wronka33 14.10.12, 19:35 Czy towar można oddać, jeśli się okaże że kupione spodnie dziecku nie pasują? Proszę o odpowiedź... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wronka33 Re: Zwroty w Lidlu 14.10.12, 19:45 A jak nie będzie już tego co mnie interesuje? Odpowiedz Link Zgłoś
emma6666 Re: Zwroty w Lidlu 14.10.12, 19:50 Z doświadczeń koleżanek z innego forum mogę napisać, że zależy to od widzimisię kierownika danego Lidla. Mi pozwolili, koleżance w innym mieście nie. Odpowiedz Link Zgłoś
juvian Re: Zwroty w Lidlu 14.10.12, 19:51 To wymieniasz na cokolwiek innego tzn robisz zakupy w tej cenie, oni niestety nie mają zwrotów....... Odpowiedz Link Zgłoś
mk271 Re: Zwroty w Lidlu 14.10.12, 19:54 ja oddałam raz dwie bluzy - jedna bła większa a druga mniejsza a na obu metki z tym samym rozmiarem - potrzebowałam dwóch dla bliźniąt. ale to zalezy od kierownika - u nas w jednym mozna oddać a w drugim nie. Odpowiedz Link Zgłoś
aro200 Re: Zwroty w Lidlu 17.10.12, 21:11 Można oddać, z tego co wiem zmienili politykę. Ja oddawałam wczoraj kurtke i rękawiczki do niej dopasowane. Zwrotu mozna dokonac do 7 dni w dowolnym Lidlu niezależnie od tego gdzie sie kupowało. Odpowiedz Link Zgłoś
calineczka793 Re: Zwroty w Lidlu 14.10.12, 19:59 W moim Lidlu można oddać do 3 dni, ale z tego co się orientuję to faktycznie zależy od kierownika - tj. państwo w państwie Odpowiedz Link Zgłoś
julka-4 Re: Zwroty w Lidlu 14.10.12, 20:12 W moim można zwracać tylko w dniu zakupu. Odpowiedz Link Zgłoś
amelia_11 Re: Zwroty w Lidlu 14.10.12, 20:13 Można zamienić rozmiar, a jeśli już nie ma rozmiaru, na jaki się chce zamienić, to można oddać. Odpowiedz Link Zgłoś
calineczka793 Re: Zwroty w Lidlu 15.10.12, 10:08 Dzisiaj się dowiedziałam, że w moim można zwrócić w ciągu 7 dni jednak, a nie 3, rok temu w ogóle zwrotów nie przyjmowano, więc zmienia się polityka sklepu jak widać Odpowiedz Link Zgłoś
wrzesniowa_panna Re: Zwroty w Lidlu 14.10.12, 20:42 mi bez problemu oddali pieniądze gdy zwracałam bluzę kupioną w innym lidlu po 8 dniach Odpowiedz Link Zgłoś
magda-lenka78 Re: Zwroty w Lidlu 14.10.12, 20:57 ja też oddałam dres damski bez problemów, jest na to kilka dni. kupiłam dres który po zmierzeniu leżał na mnie jak worek ziemniaków (taki wiązany kopertowy - góra), argument wystarczający był taki ze w Lidlu nie ma przymierzalni. co znaczy nie ma zwrotów? ja bym się kłóciła... Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: Zwroty w Lidlu 14.10.12, 21:02 nie ma się co kłócić, zwroty są obligatoryjne tylko w sklepach internetowych, w stacjonarnych już nie. A lidl nie działa systemowo, tylko każdy sklep sobie ustala zasady, więc tak jak napisały dziewczyny wyżej-zależy od kierownika. Trzeba pytać w momencie kupowania. Ja raz oddawałam dżinsy dla syna, kasjerka napisała mi na paragonie, że mogę oddać do dnia następnego. Na drugi dzień kierownik i tak sapał ale ponieważ miałam podpisane przez kasjerkę, to kasę oddał. Odpowiedz Link Zgłoś
patatajowa Re: Zwroty w Lidlu 14.10.12, 21:06 magda-lenka78 napisała: > co znaczy nie ma zwrotów? ja bym się kłóciła... > tak, i zrobiła z siebie idiotke takim wykłocaniem. nie ma zwrotów to znaczy ze sklep stacjonarny nie ma obowiazku przyjęcia towaru pełnowartościowego niewadliwego.to ze przyjmuje to jego dobra wola. w niektórych lidlach tj dobrej woli brak cyt. ze strony federacji konsumentów: "Ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej nie przewiduje możliwości zwrotu towaru zgodnego z umową, dlatego sprzedawca nie ma obowiązku przyjęcia takiego towaru. Konsument musi zdawać sobie sprawę z tego, że decydując się na kupno jakiejś rzeczy, zawiera umowę i nie powinien oczekiwać od sprzedawcy, że ten będzie skłonny bez powodu tę umowę rozwiązać. Innymi słowy - sprzedawca nie ma obowiązku przyjęcia towaru (zgodnego z umową) do sklepu i zwrotu jego wartości. Niektóre sklepy zachęcają konsumentów do zakupów ustalając termin (np. dwu-, siedmio- czy dziesięciodniowy), w którym to konsument może rozmyślić się z zamiaru kupna i oddać towar do sklepu (w stanie nieużywanym). Praktyka ta nie wynika z przepisów prawa, nie jest też wynikiem uprzejmości sprzedawców, ale efektem konkurencji na rynku - sprzedawca, który chce pozyskać konsumenta na więcej niż jeden zakup, stara się zapewnić mu dobre (lepsze niż inni sprzedawcy) warunki. I bardzo dobrze! Inną metodą jest indywidualne umówienie się konsumenta ze sprzedawcą na termin, w którym ewentualnie można zwrócić kupowany towar. Z praktyki SKP wynika, że większość sprzedawców przystaje na taki dodatkowy warunek - należy pamiętać, aby zostało to zaznaczone w jakiś sposób na paragonie, rachunku lub innym dowodzie sprzedaży. A jeśli sprzedawca nie chce pójść nam na rękę - lepiej skorzystać z oferty konkurencji. Odpowiedz Link Zgłoś
magda-lenka78 Re: Zwroty w Lidlu 15.10.12, 23:17 nie każę nikomu robić z siebie idiotki, jak ci nie zależy to nie reklamuj, ale jak coś ci nie pasuje to co szkodzi spróbować? żałuję tylko nie nie chciało mi się pofatygować do Lidla kiedy 2 x trafiłam na zepsute mleko + 1 x na zepsutą maślankę + 1 x mleko śmierdzące plastikiem - nie wiem czy to ostatnie powód do reklamacji? Odpowiedz Link Zgłoś
patatajowa Re: Zwroty w Lidlu 16.10.12, 11:13 magda-lenka78 napisała: > nie każę nikomu robić z siebie idiotki, jak ci nie zależy to nie reklamuj, ale jak coś ci nie pasuje to co szkodzi spróbować?> teraz robisz z siebie podwójną. zwrot pełnowartościowego towaru to nie reklamacja. wszystko co wymieniałas ponizej jest powodem do reklamacji a ze ci sie nie chcialo twoja strata. do poczytania i nie dawania kiepskich rad innym na przyszłośc.. isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20021411176 Odpowiedz Link Zgłoś
magda-lenka78 Re: Zwroty w Lidlu 16.10.12, 14:38 nie wiem czemu mnie obrażasz, pani jaśnie światła obeznana z przepisami. po pierwsze - kupiłam dres który miał być wygodny i twarzowy - nie był - okazało się po zmierzeniu w domu, źle leżał i był za duży, no może miałam go na zapleczu mierzyć z panem z ochrony? a tak kupiłam kota w worku więc mów co chcesz ale uważam że powinno być prawo do zwrotu w takim wypadku albo wydzielić pomieszczenie na przymierzalnię żeby nie było takich problemów, nawet na moim wiejskim targu są budki gdzie można wszystko przymierzyć. po drugie nie przechowuje paragonów z mleka i bułeczek, z mlekiem musiałabym jechać od razu żeby się nie dowiedzieć że mi się to w lodówce zepsuło, nie mam Lidla po drodze (raczej mam po drodze z objazdami) i szczerze mówiąc nie chce mi się zasuwać z dwójką dzieci z butelką mleka przez całe miasto żeby coś udowodnić pani kierownik, po prostu przestałam tam kupować, bo mało tam jest zjadliwych rzeczy. jeśli ktoś potrafi wypić to mleko lidlowe z plastikowej butelki to podziwiam... łowicz w kartoniku zepsuty, a kartonikowe świeże zepsuło się po jednym dniu (lodówkę mam sprawną żeby nie było), maślankę wybrzuszyło po 3 dniach w lodówce. smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
patatajowa Re: Zwroty w Lidlu 16.10.12, 15:23 jak ktoś mniej światły to nie udziela kiepskich rad. a złożenie reklamacji nie jest obowiazkowe, jak sie komus nie chce jechac to nie musi i juz. w przypadku art.spożywczych masz na to 3 dni od daty sprzedaży lub otwarcia opakowania. Odpowiedz Link Zgłoś
magda-lenka78 Re: Zwroty w Lidlu 16.10.12, 20:51 dziękuję ci za oświecenie bo wczoraj byłam ślepa, a dzisiaj nic nie widzę Odpowiedz Link Zgłoś
circa.about Re: Zwroty w Lidlu 14.10.12, 21:29 W moim można. Ostatnio kupiłam kurtkę dla syna, która okazała się za wielka i przyjęli zwrot bez problemu (co więcej, kupiłam w jednym Lidlu, a oddałam w drugim). Odpowiedz Link Zgłoś
lisa10 Re: Zwroty w Lidlu 14.10.12, 22:43 U mnie oddawać nie można, tylko zamienić na inny rozmiar i to w tym samym dniu. Mama uszczęśliwiła mnie ubrankami dla synka, które kompletnie mi nie pasowały i niestety nie pozwolono mi nawet ich wymienić na inny towar... Odpowiedz Link Zgłoś
alinka_li Re: Zwroty w Lidlu 16.10.12, 12:10 W Olsztynie zwrotów nie ma, mogłam jedynie zamienić rozmiar, za to w dowolnym ze sklepów, niekoniecznie w tym, w którym robiłam zakupy. Jak nie ma innego rozmiaru to trudno, zwrotu nie przyjęto. Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze-kikina Re: Zwroty w Lidlu 16.10.12, 12:32 W Poznaniu można zwracać w ciągu 7 dni zakupiony towar. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrootka1 Re: Zwroty w Lidlu 17.10.12, 21:38 Mnie poinformowano przy kasie, że od 1 października można zwracać towar. Ponieważ nie spytałam w ciągu ilu dni, dziś zadzwoniłam do lidla, by się o to dowiedzieć. Okazało się, że połączyłam się z centralą lidla, gdzie pani poinformowała mnie, że od 1 października we wszystkich lidlach w całej Polsce można zwracać towar w ciągu 7 dni. Tym bardziej dziwi mnie to, że nie we wszystkich sklepach tego przestrzegają. Gdyby teraz nie chcieli mi przyjąć zwrotu, nie pozostawiłabym tego tak. Odpowiedz Link Zgłoś
afroddytta Re: Zwroty w Lidlu 17.10.12, 23:19 W trzech Lidlach niedaleko mnie do tej pory nie było zwrotów, można było wymienić na inny rozmiar, jeśli był, jeśli nie to klapa Niedawno otworzyli kolejnego Lidla, jakoś w zeszłym tygodniu czekając w kolejce do kasy zobaczyłam w drugiej kasie taką kartkę z instrukcją wydrukowaną dla pracowników właśnie odnośnie zwrotów. Nie pamiętam wszystkiego, ale na pewno było napisane, że musi być paragon i że zwrotom nie podlegają rzeczy po których nie widać zużycia i tu były przykłady np. żarówka, termometr elektryczny. Kolejna grupa to były własnie ciuchy, buty i było napisane, że można zwracać. Zapytałam pana na kasie czy to jest obowiązujące, a on, ze w sumie tak, ale zasady nie ma, więc zależy od kierownika sklepu, a jak go nie ma to ode tego kto jest itd. czyli w sumie nie wiadomo... Właśnie jutro się wybieram zobaczyć te tuniki i spódnice, więc byłoby istotne jak to jest z tymi zwrotami. Odpowiedz Link Zgłoś
anna.b Re: Zwroty w Lidlu 14.11.12, 19:16 Znalazlam na stronie Lidla takie info nt. zwrotow, co potwierdzaloby powyzsze slowa afroddytta: www.lidl.pl/cps/rde/xchg/SID-9EDC467B-03EB22E4/lidl_pl/hs.xsl/30942.htm Czy ktos ostatnio zwracal cos w Lidlu, faktycznie przestrzegaja zasad, ktore sami zamiescili na swojej stronie, czy nadal robia problemy? Ja mam do zwrotu buty (okazalo sie, ze kupilam zly rozmiar), z metkami i paragonem, ciekawe czy mi przyjma? Odpowiedz Link Zgłoś
women1984 Re: Zwroty w Lidlu 14.11.12, 19:53 do tygodnia czasu przyjmują zwracałam już kilka rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
magkan Re: Zwroty w Lidlu 14.11.12, 20:59 W W-wie wymiana w dowolnym Lidlu, zwrot w tym którym zakupiono. korzystałam wiele razy. Odpowiedz Link Zgłoś
1mzeta Co wy piszecie 14.11.12, 21:30 Mój ojciec oddał w Lidlu bez problemu ciśnieniomierz bo okazał się badziewiem nie z tej ziemi- przyjęli bez mrugnięcia okiem mimo, że oryginalne baterie były rozpakowane. Ubrania jak są nie chodzone i z metkami też muszą przyjąć- o prawach konsumenta nie słyszeliście ? nawet Lidl się musi do nich stosować. Odpowiedz Link Zgłoś