Dodaj do ulubionych

Allegro sprzedaż

15.10.13, 19:58
Może tym razem tez mi pomożecie sprzedałam nowy płaszcz puchowy z metką MaxMary weekend babka pisze ze zwraca bo jest to podróba z Chin jak to sprawdzić ze dana marka szyje w Chinach a nie np tylko we Włoszech? Płaszcz kupiony od znajomej z Niemiec nie mam możliwości sprawdzenia źrodła ale są wszystkie metki jak ze sklepu, nie chodzi mi o zwrot tylko faktycznie upewnienie się czy to autentyk, znalazłam na stronie allani.pl/zdjecie/211102 taki sam z wyglądu czy kupujący ma prawo do zwrotu bez kosztów?
Obserwuj wątek
    • zdzisnadzis Re: Allegro sprzedaż 15.10.13, 20:12
      Jako osoba prywatna nie masz obowiązku przyjmowania zwrotu, za to musisz rozpatrzyć reklamacje. Pani odsyła płaszcz na swój koszt wraz z pismem reklamacyjnym do Ciebie, w którym zaznacza co jej nie pasuje. Reklamacje rozpatrujesz, to już od ciebie zalezy jak udowodnisz, czy płaszcz jest oryginalny. jeżeli nie dasz rady wtedy oddajesz jej kase plus koszty wysyłki. Akurat nie znam sie na tej konkretnej formie ale wydaje mi sie ze moze płaszcz ma jakis numer, kod na metce , który mozna sprawdzic u producenta? skontaktowałabym sie z działem obłsugi max mary i poradziła.
      • zdzisnadzis Re: Allegro sprzedaż 15.10.13, 20:12
        * firmie nie formie wink
      • polapelo Re: Allegro sprzedaż 15.10.13, 20:13
        Dzięki bardzo przyjmę zwrot i tak sprawdzę jak mówisz
      • patatajowa Re: Allegro sprzedaż 15.10.13, 22:07
        zdzisnadzis napisał:
        >Reklamacje rozpatrujesz, to już od ciebie zalezy jak udowodnisz, czy płaszcz jest oryginalny. jeżeli nie dasz rady wtedy oddajesz jej kase plus koszty wysyłki. >

ale zaraz,zaraz....,zawsze mi się wydawało ze to oskarzonemu trzeba udowodnic winę ponad wszelką wątpliwość zeby go skazac... dlaczego to sprzedajaca ma udowadniac ze sprzedawała oryginał ?? to chyba kupujaca ma wskazac dowody na podstawie których twierdzi ze płaszcz jest podróbką. zanim zgodzisz sie na przyjecie przesyłki niech napisze ci mailowo co jest nie tak z płaszczem i na jakiej podstawie twierdzi ze to podróbka.zaoszczedzicie sobie czasu i nerwów.
        bo moze kupujaca z tych "oświeconych" co to kupują np.oryginalne uggi czy emu tylko w Australii a zare sprowadza sobie prosto z Hiszpanii tongue_out
        • vanilka89 Re: Allegro sprzedaż 15.10.13, 22:30
          a czy kupująca nie wystawiła Ci juz przypadkiem pozytywa?
          • polapelo Re: Allegro sprzedaż 15.10.13, 23:27
            Nie nie ma komentarza odpisała dość profesjonalnie w kwestii znajomosci Allegro wiec widzę ze jestem laikiem a teksty typu: nie będę zgłaszać na policję itp nie wiem czy to nie była próba zastraszania argumenty o oryginalności dość znawcze widzę ze jest to twardy zawodnik
            • zdzisnadzis Re: Allegro sprzedaż 15.10.13, 23:39
              Twardy zawodnik i nie wie, ze u osoby prywatnej zwrotów nie ma?? nie daj się zastraszyc. Niech wyśle ci płaszcz w ramach reklamacji i napisze co jej sie dokładnie nei podoba a ty sie dopiero do tego odniesiesz.
              • tres09 Re: Allegro sprzedaż 16.10.13, 07:16
                > Twardy zawodnik i nie wie, ze u osoby prywatnej zwrotów nie ma??

Ale co to ma do rzeczy? Przecież tu nie chodzi o zwrot bez podania przyczyny tylko o handel podróbkami za który grozi odpowiedzialność karna.
                Co wy z tym odsyłaniem towaru i rozpatrywaniem reklamacji (w domyśle negatywnie)? Przypuszczam że w większości przypadków sprzedający z góry wie, ale z dużą dozą prawdopodobieństwa może się domyślać (oceniając źródło pochodzenia i cenę zakupu) czy rzecz jest oryginałem czy podróbką.

W takiej sytuacji jak tu zaczęłabym od podpytania koleżanki od której kupiłam płaszcz skąd go ma, czy ma może jakiś paragon ze sklepu albo wyciąg z karty który mogłaby podesłać.
                • zdzisnadzis Re: Allegro sprzedaż 16.10.13, 09:13
                  No to tez właśnie sprzedająca sprzedając płaszcz była przekonana , ze to oryginał, raczej nie jest oszustką. Przyjmując zwrot automatycznie przyzna się do tego, ze jest to podróba.

> Co wy z tym odsyłaniem towaru i rozpatrywaniem reklamacji (

Jak sie nie ma pojecia jak działa allegro , to sie nie udziela.
                  • tres09 Re: Allegro sprzedaż 16.10.13, 09:37
                    > No to tez właśnie sprzedająca sprzedając płaszcz była przekonana , ze to orygin
                    > ał, raczej nie jest oszustką.

Przeczytaj pierwszy post - sprzedająca nie ma pewności co do oryginalności, płaszcz kupiony od koleżanki, nie wiadomo czy koleżanka nie kupiła go na wakacjach w Turcji.

>Przyjmując zwrot automatycznie przyzna się do tego, ze jest to podróba.
                    Niekoniecznie, może napisać że nie ma pewności i dlatego na wszelki wypadek zwraca koszty i o tej koleżance z Niemiec.

> > Co wy z tym odsyłaniem towaru i rozpatrywaniem reklamacji (
                    >
                    > Jak sie nie ma pojecia jak działa allegro , to sie nie udziela.

Znowu - to jak działa allegro nie ma tu akurat nic do rzeczy, równie dobrze transakcja mogła być zawarta przez tablicę czy gumtree.
                    Jeśli to jednak jest podróba, to po prostu znacznie taniej będzie załatwić sprawę polubownie.
                    • zana781 Re: Allegro sprzedaż 16.10.13, 09:45
                      Jesli dobrze widzialam, to sprzedAJACA ZARZADALA ZA NOWA KURTKE 150ZL, TROCHE MALO JAK NA TA MARKE, TYM BARDZIEJ ZE UZYWANA SPRZEDALA SIE ZA 400ZL.CENA TROCHE PODEJRZANA.
                  • amstill Re: Allegro sprzedaż 16.10.13, 10:23
                    zdzisnadzis napisał:

> No to tez właśnie sprzedająca sprzedając płaszcz była przekonana , ze to orygin
                    > ał, raczej nie jest oszustką. Przyjmując zwrot automatycznie przyzna się do teg
                    > o, ze jest to podróba.

Z pierwszego postu wynika mi inaczej "Płaszcz kupiony od znajomej z Niemiec nie mam możliwości sprawdzenia źrodła ". Przekonanie IMO nie wystarczy, jeśli jest PEWNA ze ma oryginał to może podskakiwać do kupującej w razie jej wycieczki na policję czy sprawy w sadzie jest czysta. Jeśli kupiła podróbę i rozprowadza ją dalej to nie zazdroszczę jak kupująca będzie zawzieta.
                    • amstill Re: Allegro sprzedaż 16.10.13, 10:24
                      A metki też jak najbardziej się podrabia wink żeby wyglądały "jak ze sklepu"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka