Dodaj do ulubionych

Allegro PayU

14.06.12, 14:25
Czy możecie podpowiedzieć jak zrezygnować z usługi PayU? przy aukcji nie da się tego odznaczyć. Będę wdzięczna za porady. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • maggi9 Re: Allegro PayU 14.06.12, 14:26
      Nie da się.
    • patatajowa Re: Allegro PayU 14.06.12, 14:40
      obowiązkowa. za pisanie w opisie aukcji zeby nie płacić ci w ten sposób moga zawiesić konto.
      za to mozna np. napisac ze wpłate na konto swoje premiujesz szybsza wysyłką wink
      nikogo nie zmusisz zeby ci tak zapłacil ani nikomu nie zabronisz. nawet jesli niektórzy pisza "prosze nie wpłacac przez payu bo nie mam skonfigurowanego konta" wink
    • lilu5 Re: Allegro PayU 14.06.12, 15:37
      a czemu nie podoba się wam PayU? jak dla mnie to bardzo wygodna opcja, nawet wolę, żeby kupujący płacili przez PayU.
      • nimeska Re: Allegro PayU 14.06.12, 15:42
        dla mnie tez bb wygodne
        mam w jendym mijesuc dane wszelakie i nie musze szukac czy w mailu czy po koncie biegac czy jest wplata

ale tez spotkalam sie z info na aukcji ze ktos prosi o wplate przelewem

ale mi wyplaty dzialaja szybko
        dzis ok 9 zlecilam i poranna sesja przychodzaca po 12 przelew dostalam z kasa

• tosieuda Re: Allegro PayU 14.06.12, 15:52
          A ja omijam takie aukcje, jak ktoś pisze, żeby nie płacić przez PayU to nie kupuję wcale,
          ta opcja jest wygodna, inaczej nie płacę,
          poza tym w razie czego Program Ochrony Kupujących wymaga więcej formalnosci, jeśli płaci się inaczej i nie zwraca kwoty wpłaconej za transport, a teraz mam taką sytuację i gdyby nie wpłata przez PayU dostałabym duuużo mniej,
          więc ta opcja zapłaty jest dla mnie najlepsza i jedyna
    • anika_ml Re: Allegro PayU 14.06.12, 16:23
      Potwierdzam - nie można z tej opcji zrezygnowac i chyba dobrze. Mam pytanie dla osob bieglejszych w kwestii PayU. Kupilam przedmiot na all i chcialam zaplacic własnie przez PayU (tym bardziej , ze to pierwsza sprzedaz tej osoby). sprzedajaca nalegała na wplate na konto bezposrednio a ja chce przez payU tyle, że nie ma ona skonfigurowanego konta i obawiam sie ze nie zamierza tego robic. Czy mam wplacic pieniadze mimo to? Czy Pay U jakos pogoni taka osobe do konfiguracji. Czy w razie braku kontaktu z tamta sprzedajaca , pieniadze z łatowscia wroca na moje konto? Jesli ktos wie i mógłby napisac , to z góry serdecznie dziekuję. pozdrawiam, ania
      • maggi9 Re: Allegro PayU 14.06.12, 16:37
        Wpłać jej już normalnie na to konto bo będzie potem robić problemy, awantury i będzie jakiś neg.
        Z tego co wiem to te pieniądze chyba się "odbiją" i wrócą do Ciebie jesli ona nie konfigurowała ale warto to szarpać się dla zasady?

Ja omijam szerokim łukiem osoby, które żądają wpłat na własne konto albo mówią, że przez payu wpłat nie przyjmują.
        Jeśli jednak jesteście "uczulone" na payu to proponuję w treści aukcji dodać zapisek, że wpłatę przez payu przyjmujecie ale towar wysyłacie dopiero jak z payu przejdzie na wasze, osobiste konto w banku.To jest zgodne z przepisami, allegro nie usuwa takich aukcji.Ale możecie przez to stracić klientów.Ja osobiście omijam takie aukcje i myślę, że wiele osób też.
        • anika_ml Re: Allegro PayU 14.06.12, 16:57
          Dziękuje za odpowiedz- pewnie faktycznie nie warto sie szarpac. Choc mam watpliwosci: kontakt @ utrudniony a teraz od kilku dni sie nie loguje w ogole. Mimo to , pewnie wplace bezposrednio bo sie nie doczekam konfiguracji konta. Pzdr
          • lilu5 Re: Allegro PayU 14.06.12, 18:57
            mnie się wydaje, że wpłacone pieniądze nie wrócą, tylko trafią na konto PayU sprzedającej (każdy takie ma, skoro ta opcja płatności jest obowiązkowa). Ona musi je skonfigurować, jeśli będzie chciała te pieniądze wypłacić. Konfiguracja to przecież tylko podanie swojego nr konta, na które mają trafiać pieniądze z PayU i nie jest to jakaś skomplikowana operacja.
            Skoro jest to pierwsza sprzedaż tej osoby, to może warto jej grzecznie wytłumaczyć, że PayU nie gryzie a konfiguracja jest b.prosta i z pewnością przyda jej się na przyszłość.
            Ja tam zawsze płacę od razu przez PayU i nigdy nie pytam się czy można wink
    • ailama Re: Allegro PayU 14.06.12, 19:49
      Ja bardzo chętnie bym zrezygnowała z tej usługi, ale niestety nie można. Na allegro ostatnio tylko sprzedaję, zakupów nie robię, więc wolałbym pieniądze otrzymać bezpośrednio na własne konto. Zlecenie wypłaty to dla mnie dodatkowa czynność. Na początku działania PayU nawet trzy dni oczekiwałam na wpływ, teraz zazwyczaj dobę. Paczki/przesyłki priorytet wysyłam zaraz po wpłacie, więc zakładam ze swoich środków sad, a Allegro na mnie zarabia dodatkowo.
      • malwi_31 Re: Allegro PayU 15.06.12, 01:42
        To trzeba zrobić jakieś zlecenie wypłaty? kurcze nie wiem o co chodzi. Mnie ta opcja nie pasuje gdyż wcześniej miałam środki od razu na swoim koncie, a tak trzeba czekać. Dzisiaj miałam sytuację, że dzwoniła do mnie kupująca, czy mogę jej już wysłać towar, że ona już zapłaciła itd. Towar wysłałam mimo, że środków na koncie jeszcze nie mam. Dlatego wolę wpływy bezpośrednio na konto.
        Dla pewności, czy możecie napisać jak skonfigurować konto z PayU? jak długo mam czekać na wpływy? i kiedy zacząć się martwić wink
        • konwalia-82 Re: Allegro PayU 15.06.12, 07:04
          allegro, moja sprzedaż, payu, konfiguracja konta

ja sobie ustawiłam wypłaty codzienne, czekam zwykle do 24h

dla mnie to mega wygodna opcja, nie musze szukac po koncie, liczyć za jaką przesyłkę zapłacił kupujący, mam na mailu formularz dostawy-ja napisałam, ze preferuję płatność payu, wywyłam zwykle od razu po wpłacie, chyba ze nie po drodze mi na pocztę-w aukcji zaznaczam wysyłka do 2dni

a i omijam sprzedających którzy nie chcą płatności przez payu-po pierwsze mogę nie chcieć, zeby znali mój nr konta, po drugie nie musze zawsze płacić przelewem, tylko mogę kartą

a i dla mnie wolę przelew, bo mam środki od razu na koncie-no cóż, własnie nie, banki róznie sobie przekazują transze(wg mojego doświadczenia do 3dni), aie od razu, jak twierdzą przeciwnicy payu
          • tosieuda Re: Allegro PayU 15.06.12, 07:20
            no właśnie, chyba większość osób boi się tej opcji z niewiedzy,
            a jak się chce sprzedawać na allegro,
            to trzeba się trochę zorientowac w temacie,
            żeby potem nie utrudniac zycia kupującym...

jak nie wypłacisz sobie pieniędzy z PayU to nigdy nie będziesz ich mieć na swoim koncie,
            a kupująca będzie czekać, choć zapłaciła od razu,
            tam jest wszystko na ten temat dokładnie opisane krok po kroku jak to zrobić,
            wypłaty większe niż 20zł można ustawic automatycznie,
            natomiast mniejsze sumy trzeba wypłacać ręcznie, czyli za każdym razem klikać, żeby wypłacić z PayU na swoje konto,
            skonfigurujesz to sobie raz i potem już masz spokój,
            a kupujący z większosci wybieraja tą opcję zapłaty z przyczyn, o których pisałam w poście wyżej
            • agni71 Re: Allegro PayU 15.06.12, 07:31
              tosieuda napisała:

> no właśnie, chyba większość osób boi się tej opcji z niewiedzy,
              > a jak się chce sprzedawać na allegro,
              > to trzeba się trochę zorientowac w temacie,
              > żeby potem nie utrudniac zycia kupującym...

Dokładnie. Dla mnie PayU to wygoda nie tylko jako kupujacej (tu zaletą jest, że mam mniej wpisywania przy przelewie), ale i sprzedającej (latwiej dojśc która wpłata od kogo, bo jak jest kilka wpłat w tej samej wysokości, a ludzie nie wpadna na to, żeby w tytule przelewu napisać nick i nr aukcji, to wiecej z tym klikania i zawracania głowy, niz kiedy mam jasny komunikat, że ten i ten zapłacił za to i za to). Jesli chodzi o konfigurację konta, to wchodzisz w swoje konto allegrowe i prowadzą cie krok po kroku, robisz to raz, póżniej co najwyżej zlecasz wypłate środków z konta allegrowego na swoje osobiste... To jest naprawdę proste i wygodne.
    • marta-zs Re: Allegro PayU 15.06.12, 08:56
      Nie da się zrezygnować z PayU, możesz dodatkowo ustawić możliwość przelewu zwykłego.
      Przez PayU pieniądze na koncie są po 2-3dniach(czasem dłużej), przelewem zwykłym zleconym rano do 12-tego samego dnia, lub dnia następnego(jeśli później).
      Ja podczas zmieniania numeru konta bankowego miałam dopiskę, żeby nie wpłacać przez PayU i nikt mi nie zablokował konta, kupujący wpłacali zwykłym przelewem.
      Zmiana numeru konta trwała u mnie koło 2 miesięcy, mimo to, że odrazu wysłałam list do allegro.
      • maggi9 Re: Allegro PayU 15.06.12, 09:10
        Ale co to za różnica czy są na Twoim koncie w 12 godzin czy w 2 dni?Jak kupujący wpłaci przez payu na Twoje subkonto na allegro to nie ma możliwości ich wyciągnąć z powrotem.
        To są de facto już Twoje pieniądze przecież.Ja rozumiem firmy, które muszą wystawiać faktury, skarbówka itp
        Ale nie rozumiem tego szumu prywatnych osób sprzedających najczęściej jakieś używane ciuchy. za niewielkie sumy, że nie mają pieniędzy na prywatnym koncie, że muszą zapłacić za wysyłkę, że założyć te 5zł.Serio? Te pieniądze nie uciekną przecież.
        Tez tak sprzedaję i mi to bez różnicy czy mam na koncie payu i będą za 1-2 dni czy już leżą na prywatnym koncie.
        • malwi_31 Re: Allegro PayU 15.06.12, 14:10
          No dobra, to te pieniądze z payU nie przychodzą od razu na moje konto bankowe? mam je sobie sama skądś wypłacić? proszę oświećcie mnie. Dostałam z payU takie info: Informujemy o zleceniu wypłaty środków zgromadzonych na Twoim koncie w PayU. I co mam teraz zrobić? na koncie bankowym tej kasy nie mam. Pomóżcie, please wink
          • slonko1335 Re: Allegro PayU 15.06.12, 14:17
            Zleciłaś wypłatę? jeżeli tak a tak rozumiem z komunikatu o którym piszesz to te pieniądze zostaną zaksięgowane dopiero na Twoim koncie w banku. W jakim czasie? trudno stwierdzić, czasami jak zlecam rano to są w ten sam dzień ale ostatnio wystawiłam kilka aukcji i z każdej pieniądze wpłynęły dopiero po 2-3 dniach od zlecenia wypłaty. Dla mnie akurat nie stanowiło to różnicy i towar wysłałam zanim one faktycznie były.
        • slonko1335 Re: Allegro PayU 15.06.12, 14:14
          maggi9 napisała:

> Ale co to za różnica czy są na Twoim koncie w 12 godzin czy w 2 dni?Jak kupując
          > y wpłaci przez payu na Twoje subkonto na allegro to nie ma możliwości ich wycią
          > gnąć z powrotem.

różnica staje sie znacząca gdy przesyłka jest droga i musisz za nią zapłacić(czasami w kilka miejsc) nie mając fizycznie pieniędzy.
          • malwi_31 Re: Allegro PayU 15.06.12, 14:29
            Co to znaczy czy zleciłam wypłatę? masz na myśli tę opcję, aby były wypłacane automatycznie i w każdy dzień roboczy oraz minimalną kwotę 20 zł? tak mam ustawione na koncie w allegro. Czy o to chodzi?
            • tosieuda Re: Allegro PayU 15.06.12, 15:16
              jeśli tak masz ustawione to każda wpłata powyżej 20zł będzie kierowana na Twoje konto automatycznie, nic się nie martw, niedługo powinna się tam pojawić,
              a kwoty mniejsze niż 20zł musisz wypłacac z PayU sama, tzn :
              moja sprzedaż----saldo i wypłata środków----wleć wypłatę i tyle smile
              • malwi_31 Re: Allegro PayU 15.06.12, 15:31
                Ale ja nie mam takiej opcji "Zleć wypłatę", albo jestem ślepa? Weszłam tak jak napisałaś Moja sprzedaż- saldo i wypłata środków (to mam wink ) ale zleć wypłatę nie mam?? gdzie to jest?
                • konwalia-82 Re: Allegro PayU 15.06.12, 16:50
                  jak nie masz srodków to nie będzie zleć wypłatę
                  na dole masz listę wypłat, jest rozpoczeta czy zakończona?
                • tosieuda Re: Allegro PayU 15.06.12, 18:48
                  "zleć wypłatę" pojawi się jak będzie coś do wypłacenia smile
                  jak kupujący coś wpłaci, pewnie masz już wszystko wypłacone,
                  ponizej jest historia operacji,
          • kabutka Re: Allegro PayU 24.09.13, 09:51
            Ale nie masz obowiązku wysyłać towaru po wpłynięciu pieniędzy na konto PayU - w regulaminie jest jasno napisane, że jest to tylko sygnał, że już możesz. Masz prawo nie mieć gotówki w portfelu i czekasz na wypłatę fizyczną gotówki do ręki i dopiero wtedy robisz wysyłkę.

Możesz też jasno i wyraźnie napisać na swojej aukcji, że towar wysyłasz po wpłynięciu pieniędzy na konto bankowe. Tego też Ci regulamin nie zabrania.
        • marta-zs Re: Allegro PayU 15.06.12, 17:51
          maggi9 gdzie wyczytałaś kiedy ja nadaję przesyłkę? ;D

Wiecej kupuje niż sprzedaję i po terminie wysyłki widzę kiedy ludzie wysyłają do mnie towar.
          Moim zdaniem powinien być wybór z jakiej formy płatności dana osoba chce korzystać, allegro nie powinno tylko chronić kupujących płacących przez payu, w ogole powinni przyspieszyć czas przelewów payu.
          Zdarzyło mi się wiele razy, że robiłam zwykły przelew kiedy zalezało mi na czasie, bo sprzedający wysyłał wtedy kiedy miał fizycznie pieniądze na koncie.
          • maggi9 Re: Allegro PayU 15.06.12, 18:06
            Ja?Nigdzie.
            Mówiłam tak ogólnie bo tam wyżej były żale, że zakładać trzeba, że kasa długo idzie etc.
    • hognie Re: Allegro PayU 16.09.13, 20:35
      Witam,
      Po raz pierwszy dokonałam zakupu przez allegro. Mam pytanie dotyczące transakcji Payu. Kupiłam przedmiot po czym anulowałam transakcję. Na liście moich wpłat widnieje status: anulowana, natomiast na liście kupionych przedmiotów pisze: zakończona. Anulacji dokonałam 2 dni temu, pieniądze zostały zaksięgowane, a na moim koncie nadal status anulacji. Co mam robić? Pilnie proszę o pomoc !
      • lucyjkama Re: Allegro PayU 16.09.13, 20:46
        Nie da się anulować zakupu. Jak kupiłaś to musisz zapłacić. Anulowałaś tylko przelew przez PayU, możesz teraz jeszcze raz zapłacić przez PayU albo zlecić zwykły przelew.
      • ejczac Re: Allegro PayU 26.11.13, 22:32
        Od 2-miesięcy mam anulowaną wpłatę w Payu,i nie mogę się dokopać do opcji zwrotu pomyłkowo wpłaconej wyższej kwoty niż powinienem był wpłacić,to zwykła złodziejska agenda żerująca na pomyłkach.Nie mam pojęcia jak do nich dotrzeć,życzę szczęścia.
    • ancientwizard18 Re: Allegro PayU 23.09.13, 23:51
      Dostałem poniższą wiadomość, ustaliłem ze sprzedawcą, że anuluje transakcję.
      Czy PayU lub Allegro mnie za to obciąży? Jakąś opłatą obciążającą klienta.

O to ta wiadomość:

Szanowni Państwo,

Poniższa wiadomość informuje jedynie o rozpoczęciu procesu płatności w Systemie PayU i nie świadczy o dokonaniu wpłaty.

- Nr referencyjny operacji: * **** ************* (PL), w przypadku kontaktu z PayU prosimy o wskazanie tego numeru
      - Odbiorca: Grupa Allegro Sp. z o.o. (www.allegro.pl)
      - Kwota transakcji: 1,00 PLN
      - Opłaty obciążające Klienta: 0,00 PLN
      - Data rejestracji zlecenia: RRRR-MM-DD HH:MMsmirkS

Zlecenie jest przekazywane do realizacji po otrzymaniu przez PayU Państwa wpłaty - PayU przekazuje wpłatę odbiorcy nie później niż do końca następnego dnia roboczego.

--
      Pozdrawiamy,
      Zespół PayU
      www.payu.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka