Dodaj do ulubionych

Drastyczne podwyżki na poczccie

20.12.12, 22:00
od nowego roku, tutaj tylko jak będą wyglądały ceny przesyłek zwykłych, przy najniższej wadze:
kartka pocztowa ekonomiczna - 1,60
kartka pocztowa priorytetowa - 2,35

zagranica:
(jednakowa cena we wszystkich strefach)

przesyłka listowa nierejestrowana ekonomiczna do 50 g - 4,60 obecnie: 2,4
przesyłka listowa nierejestrowana priorytetowa do 50 g - 5,- obecnie: 3
Obserwuj wątek
    • malowanka06 Re: Drastyczne podwyżki na poczccie 20.12.12, 22:02
      Dla uzupełnienia:

Listy krajowe:

Przesyłki listowe nierejestrowane:

EKONOMICZNA

GABARYT A
      do 350 g - 1,60
      ponad 350 do 1000 g - 3,70
      ponad 1000 do 2000 g - 6,30

GABARYT B
      do 350 g - 3,75
      ponad 350 do 1000 g - 4,75
      ponad 1000 do 2000 g - 7,30

PRIORYTETOWA

GABARYT A
      do 350 g - 2,35
      ponad 350 do 1000 g - 4,50
      ponad 1000 do 2000 g - 8,80

GABARYT B
      do 350 g - 5,10
      ponad 350 do 1000 g - 7,10
      ponad 1000 do 2000 g - 10,90

Przesyłka polecona:
      Do ceny jw. trzeba dodać opłatę za traktowanie przesyłki jako poleconej - 2,20.
      • kora711 Re: Drastyczne podwyżki na poczccie 21.12.12, 09:35
        widze że są inne widełki wagowe
        no to ładnie
        teraz to juz w ogóle bedą się ludzie 'pluli' o koszt wysyłki
        • mamaemmy Re: Drastyczne podwyżki na poczccie 21.12.12, 10:41
          kora711 napisała:

> no to ładnie
          > teraz to juz w ogóle bedą się ludzie 'pluli' o koszt wysyłki

dokładnie!
          Trzeba sobie powklejac na aukcje cennik poczty -polskiej.
          Jak juz zdarzy mi sie cos sprzedawac przewaznie wysyłałam 5,5 za przesyłke ekonomiczna i 6.5 za priorytet plus duża koperta bąbelkowa9która na poczcie kosztuje 3,5..ja płace ok 1zł,a i tak dostawałam najnizsze noty w "koszt wysylki".Bez komentarza.
    • kornnella Re: Drastyczne podwyżki na poczccie 21.12.12, 14:25
      Ale masakryczne ceny sad
      • kornnella Re: Drastyczne podwyżki na poczccie 21.12.12, 14:28
        wychodzi na to ze wysyłka drobiazgu, np ciuszka dziecięcego wyjdzie poleconym za 9,30, do tego koperta kupowana hurtowo minimum ok -0,7-1 zł i wyjdzie 10 zł z hakiem
        • kroliczyca80 Re: Drastyczne podwyżki na poczccie 21.12.12, 15:19
          Jak Ci wyszło to ponad 10 zl?
          PRIORYTETOWA
          GABARYT A
          ponad 350 do 1000 g - 4,50
          + 2,2 zł polecony
          +0,7 koperta
          mnie wychodzi ciut ponad 7 zł, a pojedyncze ciuszki rzadko ważą więcej niż 1 kg
          • katka761 Re: Drastyczne podwyżki na poczccie 21.12.12, 15:31
            przesyłka będzie raczej gabarytem B.

ceny podnieśli baaardzo.
          • mikaaan Re: Drastyczne podwyżki na poczccie 21.12.12, 15:32
            ale też rzadko "łapią się" na gabaryt A
            • sdec Re: Drastyczne podwyżki na poczccie 02.01.13, 22:18
              NIGDY nie są gabarytem A, chyba, że jakiś szaliczek i to cienki!
          • kornnella Re: Drastyczne podwyżki na poczccie 21.12.12, 15:35
            Skopiowane z drugiego postu
            "PRIORYTETOWA

GABARYT B

ponad 350 do 1000 g - 7,10

Przesyłka polecona:
            Do ceny jw. trzeba dodać opłatę za traktowanie przesyłki jako poleconej - 2,20. "

Z reguły panie nawet małe coś a zapakowane w "bąbelek" robią u mnie na pocztach gabaryt B. Mają takie małe okienko i jak ciężko przechodzi to jest B. W sumie 7,10+2,20+koperta
          • patatajowa Re: Drastyczne podwyżki na poczccie 02.01.13, 22:57
            króliczyca, ostatnio wysyłane przeze mnie jeansy z 6-latka+tshirt z długim rekawem w babelkowej-wyszło 470 gram. grubsze niz 2 cm wiec gabaryt B,priorytetem jesli ktos chce to teraz koszt takiego poleconego to 9,30 zł,koperta 1 zł i masz 10,30 zł.
            trzeba bedzie sprzedawac "mega paki" albo zachecac kupujacych do robienia wiekszych zakupów za jednym razem.
            zastanawiam sie teraz jak wystawiac niedługo wiosenne po dzieciach, bo nikt mi nie kupi samego tshirta czy krótkich spodenek przy takim koszcie...sad
    • hoow Re: Drastyczne podwyżki na poczccie 21.12.12, 16:38
      Ceny dość duże, ale najbardziej mnie deneruje, że znów muszę zmieniać ceny w aukcjach a mam ich trochę sad A ta podwyżka to od kiedy dokładnie?
      • aleksandra1977 Re: Drastyczne podwyżki na poczccie 21.12.12, 20:44
        hoow napisała:
        A ta podwyżka to od kiedy dokładnie?
        od 1. stycznia 2013
    • mielin Re: Drastyczne podwyżki na poczccie 21.12.12, 16:43
      EEEtam drastyczne, sporo wyższe ceny usług pocztowych są już wszędzie w Europie zwłaszcza w strefie Euro, np. w Grecji, na Słowacji...etc.
      • mielin Re: Drastyczne podwyżki na poczccie 21.12.12, 16:48
        Ojej .... spojrzałam tylko na kartki pocztowe.

Co do innych to faktyczniesad Allegro będzie mało opłacalne...
      • renata28 Re: Drastyczne podwyżki na poczccie 21.12.12, 16:54
        Ale my zarabiany po polsku. Argumenty, że w UE jest drożej zawsze mnie rozbawia. A co z rzeczami, które sa drozsze, choć pensje nizsze smile
    • dzikie_pnacze Re: Drastyczne podwyżki na poczccie 21.12.12, 17:04
      Czy jest jakaś alternatywa dla poczty polskiej? Może znacie jakąś firmę która ma tanie przesyłki kurierskie?
      • beakarp Re: Drastyczne podwyżki na poczccie 21.12.12, 18:22
        Paczkomaty Inpost?
        • kalina886 Re: Drastyczne podwyżki na poczccie 21.12.12, 20:54
          Ja i tak od dłuższego czasu przy większych rzeczach korzystam jedynie z usług sprzedawców, którzy oferują przesyłki kurierskie lub paczkomaty.
          A co drobiazgów to niestety, ale sprzedawcy dostaną po tyłku bo kupującym nie będzie się opłacało wogóle płacić za przesyłkę.
          • mamaemmy a paczki? 21.12.12, 21:08
            tez podrożeją?
            Pamietam jak sprzedawałam pierwsze ubranka i zabawki po emmie,za paczke placiłam 6zł
            • malowanka06 Re: a paczki? 21.12.12, 21:53
              Paczki też mają podrożeć.
              Obecnie z krajów UE, znaczek na priorytet ( w większości) kosztuje mniej niż 1e. A u nas ma być 5 zł, czyli ponad 1 e. Tylko dokładnie- inne mamy relacje zarobków ;/
              • xxxtabxxx Re: a paczki? 21.12.12, 23:30
                Gdzie znalazłaś informację, że paczki podrożeją? Bo przejrzałam dokładnie cenniki na stronie poczty i jeżeli chodzi o paczki to żadnych różnic nie widzę - te same zakresy wagowe i ceny.
                • mamaemmy Re: a paczki? 22.12.12, 10:11
                  xxxtabxxx napisała:

> Gdzie znalazłaś informację, że paczki podrożeją? Bo przejrzałam dokładnie cenni
                  > ki na stronie poczty i jeżeli chodzi o paczki to żadnych różnic nie widzę - te
                  > same zakresy wagowe i ceny.

to chociaz tyle smile

I tak sprzedajacy zawyzali cene i liczyli list polecony za np 9zł-no to się doczekali uncertain
                  • kornnella Re: a paczki? 22.12.12, 10:43
                    chyba się doczekaliśmy, bo pewnie nie tylko sprzedajesz, ale czasem coś kupisz i zapłacisz sporo kasy sad
                    A list polecony priorytet zapewne bedą liczyć teraz po 12, bo oprócz kosztu 9,30 dojdzie koperta, na poczcie koszt a4 to ok 3 zł, a nie każdy kupuje je hurtowo.
                    • lawendax Re: a paczki? 22.12.12, 11:30
                      Zdecydowanie będzie sie teraz opłacało wysyłać paczkomatem. Tylko za 6,99 zł, o ile nie zrobią tez podwyżek...
                      • mamaemmy ale paczkomaty nie sa wszędzie 23.12.12, 11:54
                        lawendax napisała:

> Zdecydowanie będzie sie teraz opłacało wysyłać paczkomatem. Tylko za 6,99 zł, o
                        > ile nie zrobią tez podwyżek...

niestety chyba tylko w wiekszych miastach,a wiele razy zdarzylo mi sie wyslac jakies ubranko na malutka wieś..
    • andrzejch44 Re: Drastyczne podwyżki na poczccie 22.12.12, 12:19
      Tak drastyczna podwyżka usług zagranicznych to skandal! Jest to ewidentna arogancja monopolisty w stosunku do Klienta. Mam nadzieję, że już niedługo przejmie to np. Deutsche Post... Nawiasem mówiąc, Poczta Polska jest prawdopodobnie jedyną pocztą w cywilizowanym świecie, która ma 5-dniowy tydzień pracy (nie dostarcza przesyłek w soboty).
      • aurinko Re: Drastyczne podwyżki na poczccie 22.12.12, 14:25
        andrzejch44 napisał:

> Nawiasem mówiąc, Poczta Polska jest prawdopodobnie jedy
        > ną pocztą w cywilizowanym świecie, która ma 5-dniowy tydzień pracy (nie dostarc
        > za przesyłek w soboty).

Bzdura, nie raz dostarczano mi paczki pocztowe i listy polecone w soboty. Od Kupujących mam też info, że dziś doszło kilka przesyłek (różne miejscowości) więc jednak poczta pracuje w soboty.
        • bubbleup Re: Drastyczne podwyżki na poczccie 22.12.12, 20:33
          Mozna bylo sie domyslic, ze bedzie podwyzka.
          Wkurzajace to jest nie ma co.
          Placilam za wysylke 5,70 klienci placili 7 zł wyrabialam sie z kopeta w tych 7 zł.
          Teraz musze podniesc na 8,50 i 9,50 ciezsze rzeczy.
          Na szczescie mam juz grono klientow stalych wiec nie beda marudzic na nowe ceny.
          Pozatym wszyscy podniosa wiec nie bedzie tak zle jezeli sie sprzedaje.
          Wszystko idzie do gory juz taki mamy kraj, ze place nasze a ceny swiatowe.
          Zreszta inni sprzedaja to samo co ja i wlasnie zerknelam wysylka 10 zl list polecony priorytet ale cena towaru zanizona wiec ktos poprostu jak to na allegro bywa zarabia na wysylce.
          Ja kupuje koperty po 80 gr.i starasm sie nie naciagac kupujacyh na dodatkowe koszty.
          • magda-lenka78 Re: Drastyczne podwyżki na poczccie 22.12.12, 23:18
            ja sobie chwalę paczkomaty - dziś odbierałam przesyłkę którą kupiłam w czwartek (opcja wysyłki do paczkomatu była gratis, kurier - opłata 15 zł), wczoraj po południu wyszła od sprzedawcy dziś rano (sobota) była już w paczkomacie.
            • xxxtabxxx Re: Drastyczne podwyżki na poczccie 22.12.12, 23:55
              Też lubię paczkomaty i jak mam możliwość wybieram tę opcję dostawy. A wiecie może jak nadać paczkę do paczkomatu, gdybym to ja chciała komuś coś wysłać? Da się jakoś bez jechania na drugi koniec miasta?
            • agni71 Re: Drastyczne podwyżki na poczccie 23.12.12, 11:27
              magda-lenka78 napisała:

> ja sobie chwalę paczkomaty - dziś odbierałam przesyłkę którą kupiłam w czwartek
              > (opcja wysyłki do paczkomatu była gratis,

A mnie paczkomaty kompletnie nie urządzają, bo w mojej miejscowości nie ma paczkomatu (więc nie odbiorę) ani punktu in-post (więc nie nadam).
              • mamaemmy może INpost 23.12.12, 11:58
                dojrzy te niszę i zacznie mnozyc paczkomaty i punktu INpost smile
                I wtedy na poczcie zostana tylkp staruszki oplacajace rachunki.
                • pasik Re: może INpost 23.12.12, 13:06
                  może ..czekam na to
                  u nas punkt inpostu już jest od 2-3 lat, ale tam nie zajrzałam
                  paczkomatów brak...a szkoda bo coraz częściej korzystam- wysyłając męża po odbiórsmile
                  • kora711 Re: może INpost 23.12.12, 15:47
                    ja z paczkomatu nie korzystałam jeszcze
                    jest ten ból ze one są nie w centrum a raczej na zadupiach przy marketach( w moim miescie)
                    i to mnie średnio urządza

z in postu korzystałam jakis czas temu bo sie połaszczyłam ze mają 1 zł czy 1,5 zł taniej.
                    odbiło mi się to czkawką okrutną
                    co straciłam nerwów i ..kasy dzwoniąc po całej polsce gdzie jest przesyłka
                    to tylko ja wiem
                    klienci wk**na maksa wysyłali na nerwowe meile
                    to było straszne
                    z PP jestem bardzo zadowolona .bardzo barrdzo
                    no ale te ceny

po moich doswiadczeniach z in postu korzystac nie będę na pewno
                    ustale ceny z PP takie jakie są .trudno
                    klient sam zadecyduje
    • malowanka06 Re: Drastyczne podwyżki na poczccie 23.12.12, 17:58
      www.facebook.com/groups/260078394120685/
      www.facebook.com/NieDlaNowychOplatPocztowych
      zapraszam, znalazlam
      • kora711 Re: Drastyczne podwyżki na poczccie 02.01.13, 08:50
        no i cennik już wisi
        pięknie
        wychodzi na to że jedną rzecz lepiej wysłać w skombinowanym kartoniku niż kopercie(odchodzi koszt koperty) .chore
        wszystkie paczki i przesyłki do 350 g -5,95 zł (ekonomiczne)
        (oczywiscie pisze przesyłce rejestrowanej -innej nie wysyłam)
    • marta2202 Re: Drastyczne podwyżki na poczccie 02.01.13, 16:56
      Ja się jeszcze dzisiaj dowiedziałam ze do 1kg można przesyłać listem poleconym tylko dokumenty i na poczcie maja prawo odmówić przyjęcia listu, maskra jakaś!
      • wagram6 Re: Drastyczne podwyżki na poczccie 02.01.13, 20:40
        Robią idiotów z ludzi. jak można wprowadzić tak barbarzyńskie podwyzki np. list zwykły zagraniczny do 50 g z 2,4 na 4,6 , tm gdzie można koniec z pocztą, pieszo będę chodził a do nich nie polezę banda drani.......
      • nglka Re: Drastyczne podwyżki na poczccie 02.01.13, 20:49
        To wprowadzono Cię w błąd.
        Nie mają prawa wglądu co wysyłasz i nie ma żadnego zapisu w regulaminie, że listem tylko dokumenty.
        To stary numer poczty. Większość placówek już dawno próbowała wmawiać, że listem tylko dokumenty albo że list tylko w kopercie [jedna babka na mojej poczcie dalej psioczy przy przyjmowaniu poleconych w paczce].
        Chodzę z wydrukowanym regulaminem PP w torbie - przydaje się, gdy pani się zarzeka, że próbuję wysłać coś w sposób niezgodny z regulaminem. A prawda jest taka, że NADAL można wysyłać rzeczy niewartościowe jako listy.
        • lisa10 Re: Drastyczne podwyżki na poczccie 02.01.13, 21:00
          Możesz mi podrzucić link do odpowiedniego punktu regulaminu?
          U nas to samo - już klika razy odmówiono mi przyjęcia grubego listu poleconego, bo ponoć listonosz potem nie chce takich przesyłek roznosić...
          • nglka Regulamin PP 02.01.13, 21:49
            lisa10 napisała:

> Możesz mi podrzucić link do odpowiedniego punktu regulaminu?
            > U nas to samo - już klika razy odmówiono mi przyjęcia grubego listu poleconego,
            > bo ponoć listonosz potem nie chce takich przesyłek roznosić...

poczta-polska.pl/pliki/Regulamin.pdf
            ŻADEN z punktów regulaminu nie stanowi o rodzaju opakowania. Zatem wydrukuj sobie regulamin i w razie sprzeczki na poczcie, niech Pani Z Okienka paluszkiem Ci wskaże któy podpunkt regulaminu daje jej prawo do orzekania co jest w zamkniętej kopercie i który mówi o tym, że przesyłka NIE MOŻE zostać nadana jako list.

Z całym szacunkiem ale mnie jako klienta placówki nie interesuje czego listonosz nie chce roznosić, jeśli usługa jest dostępna w takiej a nie innej formie.

• nglka Odnośnie listów 02.01.13, 22:04
              www.poczta-polska.pl/dc_listp_krajowy_polecony.htm
              "LIST POLECONY to przesyłka rejestrowana przyjęta za potwierdzeniem nadania i doręczana adresatowi za pokwitowaniem odbioru.

DOPUSZCZALNA MASA: 2 000 g.

Zawartość listów poleconych mogą stanowić oprócz korespondencji, dokumenty, prasa, książki oraz drobne przedmioty dopuszczone do przewozu pocztowego, jednakże w listach poleconych nie można przesyłać pieniędzy, papierów wartościowych na okaziciela i przedmiotów wartościowych. W tym celu proponujemy skorzystać z przesyłki rejestrowanej - list wartościowy. "

Wymiary listów poleconych:
              www.poczta-polska.pl/wymiary/list.htm

"WYMIARY LISTÓW ZWYKŁYCH, LISTÓW POLECONYCH I LISTÓW WARTOŚCIOWYCH

Zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM wymiary zwykłych przesyłek listowych, listów poleconych i listów wartościowych powinny wynosić:

MAKSIMUM
              Suma długości, szerokości i wysokości (grubości) - 900 mm, przy czym największy z tych wymiarów (długość) nie może przekroczyć 600 mm.
              MINIMUM
              Wymiary strony adresowej nie mogą być mniejsze niż 90 x 140 mm.

PRZY CZYM:
              1. Wymiary listów zwykłych, druków, listów poleconych i listów wartościowych nadawanych w formie rulonu powinny wynosić:
              MAKSIMUM
              Suma długości plus podwójna średnica - 1040 mm, przy czym największy wymiar (długość) nie może przekroczyć 900 mm.
              MINIMUM
              Suma długości plus podwójna średnica - 170 mm, przy czym największy wymiar (długość) nie może być mniejszy niż 100 mm.
              2. Wymiary kartek pocztowych powinny wynosić:
              MAKSIMUM: 105 x 148 mm
              MINIMUM: 90 x 140 mm

Wszystkie przesyłki przyjmuje się z tolerancją do 2 mm. "

• bubbleup Re: Drastyczne podwyżki na poczccie 02.01.13, 21:00
          Ludzie przeczytajcie regulamin.Nie ma w nim slowa o tym, ze nie mozna wysylac ciuchow listem.
          Poczta ma monopol bodajze o ile sie nie myle do 2015 a pozniej beda trzasc portkami bo wejdzie legalna konkurencja.
          • pelasia_0 Re: Drastyczne podwyżki na poczccie 02.01.13, 21:11
            Mylisz się. Właśnie od 1 stycznia zniesiono ostatni obszar zastrzeżony dla Poczty - przesyłek do 50g. W końcu skończą się blaszki i notesiki w listach. Także monopol operatora publicznego na rynku usług pocztowych zakończył się definitywnie.
            • bubbleup Re: Drastyczne podwyżki na poczccie 02.01.13, 21:19
              huraaa to do dziela konkurencjo
              • pelasia_0 Re: Drastyczne podwyżki na poczccie 02.01.13, 21:32
                No nie sądzę, żeby to wiele zmieniło na rynku. Realnie konkurencja funkcjonuje już od paru lat, bo przesyłki powyżej 50g już dawno można było nadawać u innych operatorów. A do lżejszych przyczepiali dodatkowe obciążenie. Niestety rynek usług pocztowych jest o tyle specyficzny, że często działalność jest zwyczajnie nierentowna. Poczta jako operator publiczny ma obowiązek świadczyć tzw. usługę powszechną, musi zachować terminowość dostarczania przesyłek bez względu na to czym im się to opłaca, czy nie. Nie dotyczy to pozostałych operatorów, którzy zwyczajnie mogą nie chcieć dostarczać przesyłek do jakiś wiosek, jak na tym nie zarobią. Zobacz na In Post oni głównie opierają się na tych paczkomatach, które w zasadzie są tylko w większych miastach. A jeżeli chodzi o tradycyjne przesyłki dostarczane do domu, to potrafią dochodzić po 2 tyg od nadania! Zwyczajnie czekają, aż uzbiera się opłacalna ilość w danym rejonie i dopiero dostarczają. Można narzekać na Pocztę Polską, ale prawda jest taka, że u innych raczej lepiej nie będzie niestety uncertain
                • bubbleup Re: Drastyczne podwyżki na poczccie 02.01.13, 21:36
                  wiem wiem to fakt ale tak fajnie jest miec nadzieje, ze cos sie zmieni smile
                  • bubbleup e-przesylka 02.01.13, 22:12
                    Korzystaliscie kiedys z tego ?
                    E-przesylka reklamowana byla nawet na allegro jakos nigdy nie korzystalam dobre to ?
                • kr.kr Re: Drastyczne podwyżki na poczccie 02.01.13, 22:50
                  ki dostarczane do domu, to potrafią dochodzić po 2 tyg od nadania! Zwyczajnie c
                  > zekają, aż uzbiera się opłacalna ilość w danym rejonie i dopiero dostarczają. M
                  > ożna narzekać na Pocztę Polską, ale prawda jest taka, że u innych raczej lepiej
                  > nie będzie niestety uncertain

to u mnie na poczte tez trzeba czekac czasami 2tygodnie!
                  w sobote jeszcze nigdy niz nie dostalam, poczta czynna jedna sobote w miesiacu,
                  malo tego wiekszych listow nie nosza wcale - bo niby do skrzynki sie nie mieszcza blablabla,
                  za potweirdzeniem odbioru tez nie,
                  chyba tylko z kasa zawsze sie listonosz zjawia!
                  a w ciagu ostatniego roku juz dwie przesylki odeslali do nadawcy(w tym jedna zagraniczna), bo sie niby po nie nie zglosilam, awiza w skrzynce nie znalazlam ani jednego!
                  do tego odebranie czegokolwiek, to zlozenie 3podpisow, okazanie dowodu tozsamosci i awiza(jak nie ma, to juz jest problem i wzdychanie, i wznoszednie oczu ku niebu)

za to z wysylka nie mialam nigdy klopotu, nawet jak bardzo dziwne pakunki wysylalam, ale fakt sporadycznie bardzo sie to zdarza

ogolnie z kazdym rokiem nowe komplikacje, o dziwo...
                  spodziewalby sie czlowiek udogodnien, a tu niespodzianka uncertain
                  • szmytka1 kr.kr jakbym czytała o mojej poczcie 02.01.13, 22:56
                    u mnie identycznie. Dodatkowo nie chcą przyjmowac paczek do C&A a często też kłopot z odebraniem awiza bo choć dane osobowe się zgadzają to juz adresowe nie - w dowodzie mam inny adres. Dodam, że nie noszę popularnego nazwiska i jest ono dwuczłonowe.
                  • magdusia1984 Re: Drastyczne podwyżki na poczccie 03.01.13, 15:50
                    Ja powiem szczerze jestem bardzo zniesmaczona tymi nowymi cenami. Wysyłam sporo listów poleconych, gdyż taką prowadzę formę działalności. Najczęściej jest to gabaryt B, bo w śmiesznych 2 cm grubości dla gabarytu A nic mi się nie mieści. Wcześniej gdy klient miał wysyłke za 5 zł ekonomiczny priorytet to spokojnie mogłam wysyłać, a teraz za tę samą opcję musi zapłacić 5,95 nie wspomnę już o priorytetach. Koszmar
                    • bubbleup Re: Drastyczne podwyżki na poczccie 03.01.13, 15:59
                      Udalo mi sie dzisiaj wyslac 7 dosc grubuch listow Pani na poczcie macala i powiedziala, ze sa miekkie a ja jej na to, ze to drukowane kolorowanki czyli dokumenty dla dzieci smile
                      Oczywiscie w sordku bylo cos zupelnie innego.
                      Teraz bede pakowac w tekture dodatkowo skoro do 350 to niech tyle wazy a co place to moge.

Jest cos takiego na stronie poczty www.poczta-polska.pl/Uslugi/?U=PAP
                      w Ustawa Prawo pocztowe punkt 3 i podpunkt 20) przesyłka listowa – przesyłkę pocztową z korespondencją lub druk, z wyłączeniem przesyłek reklamowych.

Czyli jak sie beda pytac to mowcie, ze wysylacie druk lub korespondencje.

Pani w okienku sama powiedziala, ze " przeciez nie bede przeswietlac tej przesylki" jak zginie to nadawca bedzie stratny.
    • jowitka345 Re: Drastyczne podwyżki na poczccie 04.01.13, 17:39
      wysyłałam dzisiaj ciuszki jako list polecony i Pani na poczcie bez słowa przyjęła przesyłkę smile
      • agni71 Re: Drastyczne podwyżki na poczccie 04.01.13, 17:48
        U mnie tez bez problemów - wysyłałam akurat nie ciuszki,a koronę i różdżkę smile
        • maaszymka Re: Drastyczne podwyżki na poczccie 04.01.13, 19:37
          Byłam dzisiaj na poczcie. Pani przyjęła bez problemów. Mówiła, ze gdzies tam jest taki zapis. Ale dopóki nikt nie krzyczy to ona przyjmuje. Jak już się nie da to mówiła, ze można wysłać z zadeklarowana zawartością- kosztuje ok 1 zł więcej. Przed chwila sparawdziałam- Gabaryt B Priorytet, waga ponad 350, wartość 50- koszt wysyłki 10,30. Powyżej 50 zł 11,30.
          • jowitka345 Re: Drastyczne podwyżki na poczccie 04.01.13, 21:11
            maaszymka napisała:

> Byłam dzisiaj na poczcie. Pani przyjęła bez problemów. Mówiła, ze gdzies tam je
            > st taki zapis. Ale dopóki nikt nie krzyczy to ona przyjmuje. Jak już się nie da
            > to mówiła, ze można wysłać z zadeklarowana zawartością- kosztuje ok 1 zł więce
            > j. Przed chwila sparawdziałam- Gabaryt B Priorytet, waga ponad 350, wartość 50-
            > koszt wysyłki 10,30. Powyżej 50 zł 11,30.

chyba źle sprawdziłaś...gabaryt B powyżej 350gr do 1 kg to koszt 7,95 powyżej 1 kg do 2 kg to koszt 10,50 zł
            • maaszymka Re: Drastyczne podwyżki na poczccie 04.01.13, 21:31
              cennik.poczta-polska.pl/usluga,krajowy_przesylka_listowa_z_zadeklarowana_wartoscia.html
              • jowitka345 Re: Drastyczne podwyżki na poczccie 04.01.13, 21:34
                No właśnie tam sprawdzałam
                gabaryt B z przesyłką zadeklarowaną do 50 zł waga 350gr-1 kg cena 7,95 zł
                inaczej mi nie wychodzi.
                • jowitka345 i jeszcze dodam... 04.01.13, 21:36
                  ... że dzisiaj wysylałam przesylkę gabaryt B waga powyżej 350gr-1kg zapłaciłam 6,95 a zadeklarowanie za każde 50 zł to 1 zł więc oblicz sobie.
                  • maaszymka Re: i jeszcze dodam... 05.01.13, 00:51
                    Zaznacz priorytet- tak jak napisałam- wtedy wejdzie odpowiednia kwota czyli 10,30.
                    7.95 jest ale na ekonomiczne, o którch nie wspominałam. Podawałam cene dla :GABARYTU B PRIORYTEM, WAGA PONAD 350, DEKLARACJA DO 50 ZŁ.
                    • kora711 masakra 05.01.13, 09:07
                      jak dla mnie to poszli po bandzie z cenami
                      wczoraj w małej kopercie wysyłałam czapeczkę
                      nawet ją uklepywałam ;d
                      nie ma szans by sisę załapać na gabaryt A
                      oczywiscie policzyli mi 5,95 zł (+ koszt koperty)
                      no obłęd
                      teraz drobnicy to juz w ogóle nie opłaci sie sprzedawać
                      • bubbleup Re: masakra 05.01.13, 09:11
                        Ja juz widze u mnie spadek zakupow nawet podalam cene e-przesylka z koperta 8 zł do 1 kg tyle, ze trzeba samemu isc na poczte to i tak wybieraja 10 paczke ekonomiczna i jak tu zrozumiec ludzie chca taniej ale pupy nie rusza na poczte!
                        • ingga7 Re: masakra 05.01.13, 09:39
                          niestety na ta pocztę niektórzy muszą dojechać wiec koszt wzrasta
                          • kora711 Re: masakra 05.01.13, 10:11
                            no ale w sumie to powiinismy się zsikać z radości że pani z okienka przyjeła nam przesyłkę.
                            wykiwałam ją.tam była czapeczka a nie dokumenty.1:0 dla mnie
                            ;DD
                            • sylki Re: masakra 05.01.13, 12:44
                              kora711 napisała:

> no ale w sumie to powiinismy się zsikać z radości że pani z okienka przyjeła na
                              > m przesyłkę.
                              > wykiwałam ją.tam była czapeczka a nie dokumenty.1:0 dla mnie
                              > ;DD

Tak, tak i jeszcze klaskać uszami big_grin wink
                    • jowitka345 Re: i jeszcze dodam... 05.01.13, 10:28
                      Masz rację nie doczytałam o priorytecie sorry
                      • bubbleup Re: i jeszcze dodam... 05.01.13, 15:29
                        dzisiaj wyslane 4 listy bez gadania Pani w okienku nawet nie malaca
                        no mozna zlupiec juz sama nie wiem jak wysylac

Jak Wy wysylacie macie jeszcze problemy z wysylka ?
    • hoow Re: Drastyczne podwyżki na poczccie 05.01.13, 16:32
      Paczki mi przyjęto, ale Pani mi powiedziała w okienku, że przesyłki polecony w których nie ma dokumentów tylko inne przedmioty nie będę mogła reklamować, gdy np. zostanie otwarta czy zginie. Różnica więc między przesyłką zwykłą a poleconą jest jedynie w tym, że mam numer nadania no i oczywiście w cenie.
      • mamaemmy jaja sobie robicie? 05.01.13, 17:11
        hoow napisała:

> Paczki mi przyjęto, ale Pani mi powiedziała w okienku, że przesyłki polecony w
        > których nie ma dokumentów tylko inne przedmioty nie będę mogła reklamować, gdy
        > np. zostanie otwarta czy zginie. Różnica więc między przesyłką zwykłą a poleco
        > ną jest jedynie w tym, że mam numer nadania no i oczywiście w cenie.

że co??
        No to ladne kwiatki-gdzie ten zapis..w regulaminie?

• bubbleup Re: jaja sobie robicie? 05.01.13, 17:22
          No ta ta pani na poczcie racji nie ma.

Mozna reklamowac ale nie dostanie sie odszkodowania wiekszego niz ustawowe.
          Generalnie jak w okienku przyjma taka przesylke to bedzie dostarczona ja wyslalam kilka i juz doszly bo mam komentarze za te wysylki.
          • sylwia7611 Re: jaja sobie robicie? 07.01.13, 14:03
            dzisiaj mi przyjęły ciuszki listem ale ich waga była taka że faktycznie paczką bym tyle samo zapłaciła ale ekonomiczną smile
            i potwierdzam że dodali zapis że w przypadku wysyłki większych listów poleconych np. ubrań w przypadku reklamacji nie dostanie się odszkodowania
            Pani mówiła również że dążą do tego aby w listach były dokumenty bo listonosz większych listów nie daje rady zabierać a później ludzie maja pretensje że muszą latać na pocztę.
            • m.mijewska Re: jaja sobie robicie? 07.01.13, 14:10
              to niech zmienią regulamin, a nie co oddział poczty to obyczaj
              rozumiem, że jak ktoś mi wysłał w dużym kartonie przesyłkę jako list to się listonosz
              zgarbił, ale to wina ich regulaminu nie wysłyłających
              • magma_pl to ja mam fajne babki na poczcie 07.01.13, 23:32
                kiedyś wysyłałam kombinezon 2 częściowy wójcika czyli kurtka spodnie+czapka szalik rękawiczki r 104.wójcik wiecie ,napompowany ,puchaty )) polazłam z tym na pocztę,myśle kupie tam pudełko na paczkę i wyślę.stoje przy okienku i wpatruje się które wybrać a ona mi że co tam będę przepłacać za pudełka jak koperta tańsza. zaśmiałam się że tego to w żadną nawet wielką koperte wepchać się nie da. obruszyła się,złapała ten kombinezon i jak go tam zaczęła wpychać ,układać ,przekładać .na koncu taśmą zaklajstrowała i gotowe big_grin ja na to że przecież listonosz nie będzie chciał tego dostarczyć odparła ; A to już nie pani problem )))
                • bubbleup Re: to ja mam fajne babki na poczcie 08.01.13, 07:23
                  Z watku na forum alle wynika, ze stare zasady wrocily nie do konca oficjalnie ale ludzie zlozyli duzo skarg do ukoik i juz ponoc na wszystkich pocztach przyjmuja jak dawniej.
                  Z tego co ludzie pisza to poczta ma zamiar skanowac te listy i wtedy moga nakladac jakies kary.
                  Idzie zglupiec z tym juz sama nie wiem co mam zrobic.
                  Ludzie przestana kupowac jak beda mieli placic za paczke 10 zł.Do tej pory mialam 7 zł a i tak sie zdarzalo, ze narzekali, ze mam za drogo sprzedaje rajstopy i inne rzeczy dzieciece nowe i po dzieciach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka