Dodaj do ulubionych

First Bike -rowerek biegowy ???

10.08.12, 16:26
Kochani chcę kupić synkowi rowerek biegowy,ale chcę żeby to były naprawde dobrze zainwestowane pieniążki.Wiem że synek będzie chciał na takim jeździć bo już nieraz próbował na rowerkach kolegów z piaskownicy i bardzo mu się podobało smile No ale właśnie zalezy mi aby rowerek miał dobrze wyprofilowane siedzisko bo zauważyłam że mały z niektórych rowerkow poprostu zjeżdzał i to go zniechęcało do jazdy (podejżewam że winą tu właśnie było siodełko ) druga sprawa chcę żeby rowerek miał pompowane i porządne koła bo u nas w większości droga piaskowa mimo że jest utwardzona to nadal piaskowa uncertain I najlepiej żeby rowerek miał możliwość dość nisko opuszczenia siedziska.Obecnie syn jeżdzi na Puky Wutsch(ten wyższy model) i on ma około 25 cm wysokości i juz jest przy mały-choć synek nadal dzielnie na nim jeździ,myślę że te 30 cm wysokości byłoby ok.Malutkim on dzieckiem nie jest ale też nie zalicza się do jakiś dużych jak na swój wiek-ma obecnie 19 miesięcy.
Myśleliśmy więc nad First Bike- z tego co zauważyliśmy z mężem ma bardzo fajnie wyprofilowane siedzisko,porządne koła-ten model ktory byśmy chcieli ma balonowe opony i napewno na naszym terenie by się sprawdziły,ale w sumie to wszystko co mniej więcej wiemy o tym rowreku a niestety nie mamy gdzie go obejrzeć osobiście sad
Więc bardzo bym prosiła o waszą opinie o tej biegówce i jakieś doświadczenia i spostrzeżenia z uzytkowania smile
Kupować czy nie???

Ps. to ten model o którym rozmyślamy,on własnie ma te balonowe opony,siodełko takie jak w pozostałych modelach no i kolorystycznie chyba najbardziej nam odpowiada.

[img]http://i49.tinypic.com/16kxid1.jpg[/img]
Obserwuj wątek
    • saszanasza Re: First Bike -rowerek biegowy ??? 10.08.12, 16:58
      mnie się plastikowe rowerki po prostu nie podobają, nie wiem jak w kwestiach użytkowych. moja córka zanim "dosiadła prawdziwego" dwukołowca bez bocznych , jeździła wyłącznie na pukych.
    • eesti_2005 Re: First Bike -rowerek biegowy ??? 10.08.12, 17:22
      Innego laufrada z pompowanymi kołami z wysokością siodełka 30cm raczej nie znajdziecie. Rowery z pompowanymi kołami są cięższe od piankowych, dlatego są tylko w wyższych laufradach, dla starszych dzieci. Tutaj podejrzewam tylko ze względu na plastik rower waży 3,9kg (i tak za dużo jak na 19m dziecko). Poza tym rama jest bardzo wysoko. (I cena kosmiczna...)
      • eesti_2005 Re: First Bike -rowerek biegowy ??? 10.08.12, 17:26
        A z siodełka synek zjeżdżał pewnie dlatego, że było dla niego za wysoko (albo jeszcze nie nauczył się jeździć - na początku dzieci chodzą z rowerkiem między nogami, a dopiero później jeżdżą siedząc na siodełku). Mój ma Weeride, który ma normalne siodełko (nie tak stylowo wyprofilowane jak First Bike wink ) i nigdy z niego nie zjeżdżał.
        • 25-judyta Re: First Bike -rowerek biegowy ??? 10.08.12, 17:46
          Kurcze w sumie to nie chodzi mi o to czy rowerek ma jakoś bardzo się podobać czy nie czy on z plastiku czy czegoś innego ,chcę żeby sprawdzał się w uzytkowaniu bo to najważniejsze.
          Kurcze już nie wiem ale wydaje mi się że te ześlizgiwanie z siodełka to chyba raczej nie kwestia wysokości była bo niektóre rowerki były tej samej wysokości a z jednych zjeżdzał a z drugich nie.Zjeżdzał to znaczy leciał tak do przodu na ramę jakby te siodełko przodem było opuszczone niżej.I właśnie tego chce uniknąc bo wiem że to zniechęcało moje dziecko do jazdy bo stale musiał się poprawiac.W sumie też mogę powiedzieć ze już ładnie na takim rowerku jeździ a nie tylko prowadzi rowerek między nogami,nie osiąga nie wiadomo jakiś gigantycznych prędkości ale mozna już to nazwać płynną jazdą z siedzącym pupskiem na siodełku.
          Wiem że piankowe koła są lżejsze ale u nas się nie sprawdzą napewno i wiem że niestety rowerek z pompowanymi będzie cięższy .
          Rama faktycznie jest wysoka,ale syn jak wsiada na rowerek to zawsze przekłada nóżke nad rowerkiem od tyłu i też tak zsiada -nie wiem czy logicznie to napisałam ale chyba wiecie o co mi chodzi smile Nigdy tak od przodu siodełka nie przekładał nóżki więc nie powinnien to być problem.
          A jeśli nie polecacie first bike to co innego smile ???
          • emma6666 Re: First Bike -rowerek biegowy ??? 10.08.12, 18:09
            Ja polecam puky lr m.
            Ma porządne koła i siodełko na wysokości 30 cm.
            Moje dziecko ma dziwną manię jeżdżenia po tym po czym trudno się jeździ, więc zamiast gładkiego asfaltu wybiera trawę, piach, wystające korzenie. I puky daje radę.
            Ma nisko ramę więc łatwiej jest wsiadać.
            Jest metalowy a nie plastikowy i bardzo solidny.
            Dla mnie rewelacja. Wad nie odnotowałam.

• eesti_2005 Re: First Bike -rowerek biegowy ??? 10.08.12, 18:13
            Ja bym nie kupiła za taką cenę plastikowego rowerka, ale widzę, że już się na niego zdecydowałaś smile Mam nadzieję, że się sprawdzi smile
    • fifiriffi Re: First Bike -rowerek biegowy ??? 10.08.12, 18:15
      uważasz,że plastikowy rowerek to dobrze zainwestowana kasa?!
      buhahahaha|big_grin
      • 25-judyta Re: First Bike -rowerek biegowy ??? 10.08.12, 18:25
        Kurcze dziewczyny właśnie że nie jestem jeszcze zdecydowana.Jakbym była zdecydowana to przecież nie pytałabym Was o zdanie jeszcze tylko kupiła i koniec.
        I wcale nie pisałam ani oswiadczałam że zainwestowanie w first bike to dobra inwestycja.Pytałam Was czy to dobra decyzja bo nie chcę wydać kupe kasy na marne.Chcę kupić młodemu taki rowerek żeby dziecko było zadowolone i nie męczyło się z nim.Pisałam o first bike bo przekonywało mnie te siodełko głónie z wiadomo jakiej przyczyny,pisałam juz o tym,no i chodziło mi o porządne koła i to wszystko.Przecież nie oznajmiłam że KUPUJE FIRST BIKE I KONIEC!!!!
        Pytałam czy ktoś go uzytkował i czy poleca bo "ZASTANAWIAM" się nad kupnem.
    • ju_mi Re: First Bike -rowerek biegowy ??? 10.08.12, 18:20
      Kupiliśmy First Bike 2 lata temu. Rowerek sprawdził się super. Jest swietnie wykonany i nigdy nie żałowaliśmy ani jednej wydanej na niego złotówki smile Rower był non stop w użyciu, a ni widać wogóle śladów używania. Teraz na wiosnę syn przesiadl się na rower 16' i pojechał smile Na First Bike jeździ teraz synek znajomych, a za jakiś czas znowu wróci do nas wink
      • 25-judyta Re: First Bike -rowerek biegowy ??? 10.08.12, 21:25
        ju_mi bardzo dziękuję za odpowiedź jako posiadaczka first bike a raczej twoje dziecko smile Mam pytanie jeszcze - powiedź czy w rowerku tym byś coś zmieniła,czy coś przeszkadzało twojemu dziecku czy może jednak wszystko było ok??? Aha i proszę powiedz czy wagowo jest raczej z tych cięższych czy lekki??? Ile twoje dziecko miało jak kupiliście mu ten rowerek?
        • tempera_tura Re: First Bike -rowerek biegowy ??? 11.08.12, 15:55
          Najważniejsze to ILE WAŻY rower!!!!!!
    • tempera_tura Re: First Bike -rowerek biegowy ??? 11.08.12, 08:03
      LikeAbike Jumper.
    • cyfral2012 Re: First Bike -rowerek biegowy ??? 13.08.12, 08:22
      First Bike to bardzo dobry wybór. Co do komentarzy, że to "tylko plastikowy" rowerek - jak dla mnie to jest jego atut! Nie rdzewieje i nie "puchnie" na deszczu, nie połamie się, jak drewniany. Te rowerki mają w składzie włókno szklane, więc są bardzo wytrzymałe. Gdzieś widziałam filmik, jak ktoś samochodem przejeżdża po tym rowerze i nic mu się nie dzieje.
      A tutaj filmik pokazuje, jak dorosły facet po nim skacze: youtu.be/cX-2BegcZoA

Kupiłam taki dla chrześniaka 2 lata temu - chłopaczek pokochał go od pierwszego wejrzenia (a był to falstart dziecka z rowerkami biegowymi, bo wcześniej miał jakiś drewniany, który się pod nim załamał!!!). Teraz młody jeździ już na dużym rowerze z pedałami, a na First Bike'u śmiga jego młodszy brat. I rzeczywiście, to siodełko jest klawe, zupełnie inaczej wyprofilowane, niż w innych. Rower po 2 latach wygląda jak nowy.

Cena, owszem, niemała, ale to jest trochę jak z kupowaniem butów - można kupić buty już za stówkę. Ale jak zależy mi na jakości, wygodzie i trwałości, to wolę zapłacić więcej, ale mieć dobre.

• saszanasza Re: First Bike -rowerek biegowy ??? 13.08.12, 09:21
        cyfral2012 napisał(a):
        >
        > Cena, owszem, niemała, ale to jest trochę jak z kupowaniem butów - można kupić
        > buty już za stówkę. Ale jak zależy mi na jakości, wygodzie i trwałości, to wolę
        > zapłacić więcej, ale mieć dobre.

W tej cenie Puky jest zdecydowanie lepszą inwestycją. Porównanie z butami też mało trafne. Generalnie za wygodniejsze i droższe uchodzą buty skórzane nie plastikowe, czyż nie???
        To samo jeśli chodzi o podłogi: osobiście wolę parkiet niż panele. Ubranie z lnu, bawełny, wełny niż z poliestru etc. Rower plastikowy zawsze zostanie rowerem plastikowym. Swoją drogą gdyby rowery plastikowe były tak wytrzymałe dlaczego rynek zdominowany jest przez rowery z ramą stalową czy aluminiową???
        Nie neguję że ten rowerek ma zalety, ale uważam że w tej cenie można znaleźć równie dobry, funkcjonalny, wytrzymały o ładniejszym designie.

www.aktywnysmyk.pl/25-rowerki-biegowe-wieksze
        • may-xi Re: First Bike -rowerek biegowy ??? 13.08.12, 09:54
          A ja polecam właśnie First Bikesmile Kupiliśmy córce identyczny model (tylko z czerwonymi dodatkami) jak miała 1,5 roku - teraz ma 3,5 i rowerek nadal jej służy a wygląda jak nowy! Nic się nie zepsuło, nigdy nie mieliśmy z nim najmniejszego problemu, łatwo go umyć, z siodełka nie ma możliwości się ześlizgnąć i bardzo łatwo można zmieniać jego wysokość. A że z plastiku? Rama jest bardzo wytrzymała, wystarczy tylko wziąć go do ręki żeby się przekonać - nasz rowerek wiele "przeszedł", zrzucanie ze schodów, stłuczki, szalał na nim nawet 8-letni syn koleżanki - nic się nigdy nie stało. Trzeba tylko zwrócić uwagę, aby rowerek miał hamulec, na rynku dostępne są też bez hamulca (są lżejsze i tańsze), ale z doświadczenia wiem że takowy się bardzo przydajewink Pozdrawiam
          • 25-judyta Re: First Bike -rowerek biegowy ??? 13.08.12, 14:31
            Kurcze nie wiem dlaczego niektórzy się czepiają że on plastikowy!!! Przecież jest to plastik super wytrzymały i napewno bardziej wytrzymały niż drewno czy metal jeśli chodzi o tworzywa na rowerki a więc jak najbardziej to jest na plus a przecież o to tu chodzi a czy to się komuś wizualnie podoba no to chyba nie powinno podlegać wogole dyskusji.Bo ile ludzi tyle też upodobań -to już kwestia gustu.Komuś się nie podoba plastik ok,a mi wręcz przeciwnie bardziej własnie podoba mi się ten plastik niż te metalowce.A jesli do tego jeszcze bardzo wytrzymały to czemu nie.Ale pomijam tą kwestię bo nie o to mi chodziło w tym rowerku zakladając wątek.Chodziło mi głównie o zadowolenie z użytkowania a nie wygląd wizualny,chcę żeby ten rowerek właśnie długo posłuzył i żeby syn był z niego w pełni zadowolony a nie sie męczył z nim oraz żebym za pół roku czy za rok znów nie szukała następnego rowerka ,wydawała ponownie kasę i się zastanawiała jak długo następny wytrzyma.
            Aha i mam nadzieję ze znów ktoś nie napiszę "widzę że jesteś zdecydowana" -właśnie jeszcze nie jestem i ciągle szukam informacji i opinii.
            • wiola_wd Re: First Bike -rowerek biegowy ??? 14.08.12, 01:49
              moja córka jeździ na First Bike od 2 lat (tak tak, jeszcze jeździ mimo, że ma już 6 lat wink ale bardzo go lubi i póki co na niego pasuje bo jest bardzo drobna jak na swój wiek, 107-8 cm wzrostu, kupiliśmy jak miała 4 lata i po prostu była na tyle drobna i dość słaba, że na inny, z pedałami i tak nie pasowała)
              Rowerek jest genialny. Lekki (niecałe 4 kg z pompowanymi kołami i hamulcem), wytrzymały, nie widać po nim w ogóle zużycia a i ja kilka razy się na nim przejechałam wink, wcale nie jest plastikowy, tzn. może i tak wygląda ale jest zrobiony z włókna węglowego więc jest lekki i bardzo wytrzymały.
              Mieliśmy możliwość przymierzyć kilka rowerków, w tym Puky i córka wybrała First Bike jako najfajniejszy i najwygodniejszy.
              A co do siedzonka - wyprofilowane jest jak siodło na konia, nie pozwala się garbić, sylwetka jest zawsze wyprostowana - mnie to też przekonało.
              Cena nie była najniższa ale akurat mogłam sobie na taki rowerek pozwolić więc kupiłam i absolutnie nie żałuję, córka chyba też bo o ile wiele jej rzeczy sprzedajemy na Allegro, włącznie z ulubioną hulajnogą Mini Micro to rowerek podobno ma zostać na pamiątke jak już z niego wyrośnie wink (w zasadzie już prawie wyrosła bo siedzonko jest podwyższone na maxa.)
              foto z maja tego roku:
              picasaweb.google.com/lh/photo/MECTdxCpcCIWPQ6wD_D5E4e1W6iDrrNBt_eHcdOW0yg?feat=directlink
              i z początku wiosny zeszłego roku:
              picasaweb.google.com/lh/photo/Sw2lawuKTD8EV-cQb6AoeYe1W6iDrrNBt_eHcdOW0yg?feat=directlink
              • 25-judyta Re: First Bike -rowerek biegowy ??? 14.08.12, 08:47
                wiola dziękuję za obszerną odpowiedź smile)) Bardzo mi takie odpowiedzi użytkowników pomagają w podjęciu decyzji i dzięki za fotki smile)) A córa śliczna panna big_grin
                • czerwcowa_mamuska Re: First Bike -rowerek biegowy ??? 27.05.14, 12:53
                  Witam,
                  25-judyta - wiem, że to już stary wątek ale na jaki rowerek się w końcu zdecydowałaś? ponieważ teraz ja stoję przed zakupem rowerka biegowego dla synka na 2 urodziny i też myślę o First Bike.

Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!
                  • asiaooo1 Re: First Bike -rowerek biegowy ??? 27.05.14, 14:22
                    Ja podpisuję się pod tym co napisała Wiola. Moja córka First Bike dostała jak miała 2 lata 3 miesiące i śmigała nim jakieś dwa lata,a potem od razu przesiadła się na normalny rowerek z pedałami i opanowała jazdę w ciągu kilku godzin. Rowerek po dwóch latach intensywnego użytkowania nadal wygląda jak nowy. Świetnie się go też nosiło w razie potrzeby (dziury w ramie), był lekki dzięki czemu dziecko samo mogło go wnieść,np. jakieś niewielkie schodki po drodze, pompowane koła dobrze się spisywały,nigdy się nie przbiły,no i hamulec ręczny też się przydawał przy dużych prędkościach i ułatwił przestawienie się na naormalny rower (niektóre dzieci mają potem problem z hamowaniem ręcznym i nadal hamują nogami). Ja polecam ten rowerek i choć mam różowy to go nie sprzedałam - będzie miał synek w spadku, a co smile
                    • emma6666 Re: First Bike -rowerek biegowy ??? 27.05.14, 20:28
                      Nie dałabym za niego 100 zł, z jednego powodu.
                      Ma ten sam feler co wszystkie drewniane, czyli nie ma regulacji wysokości kierownicy.
                      Jeżeli myślicie, że przez powiedzmy dwa lata użytkowania dziecku rosną tylko nogi a tułów stoi w miejscu to....
                      Mieliśmy puky i przez prawie 2 lata jeżdzenia podnosilismy też kierownicę i to nie raz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka