Dodaj do ulubionych

Komunia - pochwalcie się co już kupiłyście

• nikainok Re: Komunia - pochwalcie się co już kupiłyście 25.04.13, 22:19
      Z tego co zdążyłam przeczytać, to ja do jakiś dziwolągów należę... Komunię mam 26.05.2013, a mam dopiero kieckę pokomunijną dla córci uszytą ... Materiał na albę leży i czeka "na swoją kolej", materiał na kieckę dla mnie podobnie " czeka" ,a ja zamiast wziąć się za szycie... różyczki na wianuszek komunijny kręcę, bo wianuszki jakie ogladałam w dewocjonaliach nie przypadły mi do gustu, a najładniejsze to na allegro ogladałam - niestety koszt z przesyłką ponad 60 PLN - no jeszcze mnie na tyle nie pogięło, żebym tyle pieniążków na raz wydała ot tak, gdyż na uroczystośc komunijną mam zamiar córeczke przebrać tak jak mi się podoba ( nie księdzu! ) i we włosach wianka na czas przyjęcia nie przewidziałam!...
      Ogólnie to staram się wszystko sama jakoś ogarnąć ( alba kiecka "pokomunijna" córci i moja kreacja mają być szyte przeze mnie), kupnych rzeczy tylko buty dla córci ( kupiłam białe balerinki z Deichmana i sklepie były białe, a domu w konfrontacji z materiałem na albe - wyszły niekoniecznie białe tylko jakies smietankowe, bądź takie ecrue i juz zdezorientowana jestem, gdzie bardziej przyzwoite kupić, bo prędzej pójdzie boso, aniżeli kupię jej te okropne buty na kaczym obcasie, a tego to pełno po sklepach)i koszula dla meża...
      Ogólnie przeciwna jestem wydawaniu pieniędzy, kiedy mozna zaoszczędzić, a jak słyszę,że kolezanki za albe płacą ponad 200PLN , to mnie skręca - jak można z ludzi tak zdzierać??? Ja kupiłam materiał za 6 zł i 3 mb + zamek kryty 2,50zł i jakieś tam nici poiedzmy, ze yniesie mnie to 25 pln, szyjąc sama ( alba sukienkowa z bolerkiem na podszewce) , czyli macie przelicznik- panie szyjące mają 1000% przebitki - ja uwazam,że to rozbój w biały dzień!!!
      • minkapinka Re: Komunia - pochwalcie się co już kupiłyście 27.04.13, 07:05
        A jak ktoś nie umie szyć to co ma zrobić?

• margo_33 Re: Komunia - pochwalcie się co już kupiłyście 27.04.13, 21:53
        Panie szyjące muszą zapłacić ZUS, podatki, ew. pensje, prąd, maszyny też kosztują. No i trzeba umieć szyć.
      • wolnaola26 Nikainok 28.04.13, 12:12
        Mam pytanie, dotyczące szycia sukienek.
        Czy innym osobom także szyjesz w sensie sukienek po komunijnych? Oczywiście nie za darmo.
        Ja pytam tak czysto teoretycznie, bo siostrzenica pójdzie dopiero za rok, więc pytam.
        Napisz na pocztęsmile
    • monika78kr Jakie okrycie na niepogodę? 02.05.13, 22:32
      Nie wygląda to zbyt optymistycznie jeśli chodzi o 12.05 i zastanawiam się czy kupować jakąś pelerynę czy wystarczy koszulkę z długim pod suknię i bolerko z długim - choć nie wiem czy to będzie wyglądać ok. Koszulki i tak nie kupię już stacjonarnie, trzeba by zamówić, zmierzyć, a jeśli okaże się że do niczego to za późno by zamawiać pelerynęsad Na co postawiłyście?
      • kamire12 Re: Jakie okrycie na niepogodę? 02.05.13, 22:46
        mam ten sam dylemat... prognozy na 12 maja złesad
        sukienka z krótkim rękawkiem i bolerko z długim, ale cienkie.
        też zaczęłam myśleć o podkoszulku z długim rękawem pod sukienkę. Oczywiście wtedy dziecko musiałby pod żadnym pozorem nie zdejmować bolerkasmile
        zastanawiam się też nad kupieniem cienkiego polaru i zrobieniem "ala" podpinki pod bolerko...
        pelerynki mi się nie podobają. płaszczy białych nie widziałam nigdziesad
        a bolerka futerkowe tylko na allegro i sama nie wiem jak one na żywo się prezentują.
        no masakra. a biały tydzień też nie zapowiada się ciekawie sad

czy pelerynkę zakłada się na bolerko? bo jak na krótki rękaw to bez sensu... i tak nic nie ocieplisad
      • kamire12 Re: Jakie okrycie na niepogodę? 02.05.13, 22:53
        a i gdzie widziałaś podkoszulki z długim rękawem na internecie?
        • monika78kr Re: Jakie okrycie na niepogodę? 02.05.13, 23:04
          Na allegro wpisz "podkoszulek z długim rękawem" plus ewntualnie "komunia", wyników jest sporo, na razie nie przyglądałam się konkretnie bo i tak do niedzieli nie ma co zamawiaćsad Wierzyłam, że mimo wszystko będzie ładnie, nadal wierzę, ale prognozy jakie są takie są. Pelerynkę widzę na bolerko, ale przejrzałam oferty i kompletnie nic mi się nie podoba, a już szczególnie ceny dochodzące do 100 zł!
          • kamire12 Re: Jakie okrycie na niepogodę? 03.05.13, 14:34
            na allegro znalazłam tylko jeden taki podkoszuleksad do tego z bawełny prążkowanej i nie wiem czy będzie to widać, no i pod szyję bardzo.... przymierzyłam zwykła jakaś bluzkę biała taką "ala" podkoszulek i nie jest źle. pelerynka mi sie nie widzi. wiec chyba zostanie tak...
            • monika78kr podkoszulek 03.05.13, 15:21
              a ten?: allegro.pl/podkoszulek-bialy-koszulka-dl-rekaw-134-140-emma-i3159503637.html nie mogę dojrzeć czy prążkowany, chciałabym gładki.
              • kamire12 Re: podkoszulek 03.05.13, 19:13
                ciekawe co oznacza opis:
                Skład: 100% bawełna – ściągacz

obawiam się tylko marki, bo ich rzeczy są strasznie cienkie i takie w dotyku sztuczne....
                • bursz gdzie? 03.05.13, 20:57
                  Witam,
                  Gdzie wyprawiacie komunię? Catering, same, restauracja? Jak duże?
                  Najpierw zastanawiałam się czy dam rade sama, na ok. 15 osób. Zamówiłam catering (obawiałam się jakości), ale jak sobie pomyśleliśmy, że cena ta sama, przerażało mnie ogarnięcie chaty i bałagan po, zdecydowaliśmy, że robimy poza domem. Mamy dość duży salon i ogród. Większość tak robi, więc chyba racjonalnie.
                  pozdrawiam,bursz
                  • nikainok Re: gdzie? 05.05.13, 20:40
                    My wyprawiamy w restauracji na około 18 osób ( tyle wstępnie potwierdziło przybycie)... W domu co prawda mam warunki, ale jak pomyslałam ile mnie czeka sprzątania i wogóle ta cała zadyma zwiazana ze sprzataniem "po" - to meżowi postawiłam sprawe jasno!!! Tym bardziej,że dużo wziełam na swoje barki przed Komunią ( szycie alby i kiecki "pokomunijnej" córeczce, moja kreacja i wszelkie słodkosci związane z Komunią , tzw" słodki stół", ponieważ w standardzie restauracji, w której organizujemy nie ma ciast i tortów, to wzięłam to tez na siebie...)Dekoracja stołu komunijnego - równiez sama wymyśliłam w lawendzie i bieli i sama wszystko kompletuję, poniewaz w restauracji na Komunię dekorecje standartowo na złoto lecą, a ja mam alergie na ten kolor, stąd moje "widzimi sie " w kolorze lawendy...
                    Ale kieronikiem sali jest tam moja koleżanka i jak "zobrazowałam" jej moją wizję - to powiedziała,że odkupią ode mnie potem te dekoracje, więc jest szansa,że nie strace zbyt dużo pieniązków...
                    Ale i tak jestem zdania, ze NIGDY w domu takiej imprezy!
                  • aniaaniawro Re: gdzie? 17.05.13, 15:14
                    polecam lokal A nóż widelec ... znajdujący się w budynku radia i telewizji na karkonoskiej . Fajne ceny i dobra kuchnia
                • monika78kr Re: podkoszulek 04.05.13, 13:14
                  Zakupiłam tą IF, ma być gładka i odpowiednia pod sukienkęsmile No zobaczymy, cena z przesyłką niezbyt mi się podoba, ale jak nie pomyślałam w styczniu to teraz w sklepach nie znajdę. Mam nadzieję że na tym stanie i nie będę zmuszona dokupić jeszcze jakąś pelerynę.
      • nikainok Re: Jakie okrycie na niepogodę? 05.05.13, 20:29
        Własnie do mnie dotarło,że wzięłam wszystko pod uwagę oprócz tego, że moja córeczka może w Kościela zwyczajnie zmarznąc. Co prawda Komunia dopiero 26 maja, ale w pogodzie wszystko może się zdazyć... Tym bardziej,że ja pamietam swoją Komunię (prawie 30 lat temu), była ona 17 maja , a zimno było tak,ze masakra!!!
        Córeczka ma sukienke niemal bez rękawków i bolerko z długom rekawem na wierzch, co prawda na podszewce, ale takie cienkie... Hm... chyba zakupie jaki elegancki czysto-biały sweterek, który w przyszłości może do szkoły na białą bluzke na galowo ubierze, bo pelerynka, to moim zdaniem wogóle ładnie nie wyglada (kwestia gustu oczywiscie), a jescze kosztuje tyle co kiecka prawie, wiec zbedny wydatek w moim przypadku. Hmm... Muszę powaznie przemysleć zakup takiego sweterka...
        A Waszym zdaniem - to nie bedzie przegięcie? Sweterek na sukienkę? Dodam,ze gdybym widziała dziewczynkę w sweterku w dniu jej piewsej Komunii (w zimny dzień), to naprawdę nie widziałabym w tym nic złego, ale jak Wy Drogie Mamy to widzicie?
        Czy biały elegancki sweterek jest ogóle "dopuszczalny" w taki dzień?
        Z góry dziekuję za odpowiedzi...
        Pozdrawiam smile
        • kamire12 Re: Jakie okrycie na niepogodę? 05.05.13, 20:41
          ja kupiłam podkoszulek z długim rękawkiem.
          jak będzie zimno córka założy go pod sukienkę z krótkim rękawkiem i na to bolerko z długim.
          jakoś przeżyje. pelerynka dla mnie wygląda koszmarnie. sweterek... widziałam dużo dzieci
          i wyglądały rożnie
          https://lh3.googleusercontent.com/-bDAEVxCh7ys/UUiBTacKKSI/AAAAAAAAGfI/bKy5_7WZizo/w807-h746/1.jpg
          trzeba trafić z takim sweterkiem. i zależy od modelu sukienki.
          tylko nie wiem czy taki sweterek da więcej ciepła niż bolerko....
          • persa1 fryzura 05.05.13, 22:23
            Dziewczyny , a fryzura dla dziewczynki co planujecie?
            Ja ciągle się waham, będę sama córkę czesać, koczek lub dobierany warkocz troche pokombinowany? I co sądzicie o tych wiankach na koczek?
            • kamire12 Re: fryzura 06.05.13, 08:53
              moja ma opaskę.
              ma długie lekko falowane włosy, ma mieć związane tak na jednym boku.
              fryzjer za dużo nie zaproponował, bo córka ma cienkie włosy, więc stwierdził, że dobieranego z boku nie, bo będzie ciasno i nie będzie dobrze wyglądać. zakręcił na lokówce i podpiął jeden bok.
              niestety trzymało się to z godzinę może....
              dlatego jednak chyba będzie mieć te loki lokówką zrobione, ale i tak zebrane na jeden bok i spięte.
              wygląda wtedy bardziej elegancko i bardziej prasuje do prostej sukienki jaką mają.
              • monia4545 Re: fryzura 07.05.13, 08:03
                my już mamy wszystko, a przynajmniej tak nam się wydaje, bo Komunia 12 maja. Teraz mamy próby i w rozmowach z rodzicami wychodzą rózne rzeczy, nagle okazuje się że coś jeszcze ... Może ktoś podpowie czy potrzebny jest dziewczynce bukiecik - rodzice mówili, że niby nie, ale kupili bo ktoś powiedział że powinien być. My nic takiego nie mamy, ale już sama nie wiem ... Może ktoś z doświadczenia podpowie czy to zbędny wydatek.
                • asiakh Re: fryzura 07.05.13, 09:02
                  U nas jest wyraźnie powiedziane, że dzieci nie przynoszą nic w rękach tzn, książeczek, rękawiczek, bukiecików, bo to rozprasza uwagę. Moja córka będzie miała jedynie bransoletę na rękę z żywych kwiatów dopasowaną do wianka.
                • barbi1 Re: fryzura 07.05.13, 09:24
                  My już jesteśmy po smile

Pogoda na szczęście dopisała, ale i tak w ostatniej chwili dokupiłam córce zwykły gładki biały sweterek, bo w naszym kościele jest okropnie zimno. Sukienkę miała prostą wiec sweterek jak najbardziej pasował. Nie lubię peleryn, bolerka córka nie chciała.
                  Pod sukienką miała też grubą koszulkę z długimi rękawami, też z Tesco, kupiłam na wyprzedaży za parę złotych.
                  Wianek miała na koczka i tego koczka miałam zrobić ja, ale potem się okazało, że jednak w moim wykonaniu rozwala się, więc poprosiłam znajomą fryzjerkę, żeby jej solidniej upięła i było ok. Trwało to 5 minut, bo to było tylko zwykłe "ukręcenie" koka i wpięcie kilku szpilek.
                  Moja córka miała zwykle balerinki, ale słyszałam od dwóch mam, że narzekały na buciki swoich córek, takie typowo komunijne, że obtarły i że na drugi dzień po imprezie wink ciężko włożyć nogę.
                  Co do bukieciku, ja nie miałam pojęcia, że jest potrzebny, jak ja szłam do komunii (przed 30 laty big_grinbig_grin)) to żadna dziewczynka nie miała i trochę się zdziwiłam, gdy przed kościołem ujrzałam, że sporo dziewczynek ma malutkie śliczne wiązanki z drobnych różyczek lub stokrotek. Na szczęście chrzestna przyniosła niedużą wiązankę z eustomy, więc podaliśmy córce i też miała wink Zaznaczam, że jednak nie wszystkie dziewczynki miały, więc chyba to nie jest konieczność.

Po komunii od razu córka się przebrała w inną sukienkę, ja jej kupiłam taką koronkową i w Tesco złote balerinki na przecenie za 20 zł. W tym stroju oraz w wianku na koczku ;-big_grin popylała na swoim nowym rowerze całe popołudnie wraz z innymi dzieciakami. U nas nie szło się już drugi raz do kościoła w tym dniu.

Większość dziewczynek wyglądała bardzo ładnie, miały skromne i eleganckie sukieneczki, chociaż znalazły się ze dwie bezy wink Chłopcy to dla mnie wszyscy jednakowi wink ale jeden rzucił mi się w oczy, bo miał wielką czerwona muchę i czerwone buty wink

Wszystko to obejrzałam dopiero wczoraj na robieniu zdjęcia grupowego, bo w dniu komunii panował odświętny nastrój i zachwycałam się wyłącznie swoją córką wink Właśnie, u nas zdjęcie grupowe było robione dopiero na drugi dzień, gdzie kilka dziewczynek miało już rozwalone włosy, niektóre mamy skarżyły się, że wydały sporo na fryzjera, a na pamiątkowym zdjęciu dziecko nieuczesane.

My mieliśmy przyjęcie w domu, byli sami najbliżsi- łącznie 13 osób, w tym czworo dzieci. Wszystko przygotowałam ja z mężem- bardzo się zaangażował, mimo że na co dzień unika gotowania wink
                  Ciasta i torty zamówiłam u cukiernika, zrazy zrobiła mi teściowa, resztę my. Było bardzo fajnie, jedzenia zostało bardzo dużo, spotkanie trwało do godz. 21.

• kamire12 Re: fryzura 07.05.13, 10:00
                    rany jak ja Ci zazdroszczę tego, że jesteś "po".
                    ja nie przewiduje wiązanki z kwiatków. nikt ma niby nie mieć. i mam nadzieję, że tak będzie.
                    co do zdjęć to mam nadzieje, że jednak zrobią w niedzielę.
                    moja córka ma podkoszulki bez rękawka, krótki rękaw i długismile
                    na wszelki wypadek. niestety są bardzo pod szyję i nie bardzo mogę rozciągnąć...myślę o wycięciu pod szyja nożyczkami. bo już trochę zdesperowana jestemsad
                    ma bolerko cienkie. torebkę przez ramię i rękawiczki bez palców.
                    też myślałam o bransoletce na ręce z kwiatków, ale do opaski i torebki i rękawiczek jakoś mi nie będzie to pasować. tym bardziej, że strój jest bardzo skromny (dla mnie brzydki, bo bardzo źle odszyty), więc chcemy żeby było jak najprościej, ale jak najbardziej elegancko.
                    na przebranie też mam baletki, ale do kościoła idzie w komunijnych na lekkim obcasie.
                    jej marzenie. trudno, poddałam się.
                    jedyny problem jak na razie, to klękanie, jakoś nie potrafi ładnie klęknąć i nie wiem czy to przez wadę stóp, czy taki urok.
                    • kamire12 totalne załamanie .... 07.05.13, 20:09
                      na weekend zapowiadają ulewy sad
                      a liczyłam, że może choć padać nie będzie.....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka