Dodaj do ulubionych

Do posiadaczek plecaków Topgal...

30.03.13, 18:50
Dziewczyny bardzo proszę Was o pomoc...

Mój 6-latek (w listopadzie skończy 7 lat) od września idzie do I klasy. Synek jest dość drobny, tym bardziej zależy mi na tym, by kupić mu porządny plecak, najlepiej Topgala.
Najbardziej istotne jest dla mnie dobre usztywnienie pleców, waga, funkcjonalność i wytrzymałość materiału. Proszę napiszcie jak Waszym dzieciom sprawują się te plecaki, czy w rzeczywistości kolory odbiegają od tych na zdjęciach:

www.topgal-plecaki.pl/plecaki/szkolne/chi-182/?d2---blue
www.topgal-plecaki.pl/plecaki/szkolne/chi-192/?d---navy
www.topgal-plecaki.pl/plecaki/szkolne/chi-603/?d---navy
www.topgal-plecaki.pl/plecaki/szkolne/chi-165/?f---yellow
www.topgal-plecaki.pl/plecaki/szkolne/chi-600/?c---grey
Wiem, że wątków o Topgalach było już sporo, ale bardzo zależy mi na opiniach o tych plecakach, by potem dziecko nie narzekało, że ma niewygodny plecak...

Z góry bardzo Wam dziękuję za odpowiedź!

Ps. Szukam jeszcze dobrych ołówków i kredek, bo mamy spore zużycie... smile, by łatwo można było je naostrzyć. Czy możecie polecić sprawdzone firmy???

Obserwuj wątek
    • kanna Wyszukiwarka n/t 30.03.13, 18:58

• verika Re: Do posiadaczek plecaków Topgal... 30.03.13, 19:04
      My mamy z drugiego linku, wybór padł na ten, bo :
      -najlżejszy,
      -ma jedną komorę z przodu a nie dwie (dwie to już za dużo szczęścia, syn by się pogubił gdzie co ma wink
      - kolorystycznie najbardziej nam odpowiadał, spokojnie ponosimy go do tej 3ciej klasy
      - najbardziej podobał się synowi smile))
      Plecak bardzo fajny, z pewnością będzie się dobrze sprawował, znamy kilku użytkowników i są zadowoleni smile
      • sa-ma Re: Do posiadaczek plecaków Topgal... 30.03.13, 20:08
        verika napisała:

> My mamy z drugiego linku, wybór padł na ten, bo :
        > -najlżejszy,
        > -ma jedną komorę z przodu a nie dwie (dwie to już za dużo szczęścia, syn by się
        > pogubił gdzie co ma wink
        > - kolorystycznie najbardziej nam odpowiadał, spokojnie ponosimy go do tej 3ciej
        > klasy
        > - najbardziej podobał się synowi smile))
        > Plecak bardzo fajny, z pewnością będzie się dobrze sprawował, znamy kilku użytk
        > owników i są zadowoleni smile

Bardzo Ci dziękuję za tę wypowiedź. Jeżeli możesz, napisz mi jeszcze, jak wygląda usztywnienie pleców, czy jest wystarczające przy załadowanym plecaku??? Z opisu wynika, że ten model nie ma aluminiowego stelaża i zastanawiam się, czy takie usztywnienie będzie wystarczające, jeśli włożymy książki i worek gimnastyczny...
        • verika Re: Do posiadaczek plecaków Topgal... 30.03.13, 20:23
          Jak dla mnie usztywnienie placów jest w porządku, nie mam się do czego dopiąć wink Plecak w realu jest śliczny, szwagierka jak otworzyła paczkę była w szoku jego wykonaniem a ma w domu obecną już w tym roku szkolnym pierwszoklasistkę i z tematem plecaków była nie dawno za pan-brat wink
    • patatajowa Re: Do posiadaczek plecaków Topgal... 30.03.13, 19:11
      no to skoro zalezy ci na opiniach i wiesz ze watków bylo sporo to czemu nie przejrzysz straych? az tak stare nie sa zeby sie zdezaktualizowały. w tym masz real fotki-w tym moje -i opinie.
      forum.gazeta.pl/forumSearch.do?&query=topgal&title=topgal&forumId=583&sortMode=DATE&queryMode=SIMPLEALL&pageNumber=1
      • patatajowa Re: Do posiadaczek plecaków Topgal... 30.03.13, 19:13
        forum.gazeta.pl/forum/w,583,135789899,135789899,TOPGAL_jaki_model_wybralyscie_.html
    • sa-ma Re: Do posiadaczek plecaków Topgal... 30.03.13, 20:02
      Bardzo dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi. Stare wątki już kiedyś przejrzałam, ale miałam nadzieję, że teraz mamy pierwszaków 2012/2013 i "świeżo upieczone" posiadaczki Topgali, podzielą się swoimi opiniami o tych konkretnych modelach.
      Słyszałam, że niektóre plecaki z Topgala, miały wady fabryczne w postaci ścierającej się farby lub w praktyce właśnie kieszonki okazywały się nie zawsze funkcjonalne, dlatego chciałam poznać Wasze opinie i nadal o nie proszę...
      I dziękuję smile
    • hop_angel Re: Do posiadaczek plecaków Topgal... 30.03.13, 20:43
      mam ostatni linkowany przez ciebie, waga ok, choć z książkami już ciężki, ładni dopasowany, leży ok, mój synek tez raczej drobny i nie wygląda jak z mikrofalą na plecach, po ponad pół roku jak nowy, ma wiele fajnych kieszonek, pokrowiec i ja dostałam śniadaniówkę gratis, także polecam
      • z-a-g-a-t-k-a Re: Do posiadaczek plecaków Topgal... 31.03.13, 18:48
        ja mam ten
        www.topgal-plecaki.pl/plecaki/szkolne/chi-165/?r---khaki
        syn jak szedł do pierwszej klasy miał jakies 120/122 cm wzrostu. Usztywnienie to taka aluminiowa rurka, którą można wyjąć. Syn nosi w komorze przy plecach książki i zeszyty, w drugiej piórnik i wf, a w tej ostatniej (najmniejszej) śniadanie i picie. Plecak się sprawdził i myślę że do 3 klasy wytrzyma.
    • sa-ma Topgal dla pierwszaka... 05.04.13, 10:01
      Dziękuję Wam za odpowiedzi smile

Do listy plecaków podłączam jeszcze Chi 164 i Chi 183, czy ma któraś z Was podany model dla drobniejszego dziecka?
      www.topgal-plecaki.pl/plecaki/szkolne/chi-164/?c---grey
      www.topgal-plecaki.pl/plecaki/szkolne/chi-183/?c---grey
      Czy Chi 182 www.topgal-plecaki.pl/plecaki/szkolne/chi-182/?d2---blue rzeczywiście waży 1,20kg; podoba nam się wizualnie, ale boję się, że przy codziennym załadunku, dziecku będzie ciężko go dźwigać na plecach...
      Chi 183 ma chyba dziwny materiał, tzn. nie jest on gładki tylko ma taką jakby krateczkę, przynajmniej na zdjęciu się tego dopatrzyłam; czy w rzeczywistości fajnie to wygląda?
      Chi 164 najbardziej podoba nam się w kolorze khaki, ale już ich chyba nie ma, bierzemy jeszcze pod uwagę kolor grey, czy w realu kolor ten wygląda tak samo jak na zdjęciach, czy jednak jest bardziej wyrazisty?

Typów mam rzeczywiście sporo, ale liczę też na to, że Wasze podpowiedzi pomogą także innym mamom w podjęciu decyzji i rozwieją wątpliwości.
      Poza tym bardzo cenię sobie Wasze opinie i jestem ciekawa Waszego zdania na temat tych plecaków.
      Z wyborem plecaka mamy jeszcze trochę czasu... dlatego jesteśmy w początkowej fazie "eliminacji".

Pozdrawiam serdecznie smile
      • janka39 Patatajowa - pilne ;) 05.04.13, 14:15
        Odgrzebałam archiwalny wątek i znalazłam Twoje posty ze zdjęciami. Możesz napisać, który z tych dwóch topgali zostawiłaś - z robotem czy monster truckiem? Bo właśnie mam teraz te samy typy... Jak się plecak sprawuje? Jesteście zadowoleni z wyboru?
        • janka39 Re: Patatajowa - prosba 06.04.13, 09:43
          Patatajowa, plissss... Pomóż... Chodzi mi po głowie jeszcze taki z koparami, ale ilość kieszonek i zamków trochę przeraża wink
          • dunia34 Re: Patatajowa - prosba 06.04.13, 10:35
            Ja w zeszłym roku kupiłam ten plecak z koparami dla syna w pierwszej klasie (7- latek) i jest bardzo zadowolony. Też miałam obawy czy nie pogubi się w tych kieszeniach, ale on nie ma takiego problemu wszystkie są zagospodarowane wink Z plecak używany od września i wygląda jak nowy.
            • janka39 Re: Patatajowa - prosba 06.04.13, 10:43
              Dzieki smile
              a jaki masz kolor tego z koparami: szary czy granatowy? Bo ten granatowy wydaje się żywszy, ale te żółte kopary trochę pstrokate... Ciekawa jestem jak to w rzeczywistości wygląda...
              • dunia34 Re: Patatajowa - prosba 06.04.13, 11:24
                granatowy najbardziej widoczne są suwaki a na całym plecaku są różne pojazdy budowlane w kolorze szarym a tylko koparki wyróżnione na żółto, ale nie jest to jakiś mocny dyskomfort dla oczu smile a suwaki też można zapiąć w różnych miejscach. Chyba w rzeczywistości lepiej wygląda niż na obrazku, jak go dostarczyli to ja byłam zaskoczona na plus jego wyglądem.
                • janka39 Iwek33 - pytanie 06.04.13, 13:19
                  Dunia, dzięki smile
                  Ja nadal dumam, więc mam pytanie do Iwek33

Mam nadzieję, że tu zajrzysz... wink
                  W jakimś archiwalnym wątku o topgalu znalazłam info, że Twój syn ma ten plecak z koparami. Powiedz proszę, który kolor? Zastanawiam się nad tym szarym, ale nie wiem czy nie jest zbyt jasny i zbyt mdły...
                  • iwek33 Re: Iwek33 - pytanie 06.04.13, 15:41
                    Mieliśmy z koparami ( ten szary) i Efi 115 ten zielony. Efi lżejszy. Plecaki Topgala u nas służyły od 2 klasy. W pierwszej były za wielkie.
                    fotoforum.gazeta.pl/photo/2/ab/cb/httg/sWwuOOdEzTMChWxLcA.jpg
                    fotoforum.gazeta.pl/photo/2/ab/cb/httg/hpEA4e92wnHNNaV9kA.jpg
                    fotoforum.gazeta.pl/photo/2/ab/cb/httg/RsDebw0Af63y5KQypA.jpg
                    fotoforum.gazeta.pl/photo/2/ab/cb/httg/qocoFbA1senAMn9vRA.jpg
                    Do 4 klasy mam dla syna Topgala kupionego 3 lata temu- leży w szafie i cieszę się, bo wzornictwo od 2 lat dla starszych chłopaków coraz bardziej infantylne. Nie potrafiłabym w tym roku wybrać.
                    • iwek33 Re janka39 06.04.13, 15:45
                      Ale małe te fotki się wkleiły. Może jeszcze raz:
                      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/ab/cb/httg/bsj0CPnA1lIE4aUF8X.jpg
                      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/ab/cb/httg/VDZ779UTpNhbCbl8lX.jpg
          • patatajowa Re: Patatajowa - prosba 06.04.13, 18:33
            zostawilismy ten z robotem, jest super, prany juz 2 razy i nic sie nie dzieje.nie dopatrzyłam sie przez te pare miesiecy zadnych wad.
            ten z monstertruckiem miał jedna powazna wade wink
            kolory nie sa tak ładne jak na foto i syn sie dopatrzył ze ta czerwień to nie czysta czerwień tylko rożowy ! tongue_out
            • janka39 Dzięki :) 06.04.13, 21:15
              No to zamówiłam. Syn wybierze. Choć myślę że zostanie ten z robotem bo ciut mniejszy.
              Iwek, a ile wzrostu miał Twój syn, jak szedł do I klasy? Mój ma 128 cm i boję się, że kopary go przytłacza wink
              Co do różowego - otóż mój Młodszy zażyczył sobie do przedszkola ... najbardziej różowy z różowych wink. I chyba będzie płacz bo zamówiłam niebieski.. Ech. Lalkę i wózek mu kupilam, ale do różu jakoś nie mam przekonania wink
    • kotka.szrotka Re: Do posiadaczek plecaków Topgal... 06.04.13, 21:11
      My mamy ten z dinozaurami, ten wcześniejszy. Plecak ciężki potwornie. Ten drugi z dinozaurami był jeszcze odrobinę cięższy. Syn pierwszoklasista, wysoki ale chudy, drobny. Plecak z zeszytami wydaje się cięższy od niego. Mały narzeka, że obciera w łopatki, przeważa go do tyłu. Nic specjalnego w nim nie nosi, ze dwa zeszyty, czasem elementarz, piórnik, picie, śniadaniówkę. Sama go noszę i mi ciężko. On poza tym z rzeczami jest jakby wydłużony i ciągnie strasznie w dół. Poza tym jest śliczny jak wszystkie plecaki Topgala (widziałam na żywo większość), świetnie wykonany, solidny. To nie jest plecak dla drobnego pierwszoklasisty. Porównywałam z plecakami innych dzieci i nasz wypadł najciężej. Jeżeli bym już musiała koniecznie wybrać Topgala to na pewno brałabym maksymalnie lekki, bez kieszeni żeby tylko był lżejszy. Aha, ten nasz ma dużo kieszeni i mały je lubi, nie gubi się.
      • janka39 Iwek33 pytnie 07.04.13, 09:36
        Jeszcze Cię pomecze wink bo dopiero teraz zobaczyłam zdjęcia. Ten zielony jest super! Style trochę zgrabniej, no i ten militarny styl smile
        Czytałam jednak jaką starą opinię, ze kolory się ścierają uncertain Czy ten Wasz był już noszony? Nic się
        z nim nie dzieje?
        • janka39 Re: Iwek33 pytnie 07.04.13, 09:38
          Miało być : wygląda zgrabniej.. Ech ten tel wink
          • iwek33 Re: Iwek33 pytnie 07.04.13, 09:44
            Nie, nic się nie dzieje, po roku używania jak nowy.
    • blizniaki14 Re: Do posiadaczek plecaków Topgal... 07.04.13, 11:02
      My mamy ten www.topgal-plecaki.pl/plecaki/szkolne/chi-192/?d---navy
      syn nosi go od września, jest bardzo funkcjonalny, w pierwszej kieszeni nosi piórnik, w drugiej śniadaniówkę, a w trzeciej książki, zeszyty. Nie kupiłabym plecaka tylko z jedną komorą, byłby bałagan, poza tym bałabym się,że jedzenie wybrudzi zeszyty, a tak syn wie, gdzie co ma smile w plecaku panuje porządek. Antek bardzo lubi swój plecak. Po pół roku użytkowania Nie widać żeby się niszczył.
      Idą do pierwszej klasy mierzył 130cm wzrostu, jest bardzo szczupły, nie waży nawet 30kg, ale plecak dobrze na nim wygląda. Ja polecam. Dla młodszego syna wybrałam ten z kolejnego linku z robotem, też jest fajny smile ale będzie go nosił dopiero za rok, bo na razie ma 6 lat smile
      • ireland1 Re: Do posiadaczek plecaków Topgal... 07.04.13, 16:47
        Ja też szukam plecaka dla syna do I kl. Dopiero się rozglądam w temacie i z tych topgal podoba mi się chi 164 i 192
        Nie wiem tylko czy ze stelażem lepszy czy bez? Czy nie za dużo tych przegródek? I czy trafiają się lepsze promocje już teraz czy bardziej latem? Jak to jest, z waszego doświadczenia?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka