pina_colada88 05.05.12, 15:22 Ile normalnie kosztuje body i śpioszki? I gdzie najlepiej kupić? Liczę na pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olka31mama Re: Ciuszki dla noworodka. 05.05.12, 16:13 body polecam z pepco i z c&a, oraz body firmy ewa klucze, a jeśli chodzi o śpioszki to ewa klucze lub pinokio, śpioszki i body na początku kupowałam na allegro, duży wybór kolorów i wzorów a i cena dostawy nie jest wysoka Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 róznie 05.05.12, 16:15 pytanie w rodzaju: ile kosztuja szpilki? Rozrzut cen jest ogromny. Mozna kupic wszedzie,w hipermarkecie, w butiku, w sieciówce o sredniej cenie. A co to są te spioszki? spodnie same czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: róznie 05.05.12, 16:16 co do body, to polecam dla noworodka body kopertowe, czyli takie którego nie przeklada sie przez głowe, tylko własnie jak koperte zapina. Dobrej jakości sa petit bateau Odpowiedz Link Zgłoś
pina_colada88 Re: róznie 05.05.12, 16:52 To przepraszam za pytanie- dopiero od 3 dni jestem ciocią Śpiochy- allegro.pl/spiochy-spioszki-kolorowe-sitodruk-ewa-klucze-56-i2258573822.html Myślalam o allegro, ale nie wiem czy się oplaca. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: róznie 05.05.12, 17:41 wiesz co ładne to, tylko, ze tym nie załatwisz sprawy. Pod spod by był dobry t-shirt, albo body (choc to znaczy dwa razy zapinanie w kroku). Body polecam na prawde kopertowa, taki maluch w niczym, ale to w niczym nie pomaga. Dobrze jest zwrócic tez uwage, czy sciagacze czy rekawkach nie sa za waskie. najczesciej jest tak, ze przy wkladaniu kazdy palec idzie w inna strone. Chodzi mi o taki rodzaj body: www.petit-bateau.fr/e-shop/product/69684/27Z/body-naissance-manches-longues-raye-croco.html Pogadaj z matka, bo z body to jest zagwozdka czy kupowac z krotkim czy z długim rekawem. Moze sam tzw. rampers tak na 3 albo 6 m-cy. Druga sprawa: moze matka ma juz porobione zapasy w rozmiarze 50 i 56, moze potrzeba jej cos w rozmiarze na 3 m-ce? Jak to dziewczynka, to mozna kupic przewiene sukienki (koniecznie z naturalnych tkanin) na lato. ta jest praktyczna: www.petit-bateau.fr/e-shop/product/69660/18W/robe-body-bebe-fille-manches-courtes.html Ze spodniami tez moze byc problem, bo niektórzy producenci robia gumke zbyt sciskajaca i dla dzieci tak do poł roku-8 mcy taki ciuch jest do niczego, bo w pierwszych miesiacach brzuchy lubia byc wzdete albo czesto bola z powodu niedojrzalosci ukladu pokarmowego i ta gumka w pasie czy pasek tylko pogarszaja sprawe. A w ogle to gratulacje Odpowiedz Link Zgłoś
pina_colada88 Re: róznie 05.05.12, 18:56 Kamelia, bylam u nich wczoraj. Z lenistwa nie chcialo mi się iść na zakupy, a że mama szla to kupila kilka ciuszków. Rozmiar 68 i 74, krótki rękawek. Dostalam po tylku, że się nie wysyla nikogo. Zalamalam się- pól roczku mala będzie miala w grudniu W rozmowie z siostrą wyszlo, że nie ma malych ciuszków, tylko kilka sztuk. Dziś musiala na zakupy jechać. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: róznie 05.05.12, 19:27 jesli kupiłas w petit bateau, to u nich rozmiarówka jest ciut niższa. Sama kupuje petit bateau, zwłaszcza dodatki typu kapelusze na lato ,czapki, szaliki, rekawiczki, a sobie bluzki i jakośc bawełny jest super. Odpowiedz Link Zgłoś
eo_wina Re: Ciuszki dla noworodka. 05.05.12, 21:01 Najwygodniejsze sa pajacyki. Moje dzieci dostaly kilka spiochow w prezencie i nigdy im ich nie zalozylam. Polecam marke Early Days, o cos takiego: allegro.pl/early-days-komplet-3-pajacykow-roz-6-12m-74cm-i2321689780.html Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Ciuszki dla noworodka. 06.05.12, 08:28 a mi wydaje się, że takie są za mało ładne na prezent, tak jak i te ewa klucze, czy jak to się zwie. Takie to samemu można kupić, ale gdy się daje coś w prezencie, to lepiej się trochę bardziej postarać, choć również się zgadzam, że pajacyki będą lepsze, choć teraz jak jest dość ciepło, to przydają się ubranka także mniej zabudowane, choćby jakieś wygodne spodnie w których może dziecko mieć gołe stópki, do tego jakaś koszulka z krótkim rękawem, czy body. Przykłady takich już fajniejszych ubranek w niewygórowanych cenach allegro.pl/babaluno-spodnie-bawelniane-2-szt-0-3-m-gwiazd-i2306659315.html allegro.pl/babaluno-rampersy-2szt-birdie-3-6m-68-ssp-2214-i2298449082.html allegro.pl/baby-komplet-2szt-pajacyki-spioszki-tygrysek-56-i2259668911.html allegro.pl/matalan-spodnie-lniane-roll-up-3-6-4-5kg-i2306431027.html allegro.pl/matalan-2pak-spodnie-pumpy-alladynki-3-6-m-cy-i2324901346.html allegro.pl/body-roz-62-grochy-falbany-biedroka-bt105-001a-i2294504967.html allegro.pl/babaluno-rampers-monkey-3-6m-62-68-ssp-1863-i2301993503.html Tak poza internetem, to na pewno ładne ciuszki masz w H&M, Kappahl czy Lindex. W 5-10-15 masz taniej i też można coś ładnego znaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś
beakarp Re: Ciuszki dla noworodka. 06.05.12, 10:55 Ja miałam zapasy ciuszków tak od 62 rozmiaru, a Jasiek urodził się mniejszy, także siostra pobiegła do 5-10-15 i kupiła ich pajacyki i śpioszki na 56cm, a w C&A cienkie bawełniane pajacyki , starczyły na pierwszy miesiąc życia Byłam z nich bardzo zadowolona. Noworodka nie ubiera się w tshirty, ani sukienki, czy jeansy, tylko w takie max wygodne i praktyczne Odpowiedz Link Zgłoś
eo_wina Re: Ciuszki dla noworodka. 06.05.12, 11:44 Otoz to. Strasznie dziwia mnie matki, ktore ubieraja noworodki w dzinsy i koszule z kolnierzem. Nie wiem, jaki jest ich cel, dla mnie to ani fajne, a ni wygodne. Natomiast te rampersy Babluno juz na starcie odrzucilabym. Po pierwsze sa zakladane przez glowe, co jeszcze uszloby przy koszulce - przy rampersie dyskwalifikuje. Po drugie maja koszmarnie wielgachne aplikacje naszywane na przodzie, ktore, mimo ochronnej siateczki od wewnatrz (ktora przy pierwszym praniu sie odrywa) i tak drapia dziecko w delikatna skore, sa sztywne i malo przyjemne, choc pewnie ladne. Natomiast ten rampers w gwiazdki ma zapiecie z tylu - kolejny durny wymysl! Jak mozna zakladac noworodkowi zapinane z tylu ubranie, kiedy lezy praktycznie wiekszosc czasu na pleckach? Z doswiadczenia wnosze, ze mloda matka na bank bardziej ucieszylaby sie z prezentu w postaci trzypaku zwyklych, bawlnianych pajacykow niz wymyslnej falbaniastej sukni, ktora dziecku zalozy raz albo i to nie. No ale de gustibus, etc. Odpowiedz Link Zgłoś
janka39 Re: Ciuszki dla noworodka. 06.05.12, 12:55 Eo wina - 100% racji. Fajne, wygodne, w dobrej cenie bodziaki ma kappahl, HM. Pajacyki - mothercare, next, endo. Swietna jest tez firma sanetta, ale droga. A jak przyjda upaly ttiszerty tez sie sprawdza. I spodenki, ale tylko z golfem, guma odpada. Dwa lata temu kupowalam takie w hm i tk maxx (sanetta) Odpowiedz Link Zgłoś
nglka Re: Ciuszki dla noworodka. 06.05.12, 13:06 Spodenki takie - jak zostało nazwane- "z golfem" - są super.Ubierałąm córę w bodziaka,na to lekkie spodnie i super Bardzo długo ubieranie wyglądało tak: pielucha, bodziak [zależnie od temp. z długim lub krótkim rękawem] i na to pajac [zależnie od temp. cienki lub z grubszego materiału]. Lub: bodziak i do tego spodenki "z golfem" oraz skarpety. Tak córa chodziła po domu do ok2 r.ż. Czyli namiętnie używane były przede wszystkim bodziaki i pajace. Ja z kolei kopertówek nie lubiłam, wkurzała mnie mnogość nap, szczególnie nocne przebierane t był cyrk bo na śpiocha stale myliłam napy Nie miałam najmniejszego problemu z ubraniem body przez głowę, tym bardziej, że na ramionach są zakładki. A do tego dzieciak współpracować nie musi. Tutaj wg mnie co kto woli lubi - miałam kilka kopertowych i użyłam zaledwie kilka razy, gdy musiałam [znaczy reszta w praniu]. Śpiochy - szczególnie na prezent - odpuściłabym sobie, tak sam kaftaniki które się podwijają. Rzadko kto ich teraz używa, pajace i bodziak to najbardziej uniwersalne ciuchy. A jeśli naprawdę polegniesz przy wyborze, to zostaje jeszcze prezent dla... mamy. Relaksacyjna kąpiel w pachnącym, nowym płynie, perfumowany balsam itp. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Ciuszki dla noworodka. 06.05.12, 13:55 > Ja z kolei kopertówek nie lubiłam, wkurzała mnie mnogość nap, szczególnie nocne > przebierane t był cyrk bo na śpiocha stale myliłam napy miałam dokładnie to samo, nienawidziłam koperkowych ubrań przez mnogość nap, natomiast najbardziej lubiłam body, które zakładało się przez głowę i to także przy pierwszym dziecku, naprawdę nie wiem na czym ta trudność miałaby polegać. Przy drugim dziecku najbardziej lubiłam jakieś miękkie spodnie, półśpiochy a do tego bluzeczka lub koszulka. Był to codzienny zestaw do spania. Bolała mnie rana po cięciu cesarskim, syn w nocy często się załatwiał, musiałam mu zawsze kilka razy pieluszkę zmieniać i zamiast męczyć się z tymi wszystkimi zapięciami tylko zsuwałam gatki (miałam kilka par takich podobnych jak te niebieskie, które pokazałam), zmieniałam pieluszkę i wsuwałam z powrotem. Uważam, że mi to bardzo ułatwiało. Jakieś pajacyki czy bodziaki to były co najwyżej na dzień. Jeansów dla maluchów też nie uznaję, ale jakieś wygodne gatki, gdzie nic nie ma prawa dziecka uciskać, to już tak. Nie widzę też dużego problemu jak ubranko jest zapinane z tyłu, najgorsze są te koperkowe ciuszki, gdzie człowiek gubi się wśród tych wszystkich nap. Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Ciuszki dla noworodka. 06.05.12, 14:00 "Ja z kolei kopertówek nie lubiłam, wkurzała mnie mnogość nap, szczególnie nocne > przebierane t był cyrk bo na śpiocha stale myliłam napy Nie miałam najmniej > szego problemu z ubraniem body przez głowę, tym bardziej, że na ramionach są za > kładki. A do tego dzieciak współpracować nie musi. Tutaj wg mnie co kto woli l > ubi - miałam kilka kopertowych i użyłam zaledwie kilka razy, gdy musiałam [znac > zy reszta w praniu]." Ja dokładnie tak samo. Nie znosiłam kopertowych body, natomiast z zakładaniem przez głowę, ani ja ani moje dziecko nie mieliśmy żadnego problemu. Tak więc najlepiej niech mama sama sprawdzi, co jej pasuje. Ja tez ubierałam swoje dziecko w bodziaka i pajaca, a jak sie zrobiło cieplej to w bodziaka i rajstopki lub bawełniane spodenki i skarpetki. Ja polecam bodziaki i pajace w wielopakach z mothercare. Odpowiedz Link Zgłoś
tres09 Re: Ciuszki dla noworodka. 06.05.12, 14:14 Z zakładaniem body przez głowę tez nie miałam problemu. Problem się pojawiał ze zdejmowaniem jak się kupa wylała. Odpowiedz Link Zgłoś
nglka Re: Ciuszki dla noworodka. 06.05.12, 21:42 Gdy u mojej się kupa wylewała, do dosłownie po samą szyję, zdejmowałam więc czystą stroną a okupkaną tylko podwijałam - w końcu strona brudna i tak całą szła do mycia Młoda miała grubaśne nogi, więc nigdy się tą stroną nic nie wylało, szło zawsze do góry. W innym przypadku być może zmuszona byłabym pokochać kopertówki Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Ciuszki dla noworodka. 06.05.12, 23:22 na tym polega przewaga body kopertowego nad zakladanym przez głowę (nawet z zakładkami). Łatwe do wlożenia i zdjecia. Rozklada się na przywijaku jak reczki, kładzie noworodka i tylko trzeba rece przylozyc przez rekawy, a wiadomo, ze noworodek czy wczesne niemowle nie wykazuje woli wspolpracy przy ubieraniu i rozbieraniu. Kupa jak sie zrobi na plecy, tez łatwiej ja usunąc niz bawic sie w rolowanie. Zreszta jak mozna ławiej, to po co sobie robic trudniej Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Ciuszki dla noworodka. 07.05.12, 07:13 moim zdaniem nie jest łatwe do włożenia, szczególnie w nocy. No ale to chyba kwestia indywidualna Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Ciuszki dla noworodka. 07.05.12, 07:47 Kamelia, dla Ciebie łatwiej. Dla mnie i niektórych innych dziewczyn (czytaj ze zrozumieniem) łatwiej i szybciej przez głowę i już. I z kupą też łątwo sobie poradzić, przynajmniej ja sobie radziłam, choć u nas kupa baaardzo rzadko wyleciała. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Ciuszki dla noworodka. 08.05.12, 09:16 Z tego, co zrozumiałam, noworodek to teraz, a rampersy miałyby być na lato. Wkładanego przez główkę niczego się nie boję, odkąd się podszkoliłam, jak to zrobić bez podnoszenia główki dziecka - da się. Odpowiedz Link Zgłoś
kudlata1 Re: Ciuszki dla noworodka. 06.05.12, 18:36 moim zdaniem śliczne ciuszki dla maluszków ma Kappahl z linii Baby. Mięciutka bawełna i ciekawe wzornictwo. Odpowiedz Link Zgłoś
pina_colada88 Re: Ciuszki dla noworodka. 06.05.12, 21:03 Niunia jak się urodzila miala 53 cm, czyli kupować 50/56 czy 62 cm? A takie body np? allegro.pl/slodziak-body-56-bodziaki-bodziak-zwierzaki-gratis-i2317783209.html?source=oo Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Ciuszki dla noworodka. 06.05.12, 22:26 Kup 62, dluzej pochodzi, to znaczy polezy... Tak kapphal i seria baby jkest przecudowana, piekne ciuszki. Ja bym kupila w tesco zestaw trzech pajacow, skarpetki (w tesco sa takie fajne bezuciskowe) i rampers na lato. allegro.pl/babaluno-rampers-sliniak-krowka-0-3m-62-ssp-2198-i2298444296.html Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Ciuszki dla noworodka. 06.05.12, 23:13 ja bym kupila kilka ( z sześc) na 56 cm, wiem, że to na miesiac-góra dwa, ale tak juz jest z dziecmi. Jak ja ubierzesz teraz w 62, to bedzie w tym plywała. Te bdody zalinkowane śa fajne. Dobre na chłodniejsze dni maja czy czerwca, potem bedziesz kupowac z krótkim rekawem na lato. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Ciuszki dla noworodka. 06.05.12, 23:26 obejrzałam jeszcze raz te body. Ładne, ale niewygodne dla noworodka. Wlasnie przez to przekladanie przez głowę (te nawet zakładek nie mają). Mozesz kupic dla porównania i takie, i kopertowe i zobaczysz róznicę. na prawde kopertowe sa praktyczniejsze w wieku do 6 mcy. Przeciskanie przez głowe jest średnio fajne. Odpowiedz Link Zgłoś
kudlata1 Re: Ciuszki dla noworodka. 07.05.12, 00:24 zdecydowanie rozmiar 56. 50 jest dla wcześniaków. Mnie się akurat te bodziaki nie podobają, nie lubię jaskrawych kolorów u takich maluszków. Lepsze moim zdaniem jest takie zapięcie: www.kappahl.pl/article/body_252981 Nie męczymy tak malucha przy ubieraniu Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Ciuszki dla noworodka. 07.05.12, 09:21 kudlata1 napisała: > zdecydowanie rozmiar 56. 50 jest dla wcześniaków. 50 jest na 0, czyli na noworodka. Na wczesniaki jest 42 albo 44. Moja starsza córka chodziła przez miesiąc prawie w rozm. 50, młodsza prawie 2 tyg. Obie jak sie urodziły, to miały 50 cm. > Lepsze moim zdaniem jest takie zapięcie: > www.kappahl.pl/article/body_252981 > Nie męczymy tak malucha przy ubieraniu no wlasnie chodzilo mi o takie zapiecie. Duzo łatwiejsze i praktyczniejsze niz przekładanie przez glowe. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Ciuszki dla noworodka. 07.05.12, 07:18 a kiedy się urodziła? Moja córka jak się urodziła to miała 54 cm i 56 nosiła do 1,5 miesiąca, w 62 się topiła na samym początku, syn jak się urodził miał 55 cm i większość ubrań w rozmiarze 56 była od razu na niego za mała, we większych na 56 chodził maksymalnie do tygodnia, jak miał 1,5 miesiąca nosił już 68. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Ciuszki dla noworodka. 07.05.12, 07:20 a te body które pokazujesz chyba są w Textil Market. Jeśli masz gdzieś ten sklep, to przejdź się. Są tam polskie ubranka, dość tanie. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Ciuszki dla noworodka. 07.05.12, 07:28 No i jak chcesz jednak tanio kupić to przejdź się do Pepco. Stamtąd dla syna miałam obłędne półśpiochy, takie bawełniane, super wygodne, fajnie leżały, lubiłam mu ubierać i ciągle dokupowałam większe rozmiary. Body stamtąd są różne.. czasem lepsze, czasem gorsze, ale może w rozmiarze 56 rzeczywiście lepiej tam kupić, bo one i tak będą tylko na chwilę, poza tym nie wiadomo w jakich ilościach zamierzasz tego wszystkiego nakupić. W Kappahlu ostatnio widziałam fajne promocje na ubranka dla niemowląt. Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Ciuszki dla noworodka. 07.05.12, 08:11 na prezent kupiłabym cos przewidywalnej jakości, czyli Mothercare (bardzo lubiłam ich pajace), Kappahl lub H&M. Ubranka niemowlęce tych firm są ladne i dobrej jakości. Dla dopiero co urodzonego dziecka kupiłabym r. 56, jesli mama dziecka wyrażnie prosiłaby mnie o ciuszki na już. W Mothercare to będzie rozmiar 0-3 mies. Wzięłabym 3-pak pajacy i body. Jeśli chodzi o kłótnię, czy lepsze body kopertowe czy przez głowę, to dla pierwszego dziecka zdecydowanie na pocz. wolałam kopertowe. W Polsce takie body chyba prawie wyłącznie polskich firm można dostać, np. Sofija (do kupienia w Smyku). Zaznaczam, ze takie bodziaki kupowałam juz prawie 10 lat temu więc moze cos sie w kwestii producentów i sklepów zmieniło... Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Ciuszki dla noworodka. 07.05.12, 08:52 Ja bym tylko nie przesadzala z iloscia, sama bylam swiezo upieczona ciocia i kupilam troche za duzo ubranek 56, zreszta z 62 tez dziecko szybko wyrasta. Na te pore roku, najlepsze beda te polspiochy bezuciskowe, wlasnie tych polskich firm. Body- ja nie uzywalam kopertowych, mialam normalne i rozpinane na calej dlugosci, te drugie na pewno latwiej zalozyc, ale wprawy nabiera sie bardzo szybko. Fajne ubranka sa tej firmy, kupowalam spiochy i body z haftem (takie troche bardziej eleganckie), szybka wysylka, ubranka okej typowo polskie. allegro.pl/listing/user.php?us_id=13556596 Odpowiedz Link Zgłoś
pina_colada88 Re: Ciuszki dla noworodka. 07.05.12, 14:11 2 maja się urodzila, 38 tydzień, termin miala na 10 maja Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: Ciuszki dla noworodka. 07.05.12, 20:54 gratulacje dla rodzicow i dla cioci mnie najbardziej odpowiadaly body Mothercare - wkladane przez glowke, ale mialy na tyle duze wyciecie, ze nie bylo mowy o jakimkolwiek przeciskaniu glowki. Do tego fajne jakosciowo, z miekkiej bawelny, miekkie szwy, ktore nie uwieraly malucha. C&A tez nigdy mnie nie zawiodly, cenowo rowniez przystepne (ok. 18-20zl). I bardzo cenilam sobie pajace Mothercare, ktore jako jedne z nielicznych mialy przy rekawkach dodatkowe "kieszonki", ktore mozna bylo wywinac i schowac w nie male raczki noworodka, co zabezpieczalo dziecko przed zadrapaniem sie ostrymi paznokciami. Corka urodzila sie 53cm, syn 51cm i z podobnymi wagami niespelna 2500g i oboje przez pierwsze 2 miesiace z powodzeniem miescili sie w rozmiarze 56. Rozmiar 62 (corka urodzona w maju) zaczelam zakladac w okolicach wakacji. Odpowiedz Link Zgłoś
janka39 Re: Ciuszki dla noworodka. 07.05.12, 22:22 aleksandra1977 napisała: >> > > mnie najbardziej odpowiadaly body Mothercare - wkladane przez glowke, ale mialy > na tyle duze wyciecie, ze nie bylo mowy o jakimkolwiek przeciskaniu glowki. taaa, to wycięcie jest na tyle duuuuuże, że moj grubasek miał wiecznie odsłoniete ramionka Dlatego u nas body z mothercare to byla porażka, za to pajace naprawde super Odpowiedz Link Zgłoś
nglka Re: Ciuszki dla noworodka. 08.05.12, 02:50 janka39 napisała: > taaa, to wycięcie jest na tyle duuuuuże, że moj grubasek miał wiecznie odsłonie > te ramionka > Dlatego u nas body z mothercare to byla porażka, za to pajace naprawde super Ale to bardzo dobry miernik zasikania jest. Im grubsza / cięższa pielucha, tym większy dekolt. Ba - nie musisz sprawdzać. Patrzysz - i już wszystko wiesz Odpowiedz Link Zgłoś
natalek79 Re: Ciuszki dla noworodka. 08.05.12, 08:29 To tak samo jak moja pociecha - wiecznie za duży dekolt Ja sobie bardzo chwaliłam kopertowe body w pierwszych miesiacach i wcale nie odczuwałam dyskomfortu z zapinania większej ilości nap. Jednak te koperowe dosyć szybko się skończyły, bo młody miał 55 cm i 4 kg na starcie, a kupowałam je chyba max do rozm.68. Oczywiście większość była H&M i ze Smyka, bo mam je 5 minut od domu. Moim zdaniem były lepsze jakościowo niż kupowane w zwykłych dziecięcych sklepach polskich producentów (miałam po kilka sztuk pinokio, szwat i jeszcze inne), bo te szybko się mechaciły, zniekształcały a i kolorki bardziej "cierpiały" w praniu, a niestety body, pajace czy śpiochy są często prane. Z tańszych chwaliłam sobie za to happy kids, zapinane na ramieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
maddlenel Re: Ciuszki dla noworodka. 07.05.12, 09:05 A ja polecam bodziaki i rampersie z Tesco. Są z bardzo dobrej jakości bawełny, swietnie sie piora i są w bardzo dobrej cenie... Odpowiedz Link Zgłoś
kaku79 Re: Ciuszki dla noworodka. 07.05.12, 09:33 z tymi rozmiarami rzeczywiście jest różnie. córa urodziła się 51 cm (całkowicie donoszona) i przez pierwszy miesiąc chodziła w 50 ( a przybieała na wadze), 56 cm przeskoczyła w tydzień i najdłużej chodziła z okresu niemowlęcego w 62. syn ur. 56 cm od razu wskoczył w 62. Bardzo polecam body i pajacyki z tesco F&F oraz te licencyjne (są w 2-,3-pakach), nie rościągają się, nie spierają kolory i są bardzo wygodne. nie ma co się bać wkładania przez głowę - kwestia praktyki polecam także popytanie się w rodzinie i u znajomych czy nie mają rzeczy po swoich pociechach - wiele osób wstydzi się zaproponować, gdyż uważają, że są to ciuszki zniszczone, a niejednokrotnie one są tylko kilka razy wyprane - duży plus jest taki, że wszelkie chemiczne związki są już z nich wypłókane Odpowiedz Link Zgłoś