pirella 13.03.04, 14:11 Hej w czerwcu na świat ma przyjść maleńka dziewczyna.Nie mam pomysłu na imię,nasz znajomy podpowiedział nam imię Zara,mężusiowi spodobało się bardzo,ja mam mieszane uczucia np jeśli chodzi o zdrobnienie,no i ciekawe co z rejestracją w USC prosze Was o opinie.Buziaczki czerwcowa mamusia-beczusia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
angie555 Re: Zara dla dziewczynki 13.03.04, 17:46 Ja uwazam ze imie musi wspolgrac z nazwiskiem, nie jest najgorsze, ale nie patrz na gust innych, popatrz jak bedzie brzmialo z nazwiskiem i pomysl jak bedziesz na nia wolac... Odpowiedz Link Zgłoś
tradycja1 Re: Zara dla dziewczynki 13.03.04, 18:30 Zara? pierwsze slysze..od razu mnie nasuwa sie zara(z), albo Zaraza. Oczywicie to moja tylko opinia . Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Pretensjonalnie do bolu 13.03.04, 21:56 pirella napisała: > Hej w czerwcu na świat ma przyjść maleńka dziewczyna.Nie mam pomysłu na > imię,nasz znajomy podpowiedział nam imię Zara,mężusiowi spodobało się > bardzo,ja mam mieszane uczucia np jeśli chodzi o zdrobnienie,no i ciekawe co > z rejestracją w USC Wybacz, ale to nie jest dobre imie dla dziewczynki w Polsce. Moim zdaniem, jesli ten post to nie podpucha, to naprawde glupio miec na imie jak marka odziezowa i gwarowe zaraz-zara. Serio, dla mnie odpada i bardzo zle sie kojarzy Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: Zara dla dziewczynki 14.03.04, 10:47 Czesc ! Nie znam tego imienia .Chyba myslalas SARA ? to juz lepiej brzmi.Z ta ZARA to moze twoja corcia miec tylko problemy.Te okropne pytania jak??? jak to sie pisze ???itp.Ale wybor nalezy do Was .Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś
ginny22 Re: Zara dla dziewczynki 14.03.04, 14:02 Okrpone imię. Kojarzy się mi tylko z takim ordynarnym "zaaara" zamiast "zaraz". Fatalne imię, serio. Dzieci się będą z niej śmieć, dorośli się dziwić. Odpowiedz Link Zgłoś
darling_me Re: Zara dla dziewczynki 14.03.04, 16:18 hej Pirella, z calym szacunkiem, ale tez uwazam, ze to imie jest fatalne. to imie w ogole? sa takie ciuchy zara, czasem kupuje. Odpowiedz Link Zgłoś
mama5plus Re: Zara dla dziewczynki 14.03.04, 17:26 pirella napisała: > Hej w czerwcu na świat ma przyjść maleńka dziewczyna.Nie mam pomysłu na > imię,nasz znajomy podpowiedział nam imię Zara,mężusiowi spodobało się > bardzo,ja mam mieszane uczucia np jeśli chodzi o zdrobnienie,no i ciekawe co > z rejestracją w USC prosze Was o opinie.Buziaczki > czerwcowa mamusia-beczusia To dosc popularne imie w UK. Moja kolezanka zeszkoly rodzenia nadala je swojej drugiej coreczce. Zoe, Zara i Tamara Lorna. Imie nawet mi sie podoba ale nie wiem jak by sie w Polsce przyjelo. Ma pochodzenie arabskie i oznacza tyle co `chwalebny/piekny swit` Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: Zara dla dziewczynki 16.03.04, 01:42 dziwne troche jak napis na kiosku "zara wracam" czy pasta ( kluski) firmy "zara" czy tez ciuchy z takowej.... moim zdaniem w PL nie do przyjecia bez ciaglych docinkow. Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Zara dla dziewczynki 16.03.04, 10:48 Witaj. Nie podoba mi sie to imię, to tak jakby mówic 'zaraz' bez 'z'. Nie wiem, dziwnie brzmi wg mnie Zara jako imię. To oczywiscie tylko moje zdanie. Zycze udanego wyboru imienia. Pa Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Re: Zara dla dziewczynki 16.03.04, 12:09 imię samo w sobie jest bardzo ładne. nie wiem czemu wam kojarzy się jednymie z marką odzieżową ? w innych krajach ta marka jest od lat i nikt nie ma takich problemów. to tak jak by każdego Ludwika kojarzyć z płynem do mycia naczyć, a Grześków z wafelkami, Danusię z batonikami... jest to imię pochodzenia hebrajskiego i oznacza księżniczkę i stosowane wymiennie z imieniem Sara. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Zara dla dziewczynki 21.03.04, 16:13 Córka brytyjskiej księżniczki Anny ma na imię Zara. Co nie zmienia faktu, że w Polsce to imię nigdy nie funkcjonowało. W ogóle mamy u nas mało imion pochodzących z arabskiego (ja znalazłam takie źródło: This girl's name is used in Arabic. Its source is zahr, an Arabic word meaning "Radiance."). W związku z tym nie nawiązuje do żadnych tradycji, z kojarzy się faktycznie ze sklepem odzieżowym albo takim "zaaara przyjdem, nie pali sie, nie?" Odpowiedz Link Zgłoś
mamaliviiiarweny Re: Zara dla dziewczynki 26.04.04, 12:18 A ja jestem za!! Fajnie dawać dzieciom inaczej na imie. Juz nie bedą kolejną Zośką, Kryśką, Michałkiem czy Kubusiem... Juz prawie jesteśmy w UE, zróbmy coś dla swoich dzieci i pchnijmy je w daleki Świat!! Odpowiedz Link Zgłoś
michamina Re: Zara dla dziewczynki 26.04.04, 12:22 mamaliviiiarweny napisała: > Juz prawie jesteśmy w UE, zróbmy coś dla swoich dzieci i pchnijmy je w daleki > Świat!! Najlepiej przy okazji wypowiedzieć trzykrotnie formułkę zaparcia się jezyka polskiego i w ogóle naszego kraju. "Nie będzie język polski plół nam w tważ!" Odpowiedz Link Zgłoś
asiaasia1 Re: Zara dla dziewczynki 26.04.04, 13:47 Cześć Michamino , Czy jesteś zwolenniczką nadawania tylko polskich imion polskim dzieciom ? Jeśli tak , to dlaczego ? Co zrobić w takim przypadku , kiedy polskie imię jest międzynarodowe i ma swój rodowód w jęz. greckim , łacińskim , hebrajskim itp.itd.? Kiedyś koleżanka z Dominikany ,poznawszy moje drugie imię Magdalena , zapytała czy mama hiszpańskich przodków ? Koleżanka nie jest historykiem języka więc miała prawo zadać takie pytanie . Pozdrawiam a. Odpowiedz Link Zgłoś
michamina Re: Zara dla dziewczynki 26.04.04, 13:53 asiaasia1 napisała: > Cześć Michamino , > Czy jesteś zwolenniczką nadawania tylko polskich imion polskim dzieciom ? Jestem zwolenniczką nadawania dzieciom imion zakorzenionych w polskim języku/ w tradycjach rodziny/ew. na czesć szczególnie znaczących dla nas postaci (raczej rzeczywistych; do literackich podchodze z pewna ostroznością). > Jeśli tak , to dlaczego ? > Co zrobić w takim przypadku , kiedy polskie imię jest międzynarodowe i ma swój > rodowód w jęz. greckim , łacińskim , hebrajskim itp.itd.? Przytłaczająca wiekszosć to takie własnie imiona. Natomiast jestem przeciwniczką nadawania dzieciom na siłę imion z innych jezyków i w obcej pisowni, zwłaszcza pod hasłem "Juz prawie jesteśmy w UE, zróbmy coś dla swoich dzieci i pchnijmy je w daleki Świat!!" Mała zamiana "w" na "v" czy "ks" na "x" naprawdę nie uczyni z nas swiatowców ani nie świadczy o obyciu; raczej o prowincjonalizmie, kompleksach i braku obycia. Dlaczego inne narody jakos nie mają kompleksów na punkcie własnych imion i własnej pisowni? Odpowiedz Link Zgłoś
ginny22 Re: Zara dla dziewczynki 26.04.04, 22:22 Hmmm... Zawsze myślałam, że dzieciom dobry start w "dalekim świecie" zapewnią takie szczegóły jak porządne studia, znajomość języków, oczytanie i temu podobne sprawy, a nie imiona skopiowane z tradycji innych kultur. No-no-no, jakie to proste! Odpowiedz Link Zgłoś
marzennab63 Re: Zara dla dziewczynki 26.04.04, 19:37 Daj sobie spokoj z takim imieniem.Robisz dziecku tylko krzywde.Pomysl jak bedzie dorosla.Na pewno bedzie miala do ciebie pretensje,ze nie dalas jej normalnego imienia.Pomysl o tym.Pozdrawiam.Marzenna. Odpowiedz Link Zgłoś
asiaasia1 Re: Zara dla dziewczynki 26.04.04, 20:07 aniutek napisała : "moim zdaniem w PL nie do przyjecia bez ciaglych docinkow" to smutne .... Odpowiedz Link Zgłoś
ewo_lucja Re: Zara dla dziewczynki 26.04.04, 20:14 Przychylam się do paru głosów i sądzę, że Sara będzie lepszym rozwiązaniem; mnie Zara kojarzy się tylko z modnym butikiem, a faktycznie jeśli dojedzie jeszcze skojarzenie z zarazą, to nie będzie ciekawie. No ale właściwie zarówno Zara, jak i Sara trudno się zdrabnia. Odpowiedz Link Zgłoś
mamasary Re: Zara dla dziewczynki 26.04.04, 22:10 Jestem mama poltorarocznej Sary i jak juz to ktos tutaj powiedzial, zycie samo przynioslo zdrobnienia - Sarka, Sarunia, Sarena i Sarenka. Bardzo mi sie podobalo Zara i w Europie Zach. jest to dosc popularne obecnie imie ale jednak zdecydowalam sie na Sara Odpowiedz Link Zgłoś
sylasz Re: Zara dla dziewczynki 27.04.04, 07:38 powiem szczerze WYBÓR FATALNY!!!! Zara to najczęstszy skrót od słowa "zaraz"- czy chciałabyś żeby dziecko na wszystko,o co je poprosisz odpowiadało zara... mam psa,który nazywał się Zuza(ze schroniska)-zmieniliśmy na ZORA,żeby nie urazić sąsiada,który wołając swą córkę zdziwił by się,że pies przy płocie aportuje. Swojej córeczce nadałam imię ARLETTA,MA JUŻ 8 LAT i przynajmniej każdy w szkole wie o jaką Arlettę chodzi-bo jest tylko jedna w mojej miejscowości.Zdrobnienie też fajne:Arlecia;Arla;Arletunia itp.Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_war Re: Zara dla dziewczynki 27.04.04, 10:38 Imię samo w sobie jest bardzo ładne, jednak w języku polskim nasuwa na myśl słowa zara i zaraza lub kojrzy się z firmą odzieżową. Analogiczna sytuacja występuje w przypadku imienia Pipa(lub Pippa)- w Anglii brzmi normalnie, ale w Polsce nigdy byśmy takiego imienia dziecku nie nadali. Chyba lepiej zrezygnować z Zary ze względu na skojarzenia jakie może wywoływać, choć imię dobrze by funkcjonowało w innym, niepolskim kontekście. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
klubofaza Re: Zara dla dziewczynki 27.04.04, 10:46 witam serdecznie mnie akurat troche zle sie kojarzy bo moj wyzel sie nazywa zara i jak jest niegrzeczna to wszyscy na nia wolaja: zaraza! moze byc strach.... ale moj tata wola na nia bardzo ladnie: zarka! (jak rosyjski sputnik) ja lubie zara ale kurcze bardzo blisko tej zarazy... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś