mewamac1 23.11.12, 12:14 Moja 7 letnia córka (2-ga klasa) marzy o kolekcji filmów o Harrym Potterze. Mam jednak wątpliwości - czy te filmy bedą odpowiednie dla 7-latki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
angazetka Re: film Harry Potter 23.11.12, 12:20 Pierwsze dwa tak. Reszta jest zdecydowanie za trudna. Odpowiedz Link Zgłoś
jagodasoft2 Re: film Harry Potter 23.11.12, 12:27 Moja oglądała do 5 części (też 7 lat) bardzo jej sie podobało, pierwsze 3 części wałkowane po kilkanaście razy. Dodam ze córka bardzo bojaźliwa do tego stopnia że w kinie na bajce 3d zaczęła płakać bo bała się wyskakujących z wody ryb Pierwsze 3 części ogląda nawet moja 5 latka (dalsze wychodzi bo ja nie interesują). Dziewczyny bawią sie w magie i czarowanie, mają różdżki Harrego, lego. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: film Harry Potter 23.11.12, 12:34 Tylko że siedmiolatka niewiele zrozumie z kolejnych filmów. Tylko liźnie po wierzchu. Trochę to dla mnie bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
jagodasoft2 Re: film Harry Potter 23.11.12, 12:39 Hmmm? Sorry ale to film po pierwsze familijny, po drugie fantastyczny, po trzecie przygodowy. Co tam do rozumienia czego nie ogarnie 7 latka ? Zresztą nawet jeśli coś znajdziesz to w każdym wieku każdy film czy książkę odbierzemy inaczej, to tak samo ja mogę powiedzieć że dorosły nie dostrzeże w tym filmie tego co widzi dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: film Harry Potter 23.11.12, 13:30 > Hmmm? Sorry ale to film po pierwsze familijny, po drugie fantastyczny, po trzec > ie przygodowy. To mozna powiedzieć o pierwszych dwóch filmach li i jedynie. Potem naprawdę zaczynają się tematy bardzo serio (dyskryminacja, czystość krwi, nierówność wobec prawa etc). Odpowiedz Link Zgłoś
jagodasoft2 Re: film Harry Potter 23.11.12, 16:52 Ale to my jako dorośli widzimy te trudne tematy, a dziecko dostrzega magie, przyjaźń, świat fantazji i koniec. Film straszny nie jest, zawsze zwycięża dobro. Ja puszczam dzieciom filmy dla rozrywki a nie dla rozmyślań natury egzystencjalnej. Odpowiedz Link Zgłoś
patatajowa Re: film Harry Potter 23.11.12, 16:56 popytaj psychologa/pedagoga w szkole jaką ma opinie na temat puszczania takich filmów tak małym dzieciom. moze ci to cos rozjasni i da do myslenia.... Odpowiedz Link Zgłoś
jagodasoft2 Re: film Harry Potter 23.11.12, 17:23 Nie widzę negatywnych reakcji mojej córki po tym filmie, a jak pisałam jest ona bojaźliwa. Wolę 100 razy bardziej puszczać córce HP niż ogłupiające CN. Dwóch ostatnich części jeszcze jak nie pokarze bo te dopiero uznałam za niewłaściwe dla jej wieku. A psychologowie mają różne opinie i nie zawsze zgadzają sie one z naszym światopoglądem. Każdy mierzy dziecko swoja miarą, ja uważam tak Ty inaczej, wasza sprawa. Autorka pyta o opinie wiec swoja wyrażam. Odpowiedz Link Zgłoś
natalek79 Re: film Harry Potter 23.11.12, 13:48 Hmmm, muszę poprzeć angazetka(?)...Chociaż dla mnie mało interesująca lektura, to gdy córka zamarzyła najpierw ja obejrzałam, przeczytałam i stwierdzam, że faktycznie pierwsze 2 na 7-8 lat mogą być, reszta za trudna. Zresztą, 5 letniemu dziecku nie dałabym oglądać, bo uważam, że to jeszcze za wcześnie. Trzecią częśc córka obejrzała mając 8 lat i ...i na tym zakończyła się fascynacja Harrym, chyba była po prostu za trudna, za poważna. Dopiero teraz mając prawie 11 lat wróciła do tej serii, ale że filmy w domu są to chce również książki. Kupiła sobie sama 1 część, przeczytała a ja teraz dokupiłam jej resztę pod choinkę. Widać dopiero teraz dorosła, a przyznam że po drodze pochłonęła ogromne ilości poważniejszych "czytadeł". Odpowiedz Link Zgłoś
matyldamoja Re: film Harry Potter 23.11.12, 14:19 moja 6 latka też marzy o tym zestawie, oglądała 4 części i jest zachwycona Odpowiedz Link Zgłoś
gocha500 Re: film Harry Potter 23.11.12, 17:46 wy macie dylematy przy dzieciakach 5-7 letnich a ja mam w domu 3,5 letnia poterromaniaczke! wlasnie oglada zakon fenixa ale wczoraj sie wyhaczyla w nocy przy mnie na insygnia smierci i nie bylo mowy o spaniu musala ogladac!jest zafascynowana,zadaje mnostwo pytan,wiele rozumie ale tez na pewno wiele nie to dopiero 3,5 latka. zaczelam jej czytac harrego poniewaz czego bym nie przywlokla z bibioteki odpowiedniego do wieku to ja nie interesowalo!z dylematami siegnelam po to i wsiakla na dobre! jej uwaga nie skupia sie jak ponoc wiekszosci dzieci na trio harry,ron ,hermiona ale na harry-voldemort.koncowa walke voldemorta z harrym ogladala juz kilka razy w kolko. zrobilam je fgurki z modeliny bohaterow tego filmu,daje mi je i kaze sobie inscenizowac pewne momenty z filmu i tlumaczyc o co chodzi.mowi ze boi sie voldemorta ale z wielkim zainteeowanie oglaa w filmie kazdy moment jak dochodzi do jakikiejs konfrontacji z nim! dzis swojemu tacie z apalem tlumaczyla znaczenie symbolu insygniow smierci,a tata nie w temacie filmu wiec pozostalolo mu tylko sluchac! na 4 urodziny dostanie cala serie ksiazek a jej chrzestna sciaga jej z netu filmy zeby miala na plyrtach! powiem tak moim zdaniem dzieciak w kazdym wieku wybierze sobie cos z tego filmu badz ksiazek,jesli uwazasz ze pewne tematy sa trudne a dzieciak zwroci na nie uwage to trzeba to dokladnie wyjasnic!ksiazka czy film nic zlego psychice dziecka nie zrobia jesli rodzice odpowiednio poprowadza dyskusje z dzieciakiem na ptemat filmu,trsci,fikcji itp itd Odpowiedz Link Zgłoś
patatajowa Re: film Harry Potter 23.11.12, 18:02 sama na siebie "kręcisz bicz" pozwalając jej na to ..... przerazajace jak 3,5 letnie dziecko moze rządzić w domu.... Odpowiedz Link Zgłoś
gocha500 Re: film Harry Potter 23.11.12, 18:27 a 3,5 letnie dziecko nie ma rozumu i nie powino dokonywaz zadnych wyborow?jakbym swoja babcie slyszala ktora to mowi ze nie trzeba sie kierowac prefeencjami dzieciaka przy wyborze zabawki np na gwiazdke bo dzieciak jescze nie umie sobie zegos wybrac i nie ma swojego zdania-no kurka bezmozgie warzywo nie! jesli mloda uwielbia czytanie a co przynoze to ja nieinteresuje i nagle wygiagam ta ksiazke i slucha z zainteesownaiem to widocznie cos jest na rzeczy. pewne sprawy doskonale rozumie a pewne jeszcze do niej nie docieraja,kiedys dotra. jesli bedziemy nasze dzieci traktowac jak bezmozgi to dopero obudzmy sie z reka w nocniku!dzieci rozumieja wiecej niz nam sie wydaje wszystko zalezy jak je przez to poprowadzimy my jako rodzice! Odpowiedz Link Zgłoś
anpes Re: film Harry Potter 23.11.12, 17:38 Ja wprowadziłam inną zasadę. Przeczytasz książkę - oglądasz film. Zatrzymujemy się na cz. 8 - książkę właśnie czyta ale filmu nie obejrzy jako 10 latek. Po pierwsze jest nudny , po drugie nic z niego nie zrozumie. Inna sprawa, że kilka dobrych godzin przegadaliśmy o tej serii i nie wyobrażam sobie aby dać książkę/czy puścić film dziecku bez dalszego komentarza. Mojemu generalnie bystremu dziecku naprawdę musiałam dużo uzmysłowić i rozjaśnić. Odpowiedz Link Zgłoś
mewamac1 Re: film Harry Potter 23.11.12, 17:43 Bardzo dziekuję za wszystkie opinie. Oczywiście wszystkie filmy ogladam razem z dzieckiem i po wszystkim dyskutujemy o tym, co widzialyśmy. Tego filmu wczesniej nie ogladałam i dlatego pytam Was o zdanie. Myślę, że na początek kupię jej pierwsze części, a potem zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś