Dodaj do ulubionych

co do poczytania 5 latkowi?

09.09.13, 17:05
Zastanawiam sie nad czyms co by go wciagneło. Ostatnio przeczytałam taki mały rozdział ksiazeczki z przygod mikołajka o rowerze i podobało mu się. Czy warto kupic te przygody mikołajka? Myslałam tez o bolku i lolku albo czym co jest ciekawe i ma fajną akcje, zeby wciągała a nie nudziła. I zeby bardzo dlugasne te rozdziały nie byly. Co byscie poleciły?
Obserwuj wątek
    • erty02 Re: co do poczytania 5 latkowi? 09.09.13, 17:22
      Polecam książki Grzegorza Kasdepke o Kubie i Bubie, Kacperiada, Bon czy ton, seria o Panu Pozytywce (zagadki detektywistyczne dla dzieciaków).
      Krótkie rozdziały, zabawne historyjki.
    • blankaz Re: co do poczytania 5 latkowi? 09.09.13, 17:31
      Lista książek dla dzieci

Mój młodszy, mając ok. 5 lat lubił Pana Brumma (choć to raczej dla młodszych), Petsona i Findusa (oprócz książek są też genialne audiobooki w interpretacji Jerzego Stuhra), serię o rodzinie Różyczków Markusa Majaloumy, Rozbójnika Hotzenplotza. To tak co pierwszego przyszło mi na myśl.
    • deleine Re: co do poczytania 5 latkowi? 09.09.13, 19:38
      ja polecam to forum forum.gazeta.pl/forum/f,16375,Ksiazki_dzieciece_mlodziezowe.html
      źródło inspiracji informacji i dobrego słowa
    • patatajowa Re: co do poczytania 5 latkowi? 09.09.13, 20:27
      wszystko Renaty Piątkowskiej.opowiadania idealne na raz, wersje audio tez super.
    • justa_lublin81 Re: co do poczytania 5 latkowi? 10.09.13, 07:44
      ja polecam całą serię "Mądra mysz" o różnych zawodach i sytuacjach, które spotykają dzieci. Książki są niedrogie 7,90 zł a treść pouczająca z ciekawostkami smile

Pozdrawiam Justa
    • irima2 Re: co do poczytania 5 latkowi? 10.09.13, 10:05
      Dla fana Scooby-Doo polecam książki wydawnictwa Siedmioróg, takie zbiory kilku opowiadań w twardej okładce. Bardzo dużo obrazków ale treści też przyzwoicie.
      My w wieku 5 lat czytaliśmy już dłuższe książki, Pettson, Pan Brumm, rodzina Różyczków i Mądra Mysz to z 3-4-latkiem. Jeżeli dziecko jest oswojone z czytaniem to polecam serię o Lasse i Mai, Serię o detektywie Sventonie Ake Holmberga, serię o Magicznym Drzewie (słuchał tez niespełna 4-latek i bardzo go wciągnęło), serię o czarownicy Lili, serię o Ciumkach, serię o Nudzimisiach, seria o Klarze (super i dla 4-latka), seria o Piaskowym Wilku.
      Moi chłopcy bardzo polubili książkę "Dzieci Króla Nikodema" i "Afrykę Kazika"
    • natalek79 Mikołajek 10.09.13, 10:33
      Pytasz konkretnie o Mikołajka.
      Ta część z rowerem (Tata kupił mi rower) pochodzi z książki "Najnowsze przygody Mikołajka", a w całej jest tych opowiadań 10, mniej więcej tej samej długości. Moje dzieci pochłonęły tą serię nową, bardzo się im podobało, ale już troszkę starsze były (nauczanie początkowe), przy czym widzę, że syn wraca do nich, bo i teraz w 4 klasie ma "Mikołajek" jako lekturę obowiązkową. Zerknęłam na półkę i widzę, że opowiadania są dość krótkie. Bolka i Lolka też przeczytały z chęcią. Warto poszukać w bibliotece, bo mają też nową serię z wydawnictwa Znak a nie tylko te stare wydania.
      • butch_cassidy Re: Mikołajek 10.09.13, 12:28
        Moja (4,5) ostatnio "Dzieciakami świata" Wojciechowskiej się zachwyciła. I baśnie uwielbia - ładnie ilustrowane, np. "Królową Śniegu" (www.empik.com/krolowa-sniegu-andersen-hans-christian,p1059331332,ksiazka-p )
    • lucyjkama Re: co do poczytania 5 latkowi? 10.09.13, 16:28
      Moja niespełna 5 latka ostatnio zakochała się w Muminkach.
      Lubi też Kubusia Puchatka (rozdziały krótsze niż w Muminkach), Karolcię, Plastusiowy Pamiętnik, Króla Maciusia I.
    • agnieszka77_11 Re: co do poczytania 5 latkowi? 10.09.13, 18:30
      Ja do tych wymienionych powyżej dodam jeszcze:

O smoku, który lubił krówki (Pałasz), Bajki o smokach i rycerzach (Usenko), Bzyk Brzęk (Jędrzejewska-Wróbel), Przygody rodziny Mellopsów (Ungerer), Opowiadania Janoscha, Nowe przygody Bolka i Lolka Łowcy tajemnic, różne Astrid Lindgren zarówno o Lottcie i Dzieciakach z Bullerbyn, Babcia na jabłoni (Lobe), Felek i Tola (Heede), Smoczek Marian z Drakosławic (Mleczko), Afera smoka Nudożera (Grabowski) i może też coś o Basi (Stanecka). I wiele wiele innych, niektóre wymienione powyżej wink
    • eliszka25 Re: co do poczytania 5 latkowi? 10.09.13, 21:53
      polecam ksiazki z serii "w lesie marcina" wydawnictwa arkady. bardzo fajnie pisane, mojemu starszemu bardzo sie podobaly. mlodszy jeszcze troche za maly i jestesmy na etapie wierszykow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka