Dodaj do ulubionych

3,5latek - prezent

25.09.13, 17:34
Szukam czegoś takiego bardziej spektakularnego smile
Takiego, co by dawałoby się rozbudowywać, pobudzało wyobraźnię.

Lego i kolejka Brio już są - w dużych ilościach - i to faktycznie sprawia radość, ale chciałabym coś innego. Najlepiej coś w tym stylu

Sprawy plastyczne - raczej nie...
Ksiązki - już jest bogaty księgozbiór (plus jeszcze księgozbiór po rodzicachsmile )

Militarne zabawki odpadają.

Macie jakieś pomysły?

Przy okazji - jakie gry polecacie dla tego wieku?
Na razie ulubioną jest grzybobranie....
Obserwuj wątek
    • scarlett74 Re: 3,5latek - prezent 25.09.13, 18:18
      Namiot, lub domek do postawienia w pokoju-mnóstwo pomysłów do zabaw.Samochody i dinozaury w różnych konfiguracjach, bajki muzyczne do słuchania szczególnie przydatne w czasie choroby.
      • kolec9 Re: 3,5latek - prezent 28.09.13, 00:00
        A może mikroskop albo taki zestaw solarny - składa się samochód, albo łódź i zasilane jest światłem słonecznym. Lornetka. Albo jakieś bardziej zaawansowane klocki
        • momas Re: 3,5latek - prezent 28.09.13, 08:39
          hmmmm zestaw solarny? Ale to chyba dla starszych?

(mikroskop juz jest - zakupiony, gdy dziecko miało 7 miesięcy, bo okazja sie trafiła big_grin, ale czeka az dzieciak bedzie ciut starszy....)

czy istnieją jakieś tory samochodowe do składania? Moze ktoś sie z tyakim czyms spotkał?
    • starobrno Re: 3,5latek - prezent 30.09.13, 17:48
      Zobacz klocki ROTO. Moj syn je dostal jak mial tyle lat co twoj i uwielbia. Swietnie wykonane, wszystkie elementy do siebie pasuja, mimo ze nie jestem zwolennikiem zabawek z tak malymi elementami to tych nie moge sie nachwalic.
      • kasiaszara Re: 3,5latek - prezent 30.09.13, 18:32
        Co do zabawek spektakularnych się nie wypowiem, bo sama mam z tym kłopot, wprawdzie mamy dziewczynkę, ale klocki i kolejkę też ma i lubi smile, ale jeśli chodzi o gry to kupiłam mojej 3,5 latce jedną z nowości, nazywa się to "Potwory do szafy", dzisiaj przyszła i jeszcze nie wręczona i nie wypróbowana, ale wygląda bardzo obiecująco i miała dobre recenzje. Z zabawek mniej spektakularnych, ale bardzo lubianych i sprawdzonych to taśma, z której można tworzyć ulice, moje dziewczyny z dodatkiem klocków i innych gadżetów budują całe miasta, kupowałam pod nazwą "domostrada". A odnośnie jeszcze rozbudowywanych zabawek, to koleżanka która ma synka 4,5 letniego coś mi wspominała, że świetnie bawi się garażem Wadera chyba , jakieś takie piętrowe to jest i coś tam do tego mu dokupują ciągle, a bawi się tym już z 1,5 roku smile
        • emma6666 Re: 3,5latek - prezent 30.09.13, 18:40
          Może geomag?
          Garaże wadera odradzam.
          • kasiaszara Re: 3,5latek - prezent 30.09.13, 18:42
            o, a dlaczego odradzasz? oni bardzo zadowoleni, znalazłam i takie to jest www.ceneo.pl/Parkingi_garaze_i_tory_wyscigowe;017Wader_P0-251779.htm, ja się zastanawiam czy siostrzeńcowi nie kupić na Gwiazdkę, mogłabyś napisać coś więcej ?
            • momas Re: 3,5latek - prezent 30.09.13, 18:55
              Przerzucono ten wątek z Małego Dziecka, więc trochę trwało, zanim go znalazłam tu...
              A czy te garzae Wadera dadzą się rozbudowywać? tzn łączyć kilka zestawów?

Dlaczego je odradzasz?
              • emma6666 Re: 3,5latek - prezent 30.09.13, 19:27
                Garaż wadera odradzam, ponieważ rówieśnik syna dostał taki na 2 urodziny.
                Zabawaka szybko wylądowała w pudle, ponieważ nikomu się nie chciało co 5 minut budować go na nowo. Połączenia są niestabilne, dziecko lekko się oprze i cała konstrukcja się rozwala.
                Zaraz znajdę swój wątek.
                • emma6666 Re: 3,5latek - prezent 30.09.13, 19:37
                  forum.gazeta.pl/forum/w,583,137824105,,Garaz_wader_z_droga_53130_prosze_o_opinie_.html?v=2
                • gwen_s Re: 3,5latek - prezent 30.09.13, 19:48
                  ja też odradzam wadera, siostry syn dostał i jest słaby...
                  I też polecam geomagi, można na początek kupić mniejszy zestaw, a jeżeli się spodoba to rozbudować. U nas się sprawdziło, fakt, że dopiero teraz młody bardziej się ku nim skłania i będziemy dopiero powiększać, ale frajdy przy tym sporo wink
                  • miwusia1977 Re: 3,5latek - prezent 30.09.13, 19:58
                    u mojego syna 3,5 latka wilkim hitem jest seria zabawek imagenext. Syn ma helikopter, wyrzutnie kol, ludziki... potrafi nestworzon historir tworzyc. Nie ma kapieli nez nurka...
                    • alevandra Re: 3,5latek - prezent 30.09.13, 21:09
                      Również odradzam garaż i tory do jazdy Wadera. Są bardzo niestabilne, nie da się po tym jeździć, ciągle się rozpada i ciągle trzeba na nowo składać. Żadna frajda. Z Wadera mogę polecić pojazdy: my mamy smieciarke, straż pożarna.

Mój trzylatka uwielbia bawić się komisariatem policji takim z windą firmy Tomica.
                      • pln10 Re: 3,5latek - prezent 30.09.13, 21:45
                        U nas (3,5 latek synek) chętnie wybiera (prócz duplo) remizę i lotniskowiec z Imaginext, także garaż - ale ten mamy z Fisher Price , tego żadna siła nie złamie wink (z windą i warsztatem naprawczym z bajerami typu dźwięki naprawy czy tankowania aut), sporo audiobooków ( w tym ostatnio non stop "Petson i Findus"). Lubi też "leczyć" więc zestaw lekarski też w uzyciu.
                        • mmala6 Re: 3,5latek - prezent 30.09.13, 22:55
                          mój 3.5 latek jest chyba dość nietypowy bo ukierunkowany zabawowo przez starszego brata. W związku z tym gardzi Duplo, bawi się (i życzy sobie jeśli ktoś pyta co chciałby dostać) Lego zwykłe. Ostatnio helikopter ratowniczy ale nie pogardzi Gwiazdą Śmierci itp. Oczywiście nie buduje sam wg instrukcji ale bawi się przednie no i sam tworzy jakieś cuda z miliona klocków, które mamy. Z innych zabawek, do których CZASEM zagląda to wszelkiego rodzaju miecze i karabiny (aktualnie te na wodę na Śmingus Dyngus), remiza Imaginext, rysowanie i puzzle, zajęcia plastycznie (wycinanie, klejenie taśmą, plastelina itp). Także nic spektakularnego ale myślę, że to działa wprost przeciwnie, im zabawka prostsza tym dziecko lepiej się bawi.
                          • momas Re: 3,5latek - prezent 01.10.13, 09:19
                            kolejka Brio jest prosta.Lego - klocek jest prostszy Chyba prostsza może byc tylko konstrukcja cepa.
                            A cuda można wyczarować.
                            smile

Militaria u nas odpadają, już pisałam.
                            Do zajęć plastycznych dzieciak podchodzi jak pies do jeza, więc go zmuszać nie będę. (zachęcam go , ale nic na siłe) Poczekam, az sam dojrzeje do tego typy zabaw.smile

U mnie taka taktyka sprawdza się nad wyraz dobrze smile
    • momas Re: 3,5latek - prezent 01.10.13, 09:13
      odradzającym garaże Wadera - dziękuję za przestrogę. Trochę szkoda, ze jakość kiepska, bo takie trasy/garaże samochodowe byłby dobre....

zobaczę te geomagi
      • mmala6 Re: 3,5latek - prezent 01.10.13, 09:20
        Ja też odradzam garaż Wadera ale drogi już są ok. Albo garaż mały jednopoziomowy. Najgorsze są te wysokie, totalna beznadzieja, nie dość że ciężko złożyć, to potem się kiwa i rozwala przy byle zabawie. Została nam droga i tej nie można nic zarzucić (bo i nie ma się co tam zepsuć). Mamy też garaż Fiszera, obskakuje już drugie dziecko i wciąż stoi stabilnie, mimo że dzieci różne rzeczy z nim robiływink
        • momas Re: 3,5latek - prezent 01.10.13, 10:12
          a te drogi to tak jak tory? mozna je lączyć i rozbudowywać?
    • monikaj21 Re: 3,5latek - prezent 01.10.13, 09:43
      Moje dzieci są fanami klocków k'nex - najpierw dla młodszych dzieci, potem dla starszych (służą niemal do każdej zabawy i da się z nich zbudować prawie wszystko, pod warunkiem, że ma się ich dużo). tu zestaw dla maluchów:
      allegro.pl/knex-k-nex-podwodni-przyjaciele-48-klocki-85411-i3564669169.html
    • moniarado Re: 3,5latek - prezent 01.10.13, 10:03
      a może tablet
      - są bardzo fajne /oczywiście dostosowane do wieku 3-4 latka/ gry edukacyjne z dziecięcymi bohaterami, np. Nodi - szukanie par obrazków, szukanie różnic w obrazkach, układanie puzzli itd.
      oczywiście multiumedia trzeba dozować dziecku - nie więcej niż x min. dziennie, ale to fajna sprawa
      • momas Re: 3,5latek - prezent 01.10.13, 10:10
        hmmmm..
        na tablet to ja chyba zbyt starożytna jestem...big_grin
        Dostanie w okolicach 7 roku życia...
        Puzzle układamy tekturowe. Tak samo i inne układanki
        smile
        No ale to moje personalne podejście smile
        • moniarado Re: 3,5latek - prezent 01.10.13, 10:26
          miało być spektakularnie big_grin

w dzisiejszych czasach dziecko musi być na czasie z techniką wink, bo będzie odstawać - ale oczywiście rozumiem Twoje podejście
          i - zaznaczam - nie chodziło mi o to, aby pozostawić dziecko na godzinę sam na sam z tabletem, ale wspólna zabawa z rodzicem
          a gry edukacyjne dla 3-4 latków są naprawdę bardzo przyjemne, rozwijają pamięć, kojarzenie i nie ma tam przemocy
          • pln10 Re: 3,5latek - prezent 01.10.13, 11:07
            My mamy też program edukacyjny Socrates - na komp.
            Zawiera rózne zadania logiczne, labirynty, liczenie, puzzle, i inne takie na rozwijanie pamięci.
            Dozowane - czasem codziennie po troszku, czasem przerwa kilkudniowa.
    • falcon_eye Playmobil 01.10.13, 12:56
      A Playmobil ma?

Jest z pewnością spektakularne i daje się rozbudowywać w nieskończoność. Tematów do zabawy dużo więcej niż w Lego.

U nas jest w użyciu od 3 urodzin, na początku tylko te najdrobniejsze elementy schowałam. Młody zaczął od straży pożarnej i policji, teraz marzy o tajnej bazie agentów. W międzyczasie bawi się z mamą jej domkiem smile
    • emerem Re: 3,5latek - prezent 01.10.13, 15:02
      rower na 2 kółkach smile
      • momas Re: 3,5latek - prezent 01.10.13, 17:16
        rower juz jest smile

Playmobil - zobaczę, wygląda całkiem fajnie smile

w wątku o kolejkach, koś wpomniał o Tomy Tomica. Zobaczyłam, ze w też są tory samochodowe.
        www.mazakzabawki.pl/product-pol-13506-Elementy-jezdni-Tomica-Tomy.html
        Czy ktoś ma z tym doświadczenia?
        Lepsze od Wadera?

Bo na stronie Wadera oglądałam takie drogi samochodowe (nie garaże)i hmmmm wyglądały w miarę.. No, ale na zdjęciach to zawsze dobrze wygląda
        • momas Re: 3,5latek - prezent 01.10.13, 17:37
          o takie miasto:
          n-rail.blogspot.com/2011/08/tomy-tomica-trains-and-cars.html
          bez torów...

trochę ględzę z tym prezentem, ale myślę, ze wątek pozyteczny w kontekscie zbliżającego się grudnia smile
          (tak, wiem, ze to dopiero październik, ale czas naprawdę szybko leci.)
          • gwen_s Re: 3,5latek - prezent 01.10.13, 18:40
            te tory samochodowe są na zasadzie 'puzzli', tylko ze znacznie grubszej tektury. Nasze mają 2,5 roku są już zjechane (delikatnie wierzchnia część rogów się odgina, ale nic się nie rozkleiło jeszcze), nadal w użyciu, młodziaki zdecydowanie bardziej wolą je od samych torów kolejowych smile Do tego mają matę do zabawy z ikei z ulicą, garaż z FP więc rozkładają 'swoje miasto' a do tego jeszcze kółko z torów drewnianych robią smile
          • momas Re: 3,5latek - prezent 01.10.13, 18:53
            hmmmm... no to się ciut rozczarowałam... myślałam, ze to plastikowe...
            a akurat coś takiego byłoby akurat...
        • falcon_eye Re: 3,5latek - prezent 01.10.13, 18:49
          Tomica jest jakościowo lepsza od Wadera, ale drogi w tym systemie są właściwie tylko dodatkiem do torów i pociągów. I to wyjątkowo drogim dodatkiem. Moim zdaniem Tomica ma niewielki potencjał rozbudowy, bo niby na reklamach pokazują wielkie miasto, ale elementów dodatkowych (budynków) jest w sumie niewiele. Jakiś mały warsztat, komisariat i to wszystko

Z takich bardziej wypasionych zabawek, oprócz Playmobil, przychodzi mi do głowy seria Imaginext z fisher price. Jakość super, z tym że same zestawy moim zdaniem raczej mało przyszłościowe. Ale to pewnie zależy od zainteresowań dziecka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka