Dodaj do ulubionych

Jaki pociąg, kolejkę, tory polecacie?

06.11.12, 08:45
j.w
Obserwuj wątek
    • gwen_s Re: Jaki pociąg, kolejkę, tory polecacie? 06.11.12, 08:54
      my mamy z tomy tory i pociągi "tomkowe" dokupione bo w zestawie był expres i mamy drewniane wooden railway z tomkowymi wagonikami na magnes. Te drugie są znacznie bardziej oblegane przez moje dzieci, starszy już przestaje się tym w ogóle bawić (4,5) ale młody (prawie 2latek) zaczyna intensywniej smile więc na mikołaja dostanie zestaw podstawowy co by łączyć z tym co już ma starszak.
      • magda-lenka78 Re: Jaki pociąg, kolejkę, tory polecacie? 06.11.12, 10:25
        Polecam takie które mają możliwość rozbudowy - mamy drewniane, są super, długi czas były bardzo często używane, teraz są u babci - bawią się okazjonalnie.
        W domu mamy trackmastera i tomicę - metro (fajny zestaw na początek), do tego dodatkowy zestaw torów, poza tym chłopcy lubią Tomka więc zbieramy pod tym kątem - pociągi z Trackmastera jeżdżą same albo są na popych.
        Myślałam o take n play ale nie chciałam dublować pociągów na magnesy skoro mamy drewniane.
        Mielismy też jakiś czas Fenbo - też był całkiem dobre ale pociągi dość szybko zaczęły się nam ślizgać po torach no ale były baaaardzo intensywnie używane smile
        Na pewno nie polecam jakiś marketowych no name. Ale to chyba wiadomo smile
        • olo2108 Re: Jaki pociąg, kolejkę, tory polecacie? 06.11.12, 10:51
          Ja polecam tory drewniane- mamy eichhorn, woodyland, ikea- są super.
        • andre20 magda-lenka 06.11.12, 10:52
          magda-lenko,
          orientujesz się może, czy pociągi z Trakmastera jeżdżą po tych niebieskich torach z Tomy Tomica, czy tylko po szarych? Nasza kolejka Tomy z niebieskimi torami służy od 5-6 lat, najpierw córce, teraz synkowi (3l). Chciałabym dokupić mu kilka nowych lokomotyw, ale w moim mieście są tylko wytwory Fisher Price i oczywiście w sklepie nie dadzą otworzyć pudełka, żeby sprawdzićsad

A tak swoją drogą z czystym sumieniem mogę polecić zestawy Tomy/Tomica. Są uwielbiane przez moje dzieci, wiele już zniosły i nadal są w super stanie.
          • mamaanet Re: magda-lenka 06.11.12, 11:11
            nie wiecie czy jest może teraz jakaś promocja na nie?
            • emma_me Re: magda-lenka 06.11.12, 11:20
              My zaczęliśmy od fenbo - bardzo fajna kolejka, ale kiedy syn pokochał Tomka i wszystko musiało być z Tomkiem. Na jedną z gwiazdek dostał kilka zestawów z fiser prica ale okazało się, że część jest z serii trackmaster a część take n play smile. Obecnie mamy rozbudowane kolejki z każdego z tych dwóch zestawów. Z take n play bawią się głównie samymi lokomotywkami, rzadko torami, natomiast z trackmaster rozkładamy już wszystkie tory.
          • magda-lenka78 Re: magda-lenka 06.11.12, 13:13
            wiem wiem bo długo temat wałkowałam przed zakupem smile

Pociągi z Trackmastera (Tomki, Gabrysie i inne smile jeżdżą po niebieskich torach Tomica i po innych z Trackmastera - bo teraz można też kupić np. zestaw torów z wyspy mgieł
            allegro.pl/tomek-trackmaster-zestaw-16-torow-tory-wyspa-mgiel-i2762447823.html (w Auchanie obecnie za niecałe 45 zł)

albo jakieś nowe niebieskie tory allegro.pl/tomek-thomas-trackmaster-przygoda-w-kopalni-x5346-i2746995273.html
            (sprzedawca przypadkowy żeby nie było.. smile

Dodatkowo na allegro można upolować łącznik/adapter którym można połączyć tory Trackmaster z Tomicą, ale on czasem osiąga dziwne ceny od 9 do 30 zł - trzeba obserwować i trafić smile
            Coś takiego:
            allegro.pl/tomy-trackmaster-tor-tory-adapter-lacznik-i2770658771.html
            My tak połaczyliśmy Domkowo z Trackmastera z niebieską Tomicą.

Dodatkowo na youtubie widziałam niedawno film na którym ciufcie z Trackamastera jeździły po kolorowych torach Fenbo - żałuję że nie wiedziałam wcześniej i sprzedałam nasz zestaw sad
            Ale czy Fenbo można połaczyć z Tomicą to nie wiem już niestety.
            www.youtube.com/watch?v=9QFp_yOUJ3E
            www.youtube.com/watch?v=w_bQxoslZZE
            Na pewno tory fenbo są tańsze niż tomica.

• andre20 Re: magda-lenka 06.11.12, 14:04
              Wielkie dzięki! To już bez oporów mogę brać i Tomica i Trakmastersmile i adapterywink Jak przyjrzałam się na zalinkowanej aukcji, to widać, że tory Trakmaster są wyższe i mają inny wzór, ale faktycznie są kompatybilne ze starymi.
              A tak swoją drogą, ręce opadają, że panienki pracujące od 10-12 lat w sklepie zabawkowym nie wiedzą takich rzeczy i nie potrafią doradzić klientowi nic oprócz kupienia na próbę...
              • magda-lenka78 Re: magda-lenka 06.11.12, 14:13
                Może te panie mają tylko córki i znają się na Little Pony i Monster High a nie na kolejkach wink Swoją drogą w każdej branży trzeba się rozwijać...
    • magda-lenka78 Re: Jaki pociąg, kolejkę, tory polecacie? 06.11.12, 14:20
      moja koleżanka ma taki zestaw Trackmaster gdzie jest Tomek, tory i jeden zółto-zielony domek dla Tomka, nie wiem jak się ten zestaw nazywa ale tam były dodane w standardzie te adaptery do torów Tomica
    • lilu5 Re: Jaki pociąg, kolejkę, tory polecacie? 06.11.12, 14:36
      a ja będę oryginalna i polecę kolejkę Duplo wink są też zestawy z Tomkiem,
      można ją dowolnie rozbudowywać, zmieniać nie tylko ustawienia torów, ale też wygląd wagoników, przewozić w wagonach różności itp. bo łączy się z klockami.
      Super jest kolejka inteligentna z Duplo (obecnie nie produkowana już, używane można spotkać na allegro) - reaguje na specjalne tory i podkładki, po przejechaniu przez nie może wydawać różne dźwięki, zmieniać kierunek i prędkość jazdy, zatrzymywać się, tankować... fajna zabawa, moje dzieci bardzo ją lubiły.

W katalogu zabawek w tesco widziałam promocję na jakąś kolejkę drewnianą i zestawy z Tomkiem, z szarymi torami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka