Dodaj do ulubionych

Czytnik e-booków

17.05.13, 12:12
Czy możecie mi polecić jakiś czytnik e-booków?
Najchętniej model, który będzie czytał kilka rodzajów plików a nie tylko jeden.
Kompletnie się nie orientuję co warto kupić a na co szkoda kasy.
Obserwuj wątek
    • miss.didi Re: Czytnik e-booków 17.05.13, 12:46
      Zdecydowanie kindle smile Ja mam kindle keybord, ale kindle touch podobno fajniejszy (dotykowy ekran, ale chyba akurat jest niedostępny na amazonie) - teraz w nowej wersji, Paperwhite, z podświetlanym ekranem.
      Jakiś czas temu był problem z dostępnością ebooków na kindla w polskich księgarniach (format mobi), ale to na szczęście się zmienia i w większości księgarni kupisz książki w tym formacie (czasem nawet z bezpośrednią wysyłką na urządzenie).

Za kindlem (dla mnie) przemawia fakt, że masz dostęp do całej platformy amazona z masą darmowych książek po angielsku. Fakt, czasem trzeba się mocno naszukać bo większość to straszny chłam, ale można znaleźć prawdziwe perełki (z pomocą przychodzą recenzje czytelników).

Jeśli chodzi o kilka rodzajów plików - kindle czyta pliki pdf, mobi (i chyba tyle?). Na szczęście na komputerze można zainstalować sobie calibre (darmowy program), który bardzo zgrabnie konwertuje różne pliki do formatu mobi i przy okazji zarządza całą zgromadzoną przez nas biblioteką książek smile

Polecam blog swiatczytnikow.pl , gdzie znajdziesz recenzje wszystkich wersji kindla, kilku innych czytników(onyx) oraz chyba wszystkie informacje jakich możesz szukać nt czytników
    • delthga Re: Czytnik e-booków 17.05.13, 13:57
      Kindle. Nie miałam innego czytnika więc nie umiem powiedzieć, czy najlepszy, na pewno dla mnie w zupełności wystarcza, a mam starszy model. Jak juz było napisane, każdy rodzaj pliku można przekonwertować w calibre, żeby pasował na kindla, więc to nie problem. Dla mnie za tym czytnikiem przemawia jeszcze obsługa klienta przez Amazon. Mojego pierwszego kindla po jakiś 3 miesiącach zrzuciłam przez nieuwagę z kanapy. Pękła szybka. Radzono mi zadzwonić do Amazona, bo może uzyskam rabat na kolejnego. Zadzwoniłam, bez ściemniania powiedziałam jaka sytuacja. Nie dostałam rabatu, dostałam nowego kindla, nie płacąc nawet za koszty przesyłki. Także polecam i czytnik i Amazona !!! smile
    • kroliczyca80 Re: Czytnik e-booków 17.05.13, 14:21
      A ja właśnie nie kindle. Pożyczyłam z biblioteki ten z klawiaturką i straszlowie denerwowało mnie w nim menu. Nie był też tak lekki, jak powinien. Wczoraj wypróbowałam natomiast Pocket Book Touch i był idealny. Będę testować jeszcze Kindle Paperwhite, wydaje się lepszy niż ten z klawiaturką.
      • jarkotowa1 Re: Czytnik e-booków 17.05.13, 14:43
        W Merlinie wyjątkowo przyjemna cena.
        merlin.pl/Czytnik-ksiazek-elektronicznych-Kindle-5-WiFi-bez-reklam/browse/product/208,1210627.html#fullinfo
        • dwellajna Re: Czytnik e-booków 17.05.13, 17:27
          > W Merlinie wyjątkowo przyjemna cena.

cena zupelnie normalna, dokladnie tyle samo wychodzi na amazonie przeciez...
          przy czym na amazonie jest bezwarunkowa gwarancja, a z merlinem to chyba nigdy nic nie wiadomo
          • mama_pyzuni Re: Czytnik e-booków 01.12.13, 16:12
            Na Amazonie cena za model podstawowy po doliczeniu podatku i kosztów przesyłki dochodzi do 450 zł , więc akurat ta promocja w Merlinie faktycznie jest korzystna.
            A gwarancja na Kindla obowiązuje ZAWSZE po zarejestrowaniu czytnika w serwisie Amazonu, bez względu na sposób zakupu. Tak się złożyło, że wszystkie trzy czytniki w naszej rodzinie kupione były poza Amazonem - 2 na allegro, jeden w Merlinie i przy reklamowaniu jednego z nich (uszkodził się ekran) nie było najmniejszych problemów - po kilku dniach dostałam nowy w ramach wymiany.
            • mama_pyzuni Re: Czytnik e-booków 01.12.13, 16:13
              Nawet nie zauważyłam, że to wyciągnięty wątek sprzed pół roku wink
              • eo_wina Re: Czytnik e-booków 09.12.13, 14:00
                Niestety, gwarancja tylko przez rok sad Mnie właśnie zepsuły sie z jednej strony przyciski w Kindle 5. Dokładnie kilka dni temu minął rok od zakupu i lipa. Zaproponowano mi jedynie korzystną cenę zakupu nowego, ale cóż...
                • santana9 Re: Czytnik e-booków 28.12.13, 18:22
                  PocketBooki oraz Onyxy z tego co się orientuje mają dłuższą gwarancję chyba 2-3 lata. JA polecam PocketBooka Basic TOuch www.czytio.pl/product/130/czytnik-ebook/PocketBook-624-Basic-Touch.html

eo_wina napisała:

> Niestety, gwarancja tylko przez rok sad Mnie właśnie zepsuły sie z jednej stron
                  > y przyciski w Kindle 5. Dokładnie kilka dni temu minął rok od zakupu i lipa. Za
                  > proponowano mi jedynie korzystną cenę zakupu nowego, ale cóż...
      • afroddytta Re: Czytnik e-booków 17.05.13, 19:07
        Ja mam ten najnowszy z dotykowym podświetlanym ekranem i bardzo sobie chwalę, mimo iż komórkę mam starą (bez dotykowego ekranu) to jednak jak pożyczyłam kindla niedotykowego to ciężko było się poruszać po menu, tutaj jest wygodnie i też podświetlanie dla mnie było b. ważne, żeby sobie wieczorem czy gdziekolwiek gdzie światło ograniczone spokojnie czytać.
        Co do plików to ściągam od zaprzyjaźnionej osoby z chomika już w mobi, a co do konwersji to mąż mi coś tam konwertował (nie wiem jakim programem), ale raz wyszło ok, innym razem było mnóstwo błędów itp. nie dało się czytać. Ogólnie jest dość poręczny, lekki np. w porównaniu z tabletem który miał znajomy (więcej porównań nie mam). Ja mam do niego oryginalne etui otwierane, które jest b. wygodne, bo nie muszę czytnika wyłączać/włączać, samo zamknięcie/otwarcie etui automatycznie wyłącza/włącza urządzenie.
    • kubona Re: Czytnik e-booków 17.05.13, 16:25
      ja mam onyx boox.
      fajna sprawa, juz bym go nie oddała. czyta wszystkie pliki, mam go od dwóch lat, i jeszcze mnie nie zawiódł.
      • bablara Re: Czytnik e-booków 01.12.13, 17:42
        Tez mialam onyx i czytnik super ale bateria to masakra. Tak gownianej to jeszcze nie widzialam. Z tego powodu wymienilam go na kindla . W onyxie bateria nie byla w stanie wytrzymac nawet jeden dzien.
        • kokonnut Re: Czytnik e-booków 09.12.13, 12:59
          Chyba żart! Czytniki ebook na e-ink zużywają bardzo mało energii. Chyba ktoś tu pisze żeby pisać! Żaden czytnik na e-ink nie trzyma krócej niż kilka tygodni! Energia czerpana jest tylko przy zmianie stron. Nie ma znaczenia firma. Jak chcesz konkretów, zadaj pytanie na tym forum.
          • bablara Re: Czytnik e-booków 09.12.13, 13:14
            kokonnut napisał(a):

> Chyba żart! Czytniki ebook na e-ink zużywają bardzo mało energii. Chyba ktoś tu
            > pisze żeby pisać! Żaden czytnik na e-ink nie trzyma krócej niż kilka tygodni!
            > Energia czerpana jest tylko przy zmianie stron. Nie ma znaczenia firma. Jak chc
            > esz konkretów, zadaj pytanie na tym [url=http://forum.ebookreaders.pl]forum.[/u
            > rl]

Wiesz trudno sobie żartować za taka cenę czytnika ,a miałam onyxa 90. Miałam go 2 lata i nie dało się na nim przeczytać nawet jednej książki 300 stronicowej w ciągu dwóch dni.
            Serwis zmienił baterie i też to niewiele pomogło. Bez żalu porzuciłam go na rzecz kindle . Tym bardziej w cenie tego jednego mogę mieć 3 kindle. Przekopaliśmy z mężem wiele stron na ten temat i wiele osób właśnie w przypadku onyxa sie na to skarżyło.
            • santana9 Re: Czytnik e-booków 28.12.13, 18:26
              masakra myślałam,że wszystkie czytniki z czołówki (kindle, pocketbook,onyx,kobo) mają dobrą baterię. wiadomo bądź co bądź lepszą i gorszą ,ale przynajmniej na jednej baterii do przeczyytania kilkanaście książek.
              TU np, w teście jest napisane ,że do 100 godzin,a z podświetlerniem 25 to i tak nieporownywalne do tabletow... www.blog.czytio.pl/index.php/pocketbook-623-touch-lux-test/

• katka761 Re: Czytnik e-booków 28.12.13, 20:18
      ja mam prestigio 3664bc e-ink - jestem zadowolona i inni użytkownicy również.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka