, Sonoma, Osh Kosh i inne firmowe. Stan ich bardzo dobry/idealny (kupowane z metkami), tylko mam pytanie, przy takiej ilosci podzielic na 2 zestawy, czy w jednym sprzedac?
      • saszanasza Re: wystawiać w zestawie czy pojedynczo? 18.03.12, 16:32
        podziel na 2 zestawy, choć ja "perełki" sprzedawałabym osobno...
        • edyta0 Re: wystawiać w zestawie czy pojedynczo? 18.03.12, 16:53
          Perelki to znaczy firmowe?
          • saszanasza Re: wystawiać w zestawie czy pojedynczo? 18.03.12, 17:03
            to znaczy dość "chodliwe", poszukiwane...lub nietypowe, których mało na all.
      • jusstinna Re: wystawiać w zestawie czy pojedynczo? 27.03.12, 11:35
        Ja mam też sporo ciuchów ze Stanów i z przykrością stwierdzam, że lepiej mi się sprzedaje H&M czy KappAhl.
        Nie wiem jakie masz rozmiary, ale ja sprzedaję aktualnie głównie dla maluszka i na all sprzedało mi się o dziwo ostatnio sporo, na Tablicy jakieś pojedyncze rzeczy a na Szafie Malucha bardzo niewiele. Choć rzeczy są jak nówki.
    • annex81 Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 18.03.12, 18:05
      Bardzo rzadko kupuję od osób prywatnych. 3 razy ktos mnie oszukał, bo rzeczy miały byc nowe z metkami, a okazywało się, że rzeczy nie są nowe lub brakowało metek. Policja jak to policja, allegro jak to allegro. W rzeczywistości nic nie da się zrobić, jak było od osoby prywatnej. Szkoda czasu, pieniędzy i nerwów. Teraz ostroznie podchodze do zakupów na tym portalu. Kupuję tylko od firm i po dokładnym przeczytaniu komentarzy. Z firma nie było nigdy problemów.
    • pascalgotoj Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 19.03.12, 19:01
      Sprzedająca nie oddała pełnej kwoty...
      Cena bluzy z przesyłką do mnie to było 26zł,
      Pani oddała mi 24zł, mimo iż prosiłam w piśmie reklamacyjnym o zwrot wszystkich
      kosztów jakie poniosłam kupując u niej bluzę czyli 26zł (bluza+koszt przesyłki) + koszt odesłania na który składają się : 1,15zł koperta bąbelkowa i 5,70zł koszt znaczków.
      Wiedziałam , że będą problemy ale tylko z odebraniem ode mnie przesyłki (nie odpisała mi nic na wiadomość że odsyłam w ramach reklamacji) a tu proszę, odebrała ale kwotę zwróciła jaką jej było "wygodnie"
      • patatajowa Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 19.03.12, 19:51
        na twoim miejscu to ja bym sie cieszyła ze i tak tyle ci zwróciła i wogóle odebrała przesyłke.
        bo w sporze na allegro i tak nie miałabys szans a na policje za 17 zł bys nie poszła.
        wiec sprzedajaca i tak jest z tych "bardziej poczuwających się " na allegro.
        wiec nie ma co rozpaczac wink
        • pascalgotoj Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 20.03.12, 14:07
          napisała że reklamacji nie uznała ale pieniądze zwróciła,
          (mimo iż oddała niepełną kwotę za bluzę i koszt przesyłki jak wcześniej napisałam)
          a na "o mnie" ma zapis że zwrotów nie przyjmujetongue_out
          Winna mi jest 9zł i nie wiem jak do niej dotrzeć, bo na "o mnie"
          ma zapis że jak się pomyli to zwraca i za przedmiot i za 2x wysyłkę.
          No zgłupiałam.
          • agar2208 Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 21.03.12, 13:11
            Masakra , jak można się naciąć.
            Ja zawsze, jak kupuję to pierwsze co patrzę, czy ma jakies negatywy i na ocenę sprzedaży ( głównie zgodność przedmiotu z opisem)
            Niektórzy piszą, że coś jest w stanie bdb a w rzeczywistości tak nie jest, wiec dla mnie ważne są oceny sprzedaży.
            • verika Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 26.03.12, 14:17
              A dla mnie oceny ze sprzedaży to jedno wielki g...o a nie oceny ! Sprzedaję okresowo rzeczy po dzieciach, samego nexta i H&Ma i co ? I "szanowni" klienci obniżają mi gwizazdki za to.... "że produkt byl nieoryginalny" a to jest w rubryce ocen "zgodność przedmiotu z opisem". Tylko jak moge miec nieoryginalnego nexta czy H&M ???? Sama kupuję te rzeczy, H&M u nas, nexta w UK, wiem tylko tyle - kupujacy to świnie do kwadratu ! Ani raz nie mam obniżone za "inny stan niż w opisie" tylko za przysłowiowe podróby ! I to mi obniża punkację w kategorii "Zgodność przedmiotu z opisem". Dlatego dla mnie ocena w gwiadkach jest mało wiarygodna, bo kupujący, nie mając do czego się doczepić, zaznaczają coś co ma się nijak do rzeczywistości, ot ak - po złośliwości ! Tylko tego nikt nie wiedzi za co mam obiżone te pie...ne gwiazdki i mysli twoim tokiem rozumowania, że pewnie coś nie tak ze stanem rzeczy... Oczywiście komentarze cud-miód pozytywne, a mega zemsta w gwiazdkach !
    • pablisia Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 26.03.12, 09:52
      Na jakiś czas odpuściłam sobie zakup używanych ciuszków, ponieważ tak jak przedmówczyni zdarzyło mi się otrzymać po prostu szmatę. Po kilku miesiącach skusiłam się na zakup kurteczki dla syna. Żadna firmówka więc na wiele nie liczyłam, po prostu chciałam tanią, wygodną rzecz do zabawy w piaskownicy. Taką, żeby nie patrzeć z przerażeniem jak się w niej kula czy wiesza na płociewink No i dzisiaj przyszła. Jestem w szoku, miała być w stanie bardzo dobrym, a jest tak sprana, że aż sztywna. Kulka na kulce, po wzięciu do ręki aż mnie dreszcz przeszedł, tak jest nieprzyjemna w dotyku. Na zdjęciu oczywiście ani jednej kuleczki. Opisałam sprzedawcy co o tym myślę. Czekam na reakcję. Boję się odsyłać z reklamacją, bo się po prostu nawet nie opłaca. Jeśli kolejna sprzedająca odda mi tylko za przedmiot bez kosztów wysyłki, stracę więcej. Miałam już taki przypadek z książką (jak nowa), a przyszła pognieciona, brudna z tłustymi plamami. Odesłałam z pismem reklamacyjnym i dostałam zwrot za samą książkę. Dodam, że koszt wysyłki wynosił tyle, co cena książki. Nie stać mnie na takie wpadki. A nie pójdę do sądu o 5 czy 10 zł. A tacy sprzedawcy zniechęcają do zakupów. Ciężko mi czasem wyjść na zakupy i malucha kiedyś ubierałam wyłącznie na Allegro, niestety muszę spasować. Mam dość nieuczciwościcrying
      • johana75 Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 26.03.12, 13:27
        Ja od kilku lat nie mam tam konta i nic nie kupuje.
        Zakupiłam na Tablicy .pl kilka rzeczy i jak na razie dobrze trafiłam, sama tam tez sprzedaje, jak i na szafie malucha.
    • magda-lenka78 Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 27.03.12, 11:10
      ja przestałam kupować jeśli ktoś za przesyłkę małego t-shirta dla dziecka chce 8,50 zł... ja jak sprzedaję to ważę wszystko, doliczam kopertę i tyle, pakowanie gratis...
      • sylki Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 27.03.12, 11:41
        Jeżeli doliczasz kopertę, to pakowania nie masz gratis smile
        • jusstinna Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 27.03.12, 11:42
          A robocizna? ;P

sylki napisała:

> Jeżeli doliczasz kopertę, to pakowania nie masz gratis smile
          • aurinko Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 27.03.12, 11:44
            Można doliczyć też usługę pofatygowania się do sklepu w celu zakupu koperty i usługę dźwigania koperty do domu wink
        • aurinko Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 27.03.12, 11:43
          Nie no pakowanie gratis to chodzi chyba o czynność włożenia do koperty i jej zaklejenie wink
          • a-e-p Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 27.03.12, 13:03
            aurinko napisała:

> Nie no pakowanie gratis to chodzi chyba o czynność włożenia do koperty i jej za
            > klejenie wink

I podniesienie tej koperty ze stołu tez kosztuje smile

Allegro jest niestety pełne oszustów m.in. dzieki 'choremu' systemowi wystawiania komentarzy. Mnostwo osob wystawia szmaty a nie dostaje nega bo kupujacy boi sie odwetowca. Traci na tym wielu uczciwych sprzedajacych, bo po kiku wpadkach, ja (i wielu innych) przestałam praktycznie na All kupowac uzywane rzeczy od prywatnych uzytkowników. Tak jak poprzedniczka - tylko od firm.

• mycha79 Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 27.03.12, 19:42
              No to ja mam szczęście, tyle lat kupuję na allegro i jeszcze się nie nacięłam. Sama tez sprzedaję i zaniżam jakość produktu, żeby nie mieć problemów od kupujących. Zawsze podkreślam, że nie jest to nowa rzecz, była używana, prana. Teraz sprzedaję wózek i opisałam każdą pierdółkę.
    • saszanasza Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 27.03.12, 21:32
      dzisiaj wysłałam polecony priorytet z bucikami dziecięcymi a w aukcji podałam koszty paczki (myślałam że polecony "nie przejdzie") a przeszedłsmile napisałam więc do kupującego żeby wskazał konto na które chcę przelać zaoszczędzone 5 zł. ale nie odpisał....mam nadzieję że w komentarzu nie napisze że "zawyżam" koszty przesyłki...
      • mruu1 Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 27.03.12, 21:41
        Nie napisze, że koszty zawyżone. Napisze, że czekał na paczkę (jak było w aukcji), a nie list polecony wink
        • saszanasza Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 27.03.12, 21:59
          Tak też nie napisze bo jest poinformowany że wysłałam poleconym...chyba lepiej że poniósł niższe koszty niż przewidywał. Jeśli ktoś chce się przyczepić - przyczepi się do wszystkiego, także obniżonych kosztów wysyłki z możliwością zwrotu, dlatego tylko że oczyma wyobraźni widział paczkę a nie list polecony (który de facto wyglądałby tak samo)smile
          • mycha79 Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 27.03.12, 22:07
            Może mam pecha, ale ja nie wysyłam priorytetem. Zaginęły mi już 2 priorytety, a na priorytety potwierdzenia brak. I straciłam i zawartość i musiałam zwrócić kasę nabywcy. Także odradzam. Ale ja dużo wystawiam.
            • saszanasza Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 27.03.12, 22:10
              ale dlaczego potwierdzenia brak? wysyłałam poleconym priorytetem do każdego listu mam potwierdzeniesmile
            • jusstinna Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 27.03.12, 22:10
              No, ale jest jeszcze priorytet polecony. smile

mycha79 napisała:

> Może mam pecha, ale ja nie wysyłam priorytetem. Zaginęły mi już 2 priorytety, a
              > na priorytety potwierdzenia brak. I straciłam i zawartość i musiałam zwrócić k
              > asę nabywcy. Także odradzam. Ale ja dużo wystawiam.
              • mycha79 Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 27.03.12, 22:15
                No chyba że polecony smile
                • saszanasza Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 27.03.12, 22:34
                  mycha79 napisała:

> No chyba że polecony smile

uff, ale żeś mnie kobieto wystraszyła!smile
            • patatajowa Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 27.03.12, 23:10
              duzo sprzedajesz a z tego co piszesz wynika, ze jeszcze nie rozrozniasz podstawowych przesyłek PP...
              bo to moze byc tak: list zwykły ekonomiczny ,list polecony ekonomiczny,list polecony ekonomiczny,list polecony priorytetowy, paczka ekonomiczna i paczka priorytetowa i list z zadeklarowaną wartością ekonomiczny i list z zadeklarowaną wartością priorytetowy i .........
              • mycha79 Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 28.03.12, 09:57
                patatajowa napisała:

> duzo sprzedajesz a z tego co piszesz wynika, ze jeszcze nie rozrozniasz podstaw
                > owych przesyłek PP...
                > bo to moze byc tak: list zwykły ekonomiczny ,list polecony ekonomiczny,list pol
                > econy ekonomiczny,list polecony priorytetowy, paczka ekonomiczna i paczka prior
                > ytetowa i list z zadeklarowaną wartością ekonomiczny i list z zadeklarowaną war
                > tością priorytetowy i .........

no jest jeszcze list priorytetowy NIEpolecony, ludzie często chcą zaoszczędzić nawet grosze na przesyłce i nie chcą dopłacać do przesyłki poleconej. W tym wypadku np. 2 zł bo priorytet zwykły 100-350g to 2,90 a priorytet polecony to już 5,10.
                • patatajowa Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 28.03.12, 11:15
                  mycha79 napisała:
                  > no jest jeszcze list priorytetowy NIEpolecony, ludzie często chcą zaoszczędzić nawet grosze na przesyłce i nie chcą dopłacać do przesyłki poleconej. W tym wypadku np. 2 zł bo priorytet zwykły 100-350g to 2,90 a priorytet polecony to już 5,10.>

zaden normalny sprzedający nie oferuje przesyłek nierejestrowanych jako formy przesyłki. dla spokoju własnego i kupującego.chce ci sie użerać dla tych dwóch zł z pocztą i kupującym jak przesyłka zaginie???
                  w formularzu podczas wystawiania aukcji zaznaczaj tylko przesyłki rejestrowane jako opcja wyboru-priorytetowe bądż ekonomiczne.
                  jakis czas temu sprzedawałam małe figurki które powtórzyły się synowi w kolekcji wink
                  rzecz malutka i leciutka- mozna było wyslać pewnie listem za 2 zł ale nawet mi to do głowy nie przyszło. równie dobrze mogłabym od razu napisac kupujacemu ze figurka wysłana a nawet tyłka nie ruszyc na poczte.no bo jak by mi udowodnił ze on przesyłki nie otrzymał a ja wysłałam???
                  • jusstinna Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 28.03.12, 11:32
                    Miałam kiedyś jednego kupującego, ale nie na all, który usilnie naciskał na jak najniższą cenę przesyłki.
                    Podałam kwotę za ekonomiczny, ale dodałam, że za przesyłkę nie odpowiadam.
                    Osoba sama zadecydowała, że jednak woli dopłacić za polecony.

patatajowa napisała:
                    > zaden normalny sprzedający nie oferuje przesyłek nierejestrowanych jako formy p
                    > rzesyłki. dla spokoju własnego i kupującego.chce ci sie użerać dla tych dwóch z
                    > ł z pocztą i kupującym jak przesyłka zaginie???
                  • mycha79 Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 28.03.12, 15:20
                    No toż właśnie o to mi od początku chodziło, od dawna nie wysyłam już w ten sposób, zrozumiałam, że piszecie o zwykłych listach priorytetowych stąd mój komentarz. Ale zdarzało się, że ktoś chciał zwykły priorytet i jak odpowiadam, że w ten sposób nie wysyłam to się wycofał z aukcji albo nieprzyjemnie to skomentował. I to kilka razy. Ale nie da się ukryć, że list priorytetowy NIEpolecony istnieje. Nie trzeba od razu komentować, że tyle wystawiam, a nie znam się na usługach pocztowych. Prawda?
                    • patatajowa Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 28.03.12, 15:29
                      mycha79 napisała:
                      >Nie trzeba od razu komentować, że tyle wystawiam, a nie znam się na usługach pocztowych. Prawda?>
                      prawda. ale to ze sie nie znasz wynikało juz z twojego pierwszego postu: "Może mam pecha, ale ja nie wysyłam priorytetem. Zaginęły mi już 2 priorytety, a na priorytety potwierdzenia brak. I straciłam i zawartość i musiałam zwrócić kasę nabywcy. Także odradzam. Ale ja dużo wystawiam. "
                      a ja dzisiaj wysłałam priorytetem i potwierdzenie mam wink
                      • mycha79 Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 28.03.12, 15:36
                        Nie wysłałaś priorytetem, tylko priorytetem poleconym . Wypisałaś za to całą litanię rodzajów przesyłek, łącznie z listem zwykłym ekonomicznym, a listu zwykłego priorytetowego zabrakło tongue_out hehe
                        • patatajowa Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 28.03.12, 16:01
                          oczywiścioe- inaczej nie wysyłam.co nie zmienia faktu ze ja na priorytety zawsze potwierdzenie mam. a ty nie tongue_out
                          • mycha79 Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 28.03.12, 16:27
                            Ja też mam, tylko ja na polecony priorytet nie mówię priorytet tylko polecony tongue_out i tu jest różnica.
                            ---
                            Madzia i Zuzu i Stach
          • asia_i_p Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 27.03.12, 23:29
            Ale to nie jest tak, że paczkę usiłują przynajmniej raz dostarczyć do domu, a duży polecony opisują jako "gabaryt" i z miejsca wrzucają awizo do skrzynki?
            • jusstinna Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 27.03.12, 23:35
              To chyba zależy od listonosza.
              U mnie jak chodzi starszy dziadek nosi wszystko, nawet ogromne wory z New Looka czy ASOSA.
              Młody za to, nawet jak w liście jest mały ciuszek dla dziecka, od razu zostawia awizo.
              • saszanasza Jeszcze jedno pytanie.... 27.03.12, 23:57
                podyktowane właśnie możliwością zaginięcia przesyłki...powiedzmy że taka ginie...jako sprzedająca reklamuję dostaję zwrot w wysokości 114 złotych. co teraz? zgodnie z logiką powinnam podzielić tę kwotę na pół i połowę przelać kupującej, bo zarówno ona jak i ja poniosłyśmy stratę...na zakupach czytam, że zwracane są wszystkie koszty kupującej, uważam że to krzywdzące dla sprzedających, ponieważ i one są stratne, straciły "swój towar"...nie mogę znaleźć przepisów regulujących te kwestie...
                • patatajowa Re: Jeszcze jedno pytanie.... 28.03.12, 11:19
                  saszanasza napisała:

> podyktowane właśnie możliwością zaginięcia przesyłki...powiedzmy że taka ginie.
                  > ..jako sprzedająca reklamuję dostaję zwrot w wysokości 114 złotych. co teraz? z
                  > godnie z logiką powinnam podzielić tę kwotę na pół i połowę przelać kupującej,
                  > bo zarówno ona jak i ja poniosłyśmy stratę...

zgodnie z logiką to po wygranej aukcji a przed wysłaniem paczki powinnaś miec kwote od sprzedającej na koncie??? wink dostajesz zwrot od poczty i albo zatrzymujesz go dla siebie(bo to gotówka) a przelew zwracasz kupującej albo na odwrót. i nikt nie jest stratny? ? wink

na zakupach czytam, że zwracane są
                  > wszystkie koszty kupującej, uważam że to krzywdzące dla sprzedających, poniewa
                  > ż i one są stratne, straciły "swój towar"...nie mogę znaleźć przepisów regulują
                  > cych te kwestie...
                  • saszanasza Re: Jeszcze jedno pytanie.... 28.03.12, 11:37
                    kurcze ale ze mnie durna istota, rzeczywiście przecież kasę mi ktoś przelałsmile
                    ja się do tego interesu nie nadaję kurcze, jak kogoś oszukam to z głupoty własnejbig_grin
                    natomiast jako kupująca wolę się zabezpieczyć, ostatnio zamówiłam ubrania dla młodej za 260 zł. na all. poprosiłam o ubezpieczenie przesyłki na tą kwotę i przelałam odpowiednio więcej pieniędzy.do kwot tego rzędu wolę doliczyć 5 złotych niż być stratna, bo nawet jeśli poczta odda to z tego co czytałam do 114 złotych, a co z pozostałością???
        • agni71 Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 28.03.12, 00:10
          Jak mi ktos płaci za paczkę, to ślę paczką. Niedawno jednej babce sugerowałam tanszą przesyłke poleconym (nie doliczam za kopertę, bo zuzywam stare), ale koniecznie chciała paczkę, bo zdarza sie, że gina jej polecone. Ja tam zawsze uwzględniam wybór kupującego, bo zakładam, że jest świadomy.
    • natalek79 Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 28.03.12, 00:09
      Też zdaża mi się kupować na Allegro ubranka dla synka z zamiarem przeznaczenia do piaskownicy i innych "brudnych" zabaw, bo wolę używanego H&M -a od polskiej/chińskiej bawełny, która po dwóch praniach jest porozciagana we wszystkie strony... Na szczęście nie zadażyło mi się naciąć, chociaż namierzyłam kilku nieuczciwych sprzedawców podbijających ceny i wiem, że dostali ostrzeżenia a jedna pani ma zablokowane konto. Też szokują mnie koszty przesyłek określane przez niektórych sprzedawców. Sama wystawiam fajne ubranka po moim maluchu, bo szkoda mi miejsca w szafie a zawsze coś tam mu za to kupię, i wszystko ważę, sprawdzam cennik poczty na necie i daję uczciwe koszty przesyłki. Nie mówiąc już o tym, że cena wyjściowa idealnych rzeczy nie przekracza 25% ceny zakupu w sklepie... Raz zdażyło mi się zawyżyć o 2 zł, które chciałam zwrócić, ale pan zakupił coś znowu, więc mu to odliczyłam i tyle. Szkoda, że uczciwych sprzedawców jednak na lekarstwo...
      • jagnaborynowa Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 28.03.12, 09:17
        A ja zaledwie kilka razy (około dziesięciu) kupowałam przez internet (sklepy z nowymi rzeczami) i przez allegro. Tylko dwa razy - podręczniki dla córki i lalka - było ok. Do reszty nie miałam szczęścia, więc jestem uprzedzona. Parę dni temu kupiłam kombinezon dla niemowlaka na allegro. Chciałam kupić tanio, bo ile razy mały to założy - 3-5 razy? A na zimowy komb. lada dzień będzie za ciepło. I wiecie co, ja bym się wstydziła taką szmatę nie tylko sprzedawać, ale i oddać... Mam sporo ubranek po mojej starszej córce, niektóre w stanie bardzo dobrym, bo prawie w nich nie chodziła i mam opory, żeby je sprzedać, więc je po prostu wrzucę do beżowych lub zielonych kontenerów PCK, które stoją na ulicach. Może się komuś przydadzą, chociaż niedawno słyszałam, że z tych pojemników na odzież używaną odzież się po prostu wyrzuca. Dlatego mam opory: z jednej strony mam chęć pomocy osobom potrzebującym, ale jeśli to prawda, że rzeczy te wyrzucają, to lepiej by je było sprzedać.
        • sylki Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 28.03.12, 10:27
          Jak masz ochotę pomóc, to dom samotnej matki, caritas oni ciuchy przyjmują
        • a-e-p Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 28.03.12, 10:36
          U nas takie jasne metalowe kontenery na odziez były oznaczone logo PCK, tak dla zmyłki. W tej chwili logo znikneło a kontenery dale stoja. Okazało sie ze firma, ktora jest ich wlascicielem ma swoja siec ciuchlandów i te zebrane ubrania po prostu sprzedaje dla własnego zysku!!! Ludzie ciagle wrzucaja ubrania, bo sa przekonani ze przekazuja je bezpłatnie dla potrzebujacych.... Ubrania po swoich dzieciach daje bezposrednio potrzebującej rodzinie (wystarczy popytac i na pewno znajda sie chetni), kiedys wystawiałam w workach jak PCK zbierało ubrania, a te b zniszczone wyrzucam do kubłów. Nie zamierzam 'wspomagac' oszustów.
    • chiarella Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 28.03.12, 16:07
      A co tu sie dziwić- albo szmaty wysyłaja albo podbijaja celowo ceny aukcji jak tutaj:
      to aukcje jednego sprzedajacego- zakończone, które obserwowałam- podbija ktoś o nicku e...0 a potem jak wygrywa rezygnuje z zakupu:
      allegro.pl/trampeczki-peppa-next-13-13-5-i2106941423.html#tabsAnchor
      allegro.pl/trencz-made-in-italia-cudo-i2223203765.html
      allegro.pl/3trampeczki-truskawki-15-i2222629900.html
      Jak wejdziecie w komentarze od kupujących -( ostatnie 5) i potem w aukcje to zobaczycie to samo- zawsze rezygnującym w pewnym momencie z zakupu jest e..0 ....O czymś to chyba świadczy...
      I na czymś takim tracą uczciwi sprzedający- niestety...
      • saszanasza Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 28.03.12, 16:19
        ale przecież jak ktoś rezygnuje to cena wraca do poziomu "wyjściowego" (zanim zalicytował jeśli licytujących jest więcej)
        • chiarella Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 28.03.12, 19:54
          Ale Sasza- nie rozumiesz o co chodzi??? Przecież podbija cenę od początku licytacji ile się da, a nóż ktoś przebije, a jak nie to rezygnuje z zakupu i zadowala się ceną którą daje ostatni za nim licytujący. Gdyby nie podbijał cen to mniej by zarobił.
          • saszanasza Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 28.03.12, 20:12
            no w sumie tak być może...w takim razie dla mnie to szczyt świństwasad
            • chiarella Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 28.03.12, 20:18
              Sasza - zerknij na zakończone aukcje- te z komentarzy kupujących- czy to nie dziwne że na tylu aukcjach tak różnych rzeczy ta sama osoba rezygnowała z zakupów?! Ja już nie po raz pierwszy spotykam się z czymś takim. Najgorsze że kupujący nie maja o tym pojęcia i ostrzec tez nie ma jak, bo odkąd wprowadzono ukrywanie pełnych nicków to nie mozna do takiej licytującej napisać- chyba, że po fakcie jak wystawi komentarz, ale to już za późno uncertain
      • jusstinna Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 28.03.12, 16:19
        Mnie najbardziej denerwuje, że mnóstwo ciuchów jest ze szmateksu.
        Jak chcę kupić takie ciuchy, to idę bezpośrednio i kupuję za grosze.
        A tak płacę za jakąś rzecz sporą kwotę, jest info, że wyłącznie po jednym dziecku, a dostaję lumpeksową szmatkę.
        Dlatego rzadko kupuję.
        • patatajowa Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 28.03.12, 16:24
          a po czym poznajesz ze to rzecz z lumpeksu? bo rozumiem ze mozna np po zapachu....
          czy da sie to poznac ze w rzeczy chodzilo jedno dziecko czy 2?
          • saszanasza Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 28.03.12, 16:32
            dla mnie nie ma znaczenia czy to ciuch ze szmateksu czy ze sklepu bezpośrednio, jeśli jest w stanie jaki jestem w stanie zaakceptować, podoba mi się i pasuje na dziecko to nie mam nic przeciwko kupowaniu takich. A ktoś niech sobie zarabia, mnie to rybka, ja jedynie kalkuluję ile JA jestem w stanie za konkretną rzecz zapłacić.
            • aleksandra1977 Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 28.03.12, 16:42
              tez podzielam Twoje zdanie.

Mnie natomiast zastanawia, dlaczego nikt nie kwestionuje kosztow przesylki, gdy chodzi o sklep internetowy. Na Allegro koszt przesylki za posrednictwem PP musi byc zgodny, a najlepiej nizszy, niz w cenniku PP. Wtedy na pewno sprzedawca nie ma szans zarobic na kosztach przesylki. Dziwne, ze nikt nie zakwestionuje kosztow przesylek w e-sklepach, ktore na pewno sa wyzsze niz te wynikajace z uslug PP.
            • jusstinna Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 28.03.12, 16:47
              Też kalkuluję i skoro mam ochotę kupić rzecz z lumpeksu idę do tego po sąsiedzku i kupuję sukienkę nexta za 4 zł i Georga za 2.
              Nie wiem po co miałabym płacić kilkadziesiąt złotych czy więcej.
              Poza tym nie każdemu rzecz z lumpka pasuje, jednak te ciuszki są niejednokrotnie traktowane różnymi środkami chemicznymi.
              A w aukcji pisze, że po jednym dziecku, prane w jelpie/dzidziusiu/orzechach itp., w domu nie ma psa, nie pali się etc., a tak naprawdę jest niewiadomego pochodzenia.

saszanasza napisała:

> dla mnie nie ma znaczenia czy to ciuch ze szmateksu czy ze sklepu bezpośrednio,
              > jeśli jest w stanie jaki jestem w stanie zaakceptować, podoba mi się i pasuje
              > na dziecko to nie mam nic przeciwko kupowaniu takich. A ktoś niech sobie zarabi
              > a, mnie to rybka, ja jedynie kalkuluję ile JA jestem w stanie za konkretną rzec
              > z zapłacić.
              • saszanasza Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 28.03.12, 18:09
                jusstinna napisała:

> Też kalkuluję i skoro mam ochotę kupić rzecz z lumpeksu idę do tego po sąsiedzk
                > u i kupuję sukienkę nexta za 4 zł i Georga za 2.

wiesz gdybym w swoim lumpeksie miała po 4 złote te ciuchy które podobają mi się na allegro, byłby raj...w praktyce nie wszystkie rzeczy mi się podobają -to raz, dwa - mój lumpeks jest dość drogi ponieważ za sztukę niekiedy płacę 15-20 złotych.
                > Nie wiem po co miałabym płacić kilkadziesiąt złotych czy więcej.
                > Poza tym nie każdemu rzecz z lumpka pasuje, jednak te ciuszki są niejednokrotni
                > e traktowane różnymi środkami chemicznymi.
                > A w aukcji pisze, że po jednym dziecku, prane w jelpie/dzidziusiu/orzechach itp
                > ., w domu nie ma psa, nie pali się etc., a tak naprawdę jest niewiadomego pocho
                > dzenia.

Dlatego ja akurat do tego typu opisów wagi nie przykładam i jet mi to obojętne, i tak piorę "po swojemu"
          • jusstinna Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 28.03.12, 16:41
            Na 100% nie powiem, jasnowidzem nie jestem. wink
            Po zapachu często poznaję.
            Po stopniu zużycia raczej też.
            Bo jedno dziecko czy dwójka nie jest w stanie chyba tak ciuszków zmasakrować.
            No chyba, że moje dzieci tak ciuchy szanują, ale chyba nie.
            Podejrzewam, że to od tego ciągłego przewalania w worach i koszach albo może się wyciągają jak handlary o nie walczą. wink
            No i do tego często ciuchy są podpisane na metkach wewnątrz i raczej są to imiona angielsko brzmiące.
            Mi akurat nie przeszkadza ciuch z lumpeksu, tylko oszustwo, że ktoś takową rzecz sprzedaje jako kupioną jako nową i używaną przez swoje dziecko/dzieci.
            Nie mówiąc o stanie rzeczy, który opisany jest jako idealny, a otrzymujemy przysłowiową szmatę, co opisała autorka wątku.

patatajowa napisała:

> a po czym poznajesz ze to rzecz z lumpeksu? bo rozumiem ze mozna np po zapachu.
            > ...
            > czy da sie to poznac ze w rzeczy chodzilo jedno dziecko czy 2?
            • sylki Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 28.03.12, 17:00
              Oj ja wielokrotnie w lumpku kupowałam coś z poprzedniego sezonu, więc na 100% po jednym dziecku, niezniszczone, w stanie naprawdę bdb.
              Nie wiem jakim cudem możesz wyniuchać zapach lumpa z ciucha big_grin u mnie po jednym praniu już go nie ma, nie mówiąc o tym, że gdy dziecko nosi, to pierze się więcej niż raz.
              • jusstinna Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 28.03.12, 17:14
                Też takowe kupowałam, ale jednak na all takich perełek to chyba nie ma w dużych ilościach.
                A jeśli chodzi o zapach to są takie chemikalia, że nawet po kilkakrotnym praniu rzeczy czuć.
                No, ale teraz to dokładnie nie wiem o czym ta rozmowa. O moim nosie czy szmatach i oszustach z allegro. wink
                Mam doskonały węch, bom ślepa jak kret, ale to już chyba nie ten wątek, więc EOT. wink

sylki napisała:

> Oj ja wielokrotnie w lumpku kupowałam coś z poprzedniego sezonu, więc na 100% p
                > o jednym dziecku, niezniszczone, w stanie naprawdę bdb.
                > Nie wiem jakim cudem możesz wyniuchać zapach lumpa z ciucha big_grin u mnie po jednym
                > praniu już go nie ma, nie mówiąc o tym, że gdy dziecko nosi, to pierze się wię
                > cej niż raz.
                • sylki Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 28.03.12, 17:51
                  Mnie zaciekawił ten twój węch właśnie big_grin
                  Ja nie czuje nic, no ale ja mam trochę lepszy wzrok niż kret wink
                  • a-e-p Re: Chyba przestanę kupować na Allegro 28.03.12, 20:58
                    Niektore ciuchlandy maja rzeczy potraktowane jakąś smierdzącą chemią - wtedy musze prac kilka razy. Ale moze czuję ten specyficzny zapach, bo mam niestety bardzo wrazliwy nos (o dziwo ze wzrokiem nie mam problemów smile

Mnie tez denerwuje typowy opis na All: rzecz po jednym dziecku, prana w super proszku, etc, podrasowane zdjecie, a co dostaję: śmierdzaca rzecz, ktora nijak ma sie do tego co zdjecia przedstawiały. No i jeszcze pani sie dziwi, ze mam jakies ale... oskarżając, ze pewno sama spowodowałam uszkodzenia.... Kiedy sprzedaje się rzecz uzywana dodatkowo z drugiej reki, nie oczekuję ze ktos przyzna sie ze jest ze szmateksu, ale przynajmniej niech nie pisze ze kupił ją nową w sklepie, bo dla mnie to ewidentne oszustwo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka