anszetka 16.11.12, 09:32 Naprawde kupujecie swoim dzieciom takie zabawki? www.pch24.pl/zabawki--ktore-deformuja,850,i.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ingusionek Re: Demoniczne lalki Monster High 16.11.12, 09:38 Zdecydowanie NIE!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aaliyah76 Re: Demoniczne lalki Monster High 16.11.12, 10:08 nie,nie kupiłabym tej lalki,jest wyjatkowo paskudna szczescie ze moja córka woli kucyki Pony Odpowiedz Link Zgłoś
aniaurszula Re: Demoniczne lalki Monster High 17.11.12, 14:36 poczej az jej sie zmieni moja tez uwielbiala kucyki Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: Demoniczne lalki Monster High 30.11.13, 23:50 moja 6 latka etap kucykow Pony ma juz za soba. Teraz nastala "era" Littlest Pet Shop i wlasnie, powoli, powoli, wkracza w Monster High. Wiekszosc kolezanek z klasy (I klasa) ma te lalki i zwiazane z nimi gadzety (poprzez zeszyty, przybory szkolne, ubrania, na zestawach z lalkami konczac) i jest to temat bardzo aktualny wsrod rowiesniczek mojej corki. W ktoryms momencie, pewnie, ulegne prosbom o zakup ktorejs z Monster High. Najbardziej chcialaby miec takie: . Film corce sie bardzo podoba i choc jest ostatnia osoba, ktora wejdzie do ciemnego pokoju, choc boi sie potworow, to te lalki nie budza w niej grozy, czy obaw. Odpowiedz Link Zgłoś
martaburska Re: Demoniczne lalki Monster High 16.11.12, 10:46 Ja tam nie widzę nic złego w tych lalkach. To tylko zabawka, swoją drogą nikt nie krytykuje Barbie za to, że promuje u naszych dzieci, że trzeba być super laską i to jest najważniejsze - wystarczy popatrzyć na Barbie! Gorsze moim zdaniem są gry komputerowe, video dla dzieci, w których leje się krew a nie lalka. Od nas zależy jak wychowamy nasze dzieci i żadne zabawki nie mogę nam w tym pomóc ani przeszkadzać. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Demoniczne lalki Monster High 16.11.12, 12:33 > To tylko zabawka, swoją drogą nikt nie krytykuje Barbie za to, że promuje u nas > zych dzieci, że trzeba być super laską i to jest najważniejsze - wystarczy popa > trzyć na Barbie! Faktycznie, nikt, poza jakimś milionem organizacji kobiecych i równościowych Odpowiedz Link Zgłoś
deszcz.ryb Re: Demoniczne lalki Monster High 16.11.12, 17:04 > Gorsze moim zdaniem są gry komputerowe, video dla dzieci, w których leje się kr > ew a nie lalka. Ekhm. NIE MA gier komputerowych dla dzieci, w których leje się krew i jest przemoc. Brutalne gry są przeznaczone DLA DOROSŁYCH, o czym informuje odpowiednie oznaczenie wiekowe na pudełku [PEGI]. Jeżeli jakiś dzieciak gra w taką grę, to nie jest to wina samej gry, tylko rodziców dzieciaka, bo nie go dopilnowali i nie kontrolują, co on robi na komputerze. Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Demoniczne lalki Monster High 16.11.12, 10:50 taaaaaak, naaaaapraaaaawdeeeeee uhuhuuuuu (dźwięk straszenia, akcent na długie aaaaaa powyżej ) Odpowiedz Link Zgłoś
mag_pie Re: Demoniczne lalki Monster High 16.11.12, 10:52 naprawdę. a właściwie to sama sobie kupuje. Zbiera do skarbonki a potem decyduje. To że dla mnie ta lalka atrakcyjna nie jest to nie znaczy to moje dziecko ma z tego powodu np nie móc sobie jej kupić. Ja będąc dzieckiem uwielbiałam barbie a teraz po 20 latach też uważam że to promowanie kultu wyglądu, cielesności, szufladkowanie dziewczynek itd itd Ale gdy mi wtedy rodzice mówili że lalka barbie to nic wartościowego to nie nawidziłam ich serdecznie. Zabawa lakami barbi nie spowodowała że stałam się niebieskooką blond anorektyczką czy co tam równie okropnego mogła mi barbie w mózgu spowodować. I taki sam mam stosunek do monster high i tym podobnych wynalazków. Mam w domu tv, moje dziecko ogląda bajki, wśród koleżanek panuje moda na monster high.Żyje w społeczeństwie konsumpcyjnym, mam tego świadomość i nie wyprowadziłam się do lasu żeby dziecko uchronić przed złymi wpływami. Osobiście nic złego nie widzę ani w lalkach ani w bajce. Wręcz odwrotnie, bajka mówi o upiorach które kiedy ja byłam dzieciakiem były tematem tabu, obszarem naszych dziecięcych lęków i koszmarów. Odpowiedz Link Zgłoś
anetchen2306 Re: jeszcze nie ... 16.11.12, 11:02 ... ale moze juz niedlugo, bo mloda (5 lat) jest jeszcze na etapie Barbie oraz koni (nie, nie slodkich kucykow, Fillys i inszych, tylko prawdziwych rasowych wierzchowcow). Jak bedzie to TO, o czym marzy i czym bedzie sie chciala bawic to pewnie kupie. Moze takze dlatego, ze wlasnie sa INNE niz caly inny rozowisto-fioletowo-brokatowy swiat ... Na razie "straszliwe pieknosci" ja nie ruszaja. Przeglada katalogi zabawkowe robiac list do sw. Mikolaja i lalek na niej nie umiescila, nawet w katalogu nie zakreslila. Widocznie jeszcze nie jest nimi zainteresowana (w przedszkolu, dzieci 3-6 letnie, tez dzieciaki raczej o nich nie rozmawiaja, nimi sie nie bawia, w domach nie miewaja, wiec przyklad nie idzie na razie "z gory"). Odpowiedz Link Zgłoś
jematkajakichmalo Re: jeszcze nie ... 18.11.12, 13:48 U nas poki co tez cisza. Mala 5 lat stwierdzila w sklepie, ze te lalki sa okropne. Moge miec tylko nadzieje, ze nie zmieni zdania Ja jej tej lalki nie kupie, a jak wezmie wlasne pieniadze i pojdzie to juz trudno, przeciez nie wezme i nie wyrzuce... A co do gier komputerowych, to moze faktycznie w tych dla dzieci nie leje sie krew (jeszcze), ale sa jakies bitwy, wojny itp. Wystarczy tez przejsc sie w sklepie miedzy regalami z zabawkami dla chlopcow. Kiedys staly na nich straze pozarne, wozy policyjne czy smieciarki, teraz w 2/ sa to wozy bojowe, czolgi i jakies monstra- potwory. Odpowiedz Link Zgłoś
deszcz.ryb Re: jeszcze nie ... 19.11.12, 22:31 > A co do gier komputerowych, to moze faktycznie w tych dla dzieci nie leje sie k > rew (jeszcze), ale sa jakies bitwy, wojny itp. Nic nie wiesz o grach komputerowych, więc nie wypowiadaj się na ten temat. Może zagraj najpierw w kilka gier przeznaczonych dla dzieci w różnym wieku, a później w takie dla dorosłych, porównaj i sama wyciągnij wnioski. Odpowiedz Link Zgłoś
kikimora78 Re: Demoniczne lalki Monster High 16.11.12, 11:34 nie, bo za wczesnie. ale mnie to nie rusza, sama "bylam wampirem" jako dziecko takze jesli jeszce beda jak Wanda wejdzie w odpowiedni wiek to - oczywiscie. a jak o tych lalkach wspomnienia nawet nie bedzie, to bedzie cos innego... taki los Odpowiedz Link Zgłoś
agar2208 Re: Demoniczne lalki Monster High 16.11.12, 13:40 Mi też te lalki wydawały się straszne, dopóki nie zobaczyłam tej bajki. W bajce one nie sa już takie straszne, a dzieciakom się podobają. Odpowiedz Link Zgłoś
batutka Re: Demoniczne lalki Monster High 16.11.12, 15:02 Nie rozumiem fenomenu tych lalek, po prostu pojęcia nie mam, co ludzie w nich widzą, że ktokolwiek je kupuje. Moje córki nie oglądały akurat tej bajki, a jak widzą te lalki w sklepie, to same mówią, ze są paskudne. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_amelii Re: Demoniczne lalki Monster High 16.11.12, 15:33 Szczerze to bardzo mi się podobają o wiele bardziej niż przesłodzone Barbie Moja córka ma 7 sztuk,dwie dostanie na Gwiazdkę i jeszcze 3 schowane na kiedyś. A kupujecie swoim córkom Hello Kitty,bo przecież to znak szatana i księża w Kościele mówią,żeby pozbyć się tego strasznego symbolu z domu Po necie krażą różne historie związane z nawiedezonymi dziewczynkami,które po usunięciu z pokoju i domu Hello Kitty wróciły na dobrą drogę i przestały byc opętane podobno była kiedyś kobieta, która miała męża, ale oni nie mogli mieć dzieci. I wtedy jakoś tam rozmawiali z szatanem i on powiedział, że ta kobieta musi stworzyć jakiś hit marketingowy, to wtedy sprawi, by mogli mieć dzieci. Ona stworzyła hello kitty, a szatan im pozwolił mieć dzieci. I jak Hello Kitty otwiera usta ukazuje się tam znak szatana. Odpowiedz Link Zgłoś
dagmara-k Re: Demoniczne lalki Monster High 16.11.12, 18:23 to z moim dzieckiem jest serio cos nie halo, bo ona sie uspokoila bardzo odkad dostala klocki hello kitty kupie jeszcze te lalke to zostanie anielskim dziecieciem ot normalna lalka, taka sama jak maskotka wampira, transformers, czy kosciotrup swiecacy w ciemnosci. nie mam nic przeciwko zabawkom, ktore dotykaja w jakis sposob smierci. czy to cos tak strasznego? dla tych co wierza w niesmiertelnosc, czyli autorow artykulu tym bardzieje chyba nie Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: Demoniczne lalki Monster High 16.11.12, 18:26 Moja córka mówi, że koleżanki w klasie (II SP) mają i zbierają takie. Interesuje się MonstersHigh dopiero od miesiąca. Oglądałam kreskówki - nie polecałabym dla targetu forum Małe Dziecko, dla młodszych klas podstawówki owszem. Natomiast nie demonizowałabym. Brzydkie? owszem. Zaszkodzą? nie zaszkodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
dzoaann Re: Demoniczne lalki Monster High 16.11.12, 18:39 jeszcze nie, bo mloda nie przejawia zainteresowania, ale gdyby chciala, czemu nie? 20 lat temu ludzie narzekali na barbie, ale juz sie opatrzyla, trzeba znalezc inny cel na wytykanie... Odpowiedz Link Zgłoś
dag_dag Re: Demoniczne lalki Monster High 16.11.12, 19:18 No jasne, że kupuję. Jedne z fajniejszych lalek, jakie kiedykolwiek widziałam! Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Demoniczne lalki Monster High 17.11.12, 10:15 Nie, młoda uważa je za brzydkie i na razie woli księżniczki. Dziewczynki w szkole (2-3 kl) mają, bawią się, wciągnął je szał marketingowy, zbierają naklejki, kartki, albumy, gazetki, kolorowanki itp. Mnie głównie "zniesmacza" styl tych lalek, wyglądają jak panny z pod latarni Odpowiedz Link Zgłoś
aniaurszula Re: Demoniczne lalki Monster High 17.11.12, 14:35 dla 2 latki to nie kupie ale starsza prawie 8 latka bardzo taka lalke chce (molestuje o nie kazda ciocie) , ma juz kilka rzeczy z tymi postaciami moze dostanie na gwiazdke. ja to mowie jak w tej reklamie " jeszcze kilka tygodni temu moja corka chodzila na rozowo" teraz ulega szkolnej modzie. tylko skad na to brac kase. Odpowiedz Link Zgłoś
annubis74 Re: Demoniczne lalki Monster High 17.11.12, 18:36 po pierwsze to chyba nie są lalki dla MAłego Dziecka Nie kupuję, bo dziecko póki co się nie domaga. Nie wiem co by było gdyby zaczęła sie domagać. Równie paskudne są dla mnie Barbie, ale moja córka jak dostała Barbie syrenkę była przeszczęśliwa. Każdy wiek ma swoje prawa Odpowiedz Link Zgłoś
mama_amelii Re: Demoniczne lalki Monster High 17.11.12, 19:17 Dokładnie lalki są dla dzieci od 6 roku zycia i moja starsza ma te 6 lat i starsze kolezanki,które jej pokazały te lalki i przynosiły do nas do domu do zabawy.Bawią się nimi 5-6-11 latki. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Demoniczne lalki Monster High 17.11.12, 21:12 Osobiście nie kupuję i raczej nie kupię. No ale my truskawki posypujemy cukrem Odpowiedz Link Zgłoś
julka1967a Re: Demoniczne lalki Monster High 17.11.12, 21:37 Ja nie kupują bo mam syna, ale jakbym miała córkę to też bym się broniła przed ich kupnem. W poprzednim roku często robiłam zakupy na allegro u sprzedawcy, który miał też i te lalki. Widziałam, że szły jak świeże bułeczki i zastanawiałam się też, kto je kupuje. Nawet na youtube obejrzałam sobie film z tymi panienkami i byłam w lekkim szoku, że cos takiego tworzy się dla dzieci, nawet tych starszych. Odpowiedz Link Zgłoś
aniaurszula Re: Demoniczne lalki Monster High 18.11.12, 11:15 a dla chlopcow nie zaleznie od wieku te wszystkie roboty i potwory to sa wg ciebie normalne zabawki a dla dziewczynki inna lalka niz slodka barbi czy bobas to juz zgorszenie Odpowiedz Link Zgłoś
julka1967a Re: Demoniczne lalki Monster High 18.11.12, 12:36 Może, ja nie kupiłam nic takiego swojemu dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
aniaurszula Re: Demoniczne lalki Monster High 18.11.12, 14:37 tylko nikogo nie razi taki root, czy inna bron przeznaczona jako zabawka dla chlopca a jek pojawila sie lalka inna niz dotychczas to od razu sa przeciwnicy Odpowiedz Link Zgłoś
aniaurszula Re: Demoniczne lalki Monster High 18.11.12, 14:38 tylko ile lat ma twoje dziecko, zobaczymy czy jako starszy chlopiec nie bedzie sie tym bawil Odpowiedz Link Zgłoś
anszetka Re: Demoniczne lalki Monster High 19.11.12, 21:40 Tak samo jak wampirzyce dla dziewczynek - potwory, czy zabawki militarne to nie sa normalne zabawki. Pozytywnego przeslania w nich nie ma, a na takim przeslaniu powinien opierac sie swiat dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
batutka Re: Demoniczne lalki Monster High 20.11.12, 01:57 aniaurszula napisała: > a dla chlopcow nie zaleznie od wieku te wszystkie roboty i potwory to sa wg cie > bie normalne zabawki a dla dziewczynki inna lalka niz slodka barbi czy bobas to > juz zgorszenie no rozumiem inna, ale trup? lekka przesada Odpowiedz Link Zgłoś
aniaurszula Re: Demoniczne lalki Monster High 20.11.12, 13:33 a monstrum do zabijania lub bron jest lepsze o lalki wg ciebie trupa .moje dziecko dobrze zna temat smierci nic przed nia nie ukrywam wiec jej te lalki nie przerazaja Odpowiedz Link Zgłoś
batutka Re: Demoniczne lalki Monster High 20.11.12, 22:40 aniaurszula napisała: > a monstrum do zabijania lub bron jest lepsze o lalki wg ciebie trupa .moje dzie > cko dobrze zna temat smierci nic przed nia nie ukrywam wiec jej te lalki nie pr > zerazaja moje dziecko również zna temat śmierci, nie przeraża je to natomiast uczę je szacunku do zmarłych i ogólnie do tego tematu i w życiu nie przyszłoby mi do głowy kupować dziecku coś takiego no, ale każdy robi jak uważa na margnesie - monstrum do zabijania i broni również bym dziecku nie kupiła Odpowiedz Link Zgłoś
silje78 Re: Demoniczne lalki Monster High 13.08.13, 13:20 nie tylko trupy.moja córka chciała TYLKO wilkołaka. dlaczego? bo uszy ma jak u pieska.... no i wyje. pozostałe jej się nie podobają. Odpowiedz Link Zgłoś
mabingo Re: Demoniczne lalki Monster High 18.11.12, 11:24 naprawdę. straszne co? Odpowiedz Link Zgłoś
gocha500 Re: Demoniczne lalki Monster High 18.11.12, 18:29 heh moja jak narazie lalek jakos nie znosi ciekawe czy kiedys ulegnie modzie,jesli ulegnie to kupie bo dlaczego nie! narazie ma 3 lata i 7 miesiecy i jest na etapie harrego pottera! jest zafascynowana,zrobilam jej figurki z modeliny i bawi sie na calego! obejrzala juz 3 filmy i czytamy dopiero pierwsza ksiazke-jestesmy juz w polowie. kazda kolejna czesc jest bardsziej mroczna i nie bardzo pasujaca do wieku ale jakos nie boje sie tematu,jesli sie dziecku wszytko dobrze wyjasni i dobrze poprowadzi to zadna ksiazka,film czy gra nie zryja mu mozgu! Odpowiedz Link Zgłoś
anszetka Re: Demoniczne lalki Monster High 19.11.12, 21:17 I tu sie z toba nie zgodze. To co czytamy, czego sluchamy, co ogladamy ma na nas wplyw, na nasza swiadomosc, sposob myslenia, osobowosc... Tym bardziej na male dziecko, ktore chlonie jak gabka to "czym go karmimy na co dzien". Harry Potter zdecydowanie nie nadaje sie dla 3 i pol latki! Ty moze sie nie boisz, ale taki maluch juz tak. Tym bardziej ze dzieci w tym wieku nie potrafia odroznic fikcji od rzeczywistosci. Po co narazac dziecko na leki nocne, koszmary, itp? Lalek potworkow (w tym Monster High) nie kupuje i kupowac nie bede. I nie chodzi tu tylko o estetyke, wyrobienie dobrego smaku..... Nie chcialabym zeby w przyszlosci moja corka przejela styl panny Monster High. A zauroczenie takim straszydlem moze sie tak wlasnie skonczyc. Barbie tez nie da sie kupic Odpowiedz Link Zgłoś
batutka Re: Demoniczne lalki Monster High 20.11.12, 01:54 gocha500 napisała: > narazie ma 3 lata i 7 miesiecy i jest na etapie harrego pottera! > jest zafascynowana,zrobilam jej figurki z modeliny i bawi sie na calego! > obejrzala juz 3 filmy i czytamy dopiero pierwsza ksiazke-jestesmy juz w polowie > . Odpowiedz Link Zgłoś
karro80 Re: Demoniczne lalki Monster High 19.11.12, 21:13 Zarąbiaszcze laleczki Ja osobiście kocham się jeszcze w Pony a'la Edward Nożycoręki. Młoda ma stosunek żaden - z lalek chce od mikołaja Meridę z koniem, opcjonalnie Arielkę lub Meridę bez konia<ruda musi się jej spodobała>. Ale czym to się wizualnie różni od spidermenów, ninjów rozmaitych i inszych zwyczajowo chłopięcych "potworków"? Wszystko to nie przystaje do wzorca "ładnej" i "normalnej" zabawki. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Demoniczne lalki Monster High 19.11.12, 23:17 nie kupuję, bo moja córka nie lubi żadnych lalek, ale jakby lubiła, to co złego jest w Monster High? Przynajmniej są takie bardziej z pazurem, a nie mdłe księżniczki. Odpowiedz Link Zgłoś
maderta Re: Demoniczne lalki Monster High 20.11.12, 19:28 A jakże - lalki, koszulki, bieliznę, przybory szkolne, wszystko z wizerunkami tych "straszydeł". Mało tego, nawet z nią oglądam te bajki, fajne są . Odpowiedz Link Zgłoś
gocha500 Re: Demoniczne lalki Monster High 20.11.12, 20:09 ktoras dziewczyna dobrze tu zauwazyla moze niktore lalki nei sa za piekne ale przynajmniejnie takie paskudnie slodke jak barbie! moja nigduy nie interesowala sie lalkami no byla przez pewien czas fascynacja arielka ale niedlugo! coprawda duzo ma ciuchow rozowych"(choc juz coraz mniej)ale byl etap ze przechodzila ostra faze czerni(nie jak 99% dziewczynek w jej wieku kiczowaty roz)a w polsce po za ciucholandami ciezko dostac cos czargo,u modej byl ryk jak nie ubralam jej calej na czarno (chyba sie na mamuśce wzorowala heh)teraz ma etap fioletu-ciemnego,z elementami czerni! co do faktu ze czytam mlodej harrego to wiele osob sie szokuje tym faktem,wiele uwaza ze mloda tego nie zrozumie a jednak po jej pytaniach widze ze rozumie doskonale i przynajmniej nie widze narazie zadnego zlego wplywu typu koszmary czy tym podobne rzeczy. jak bedzie dalej to sie okaze,ale w tej chwili inne ksiazki dla niej nie istnieja i omal sie nie poplakala jak powiedialam ze niedlugo trzeba bedzie ksiazke oddac do biblioteki,jak powiedzialam ze od nas i chrzestnej dostanie wszystkie na 4 urodziny to dopiero byla spokojna! Odpowiedz Link Zgłoś
villa-diodati Jeśli Twoje dziecko bawi się Monster High.... 21.11.12, 12:21 ...to wiedz, że coś się dzieje.. Wypisz wymaluj ksiądz Natanek Pierwszorzędne zdemonizowanie banalnego tematu lalek.. Nie wyglądają jak barbie czy zuzia szmacianka to znaczy, że sa ZŁE!! Pomioty szatańskie.. Hahah Umarłam Odpowiedz Link Zgłoś
batutka Re: Jeśli Twoje dziecko bawi się Monster High.... 21.11.12, 20:30 villa-diodati napisała: > ...to wiedz, że coś się dzieje.. Wypisz wymaluj ksiądz Natanek Pierwszorz > ędne zdemonizowanie banalnego tematu lalek.. Nie wyglądają jak barbie czy zuzia > szmacianka to znaczy, że sa ZŁE!! Pomioty szatańskie.. Hahah Umarłam > a kto napisał,że są złe? Odpowiedz Link Zgłoś
ginny22 Re: Demoniczne lalki Monster High 21.11.12, 12:42 > co do faktu ze czytam mlodej harrego to wiele osob sie szokuje tym faktem,wiele > uwaza ze mloda tego nie zrozumie a jednak po jej pytaniach widze ze rozumie do > skonale i przynajmniej nie widze narazie zadnego zlego wplywu typu koszmary czy > tym podobne rzeczy. Trzylatka? Harry'ego Pottera? Rozumie? BUHAHAHAHA. Ciekawam, co. Odpowiedz Link Zgłoś
gocha500 Re: ginny22.... 21.11.12, 18:36 nie uwazasz ze sporo jest do opowiedzenia! moge jedynie napisac ze nie kuma tego co jest w filmie wiezien azkabanu,z reszta ta czesc najmniej ja interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
annubis74 Re: ginny22.... 10.03.13, 11:49 wątek co prawda nieco zwietrzały.... ale i tak to napiszę choc zazwyczaj staram się nie używać zbyt mocnych określeń. jeśli czytasz 3, 4 czy 5 latce Harrego Pottera (którego sama bardzo lubię) to uważam ze jesteś NIENORMALNA. Równie dobrze mozesz je zabierać na filmy grozy. Może i 3-latka kuma o co chodzi, ale ty ewidentnie nie, bo inaczej nie czytałabys jej dziecku. To jest lektura dla nastolatków (ze względu na treść, styl, język i wszystko pozostałe) a nie dla przedszkolaków, z części na część jest coraz trudniejsza i potworniejsza Odpowiedz Link Zgłoś
agar2208 Re: ginny22.... 22.11.12, 10:11 A co cie obchodzi, co jej dziecko zrozumiało z tej książki. Dziewczyna pisze, że mała lubi Harrego i już. Jak by niczego nie kumała, to by nie chciała, żeby jej czytać. Dzieciaki interesują sie różnymi rzeczami. Odpowiedz Link Zgłoś
gocha500 Re: agar2208 :) .... 22.11.12, 14:13 pieerwszy raz(nie liczac chrzestnej malej)spotykam sie opinia ze nie jest to nic niezwyklego. do tej pory komu o tym powiem robi oczy jak 5zl i mowi ze to za trudne ksiazki ze zbyt straszna a mloda na bank nie kuma! ja natomiast obserwuje jedna sprawe mloda od poczatku interesuje nazwijmy to "relacja" harry-voldemort a nie jak wiekszosc dzieciakow harry ron i hermiona! co do lalek monster high to zauwazylam ze sa tak samo przez srodowisko koscielne i psychologiczne wyklinane jak harry potter!no samo zlo po protu i bedziemy miec dzieciaki skrzywione emocjonalnie itp! wydaje mi sie ze nie zabawki jakimi sie dzieci bawia maja az tak duzy wplyw jak rodzice i ich rozmowa i tlumaczenie do znudzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
zaba-ryba Re: Demoniczne lalki Monster High 08.03.13, 01:27 Moi rodzice lata temu tak samo nastawieni byli do lalek barbie (moje marzenie -do tej pory ;p nie spelnione ;p ), i gdyby nie to ze moj syn woli tomasa i nie jest corka to pewnie u nas w domu mozna bylo by znalezc nie jedna taka lalke. Wiadomo mozna bawic sie kubeczkiem wypelnionym grochem itp .. ale z doswiadczenia wiem , ze wiecej sie dzieje przy "popularnych" zabawkach typu my little pony, litties pet shop monster hight... itp. Mam szczescie, ze ja nie musze sie tym bawic ;ppp. Nie chce misie rozpisywac.... Odpowiedz Link Zgłoś
justak1 Re: Demoniczne lalki Monster High 10.03.13, 11:01 Młoda ma dwie, więcej nie kupię bo drogie. Natomiast ma dużo gadżetów. Jednak ona nie rozpatruje ich w kategoriach -śpią w trumnach i takie tam. Po prostu jest hit i bardzo chciała. Bawi się nimi mieszając z innymi barbie. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: Demoniczne lalki Monster High 10.03.13, 12:48 Ha ha, opis mnie zaintrygował Muszę obejrzeć tę kreskówkę. Oczywiscie, ze kupię dziecku jeśli będzie chciało, nie widzę nic złego w tych postaciach. Dużo gorsze są barbie i kuce, cieszę się że mam syna Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi cytowany artykuł pisał jakiś wyprany bezmózg 10.03.13, 12:50 Cytuję: Wszystko to rzekomo dla nieposkromionego temperamentu chłopców, których jednocześnie – pod pretekstem walki z agresją i przemocą – skutecznie odseparowano od tradycyjnych i estetycznie wykonanych zabawek w postaci żołnierzy i rycerzy. W ogóle świat chłopięcych zabawek został pozbawiony elementu rycerskiego etosu i podziwu dla męstwa w służbie prawdy, dobra i piękna, po to, by wkrótce jego miejsce zajęła pogarda dla czystości i schludności, fascynacja brzydotą oraz ciągła ucieczka od odpowiedzialności za własne czyny. A stąd już tylko krok do zniewieściałości i ulegania własnym żądzom. Co za bełkot Read more: www.pch24.pl/zabawki--ktore-deformuja,850,i.html#ixzz2N8XlK6iP Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: Demoniczne lalki Monster High 10.03.13, 15:24 Artykułu nie "zmogłam" bo .... bełkotliwy. Cóka ma 6 lat i za lalkami nigdy nie przepadała więc lalki MH nie posiada. Ale .... MH zna Zna stronę internetową MH (czytałyśmy kilka razy) Bajki ogląda W gry MH gra Zna historię każdej z MH jej ulubioną jest wilczyca ja też muszę takową posiadać - jest nią draculaura Ja nie widzę w tym nic złego W przedszkolu to teraz hit dziewczynki zbieraja książeczki/gazety/malowanki z MH i przynoszą je do przedszkola wymieniają sie naklejkami moja córka ostatnio na urodziny brata dostała mnóstwo akcesoriów z MH - książeczki, perfumy, puzzle, pieczatki itp teraz jej marzeniem jest bluza i torebha z MH zapewne dostanie coś do ubarnia jako dodatek do prezentu na dzień dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
gocha500 Re: Demoniczne lalki Monster High 11.03.13, 06:29 acha nie wiem czy ktoras slyszala bo mnie moja kumpela poinformowala ze jakis ksiadz gdzies siw wypowiadal ze hello kitty to dzielo szatana!!! no to skoro jakis nieszkodliwy urocz wygladajacy kotek jest dzielelm szatana to faktycznie o MH nie ma nawet co gadac hehehehehe! mojej kompletnie nie interesuja lalki do tej pory!moja mama ambitnie kupila jej rozowiasta do granic mozliwosci lalke barbie na gwiazdke ale moje dziecko ja olalo totalnie!do tej pory kurzy sie na polce!za to wszelakie male figurki sa non stop w uzyciu! ostatnio mlodej robilam figurki pingwinow z madagaskaru ale mimo ze chciala je miec to jakos slabo sie nimi bawi!jednak najczesciej wraca rowniez do mojej roboty figurek z harrego a z klockow na podlodze stale stoi hogwart!od konca pazdziernika jestesmy juz na 270 stronie czary ognia a mloda tesknym okiem patrzy na jeszcze grubsza ksiazke zakon feniksa!(czytamy tylko wieczorem przed spaniem wiec mysle ze dosc szybko jej idzie) Odpowiedz Link Zgłoś