Dodaj do ulubionych

Fotelik 9-25,ograniczony fundusz,doradzcie

01.05.12, 17:26
Poszukuje fotelika dla mojej córci,od razu zaznacze,ze nie jest on nam potrzebny na codzien,bo nie posiadamy samochodu,ale dosc czesto jezdzimy do rodziny i to jakies 10h podróży jest,fundusz jakim obecnie dysponuje to 300 zlotych,chcialabym sie poradzic was(tez uzytkowniczek tych fotelikow),ktory lepiej wybrac?A moze macie jakies swoje sugestie. Podaje linki:
allegro.pl/foteliki-samochodowe-caretero-ibiza-9-25kg-gratis-i2286660663.html
allegro.pl/fotelik-samochodowy-4baby-weelmo-9-25-kg-gratis-i2281765539.html
Z góry dzieki za podpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • fasol-inka Re: Fotelik 9-25,ograniczony fundusz,doradzcie 01.05.12, 17:29
      oba to produkty fotelikopodobne, a nie foteliki
      idź na forum fotelikowe, tam Ci doradzą najlepiej
      • myszon999 Re: Fotelik 9-25,ograniczony fundusz,doradzcie 01.05.12, 19:02
        może rozejrzyj sięza używanym, jest ich sporo na allegro czy tablicy. Tylko trzeba kupić od kogoś, kto ma małe dziecko, nie od handlarza. ja kupiłam maxi cosi za 300zł, tyle, że ten mniejszy. Używany, ale jak nowy, w orginalnym opakowaniu, z dowodem zakupu i gwarancją. A nowe - 500zł
    • lidek0 Re: Fotelik 9-25,ograniczony fundusz,doradzcie 01.05.12, 19:20
      Ja osobiście nie uznaję fotelików w takim pzredziale wagowym. Poza tym niestety bezpieczeństwo dziecka kosztuje, za te pieniądze nie będzie jeżdzić bezpiecznie w nowym foteliku.
      • ponponka1 Re: Fotelik 9-25,ograniczony fundusz,doradzcie 02.05.12, 09:34
        lidek0 napisała:

> Ja osobiście nie uznaję fotelików w takim pzredziale wagowym.

a czemu?
        Bo ja mam Britaxa Multi techa dla mojej corki i chcialabym wiedziec co jest z nim nie tak? I co jest nie tak np. z MC Mobi lub Acta Graco Belogic? A sa to jedne z najbezpeczniejszhc fotelikow na rynku......
    • toya666 Re: Fotelik 9-25,ograniczony fundusz,doradzcie 01.05.12, 20:55
      Polecam zapytać na forum Foteliki samochodowe. Tam eksperci najlepiej Ci doradzą.

• ponponka1 Re: Fotelik 9-25,ograniczony fundusz,doradzcie 02.05.12, 09:41
        popieram
    • zuz_ula Re: Fotelik 9-25,ograniczony fundusz,doradzcie 02.05.12, 10:44
      Ja osobiście z tych dwóch modeli, które wybrałaś moge coś napisać nt. 4 Baby - bo takie foteliki posiadałam.
      Na pewno nie posadziłabym w nim na długiej trasie dziecka poniżej 2 roku zycia, a to dlatego, że niezbyt się rozkłada tzn. w najbardziej rozłożonej pozycji dziecko nadal siedzi, a wiadomo takiemu maluchowi najlepiej się śpi w samochodzie. Poza tym nie mam żadnych zastrzeżeń - mieliśmy wypadek i foteliki spisały się na medal.
      do Pań piszących powyżej - uzywany fotelik to możecie odkupić od kogoś zaufanego - wiadomym jest że niezależnie od klasy fotelika nawet ten za 1200 zł po wypadku nadaje się tylko na śmietnik.
      Dobrze byłoby przy tym również zauważyć, iż większośc ekspertów od fotelików swą wiedze czerpie ze specjalistycznych kursów organizowanych przez producentów fotelików - wiadomo czyje szkolenie tego produkty są naj...
      a tak na marginesie polska firma Ramatii robi bardzo dobre foteliki samochodowe, które osiągają przyzwoite wyniki w crash testach. W ich sklepie on - line zdarzają się fajne promocje, jak np ta
      www.sklepramatti.pl/promocje-c58/formula-grupa-i-i-ii-9-25-kg-s68/formula-8211-limited-edition---fireman-p420/
      Pozdrawiamsmile
      • karolinka251 Re: Fotelik 9-25,ograniczony fundusz,doradzcie 02.05.12, 16:36
        a w jakich testach było ramati? bo nie kojrzę
        • emma6666 Re: Fotelik 9-25,ograniczony fundusz,doradzcie 02.05.12, 17:14
          W swoich własnych śmiechu wartych testach z jajkiem.
          Ramatti dobrym fotelikiem... śmiechu warte.
          • aga_sama Re: Fotelik 9-25,ograniczony fundusz,doradzcie 02.05.12, 23:39
            A skąd jesteś?
            Ja w lipcu chcę się pozbyć za symboliczną stówkę fotelika romer 9-18 kg.
            Fotelik mocno zużyty, ale wg pana ze sklepu w 100% sprawny.
            Pod koniec lipca przylatuje moja siostra z zagranicy, więc do tego czasu nie mogę się go pozbyć.

Ja napiszę tak. To, co zalinkowałaś to są słabe foteliki i już. Popytaj znajomych, może ktoś ma do sprzedania używany fotelik. Ja nie kupiłabym używanego na allegro, bo nie ma żadnej pewności, że sprzęt jest bezwypadkowy.
            • emma6666 Re: Fotelik 9-25,ograniczony fundusz,doradzcie 03.05.12, 20:24
              Zbyt stare foteliki też nie gwarantują bezpieczeństwa.
              Ile lat ma Twój romer?
              • aga_sama Re: Fotelik 9-25,ograniczony fundusz,doradzcie 08.05.12, 10:20
                4 lata.
                Pan w sklepie twierdził, że jest w pełni sprawny.
      • ablacim Re: Fotelik 9-25,ograniczony fundusz,doradzcie 04.05.12, 12:28
        Ja bym nie kupiła taniego fotelika. Niestety, dobry fotelik kosztuje, ale czy naprawdę warto oszczędzać na bezpieczeństwie dziecka? Z drugiej strony, taki fotelik trochę posłuży, więc w rzeczywistości nie kosztuje aż tak dużo...
        • monia111175 Re: Fotelik 9-25,ograniczony fundusz,doradzcie 04.05.12, 13:12
          nania racer sp
          nania beline
          lub ferrari
          i-max
    • sylki Re: Fotelik 9-25,ograniczony fundusz,doradzcie 04.05.12, 14:19
      Tiaaa jakość, do pierwszej poważniejszej stłuczki, nie wierzę w foteliki bez crash testów i ich pseudo jakość.
      Zresztą po czym poznajesz tą dobrą jakość?
      • veox Re: Fotelik 9-25,ograniczony fundusz,doradzcie 04.05.12, 14:40
        Nie twierdzę że jest dobra jakość, napisałem że w stosunku do ceny to jakość jest zadowalająca. W tym przedziale cenowym na pewno nie kupimy dobrego fotelika to jest pewne. Jeżeli chodzi o dobre foteliki to musimy wydać z 700 - 800 zł. Pozdrawiam.
        • sylki Re: Fotelik 9-25,ograniczony fundusz,doradzcie 04.05.12, 15:31
          I tu się mylisz, można kupić dobry fotelik w cenie 300-400 zł z testami smile
          Zresztą wystarczy popytać na forum, mnóstwo rodziców takie posiada i nie są to foteliki typu
          ramatii czy coneco smile
    • kaku79 Re: Fotelik 9-25,ograniczony fundusz,doradzcie 04.05.12, 19:01
      polecam recaro young sport 9-36 - niestety cena wyższa, ale starczy już do końca. wsadziliśmy tam małą jak miała ok. 11-12 m-cy, teraz ma 4,5 roku a nawet nie rozłożyliśmy go do końca. materiały bardzo dobre - przejściowo mieliśmy chicco i mała bardzo się pociła, a w tym nawet po 5-7 godzinach jazdy nic sie nie pociła. co prawda te combiki 9-36 nie są polecane przez "specjalistów" ale testowałam już wiele fotelików i ten bardzo się u mnie sprawdził. pasy ma osobne do 18 kg (jeszcze używane przez nas), lekkie nachylenie i dziecko może spokojnie spać i co najważniejsze jest tak wyprofilowany, że głowa jej nie leci jak śpi.
    • monikar26 Re: Fotelik 9-25,ograniczony fundusz,doradzcie 08.05.12, 10:17
      Dlaczego od razu jedziecie po osobach, które kupują foteliki po 300 zł? Nie każdego stać na fotelik za 1 tys. zł, szczególnie jeżeli będzie z niego korzystał okazjonalnie.
      To może od razu napiszcie, że jeżeli ktoś jeździ samochodem za 5 czy 15 tys. oszczędza na bezpieczeństwie dziecka i lepiej, żeby wogole nie jeździł?
      Jeżeli chodzi o foteliki tylko na dłuższe podróże, to ja bym na Twoim miejscu sprawdziła, który z nich bardziej się odchyla (dziecko prawdopodobnie część podróży będzie przesypiać). Nie korzystałam z fotelika 9-25, mój miał mniejszy przedział 9-18 (Ramatti Venus), byłam z niego zadowolona.
      • 1mzeta Proste jak drut 08.05.12, 20:11
        Dlatego "jadą" bo może to uświadomi takiemu rodzicowi, że zdrowie i życie dziecka jest najważniejsze i na foteliku nie ma co oszczędzać. Nie ważne jest czy jedziesz 2 km czy 300 km- dziecko ma siedzieć w dobrym foteliku- no chyba, że ci na własnym dziecku nie zależy i chcesz sobie pluć w brodę po fakcie. Moja znajoma jechała do sklepu osiedlowego, nie cały kilometr- szczęście, że dziecko w odpowiednim foteliku bo po około 300 metrach od domu wyjechał zza rogu gó...arz rozpędzonym BMW i bynajmniej nie była to prędkość osiedlowa 20 km/h tylko ponad 70 po ustaleniach policji już po fakcie. Idąc twoim tokiem rozumowania dziecko mogło w ogóle nie jechać w foteliku.
        Wypadek jak nazwa wskazuje jest wypadkiem- tego kiedy nastąpi nie przewidzisz- a co najgorsze jakie będzie miał skutki.
        Proste jak konstrukcja cepa- masz dziecko to masz dbać o jego zdrowie i bezpieczeństwo, a kupienie fotelika nawet za 1000 zł to nie jest czysta fanaberia w postaci kolejnej zabawki. Masz samochód i chcesz nim wozić dziecko nawet okazjonalnie- patrz to co napisałam o dbaniu o zdrowie i bezpieczeństwo.
        U moich rodziców jestem kilka razy do roku- może 4 razy, fotelik używamy tylko w drodze na i z lotniska- oprócz tego krótkie dystanse na wypad do sklepu czy znajomych- mimo wszystko kupiłam dziecku fotelik za 1200 zł bo akurat tylko taki pasował do samochodu- no ale cóż dziecko to nie zabawka tylko odpowiedzialność.
        Jeśli dla ciebie najważniejsze jest to czy fotelik się odchyla do spania to ja współczuję twoim dzieciom.
        • emma6666 Re: Proste jak drut 08.05.12, 20:23
          1mzeta bardzo dobrze prawi.
        • sylki Re: Proste jak drut 08.05.12, 21:42
          Lepiej bym tego nie ujęła smile
          Dodam może tylko, że dobry fotelik można kupić w granicach 300-500 zł
      • noemi23 Re: Fotelik 9-25,ograniczony fundusz,doradzcie 08.05.12, 22:37
        Też tak uważam jak Monikar26. Widzę, że co niektórzy naprawdę nie rozumieją pojęcia że kogoś może być nie stać na fotelik droższy niż te 250 zł. Nie stać to znaczy, że jakby mieli kupić za wiekszą sumę fotelik z polecanymi przez wszystkich testami to by musieli nie dać dzieciom jeść, czy nie zrobić opłat, ale zauważyłam że tacy ludzie tu się rzadko wypowiadają, bo co się będą wdawać w dyskusję. I żeby nie było, ja też uważam że na bezpieczeństwie nie powinno się oszczędzać, ale w wielu przypadkach to nie jest kwestia oszczędności tylko tego czy ci na życie starczy jak pozwolisz sobie na taki wydatek. Ja mojemu bratankowi kupiłam fotelik używany bezwypadkowy Maxi Cosi Priori 9-18, bo stać mnie było tylko na to żeby wydać 200 zł na fotelik, nie wiem czy zrobiłam lepiej niż kupując nowy fotelik w tej kwocie bez tych crashtestów, ale miałam jedynie taki wybór.
        • aga_sama Re: Fotelik 9-25,ograniczony fundusz,doradzcie 08.05.12, 23:55
          Ale nawet z ograniczonymi funduszami można poszukać fotelika z dobrymi ocenami w testach. Nikt nie żyje w próżni, każdy ma rodzinę, znajomych, cie mają też swoich znajomych. Trzeba popytać, poszukać, zajmie to więcej czasu niż kliknięcie kup teraz na allegro.
          W tym przypadku gra warta świeczki.
          Ja teraz muszę zmienić fotelik, kupuję od koleżanki po jej córce. Zapłacę połowę ceny za dobry model, chociaż za takie pieniądze mogłabym mieć nowy z allegro.
          • monikar26 Re: Fotelik 9-25,ograniczony fundusz,doradzcie 09.05.12, 09:43
            Wiesz, nie każdy ma znajomych, którzy rok temu kupili fotelik za 1000 zł i własnie się go pozbywają za symboliczną złotowkę. Uwierz mi, są jeszcze miejsca w Polsce, gdzie ludzie zarabiają miesięcznie najniższą krajową, nie mają samochodu, nie mają treż dostępu do transportu publicznego; czasem natomiast korzystają z pomocy rodziny, sąsiadow, znajomych itp., bo potrzebują np. zawieźć dziecko do lekarza. To też mają kupić fotelik za 1000 zł i nie jeść razem z dziećmi przez miesiąc?
            Litości, nie wszyscy zarabiają wystarczająco, żeby móc kupić wszysko, co jest dla dziecka najlepsze. Oczywiście można kupić dobry fotelik za mniej niż 1000 zł i ważne jest, aby kupując fotelik kierować się kwestiami bezpieczeństwa. Ale mam wrażenie, że super dobry fotelik w starym maluchu czy Seicento nie będzie chronił dziecka tak dobrze jak w nowoczesnym samochodzie z masą poduszek powietrznych i dużą strefą zgniotu.
            Co do crash testow, to skąd wiadomo, które z nich są robione uczciwie, a które na zamówienie konkretnych producentów?
            • fantomka44 Re: Fotelik 9-25,ograniczony fundusz,doradzcie 09.05.12, 10:18
              jedyne tanie ale po testach są foteliki nania www.nerv.com.pl/
            • 1mzeta Re: Fotelik 9-25,ograniczony fundusz,doradzcie 09.05.12, 14:28
              Wolałabym się zawlec z tym chorym dzieckiem do lekarza na piechotę/wózkiem lub tramwajem/autobusem niż jechać ze znajomymi samochodem bez fotelika, ulec poważnemu wypadkowi, a potem płakać, że ze sraczki i kataru etc. mam dziecko w stanie krytycznym leżące w szpitalu.
              Jak byłam dzieckiem do lekarza było 8 km- z czego 30 minut trzeba było zapychać na piechotę na przystanek, a potem jechać 20 minut tramwajem- chora byłam co miesiąc jako dziecko-jednak jakoś mama zawsze mnie w taki sposób do lekarza targała- dało się kiedyś, a teraz jest łatwiej.

"Ale mam wrażenie, że super dobry fotelik w starym maluchu czy Seicento nie będzie ch
              > ronił dziecka tak dobrze jak w nowoczesnym samochodzie z masą poduszek powietrz
              > nych i dużą strefą zgniotu."
              Masz błędne wrażenie- tym sposobem to w maluchu (bo takie jeżdżą po drogach nadal) powinno się dziecko wozić na tylnym siedzeniu bez fotelika- bo po co fotelik.....

"Co do crash testow, to skąd wiadomo, które z nich są robione uczciwie, a które
              > na zamówienie konkretnych producentów? "
              Bo robią je niezależne organizacje konsumenckie, a nie producent fotelika. Nawet jak takowy zgłasza swój fotelik do testów to wierz mi- badziewie tam nie trafia tylko produkt, który ma szansę uzyskać dobre oceny, a co za tym idzie być dobrze wypromowany i sprzedawany- dobre oceny to kasa dla producenta, a dla rodziców pewność, że kupują coś co chroni ich dziecko, a nie jest tylko kawałkiem plastiku ze styropianem w czym dziecko sobie siedzi i ładnie wygląda. Nie dopatruj się spisków tam gdzie ich nie ma.
              • monikar26 Re: Fotelik 9-25,ograniczony fundusz,doradzcie 09.05.12, 15:50
                1mzeta napisała:
                > Masz błędne wrażenie- tym sposobem to w maluchu (bo takie jeżdżą po drogach nad
                > al) powinno się dziecko wozić na tylnym siedzeniu bez fotelika- bo po co foteli
                > k.....

czytanie ze zrozumieniem nie jest Twoją mocną stroną...
                • 1mzeta Re: Fotelik 9-25,ograniczony fundusz,doradzcie 09.05.12, 16:42
                  No tak- argumenty się skończyły to teraz zaczynasz bredzić o czytaniu ze zrozumieniem. Na razie to ty masz z tym problem bo duża liczba osób tłumaczy ci jak wołowi na miedzy sprawę prostą odnośnie fotelika, a ty jak mantrę w kółko klepiesz, że fotelik firmy KRZAK bez crash testów jest ok.
                  • monikar26 Re: Fotelik 9-25,ograniczony fundusz,doradzcie 09.05.12, 19:20
                    widzisz, argumenty to ja mam - w przysłowiowym maluchu (ale też samochodach starszych) nie masz systemu Isofix, więc nie da się zamontować fotelików z najwyższej półki.
                    Natomiast nikt nie pisze, że należy kupić dobry, nowoczesny samochód, żeby zapewnić bezpieczeństwo, tak jakby sam fotelik rozwiązywał sprawę. Dodatkowo też należy jeździć zgodnie z przepisami, bo nie da się "bardzo szybko ale bezpiecznie" jeździć po polskich drogach...
                    • 1mzeta Doinformuj się wreszcie 09.05.12, 20:08
                      I to tylko świadczy o twojej wiedzy na temat fotelików- foteliki z najwyższej półki są montowane na Isofix i bez niego- te same modele, a różne typy montowania.
            • patatajowa Re: Fotelik 9-25,ograniczony fundusz,doradzcie 09.05.12, 17:34
              jedyna tutaj trzeźwo mysląca osoba która nie ma "fotelikowego zapalenia mózgu".....
              • noemi23 Re: Fotelik 9-25,ograniczony fundusz,doradzcie 09.05.12, 21:18
                patatajowa napisała:

> jedyna tutaj trzeźwo mysląca osoba która nie ma "fotelikowego zapalenia mózgu".
                > ....

Patatajowa przepraszam bardzo, ale chyba nie zauważyłaś mojego postu, bo ja jestem drugą osobą, mającą zrównoważone podejście w tym temacie ;P
              • emma6666 Re: Fotelik 9-25,ograniczony fundusz,doradzcie 09.05.12, 21:34
                patatajowa napisała:

> jedyna tutaj trzeźwo mysląca osoba która nie ma "fotelikowego zapalenia mózgu".
                > ....

wolę mieć fotelikowe zapalenie mózgu niż potem pluć sobie w brodę.
                • smeagoul Re: Fotelik 9-25,ograniczony fundusz,doradzcie 09.05.12, 22:05
                  maxi cosi priori lub priori xp pasują do większoiści samochodów. Tpobi jest super ale potrzebuje dłuuugiego pasa i dla szczupłych dzieci się nadaje, weź priori do 18 kg a potem bez problemu odsprzedasz, zwróci Ci się część wydanej kasy dorzucisz znów trochę i kupisz dziecku jakiś dobry fotelik 15-35 kg np sunshine kids monterey lub monterey 2 mam go dla syna i jest super i jest dla dzieci do 160 cm wzrostu! jako chyba jeden z dwóch w tym przedziale jest do tego wzrostu .
                  --
        • 1mzeta OJP 09.05.12, 14:18
          Jak cię nie stać na zakup bezpiecznego fotelika to masz dwa wyjścia- albo nie miej dzieci skoro cię na nie nie stać albo nie jeździj z nimi samochodem. Niech nikt mi nie mówi, że przed zrobieniem sobie bobaska nie ma się świadomości, że dziecko to także wydatek.
          Jak kupujesz samochód to chyba przed zakupem myślisz czy będzie cię stać na ubezpieczenie, benzynę i mechanika, jak kupujesz psa to też myślisz jak nakarmisz, za co kupisz smycz, obrożę i co zrobisz jak się rozchoruje.
          Normalnie ręce opadają jak takie posty czytam- tych co nie rozumieją, że gó...any fotelik to szafowanie zdrowiem/życiem dziecka- a nuż się uda.
          • monikar26 Re: OJP 09.05.12, 15:57
            Czyżby wpędzanie w doła psychicznego osoby niemajętne jest twoim sposobem na poprawienie sobie humoru? Nie każdy w momencie podejmowania decyzji o dziecku ma taką samą sytuację materialną, jak kilka lat potem - jednym sytuacja się poprawia, innym się pogarsza (czasem są to zdarzenia losowe). I każdy ma prawo żyć, ma prawo mieć dzieci - nie tylko Ci, których dochód na osobę w rodzinie to 5000 zł.
            • 1mzeta Re: OJP 09.05.12, 16:41
              Uświadamianie kogoś odnośnie takiej kwestii to dla ciebie wpędzanie w doła psychicznego ?
              Rozumiem, że poważnie ranne dziecko w wypadku lub martwe wypędzi każdego z tego doła.
              Masz mały dochód- owszem miej dzieci- tylko miej je odpowiedzialnie.
              • monikar26 Re: OJP 09.05.12, 19:28
                1mzeta napisała:

> Uświadamianie kogoś odnośnie takiej kwestii to dla ciebie wpędzanie w doła psyc
                > hicznego ?
                dlaczego sądzisz, że jeżeli ktoś pyta na forum o fotelik za 300 zł, nie wie, że taki za 1000 zł jest bezpieczniejszy (prawdopodobnie)? Jeżeli ktoś to wie, ale kupuje za 300, bo go nie stać na lepszy, to owszem, uważam, że to wpędzanie w doła.

> Masz mały dochód- owszem miej dzieci- tylko miej je odpowiedzialnie.
                Nie wiem, dlaczego sądzisz, że mam mały dochód ?- nigdzie czegoś takiego nie napisałam.
                Nie rozumiem też, dlaczego rościsz prawo do osądzania mojego postępowania z dzieckiem?
                • 1mzeta Re: OJP 09.05.12, 20:10
                  Bo są ludzie co nie mają zielonego pojęcia o fotelikach- że są bezpieczne i pozostałe firmy KRZAK. Bo są ludzie co im się wydaje, że fotelik to ma być tylko po to, żeby sobie dziecko trochę wyżej siedziało niż na kanapie samochodu no i żeby mandatu nie dostać.
                  Pojęłaś w końcu ?
                  • monikar26 Re: OJP 10.05.12, 13:28
                    nie zrozumiałam twojej wypowiedzi, możesz jaśniej?
        • frestre Re: Fotelik 9-25,ograniczony fundusz,doradzcie 09.05.12, 14:22
          dobry foteli można kupić np za pieniądze z odpisu z Urzędu Skarbowego....na dzieckosmile
          nie trzeba odejmować nikomu od ust!
          • 1mzeta Re: Fotelik 9-25,ograniczony fundusz,doradzcie 09.05.12, 14:32
            To "odejmowanie od ust" to najczęstsze i najgłupsze wytłumaczenie. A tak na prawdę to ludzie kupę kasy na bzdety wydają nawet się nad tym nie zastanawiając- a wystarczy dobrze się wydatkom przyjrzeć i kasa na porządny/bezpieczny fotelik się znajdzie. Zamiast dziecku kupować kolejne zabawki wystarczy tą kasę też na ten cel przeznaczyć- babci i ciocie wszelkie kupujące dziecku różne rzeczy na urodziny, mikołaje, dnia dziecka etc mogą bez problemu być poinformowane, że prezentów nie chcemy tylko kasę bo chcemy dziecku kupić bezpieczny fotelik.
            • monikar26 Re: Fotelik 9-25,ograniczony fundusz,doradzcie 09.05.12, 15:49
              1mzeta napisała:

> To "odejmowanie od ust" to najczęstsze i najgłupsze wytłumaczenie. A tak na pra
              > wdę to ludzie kupę kasy na bzdety wydają nawet się nad tym nie zastanawiając- a
              > wystarczy dobrze się wydatkom przyjrzeć i kasa na porządny/bezpieczny fotelik
              > się znajdzie. Zamiast dziecku kupować kolejne zabawki wystarczy tą kasę też na
              > ten cel przeznaczyć- babci i ciocie wszelkie kupujące dziecku różne rzeczy na u
              > rodziny, mikołaje, dnia dziecka etc mogą bez problemu być poinformowane, że pre
              > zentów nie chcemy tylko kasę bo chcemy dziecku kupić bezpieczny fotelik.

1mzeta chyba nigdy nie widziałaś na oczy naprawdę biednej rodziny
              • 1mzeta Re: Fotelik 9-25,ograniczony fundusz,doradzcie 09.05.12, 16:45
                Owszem widziałam-znam biedną ale rozsądnie myślącą- nikt nie zdecydował się na zakup badziewnego fotelika, żeby jechać z dzieckiem do lekarza bo wiedzą, że po przejechaniu 100 metrów można mieć opłakany w skutkach wypadek.
                Niech zgadnę twoja biedna- co mi w sumie wisi bo nie statut człowieka ważny ale to co ma w głowie- ale ta nie-myśląca- promująca foteliki firmy KRZAK.
                • sylki Re: Fotelik 9-25,ograniczony fundusz,doradzcie 09.05.12, 19:36
                  TYlko, że taką naprawdę biedną rodzinę nie stać na samochód, benzynę, to i fotelik nie potrzebny.
                  Niektórym nie da się przetłumaczyć, że dobry NOWY fotelik z testami można nabyć za lekko ponad te 300 zł, wystarczy poszukać, ale po co lepiej kupić łatwo dostępne guano
                  • monikar26 Re: Fotelik 9-25,ograniczony fundusz,doradzcie 09.05.12, 19:56
                    sylki napisała:

> TYlko, że taką naprawdę biedną rodzinę nie stać na samochód, benzynę, to i fote
                    > lik nie potrzebny.
                    > Niektórym nie da się przetłumaczyć, że dobry NOWY fotelik z testami można nabyć
                    > za lekko ponad te 300 zł, wystarczy poszukać, ale po co lepiej kupić łatwo do
                    > stępne guano

właśnie czasem potrzebny jest fotelik komuś, kto nie ma samochodu - np. do lekarza jest 10 km (brak transportu publicznego na wsi), więc trzeba poprosić kogoś o podwiezienie - wtedy lepiej mieć tani fotelik, niż żaden.
                    • sylki Re: Fotelik 9-25,ograniczony fundusz,doradzcie 09.05.12, 19:59
                      yhym i lepiej kupić za 300 zł guano niż dobry po testach za 50 zł więcej.
                      Mam 3 dzieci i nie wyobrażam sobie kupować im tani sit, bo mnie nie stać uncertain
                    • 1mzeta Re: Fotelik 9-25,ograniczony fundusz,doradzcie 09.05.12, 20:11
                      Wtedy to lepiej iść na piechotę albo jechać furmanką.
                      • murwa.kac Re: Fotelik 9-25,ograniczony fundusz,doradzcie 10.05.12, 08:37
                        bo w furmanke rozpedzony samochod nie wjedzie, tak?

pie***sz jak potluczona przez caly watek mzeta.
            • edyta0 Re: Fotelik 9-25,ograniczony fundusz,doradzcie 10.05.12, 13:31
              Jaki masz fotelik, mozesz zdradzic?
          • monikar26 Re: Fotelik 9-25,ograniczony fundusz,doradzcie 09.05.12, 15:58
            pod warunkiem, że ma się dochody wystarczające, żeby mieć odpis od podatku wink
      • monikar26 Re: Fotelik 9-25,ograniczony fundusz,doradzcie 09.05.12, 15:52
        dodam, że ten "fatalny" dla niektórych fotelik oddałam komuś, kto nie miał kasy na fotelik (nie miał też samochodu, więc korzystał z fotelika okazjonalnie). Chyba lepiej mieć taki fotelik, niż wozić dziecko bez fotelika?
        • 1mzeta Re: Fotelik 9-25,ograniczony fundusz,doradzcie 09.05.12, 16:49
          Jak się nie ma kasy na bezpieczny fotelik to się nie jeździ okazjonalnie samochodem- proste i logiczne.
          Wyświadczyłaś komuś nieświadomemu tego faktu niedźwiedzią przysługę. Co zrobisz jak czyjeś dziecko ulegnie wypadkowi i po fakcie tym ludziom powiedzą, że jazda w tym foteliku to jak jazda bez fotelika ? Co zrobisz jak ci ludzie ci powiedzą- co ty nam podarowałaś- dlaczego nie powiedziałaś, że to badziew ?
          Analogicznie- gdybym znała kogoś głodnego to wolałabym mu nic nie dać do jedzenia niż jedzenie przeterminowane-zepsute. No ale twój tok myślenia jest inny.
          Jazda w badziewnym foteliku to jak jazda bez niego- na jedno wychodzi.
          • monikar26 Re: Fotelik 9-25,ograniczony fundusz,doradzcie 10.05.12, 13:16
            1mzeta napisała:
            > Jazda w badziewnym foteliku to jak jazda bez niego- na jedno wychodzi.

Przyznam, że większego kretynizmu nie słyszałam. Przecież nie przypniesz dziecka zwykłym pasem (w razie wypadku zwyczajnie pas go udusi). Dzieciaki bez fotelików łażą po samochodzie - według ciebie jest to bezpieczniejsze niż usadzenie w tanim foteliku? Pomijam już fakt, co mogłoby się stać podczas wypadku (a nawet lekkiej stłuczki).

Do bezpieczeństwa dziecka w samochodzie jest potrzebne kilka istotnych elementów; pisałam już o samym samochodzie (a także o stosowaniu się do przepisów), do tego bezwzględny zakaz jedzenia i picia podczas podróży (dziecko może się udławić podczas hamowania), do zabawy tylko miękkie zabawki (żadnych plastikowych lalek, samochodów, książek w twardych oprawkach, kredek itp.). Pamiętacie zawsze o tych wszystkich elementach bezpieczeństwa?
    • margaretka103 Re: Fotelik 9-25,ograniczony fundusz,doradzcie 09.05.12, 13:59
      my kupiliśmy fisher price ale on jet 9-36 kg za 250 zł
      nowy
      też miałam ograniczone fundusze a wolałam nowy nigdy używany chyba że wiesz od kogo
      • krasulas Re: Fotelik 9-25,ograniczony fundusz,doradzcie 09.05.12, 16:24
        fotelik 9-25/36kg z własnymi pasami (wg mnie dobre):
        * Casualplay - Playxtrem w wersji używanej do 280zł (stare modele za ok. 150), starczy do ok. 5 r.ż., fotelik mocny i solidny.... ala dla mnie minus za słabą osłonę boczną głowy
        * Recaro Young Sport - w takim jeździ mój 3latek - nówka piekielnie droga, używki bywają na all. i schodzą w tempie ekspresowym
        * Britax Evolva - chwalony - ale ma specyficznie zmienianą opcję pion/spanie (dla mnie minus), cena wysoka, na all. bywa sporadycznie i najczęściej od handlarzy

nestety dobry fotelik do 36 kg długo się używa i te co są w ofercie na all ... itp w 80% są sprowadzane i ryzyko kupna "reperowanej wersji" jest spore
        reszta fotelików dobrych nie ma własnych pasów i uchyłu do tyłu (czyli takie w jakich jeździ moja starsza córka)

• 1mzeta Re: Fotelik 9-25,ograniczony fundusz,doradzcie 09.05.12, 16:55
          No niestety- czasami dobry fotelik kosztuje, a czasami nie. Trzeba tylko chcieć i poszukać. Choć pierwszym krokiem jest wbicie sobie do głowy co to jest fotelik- po co jest. Przede wszystkim bezpieczeństwo, potem wygoda.

"nestety dobry fotelik do 36 kg długo się używa "
          Średnia żywotność dostępnych dobrych fotelików to 5 lat- po tym czasie zużycie materiałów z jakich fotelik jest zrobiony ulega zużyciu ( i nie mam tu na myśli obicia materiałowego) i po takim czasie fotelik nie spełnia już swojej funkcji bezpieczeństwa tak jak powinien.
          Choć i tak jest lepiej kupić używany fotelik, a dobrej jakości, niż nowy firmy KRZAK bo się rozkłada do spania, ma fajny kolor i jest 100 zł tańszy- znam takich ludzi.
          • mama.macka Re: Fotelik 9-25,ograniczony fundusz,doradzcie 09.05.12, 18:42

3 * w testach allegro.pl/9-36-kg-fisher-price-beline-gratis-kredki-lolek-i2312730074.html jest ich wiele na aukcjach, często są też np w sklepie netto
            choć na allegro sa tańsze
            za 400zł można kupić już 4 * np sunshine kids monterey
    • 1mzeta Na koniec 09.05.12, 17:05
      Woźcie swoje dzieci w tym w czym wam się podoba- bądźcie jednak świadomi tego, że ŚWIADOMIE NARAŻACIE własne dziecko na poważne konsekwencje w razie wypadku. Szkoda mi takich dzieci bo w gruncie bogu ducha winne- nie ich wina, że mają nieodpowiedzialnych rodziców. W razie czego- nie mój cyrk, nie moje małpy - ja płakać nie będę.
      O ile jeszcze rozumiem osoby zupełnie nie mające pojęcia o fotelikach co i jak to zupełnie nie rozumiem pozostałych - wiedzą, a mimo to kupują foteliki firmy KRZAK, a najgorsze, że krzewią te swoje "mądrości" na forum wprowadzając innych w błąd.
      • patatajowa Re: Na koniec 09.05.12, 17:37
        a nie sądzisz ze opieka społeczna powinna odbierac dzieci rodzicom jak po sprawdzeniu okaże sie ze fotelik nie ma crash testów?
        a samochód mają więcej niż 15-letni?
        to by było bezpieczne na 1000% ....
        • 1mzeta Re: Na koniec 09.05.12, 17:50
          Nie- ale wydaje mi się, że ciebie powinni wysłać na sprawdzenie poziomu twojego IQ i zadecydować czy powinnaś się wypowiadać publicznie- sądząc po tej i innych wypowiedziach na innych forach- to koniecznie smile

Uwielbiam takie zadymiary jak ty co to wpadają na forum, mądrością nie grzeszą, do tematu nic nie wniosą konkretnego w danym temacie za to zawsze jakąś inną mądrością z doopy strzelą i jeszcze myślą, że są zabawne.
          • patatajowa Re: Na koniec 09.05.12, 18:15
            tongue_out padłam ze śmiechu.
            na to forum w przeciwienstwie do ciebie wpadłam lat temu juz z 10.
            a na innych forach pod tym nikiem raczej sie nie wypowiadam.
            czekam na twoja konstruktywną i zabawną odpowiedź....wink
          • czarna784 Re: Na koniec 09.05.12, 19:57
            poruszylam temat widze,mzeta,zgodze sie z Toba i chyba zastanowie sie nad uzbierniem wiekszej sumy,roczek sie zbliza wiec pomyslimy.
            Mam jeszcze pytanie o znalazlam taki fotelik
            allegro.pl/fotelik-apramo-hestia-9-36-kg-dostawa-gratis-i2323864592.html
            Pisze ze 5 punktów,a cena nieznacznie mniejsza niz maxi cosi itp.?
            • emma6666 Re: Na koniec 09.05.12, 20:03
              czarna784 napisała:

> poruszylam temat widze,mzeta,zgodze sie z Toba i chyba zastanowie sie nad uzbie
              > rniem wiekszej sumy,roczek sie zbliza wiec pomyslimy.
              > Mam jeszcze pytanie o znalazlam taki fotelik
              > allegro.pl/fotelik-apramo-hestia-9-36-kg-dostawa-gratis-i2323864592.html
              > Pisze ze 5 punktów,a cena nieznacznie mniejsza niz maxi cosi itp.?
              >

Ja przepraszam jakie 5 punktów? Żaden fotelik nawet ten za tysiaka nie osiągnął w tej kategorii wagowej 5 gwiazdek jeżeli o to chodzi. Na aukcji nie ma ani słowa o przeprowadzonych crash-testach więc o co chodzi?

• czarna784 Re: Na koniec 09.05.12, 20:15
                wbilam poprostu w parametrach 4 i 5 punktó,ale tez mi cos nie gralobo nie ma tam ani slowa
        • monikar26 Re: Na koniec 09.05.12, 19:52
          patatajowa, to nie było do mnie, ale wyjęłaś mi ten tekst spod klawiatury smile
        • noemi23 Re: Na koniec 09.05.12, 21:20
          patatajowa napisała:

> a nie sądzisz ze opieka społeczna powinna odbierac dzieci rodzicom jak po spraw
          > dzeniu okaże sie ze fotelik nie ma crash testów?
          > a samochód mają więcej niż 15-letni?
          > to by było bezpieczne na 1000% ....
          To samo pomyślałam hehewink Ale szkoda mi czasu na konwersacje z tą forumowiczkąwink
    • marika012 Re: Fotelik 9-25,ograniczony fundusz,doradzcie 09.05.12, 18:37
      Nania Racer SP, 3 gwiazdki ma w testach a taniutki. Do tego szybko się montuje i jest wygodny.
      O taki:
      allegro.pl/fotelik-samochodowy-racer-sp-nania-adac-i2310591738.html
      Można znaleźć jeszcze taniej niż w tej aukcji.
      • sonrisa06 Re: Fotelik 9-25,ograniczony fundusz,doradzcie 09.05.12, 19:32
        1mzeta bardzo dobrze pisze, takie głosy są potrzebne, bo to co pisze to jest prawda. Zdecydowana większość rodziców w ogóle nie wie o co chodzi z tymi fotelikami, trzeba ludzi uświadamiać. Rodzice myślą, że fotelik jest w pierwszej kolejności dla WYGODY dziecka oraz aby uniknąc mandatu, bo ktoś taki głupi przepis wynalazł, że trzeba mieć fotelik.
        Wiele osób uważa, że fotelik to zbędny wydatek. Wolą kupić dziecku zabawki np. na urodziny zamiast zrobić ogólnorodzinną zbiórkę na fotelik. Można kupić skarbonkę i na fotelik uzbierać, albo pożyczyć pieniądze od zamożniejszej koleżanki/rodziny i umówić się na spłatę w ratach. Ale rodzicom się nie chce tak gimnastykować, bo po co. Składać na fotelik? Pożyczać na fotelik? A po co? Dziecko przecież mało jeździ, itp. itd.
        My przez dłuższy czas żyliśmy z jednej pensji, niewiele wyższej od najniższej krajowej, więc wiem co piszę, a jednak na fotelik pieniądze musiały się znaleźć. Tak samo musiały się znaleźć pieniądze na lekarza i leki, kiedy córka była chora. Moja córka jeździ w cybexie, który nas kosztował 500 zł i to było dla nas wówczas bardzo dużo. Ale prawda jest taka, że każdy rodzic już na kilka miesięcy wcześniej wie, że fotelik trzeba będzie kupić, bo albo dziecko wyrasta, albo ma się urodzić i dla noworodka potrzebny. To nie jest decyzja z dnia na dzień, można przez kilka miesięcy coś odłożyć, coś sprzedać np. za małe ubranka, buty. Da się, tylko trzeba chcieć.
        • krasulas Re: Fotelik 9-25,ograniczony fundusz,doradzcie 09.05.12, 20:16

o!
          jeszcze sunshine kids monterey jest bardzo przystępny cenowo w stosunku do jakości!
          ale... wyżej wypisałam foteliki w własnymi pasami warte uwagi - nawet w formie "sprawdzonej" używanej
          polecam mimo wszystko forum "foteliki samochodowe", choć poza paroma mądrymi osobami są tam zapewne handlowcy i "marketingowcy"smile

ostatnio wymianiałam synowi foteliki - z Casualplay i MaxiCosi na Cybex Solution i Recaro Young Sport
          niestety inwestycja piekielnie droga - Recaro Y.S. świetny (głowa nie leci!!!!), Cybex słabszy moim zdaniem od Recaro Monza
          jeśli zależy Ci na foteliku z własnymi pasami wybrałabym Recaro Y.S., Storchenmuhle (ale tu głównie handlowcy), Casualplay
          o innych markach mniej popularnych mam słabe info i mój wybór niekoniecznie musi być odpowiedni dla innych...
          pzdr i powodzenia
    • czarna784 Re: Fotelik 9-25,ograniczony fundusz,doradzcie 09.05.12, 20:24
      A Maxi Cosi priori czy tobi?Co sadzicie?
      • emma6666 Re: Fotelik 9-25,ograniczony fundusz,doradzcie 09.05.12, 20:32
        Dla drobnego dziecka Tobi, priori jest obszerniejszy, i jak już to chyba xp, inne mają o gwiazdkę mniej.
        • czarna784 Re: Fotelik 9-25,ograniczony fundusz,doradzcie 09.05.12, 20:37
          Dzieki wielkie,wlasnie myslalam o modelu priori xp,mówisz ze jest bezpieczny,warto go kupic?
          • emma6666 Re: Fotelik 9-25,ograniczony fundusz,doradzcie 09.05.12, 20:40
            Warto. Plus za dobrą kompatybilność z wieloma autami. Mam Mobi czyli odwrócone priori, nie narzekam.
            • czarna784 Re: Fotelik 9-25,ograniczony fundusz,doradzcie 03.06.12, 18:58
              Podbijam temat ,bo chcialabym sie dowiedziec czy mozna kupic uzywany fotelik Maxi Cosi Priori XP,kupowalyscie uzywane foteliki?
          • sylki Czarna 10.05.12, 08:48
            Najlepiej jakbyś wzięła dziecko do sklepu i do fotelików poprzymierzała. Moje typy dla mojego średniego dziecka odpadły w przedbiegach, bo młoda nie chciała w nich siedzieć (a był to m.in MC Tobi), darła sie w niebogołosy, jedynie cicho siedziała w Bebe Confort oraz Romer i ten drugi kupiłam.
            Wydatek dość duży, ale teraz jeździ w nim moja druga córka smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka