Dodaj do ulubionych

allegro problem z kupującym

13.05.12, 20:15
Sprzedałam sandałki primii nowe z metką poniewaz nie trafiłam z rozmiarem
oczywiscie nie jestem firma ani sklepem
Pani mi dzis pisze ze załozyla 2 razy buty i sie rozkleiły
jeszcze przed zakupem pisała czy bedzie mogla je zwrócic ja odpisałam ze nie przyjmuje zwrotów
podejrzewam ze buciki sie nie spodobały i Pani chce poprostu sie ich pozbyc
co mam zrobic w takiej sytuacji?
Obserwuj wątek
    • dziustynka Re: allegro problem z kupującym 13.05.12, 21:18
      A wysłałaś Pani paragon? Mogłaby reklamować sama bezpośrednio w sklepie.
    • amelkalive Re: allegro problem z kupującym 14.05.12, 09:40
      tak paragon mam opiewa on na kwote co prawda nizsza niz sprzedałam buciki na allegro ale to chyba nie ma znaczenia prawda?
      • eo_wina Re: allegro problem z kupującym 14.05.12, 09:52
        Czy kupujaca jest z tej samej miejscowosci co Ty, ze bedzie mogla ot tak zaniesc buty do sklepu i zlozyc reklamacje? O ile bedzie jej sie chcialo bawic w takie rzeczy. Niestety w niektorych sklepach (np. CCC) wszelkie zwroty, wymiany i reklamacje nalezy skladac dokladnie w tym punkcie, w ktorym sie rzecz zakupilo, a nie w jakimkolwiek sklepie z sieci. Jesli kupujaca mieszka gdzie indziej to nie sadze, ze bedzie chciala na wlasny koszt wysylac buty do reklamacji. Kupila je od Ciebie, okazaly sie wadliwe i Tobie bedzie chciala je zwrocic. Zawsze mozesz nie przyjac, ale pewnie da Ci negatywa. Mozesz jej napisac (tak jak gros sklepow, ktore odrzucaja reklamacje), ze rozkleily sie, bo niewlasciwie je uzytkowala lub konserwowala, a to juz nie Twoja wina. Zreszta jesli jej napisalas przed transakcja, ze zwrotow nie przyjmujesz, a buty w chwili wysylki byly ok...
      • dziustynka Re: allegro problem z kupującym 14.05.12, 09:53
        Znaczenia nie ma, ja bym go podesłała kupującemu lub nawet skan zrobiła żeby sobie wydrukował.
        Tylko jak to był sklep stacjonarny w Twojej okolicy, to będzie dla niego problem.
        Ewentualnie mogłabyś załatwić tę reklamację za niego, ale musiałby przysłać Ci te buty na swój własny koszt.
        Ogólnie transakcja według mnie jest zakończona. Sprawa reklamacji to odrębna sprawa.
    • amelkalive Re: allegro problem z kupującym 04.06.12, 14:08
      Dziewczyny poradzcie co mam zrobic
      ta kobietka nie daje mi spokoju
      tak jak napisałam sprzedałam jej buciki nowe z metką ...
      przesłałam jej paragon zeby owe buciki mogla zareklamowac
      i sie zaczeło Pani dostała paragon za buty ale na kwote nizsza niz kupila na allegro (sprzedalam buty z zyskiem) oczywiscie spór założyła straszy skarbówką rząda zwrotu różnicy kwot zakupu w sklepie a allegro
      co mam zrobic?
      Czy ja nie moge zakupic czegos okazyjnie i sprzedac drożej jak robi 3/4 sprzedajacych na allegro?
      Pomóżcie
      • czarna784 Re: allegro problem z kupującym 04.06.12, 14:21
        Oczywiscie ze mozesz sprzedac drozej,Twoja sprawa za ile sprzedajesz,na tym polega polityka sprzedazy,zwlaszcza jesli cos jest nowe,w sklepie tez kuujesz drozej niz np.w hurtowni,wiec tym sie nie przejmuj.Gorzej z tym,ze "Niby" buty sie rozkleily,myslisz,ze to mozliwe?To buty damskie zy dzieciece?
        • amelkalive Re: allegro problem z kupującym 04.06.12, 14:25
          buciki dziecięce bedzo solidnie wykonane watpie zeby sie po dwóch spacerach rozkleiły
        • malpa513 Re: allegro problem z kupującym 04.06.12, 14:40
          ale sprzedaż z zarobkiem i w ogóle sprzedaż na allegro dotyczy tylko osob które prowadza dzialalność gosp., a bez działalności można chyba sprzedawac rzeczy "używane" czyli trzeba miec dowód zakupu sprzed 6 m-cy, czy sa jeszcze jakies inne przypadki?
          • czarna784 Re: allegro problem z kupującym 04.06.12, 15:55
            nie wiem jak tojest z działanością na Allegro ,bo tak owej nie posiadam,ale sprzedaje nowe rzeczy..chociazby te które córka dostała w prezencie od kogos a nie pasowało rozmiarowo,a wiadomo,ze na takie nie ma paragonu inie wiem ile kosztowało,wyceniam wg własnej oceny,wydaje mi sie,ze babka sie poprostu uczepiła,pozatym czy dziecko potrafi zniszczyc tak buty na dwoch spacerach zeby sie rozkleiły.
            Do autorki:Nie reaguj na jej groźby ,zapewne bedzie negatyw,ale wystarczy stanowczy komentarz i powinnoi byc ok..chociaz to zawsze negatyw,tez nie byłabym wniebowzięta.
      • anyx27 Re: allegro problem z kupującym 04.06.12, 14:22
        Olej Panią i tyle. W sporze wyjaśnij, co i jak i uznaj transakcję za zakończoną.
        • nimeska Re: allegro problem z kupującym 04.06.12, 14:47
          dokładnie
          wyjasnij z odpowiedzi po przez formularz allegro ze transakcja jest zgodna z przepisami i ty ze swojej strony nie masz sobie nic do zarzucenia,po to jej te buty wysłałaś by mogla je u zródłóa zareklamowac

nie przejmuj sie,

mi soie nie raz zdarzyło cos kupic zaq cene wyższa niz sklepowa czy na paragonie i nie widze problemu z tego powodu

nie zawsze ma sie wszystko tanije bo to all jak sie niektorym wydaje wink

• aleksandra1977 Re: allegro problem z kupującym 04.06.12, 14:59
        amelkalive napisała:
        Pani dostała paragon za buty ale na kwote nizsza niz kupila na allegro (sprzedalam buty z zyskiem) oczywiscie spór założyła straszy skarbówką rząda zwrotu różnicy kwot zakupu w sklepie a allegro
        co mam zrobic?
        Czy ja nie moge zakupic czegos okazyjnie i sprzedac drożej jak robi 3/4 sprzedajacych na allegro?

Paragon jest jej potrzebny do ewentualnej reklamacji w sklepie. To, ze kupila drozej niz widnieje na paragonie, to jej sprawa. Zaakceptowala warunki na Twojej aukcji, wiec niech sie Pani w nos pocaluje.
        • magdalenkaad Re: allegro problem z kupującym 04.06.12, 15:07
          Amelkoalive- sama bym się pewnie przejmowała, podobnie jak Ty . Taki typ smile Ale biorąc to na logikę to powinnaś napisać jej stanowczo , ale grzecznie, tak jak pisały przemowczynie: że Ty nie masz sobie nic do zarzucenia, i żeby Cię nie straszyła . Komentarz negatywny masz pewny, ale możesz dać logiczną i spokojną odp. Moim zdaniem Pani po prostu " pluje sobie w brodę" że przesadziła z ceną i dlatego na różne sposoby próbuje się wycofać z tej transakcji. Szczerze wątpię, żeby US się Tobą zainteresował , a przede wszystkim w to, że Pani się będzie chciało pisać donosy itp.
    • ma.ma.hu Re: allegro problem z kupującym 04.06.12, 15:12
      Taki typ zdarza się na allegro raza na jakiś czas.
      Przecież sprzedałaś te buty aby się ich pozbyć a nie żeby o nich teraz myślećsmile

Jak się buty rozkleiły to niech z nimi do szewca idzie jeśli nie chce reklamować. Tobie nic do tego. Zakończ bezowocną dyskusję z tą Panią bo szkoda czasuwink
    • koala0405 Re: allegro problem z kupującym 04.06.12, 16:00
      Ja też ostatnio kupiłam synkowi na all nowe sandałki Geox. Sprzedający dołączył paragon na którym widnieje niższa kwota i co ? W cale nie mam zamiaru się upominać o zwrot różnicy. Jakby co mam paragon i mogę reklamować /ew. wysłać pocztą do sklepu po wcześniejszych telefonicznych uzgodnieniach/.
      Wiem jakie to są nerwy gdy jesteś w sporze na allegro a druga strona nie chce się ugiąć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka