Dodaj do ulubionych

sofa Ektorp z ikea

09.10.13, 21:23
Kto ma i się podzieli opiniami?
Nie wybrałam jeszcze koloru, ale zauważyłam, że wybierając kolor wybieramy automatycznie rodzaj tkaniny z której jest poszycie zrobione. I zastanawiam się, która tkanina będzie lepsza - różnice w cenie są dość znaczne bo najtańsza 900zł a najdroższa chyba 1600.

Mam sofę z ikea, taką chyba 7 letnią i powiem szczerze, że wygląda okropnie - mimo, że można zdjąć pokrowiec i wyprać, ale co z tego, jeśli w mojej kanapie zdejmuje się tylko pokrycie oparcia i siedziska? Poza tym kanapa jest bardzo wypłowiała, oryginalnie ma ciemny brązowy kolor... Nie wiem czy 7 lat to dużo jak na kanapę?

W każdym razie mam pytanko o te pokrowce oraz to czy w Ektorpie do prania ściąga się również boki sofy.

Ewentualnie chętnie posłucham gdzie poza ikea jeszcze rozglądać się za sofami - szukam czegoś w podobnym przedziale cenowym i na nogach, tak by można było swobodnie odkurzyć i wjechać mopem pod.
Obserwuj wątek
    • patatajowa Re: sofa Ektorp z ikea 10.10.13, 08:21

mam ektorpy 2i3 osobowa nierozkladana od paru ładnych juz lat.zmieniam tylko co jakiś czas pokrowce.z ektorpa ściąga się do prania całość tj."sukienka" która pokrywa boki i. Spód kanapy i kazda poduszka osobno.zwroc uwagę na to ze nie wszystkie tkaniny nadają się do prania w domu w pralce.ja mam swoje ulubione pokrycie sprzed lat juz kilku ale wciąż idealne wink kremowe w wytłaczane kwiaty.nie polecam natomiast zwykłego białego byvik bo nie tyle się brudzi co lapie wszystkie pyłki i sierść kotów okropnie a ja nie jestem zbyt ortodoksyjna jeśli chodzi o sprzątanie wink.
      Pokrowce do ektorpa kupisz też oprócz Ikea na dekoria.pl i na zent-decor- są szyte na zamówienie.
      https://www.suwaczki.com/tickers/eoc914l14txtvlsn.png
      • patatajowa Re: sofa Ektorp z ikea 10.10.13, 08:49
        aha i nie polecam tez takiego pokrycia-ze wzgl na to ze tkanina"gryzie" wink -jest nieprzyjemna w dotyku i szorstka, wiec w lecie podkładalismy koc niestety.
        www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S09932587/#/S09908511
        uwazałabym tez na wszelkie sztruksowe pokrycia bo łapią wszystkie paprochy,pyłki i inne takie wink
        • joana.mz Re: sofa Ektorp z ikea 10.10.13, 21:27
          dzięki bardzo patatajowa, o tych firmach szyjących pokrycia już sobie wyszukałam wątek na tym forum - nawet w nim pisałaś smile
    • bablara Re: sofa Ektorp z ikea 10.10.13, 11:22
      Mam te kanapy juz od pewnego czasu. To chyba najgorszy zakup w ikei jaki zrobiliśmy.
      Zwróć uwagę czym są wypełnione poduchy siedzisk. Nasze były w części wypełnione pierzem , a ponieważ mam małe dzieciaki to zmuszona byłam często prać pokrycia . To cholerne pierze po prostu wylazło z tych siedzisk i zrobiły się z nich normalnie naleśniki. Teraz może ona są wypełnione czymś innym. W tych kanapach do prania ściąga się całość. Maiłam czerwone, sztruksowe pokrycie.
      Częste pranie im nie służyło.
      • ursgmo Re: sofa Ektorp z ikea 10.10.13, 13:04
        U mnie to też najgorszy ikeowski zakup, wywaliliśmy go po 4 latach a pokrycie miałam ochotę wywalić już po pierwszym praniu. Po każdym kolejnym coraz trudniej było włożyć toto z powrotem, zdeformowało się , pokurczyło , mimo prania w 30 stopniach. I to pierze ! wychodziło i kuło w tyłek uncertain
        Bardzo podoba mi się ich TIDAFORS w pokryciu dansbo , wydaje się że tapicerka jest niezła ale po ektorpie nie mam odwagi kupić .
        • opium74 Re: sofa Ektorp z ikea 10.10.13, 13:17
          Niestety mam inne kanapy z IKEA ze zdejmowanymi całymi pokrowcami i potwierdzam że jest duży problem żeby to ładnie założyć po paraniu. Prują się, kurczą itd.
          Na dodatek materiały te nie sa typowo tapicerskie - nie sa tak zaimpregnowane jak normalne kanapy przez co szybko się brudza.
          Te dodatkowo szyte w zent czy decorii to już w ogóle - szyte ze zwykłaych materiałów i po tygodnieu trzeba prać....
          U znajomych jest Ektrop i te poduchy z siedziska jakoś się zsuwają więc przyjęcie wygodnej i względnie eleganckiej pozycji u nich na sofie się nie da.
          • patatajowa Re: sofa Ektorp z ikea 10.10.13, 14:28
            ale jak masz kanape w "typowo tapicerskiej" tkaninie to na 99% jest niesciągana do prania smile
            ektorp to nie jest kanapa elegancka-to fakt. jest za to wygodna,miękka idealna do"zalęgnięcia" przed tv czy z książką wink
            dla mnie jednym z głownych powodów zakupu było sciagane pokrycie i fakt posiadania małych dzieci.w międzyczasie zmieniłam sobie kilka razy wystój pokoju przez zmiane samej tapicerki a nie całej kanapy.u mnie piórka wychodzą tylko podczas zmiany pokrycia, nic nie kłuje, nic sie nie zsuwa. jak juz pokrycia mocno brudne od dzieci i zwierzat to do pralki+suszarki i za 2 godziny mam juz czysta kanape.nic mi sie tez nie skurczyło ani nie popruło ale to pewnie zalezy od rodzaju pokrycia bo nie kazde mozna prac w domu.
            na pewno sa fajniejsze kanapy,moja kolezanka wybrała ostatnio jakas w pokryciu z teflonem czy innym cudem zeby była antyplamowa.i po roku nie wyglada żle ale całkiem dobrze tez nie bo nie tylko plamy wpływaja na wyglad tapicerki.
            jesli założycielce wątku zalezy na nowej kanapie z całkowicie zdejmowanym pokryciem to taka jest tez KARLSTAD z ikea.
      • anna872 Re: sofa Ektorp z ikea 29.01.15, 08:48
        Mam kanapę ektorp i właśnie problem z poduchami siedzisk z których wychodzi pierze całymi garściami.W czasie przeprowadzki chyba trochę zostały naruszone.
        Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć gdzie to można by naprawić, bo nie chcę na razie wymieniać kanapy.

• marika012 Re: sofa Ektorp z ikea 10.10.13, 13:55
      Mam 2 i 3 osobową (obie nierozkładane) i to jest jeden z najbardziej udanych zakupów w IKEI. Używane przeszło 4 lata. Pokrycia mamy do prania w pralce ale już ich nie produkują więc wzoru nie pokażę. Piorę 2-3 razy w roku. Faktycznie piórka wychodzą podczas zdejmowania pokrycia ale to może jedno czy dwa na poduszkę i wcale mi to nie przeszkadza. Poduszki nadal puchate i wygodne. "Sukienkę" trzeba zakładać jak jest jeszcze wilgotna i wtedy ładnie się układa. Jakbym miała teraz kupować nadal bym wybrała te sofy.
    • alojw Re: sofa Ektorp z ikea 10.10.13, 21:22
      Mam dwu i trzyosobową od prawie 7 lat. Pól roku temu wymieniłam pokrowce bo stare były już sprane. Kupione z tego samego powodu co u Patatajowej. Nie mam im nic do zarzucenia. Pierze faktycznie wychodzą w czasie zmiany pokrowców. W tyłek nic nie kuje. Są bardzo wygodne, ale elegancko na nich nie posiedziszsmile Patatajowa na jaki program wrzucasz do suszarki te pokrowce? Bo ja nie mam odwagi ich wysuszyć.
      • patatajowa Re: sofa Ektorp z ikea 10.10.13, 21:37
        odkad mam suszarke susze tylko w niej te pokrowce. co to za program nie wiem, w kazdym razie nie jest to ten"prosto do szafy" ,po prostu co jakis czas sprawdzam na ile wyschła i "sukienke" wyciagam lekko wilgotna i zakładam,poduszki susze do konca. mam takie pokrycie które teoretycznie jest do prania chemicznego ale jak mi kilka lat temu córka wieczorem zarzygała kanape to zaryzykowałam pranie delikatne i nic im nie było.
        • alojw Re: sofa Ektorp z ikea 10.10.13, 21:39
          Pokrycie kojarzę bo ma je moja siostra i nigdy nie prała chemicznie. Zawsze w pralce. Spróbuję na początek wrzucić jeden pokrowiec z poduchy.
    • kanna Re: sofa Ektorp z ikea 10.10.13, 21:42
      W drogim narożniku z IKEA, używanym (wyłącznie) jako kanapa w pokoju dziennym, tapicerka się przetarła po 3 latach. Nie mieliśmy dzieci przez większość czasu.
      Pokrowiec fotela wyblakł w praniu i się skurczył.

Nie kupuje tapicerowanych mebli z IKEA.
      • hugo43 Re: sofa Ektorp z ikea 11.10.13, 06:04
        my mamy 2-os,nierozkladana.rzeczywiscie po kilkukrotnym praniu pokrowce juz nie wygladaja tak dobrze,ciezko sie je naklada,troche wyblakly,ale sofa jest bardzo wygodna.
    • a_beatle A gdzie najlepiej pokrowce? 11.10.13, 09:00
      I jakie doradzacie? Mamy tę sofę przeszło 7 lat, albo i 8, tapicerkę prałam w pralce, przetarła się w tym roku. Poduchy, zwłaszcza te z oparcia, zdeformowały się, nie są już tak wygodne. Ale za tę cenę chyba OK.
    • mima14 Re: sofa Ektorp z ikea 29.01.15, 11:59
      Ja mam ektorp 2 osobową, rozkładaną w kremowym, jakby sztruksowym obiciu. Do prania można zdjąć wszystko, poduchy i boki. Mimo, że sofę mamy już 8 rok, wygląda bardzo dobrze. Często pierzemy obicie w pralce, wiadomo jak to przy 2 dzieci i psiewink nic się nie defasonuje, mimo że pierzemy w wysokiej temperaturze z dodatkiem wybielacza, siedzisko też jest bardzo wygodne i nic się nie odkształciło. Jeśli chodzi o funkcję spania to goście nie marudzą, ja osobiście nie spałam na niej, ale córka uwielbiała skakać po rozłożonejwink ja nie widzę żadnych minusów, jestem bardzo zadowolona. Już od dawna noszę się z zamiarem zmiany sofy, ale trudno mi się z tą rozstać. Prędzej chyba kupię jej nowe "ubranie"wink Nie pamiętam ile za nią płaciłam.
      • anna872 Re: sofa Ektorp z ikea 30.01.15, 07:37
        A nie wychodzi pierze z poduch siedziska?
        • justynka_28 Re: sofa Ektorp z ikea 30.01.15, 09:19
          Ja mam dwa ektorpy trzyosobowe w tym jeden rozkladany. Nie jestem zadowolona z zakupu i drugi raz bym nie kupila a juz na pewno nie ta rozkladaną bo ciagle wysuwaja sie z niej poduchy. Przy zdejmowaniu obicia wylazi pierze no i w ogole po paru latach zrobily sie takie pokraczne
          • mima14 Re: sofa Ektorp z ikea 30.01.15, 10:22
            podczas zdejmowania pokrowca, jakieś pojedyńcze piórko się pojawi, ale jest to jedno, dwa. Widocznie trafiłam na jakiś super egzemplarz, bo i obicie mimo częstego prania trzyma się bez zarzutu jak i sama sofa jest nie do zdarcia.
            • rybka827 Re: sofa Ektorp z ikea 05.03.15, 14:20
              jakie piórka wam wychodzą ? ja mam rozkładana trzyosobową w kwiaty, potwierdzam że poduszki wyjeżdżają, kolor się spiera, na domiar złego zepsuł sie machanizm i nie można jej rozłożyć ale żadnego nawet najmniejszego piórka nigdy nie widziałam smile
              • patatajowa Re: sofa Ektorp z ikea 05.03.15, 14:42
                starsze ektorpy maja na poduszkach siedziska warstwe z pierza. w tych nowszych chyba jej juz nie ma.
              • justynka_28 Re: sofa Ektorp z ikea 05.03.15, 14:47
                No to moze wszyscy mamy omamy skoro ty nie widzialas tongue_out
                • rmgn Re: sofa Ektorp z ikea 12.03.15, 19:53
                  czy ktoś mi może wysłać zdjęcie takiej używanej bardzo proszę , ciekawi jak one wyglądają szczególnie ich siedziska , bo podoba mi sie ich forma tylko boje się ze pianka w siedzisku szybko sie wygniecie i zostaną dołki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka